Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie z nim tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie nim tę 1 rzecz

Suszone daktyle to skarbnica witamin i minerałów. Są mniej kaloryczne od rodzynek, można używać ich do słodzenia, zamiast cukru. Tylko po co w paczce jest ten patyk?

Jeśli lubicie odkrywać ukryte funkcje przedmiotów jak choćby tę, do czego służy dziurka w patyczku lizaka, to mamy dla was kolejną odkrytą tajemnicę: wiemy, do czego służy patyczek dodawany do opakowań suszonych daktyli.

Zanim ją jednak zdradzimy, przypomnijmy sekret patyczków od lizaków mających w środku dziurkę, przez którą przelatuje powietrze i wydaje gwiżdżący dźwięk.

Ale to nie gwizdek jest prawdziwą funkcją tej dziurki. Służy ona do wlania w trakcie produkcji kropli syropu, który po stężeniu stabilizuje kulkę lizaka na patyczku. Dzięki temu lizak mocno się trzyma, nie ma więc ryzyka, że dziecko się nim zadławi. A czemu służy patyczek  dodawany do paczki daktyli?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się wziął patyczek w opakowaniach suszonych daktyli?

Daktyle to doskonała, sycąca i naturalna przekąska. W teorii można ją zabrać do pracy czy w podróż, żeby była ratunkiem na tzw. mały głód. Można byłoby to łatwo zrobić, gdyby jednak nie to, że suszone daktyle są lepkie i bardzo brudzą ręce.

Jedzenie daktyli w czasie, gdy rąk używacie do innych czynności np. pisania na klawiaturze w pracy, czy drobienia notatek na uczelni, jest niemożliwe. Lepkie ręce utrudniają trzymanie długopisu i brudzą wszystko dookoła.

Z pomocą przychodzi więc patyczek dołączany do opakowania daktyli. Używajcie go jak widelczyka, nadziewajcie owoc i na patyczku przenoście do ust. Palce pozostają czyste, a burczący brzuch wypełnia sycąca przekąska.

Jeśli przyjrzycie się patyczkowi z daktyli, to zauważycie, że nie przypomina zwykłego patyczka do szaszłyków. Ma wymyślny kształt z wypustkami. Ten kształt też nie jest przypadkowy. Przypomina gałązkę, na której w naturze rosną daktyle. Dzięki temu używając patyczka jako widelczyka możecie mieć wrażenie, że zjadacie daktyle prosto z gałązki.

Daktyle – dobre i do jedzenia, i do słodzenia

Daktyle są akumulatorem energii. To dlatego, że zawierają cukry proste, które są źródłem energii podczas intensywnego wysiłku. To dlatego suszone daktyle i energetyczne batony z ich dodatkiem, są popularną przekąską sportowców i osób aktywnych fizycznie.

Zobacz także
Justyna Kowalczyk: "Pij dobrze rozpuszczone żelki i przegotowaną i rozwodnioną colę. " Sportowe triki  wzmacniające organizm

Justyna Kowalczyk: „Pij rozpuszczone żelki i przegotowaną colę". Sportowe triki wzmacniające organizm

Tym zastąpicie cukier w napojach i daniach oraz poprawicie smak potraw. Trik, który oszukuje mózg i poprawia zdrowie

Tym zastąpicie cukier w daniach i posłodzicie napoje. Trik, który oszukuje mózg i chroni zdrowie

Zarówno suszone jak i świeże daktyle są bogate w błonnik, wiele witamin, w tym witaminy z grupy B, związki mineralne, przede wszystkim potas, a także przeciwutleniacze i salicylany działające jak aspiryna. Regularne jedzenie tych owoców zapobiega miażdżycy, łagodzi objawy menopauzy i pomaga uporać się z zaparciami.

Suszonych daktyli można używać także jako zamiennika zwykłego białego cukru. To jedna z najzdrowszych wersji słodzików, śmiało dodawajcie je więc zamiast cukru do posłodzenia ciast i deserów.

Źródło: Onet.pl, poradnikzdrowie.pl

do czego są dziurki w patyczkach od lizaków
Adobe Stock
Newsy
Prawie nikt nie wie do czego służą dziurki w patyczkach do lizaków. Prawda całkowicie zaskakuje
Oprócz słodkiej główki każdy lizak składa się również z patyczka. Większość łasuchów, przede wszystkim dzieci, stale męczy swoich rodziców pytaniem – „dlaczego tutaj jest dziurka?”. Zagadka w końcu została rozwiązana. Po przeczytaniu tego artykułu wreszcie będziecie umieli udzielić odpowiedzi swoim pociechom.

