Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie z nim tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy

Do czego służy patyczek w paczce suszonych daktyli? Zróbcie nim tę 1 rzecz

Suszone daktyle to skarbnica witamin i minerałów. Są mniej kaloryczne od rodzynek, można używać ich do słodzenia, zamiast cukru. Tylko po co w paczce jest ten patyk?

Jeśli lubicie odkrywać ukryte funkcje przedmiotów jak choćby tę, do czego służy dziurka w patyczku lizaka, to mamy dla was kolejną odkrytą tajemnicę: wiemy, do czego służy patyczek dodawany do opakowań suszonych daktyli.

Zanim ją jednak zdradzimy, przypomnijmy sekret patyczków od lizaków mających w środku dziurkę, przez którą przelatuje powietrze i wydaje gwiżdżący dźwięk.

Ale to nie gwizdek jest prawdziwą funkcją tej dziurki. Służy ona do wlania w trakcie produkcji kropli syropu, który po stężeniu stabilizuje kulkę lizaka na patyczku. Dzięki temu lizak mocno się trzyma, nie ma więc ryzyka, że dziecko się nim zadławi. A czemu służy patyczek  dodawany do paczki daktyli?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się wziął patyczek w opakowaniach suszonych daktyli?

Daktyle to doskonała, sycąca i naturalna przekąska. W teorii można ją zabrać do pracy czy w podróż, żeby była ratunkiem na tzw. mały głód. Można byłoby to łatwo zrobić, gdyby jednak nie to, że suszone daktyle są lepkie i bardzo brudzą ręce.

Jedzenie daktyli w czasie, gdy rąk używacie do innych czynności np. pisania na klawiaturze w pracy, czy drobienia notatek na uczelni, jest niemożliwe. Lepkie ręce utrudniają trzymanie długopisu i brudzą wszystko dookoła.

Z pomocą przychodzi więc patyczek dołączany do opakowania daktyli. Używajcie go jak widelczyka, nadziewajcie owoc i na patyczku przenoście do ust. Palce pozostają czyste, a burczący brzuch wypełnia sycąca przekąska.

Jeśli przyjrzycie się patyczkowi z daktyli, to zauważycie, że nie przypomina zwykłego patyczka do szaszłyków. Ma wymyślny kształt z wypustkami. Ten kształt też nie jest przypadkowy. Przypomina gałązkę, na której w naturze rosną daktyle. Dzięki temu używając patyczka jako widelczyka możecie mieć wrażenie, że zjadacie daktyle prosto z gałązki.

Daktyle – dobre i do jedzenia, i do słodzenia

Daktyle są akumulatorem energii. To dlatego, że zawierają cukry proste, które są źródłem energii podczas intensywnego wysiłku. To dlatego suszone daktyle i energetyczne batony z ich dodatkiem, są popularną przekąską sportowców i osób aktywnych fizycznie.

Zobacz także
Justyna Kowalczyk: "Pij dobrze rozpuszczone żelki i przegotowaną i rozwodnioną colę. " Sportowe triki  wzmacniające organizm

Justyna Kowalczyk: „Pij rozpuszczone żelki i przegotowaną colę". Sportowe triki wzmacniające organizm

Tym zastąpicie cukier w napojach i daniach oraz poprawicie smak potraw. Trik, który oszukuje mózg i poprawia zdrowie

Tym zastąpicie cukier w daniach i posłodzicie napoje. Trik, który oszukuje mózg i chroni zdrowie

Zarówno suszone jak i świeże daktyle są bogate w błonnik, wiele witamin, w tym witaminy z grupy B, związki mineralne, przede wszystkim potas, a także przeciwutleniacze i salicylany działające jak aspiryna. Regularne jedzenie tych owoców zapobiega miażdżycy, łagodzi objawy menopauzy i pomaga uporać się z zaparciami.

Suszonych daktyli można używać także jako zamiennika zwykłego białego cukru. To jedna z najzdrowszych wersji słodzików, śmiało dodawajcie je więc zamiast cukru do posłodzenia ciast i deserów.

Źródło: Onet.pl, poradnikzdrowie.pl

do czego są dziurki w patyczkach od lizaków
Adobe Stock
Newsy
Prawie nikt nie wie do czego służą dziurki w patyczkach do lizaków. Prawda całkowicie zaskakuje
Oprócz słodkiej główki każdy lizak składa się również z patyczka. Większość łasuchów, przede wszystkim dzieci, stale męczy swoich rodziców pytaniem – „dlaczego tutaj jest dziurka?”. Zagadka w końcu została rozwiązana. Po przeczytaniu tego artykułu wreszcie będziecie umieli udzielić odpowiedzi swoim pociechom.