Statystyczny Polak zjada ok. 3 kilogramów słodyczy rocznie. Największą popularnością wśród łakoci cieszy się oczywiście czekolada. Na drugim miejscu znajdują się batoniki i wafelki, a zaraz za nimi cukierki i lizaki. Choć te ostatnie jada tylko 3 proc. społeczeństwa, to wciąż ulubiony przysmak dzieci.  Do czego służy dziurka w patyczku od lizaka? Ciekawe świata maluchy stale dręczą swoich rodziców pytaniami z serii „dlaczego”. Wśród nich znajduje się oczywiście to o dziurkę w patyczku od lizaka. Nie czarujmy się, większość dorosłych nie zna na nie odpowiedzi, podobnie jak na masę innych, trapiących małe główki wątpliwości. Dzieci więc zdążyły przypisać tym dziurkom własną funkcję – gwizdka. Okazuje się jednak, że te niepozorne dziurki są odpowiedzialne za przytwierdzenie lizaka do plastikowego elementu. Dzięki nim słodycz nie zsuwa się z patyczka i tym samym zmniejsza ryzyko zadławienia się łakociem. Bowiem, we wspomniane wgłębienia wlewana jest odrobina syropu, tego samego, z którego powstaje lizak. Aby wasze dzieci jeszcze lepiej zrozumiały, na czym polega ta trudna filozofia, możecie przyrządzić z nimi domowej roboty lizaki. W końcu najłatwiej uczy się przez zabawę. Patyczki z dziurkami kupicie na przykład na Allegro, kosztują grosze. Przepis na domowej roboty lizaki Będziecie potrzebować 200 gramów cukru drobnego 1/3 szklanki syropu kukurydzianego 1/3 szklanki wody 2 krople ekstraktu o ulubionym smaku 4 krople barwnika spożywczego w ulubionym kolorze Przygotowanie Cukier, syrop i wodę umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, przykryjcie ją pokrywką i trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty. Po upływie tego czasu zwiększcie ogień i gotujcie, aż do momentu, w którym syrop osiągnie...

Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Potrzebne będzie jeszcze 1 składnik, także może być z resztek.
Adobe Stock
Newsy
Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Dodajcie owoce lub… resztki po owocach
Jeśli macie wrażenie, że za dużo wyrzucacie żywności, wypróbujcie ten przepis, który pozwoli wykorzystać resztki po świętach.

Resztki pierniczków, orzechów, daktyli, a nawet kawałek podeschniętego ciasta drożdżowego, możecie wykorzystać do stworzenia całkiem nowego wypieku. Podpowiadamy jak zrobić uroczyste, noworoczne ciasto. Nie żałujcie bakalii. Przepis na noworoczne ciasto ze starych pierniczków Składniki: 1,5 szklanki drobno pokrojonych dowolnych owoców 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki kakao 1 – 2 szklanki suchych pierniczków Dowolne bakalie (rozkruszone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, poszatkowane daktyle) Masło lub olej do formy Przygotowanie: Pokruszcie i zmielcie w blenderze pierniczki lub fragmenty innego suchego ciasta. ¼ ilości odłóżcie do obsypania formy. Owoce obierzcie i zblendujcie na drobno. Jajka rozbijcie mikserem, stopniowo dodawajcie cukier, a potem olej. Do masy dodawajcie zblendowane owoce, mąkę i drobno pokruszone pierniki. Delikatnie wymieszajcie, dodajcie bakalie i znów zamieszajcie. Formę do pieczenia wysmarujcie masłem lub olejem i obsypcie pokruszonymi piernikami, jak bułką tartą. Przełóżcie masę do wysmarowanej formy i pieczcie w 180 st. Celsjusza przez około 40 minut. Przed wyjęciem z pieca zróbcie „próbę suchego patyczka”. Jeśli patyczek od szaszłyków wyjdzie z ciasta suchy, to znak, że jest upieczone Owoce zastąpcie pulpą po wyciśnięciu soku 1,5 szklanki świeżych owoców możecie zastąpić dwiema szklankami owocowej pulpy po wyciśnięciu soku. Dzięki temu nie tylko wykorzystacie do ciasta stare pierniczki, których nikt już by nie zjadł, ale także pulpę z miąższu owoców po wyciśnięciu soku. Pulpy możecie użyć zarówno z sokowirówki, jak i wyciskarki do soków....