Statystyczny Polak zjada ok. 3 kilogramów słodyczy rocznie. Największą popularnością wśród łakoci cieszy się oczywiście czekolada. Na drugim miejscu znajdują się batoniki i wafelki, a zaraz za nimi cukierki i lizaki. Choć te ostatnie jada tylko 3 proc. społeczeństwa, to wciąż ulubiony przysmak dzieci.  Do czego służy dziurka w patyczku od lizaka? Ciekawe świata maluchy stale dręczą swoich rodziców pytaniami z serii „dlaczego”. Wśród nich znajduje się oczywiście to o dziurkę w patyczku od lizaka. Nie czarujmy się, większość dorosłych nie zna na nie odpowiedzi, podobnie jak na masę innych, trapiących małe główki wątpliwości. Dzieci więc zdążyły przypisać tym dziurkom własną funkcję – gwizdka. Okazuje się jednak, że te niepozorne dziurki są odpowiedzialne za przytwierdzenie lizaka do plastikowego elementu. Dzięki nim słodycz nie zsuwa się z patyczka i tym samym zmniejsza ryzyko zadławienia się łakociem. Bowiem, we wspomniane wgłębienia wlewana jest odrobina syropu, tego samego, z którego powstaje lizak. Aby wasze dzieci jeszcze lepiej zrozumiały, na czym polega ta trudna filozofia, możecie przyrządzić z nimi domowej roboty lizaki. W końcu najłatwiej uczy się przez zabawę. Patyczki z dziurkami kupicie na przykład na Allegro, kosztują grosze. Przepis na domowej roboty lizaki Będziecie potrzebować 200 gramów cukru drobnego 1/3 szklanki syropu kukurydzianego 1/3 szklanki wody 2 krople ekstraktu o ulubionym smaku 4 krople barwnika spożywczego w ulubionym kolorze Przygotowanie Cukier, syrop i wodę umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, przykryjcie ją pokrywką i trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty. Po upływie tego czasu zwiększcie ogień i gotujcie, aż do momentu, w którym syrop osiągnie...

Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Potrzebne będzie jeszcze 1 składnik, także może być z resztek.
Adobe Stock
Newsy
Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Dodajcie owoce lub… resztki po owocach
Jeśli macie wrażenie, że za dużo wyrzucacie żywności, wypróbujcie ten przepis, który pozwoli wykorzystać resztki po świętach.

Resztki pierniczków, orzechów, daktyli, a nawet kawałek podeschniętego ciasta drożdżowego, możecie wykorzystać do stworzenia całkiem nowego wypieku. Podpowiadamy jak zrobić uroczyste, noworoczne ciasto. Nie żałujcie bakalii. Przepis na noworoczne ciasto ze starych pierniczków Składniki: 1,5 szklanki drobno pokrojonych dowolnych owoców 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki kakao 1 – 2 szklanki suchych pierniczków Dowolne bakalie (rozkruszone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, poszatkowane daktyle) Masło lub olej do formy Przygotowanie: Pokruszcie i zmielcie w blenderze pierniczki lub fragmenty innego suchego ciasta. ¼ ilości odłóżcie do obsypania formy. Owoce obierzcie i zblendujcie na drobno. Jajka rozbijcie mikserem, stopniowo dodawajcie cukier, a potem olej. Do masy dodawajcie zblendowane owoce, mąkę i drobno pokruszone pierniki. Delikatnie wymieszajcie, dodajcie bakalie i znów zamieszajcie. Formę do pieczenia wysmarujcie masłem lub olejem i obsypcie pokruszonymi piernikami, jak bułką tartą. Przełóżcie masę do wysmarowanej formy i pieczcie w 180 st. Celsjusza przez około 40 minut. Przed wyjęciem z pieca zróbcie „próbę suchego patyczka”. Jeśli patyczek od szaszłyków wyjdzie z ciasta suchy, to znak, że jest upieczone Owoce zastąpcie pulpą po wyciśnięciu soku 1,5 szklanki świeżych owoców możecie zastąpić dwiema szklankami owocowej pulpy po wyciśnięciu soku. Dzięki temu nie tylko wykorzystacie do ciasta stare pierniczki, których nikt już by nie zjadł, ale także pulpę z miąższu owoców po wyciśnięciu soku. Pulpy możecie użyć zarówno z sokowirówki, jak i wyciskarki do soków....