Tym zastąpicie cukier w napojach i daniach oraz poprawicie smak potraw. Trik, który oszukuje mózg i poprawia zdrowie
Adobe Stock
Newsy
Tym zastąpicie cukier w daniach i posłodzicie napoje. Trik, który oszukuje mózg i chroni zdrowie
Oto czym warto słodzić unikając białego cukru. Przeczytajcie artykuł i pomyślcie o tym, jak samemu można ograniczyć spożycie cukru.

Cukier jest dodawany nie tylko do deserów i ciast. Jeśli uważnie przeczytacie etykiety produktów spożywczych zobaczycie, że jest obecny nawet tam, gdzie się go kompletnie nie spodziewacie. To powoduje, że stołując się na mieście czy kupując żywność przetworzoną, zjadamy codziennie ogromne ilości cukru. Wyjaśniamy jak jeść go mniej. Dlaczego tak lubimy cukier, choć nie powinniśmy go tyle jeść? Naukowcy dowiedli, że zamiłowanie człowieka do słodkiego jest związane z naturalną cechą, która kiedyś pomagała mu przetrwać. Tak jak smak gorzki był ostrzeżeniem, żeby nie jeść trujących roślin, tak słodki wskazywał wysokokaloryczną żywność, pomagającą zaopatrzyć organizm w odpowiednią ilość energii. To, że jedzenie dań słodkich i dosładzanych sprawia nam przyjemność, ma więc podłoża naturalne. Smak słodki, który kiedyś był drogowskazem ułatwiającym przetrwanie, dziś, w świecie pełnym nadmiaru żywności, jest naszą zgubą. Przyczynia się do nadwagi i cukrzycy. Stąd czasem sięgamy po triki, żeby oszukać mózg i nadal czerpać przyjemność z jedzenia, jednak nie dostarczać organizmowi zbyt dużo cukru — substancji, które niekorzystnie wpływa na zdrowie. Więcej, uzależnienie od cukru zostało uznane za jeden z najbardziej niebezpiecznych i powszechnie występujących nałogów. Czym zastąpić biały cukier w potrawach i napojach? W sklepach jest dostępnych bardzo wiele zamienników zwykłego białego cukru. I choć większość z nich należy mimo wszystko ograniczać, to w przypadku napojów czy potraw, które wymagają dosłodzenia, warto sięgać właśnie to te zamienniki. Są nimi: Miód. To naturalny produkt, który dodatkowo zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji. Ma tez działanie antybiotyczne. Dodawajcie go do niezbyt gorącej herbaty, deserów...

Jedzcie to a nie będziecie mieli ochoty na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to, a przejdzie wam ochota na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
Jak ograniczyć apetyt na słodycze? Znamy pewien świetny sposób. Wykorzystajcie ten popularny owoc, ale pamiętajcie, że musi on być suszony.

Wiele osób odczuwa czasami niekontrolowaną ochotę na słodycze. Wówczas zamiast sięgać po cukier, idealnym rozwiązaniem jest zdrowa przekąska. Jak pokazują badania opublikowane w „Journal of Nutrition Bulletin”, jedną z najlepszych przekąsek, które zaspokoją wasz apetyt na cukier, są suszone śliwki. Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Jedna z autorek badania, dr Lauren Manaker twierdzi, że jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć apetyt na jedzenie, w tym na słodkie przekąski. Podczas badania ludzie, którzy podjadali suszone śliwki, rzadziej odczuwali głód, spożywali ogólnie mniej kalorii i mieli lepszą kontrolę apetytu w porównaniu z innymi uczestnikami badania, którzy jedli przekąski w postaci rodzynek lub żelek. Spożywanie suszonych śliwek to prosty sposób na przezwyciężenie chęci na cukier, ponieważ posiadają one naturalny słodki smak i są świetną metodą na wyeliminowanie uzależniającego mózg cukru. Mózg można na szczęście łatwo oszukać, wybierając słodycze bez dodatku cukru, takie, jak np. suszone śliwki: - Śliwki są owocem, który może zaspokoić apetyt miłośników słodyczy, a ponadto, w przeciwieństwie do słodyczy, zawierają naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik, dzięki czemu są sycącym pokarmem – mówi dr Manaker. Każda suszona śliwka zawiera 3,5 grama naturalnych cukrów i 0,5 grama błonnika. Doktor Manaker radzi osobom stosującym dietę odchudzającą w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi, trzymanie torebki śliwek w szafce i sięganie po nie, kiedy tylko poczują chęć na słodycze lub słodzone produkty spożywcze. Właściwości odżywcze suszonych śliwek Suszone śliwki są nieco bardziej kaloryczne niż surowe śliwki. 28-gramowa porcja...