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Adobe Stock
Newsy
Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Które owoce są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Jedzcie świeże, sezonowe, a te z wysokim IG odstawcie.

Lekarze od dziesięcioleci powtarzają, że żeby utrzymać dobry stan zdrowia, należy włączyć do diety owoce i warzywa. Najnowsze piramidy żywieniowe nieco precyzują tę obecność owoców i warzyw w daniach: na 2 porcje warzyw powinna przypadać 1 porcja owoców. Na zmniejszenie ilości świeżych owoców w stosunku do warzyw wpłynęło to, że owoce, także te nieprzetworzone, zawierają duże ilości cukru. A cukier nie jest obojętny dla zdrowia. Dlaczego cukier w organizmie jest niebezpieczny?  Cukier występuje nie tylko w owocach. Mniejsze ilości znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, także warzywach, zbożach, nabiale. To niezbędny węglowodan, który w organizmie rozkłada się na glukozę. Choć glukoza jest ważna do prawidłowego funkcjonowania, np. do prawidłowej pracy mózgu potrzebujemy 130 g glukozy dziennie, to szkodliwy jest zarówno jej nadmiar, jak i zbyt szybkie pojawienie się we krwi. To jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu poszczególnych produktów, w tym owoców, pokazuje indeks glikemiczny produktów. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Takie zjawisko jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. Które owoce najszybciej podnoszą poziom cukru? Owoce o tej samej zawartości cukru, mogą w różny sposób powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia jest, to gdy dzieje się to gwałtownym rzutem. Owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc których powinniście unikać, a gdy macie cukrzycę – wyeliminować z diety, to: Dżemy, konfitury i przetwory owocowe. Owoce w czasie przetwarzania, smażenia, gotowania tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Poza tym z reguły przetwory...

Dodajecie to rano do jajek? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać
Pixabay
Newsy
Dodajecie to rano do jajecznicy? Nic dziwnego, że po chwili chce wam się spać
Odpowiednio skomponowane śniadanie ma nas pobudzać i zapewniać energię na cały dzień. Często jednak zamiast produktów o wysokich wartościach odżywczych, sięgamy po prostu po te tłuste…

Jajka nie bez powodu są jednym z częstszych śniadaniowych wyborów na całym świecie. To klasyczny element śniadania irlandzkiego czy brytyjskiego, ale również w Polsce jajka bardzo często trafiają na nasze talerze – zwłaszcza rano. Z czym należy je podać, aby wyciągnąć z nich jak najwięcej korzyści dla zdrowia? Wpływ jajek na zdrowie Jajka to przede wszystkim źródło białka oraz tłuszczu. Chociaż wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem ich w bardzo dużej ilości z racji na cholesterol, zdrowy dorosły może z powodzeniem jeść je nawet kilka razy w tygodniu. Tłuszcze znajdujące się w jajkach są w dużej mierze tłuszczami zdrowymi – to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jeśli potrawy jajeczne nie są smażone na dużej ilości tłuszczu bądź podawane z majonezem, mają bardzo wiele korzystnych właściwości takich jak: wysoka zawartość pełnowartościowego białka bogatego w aminokwasy (to rodzaj białka, którego organizm sam nie umie wyprodukować, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich za pomocą diety) wysoka zawartość witamin A, E, D, K i B bogactwo pierwiastków takich jak fosfor, potas, sód, wapnia, żelazo, selen czy magnez zawartość beta-karotenu czy luteiny, które mają korzystny wpływ na wzrok. Z czym nie powinno się podawać jajek? Chociaż jednym z ulubionych połączeń śniadaniowych są jajka z bekonem , absolutnie należy ich unikać – zwłaszcza jeśli często doświadczamy spadków energii i uczucia ospałości. Połączenie wysokiej zawartości białka w jajku z ogromną ilością tłuszczów nasyconych, które znajdują się w boczku to zastrzyk energii – niestety jedynie chwilowy. Jej pokłady bardzo szybko się wyczerpują i pozostawiają po sobie uczucie ciężkości, zmęczenia i senności. Z czego warto więc...