
Wybór desek do krojenia w sklepach jest naprawdę duży. Różnią się one nie tylko kolorami i wielkością. Znajdziecie tu niemal wszystko, od bloków rzeźniczych z grubego, litego drewna, po elastyczne deski z tworzywa sztucznego, które można zginać. Niektóre z nich mogą również posłużyć jako stylowe tace do podawania przekąsek takich jak ser czy owoce.
Najbardziej popularnym rodzajem deski do krojenia jest klasyczna, prostokątna forma z dziurką z jednej strony. Otwór, o którym mowa nie jest bez znaczenia. Najczęściej się go pomija, nie zauważa lub traktuje jak swoisty element estetyczny, który dodaje desce odpowiedniego designu.
Deska nie tylko do krojenia
Ta niepozorna dziurka może jednak posłużyć wam w bardzo praktycznym celu. Jak wiadomo, posiadanie odpowiednich narzędzi w kuchni jest bardzo pomocne. Niekoniecznie oznacza to, że potrzebne będą wam drogie przedmioty, takie jak robot kuchenny lub noże.
Równie pomocne bywają inne tanie i małe akcesoria. Używanie deski do krojenia wydaje się w kuchni czymś naturalnym i nieodzownym. Nie tylko pomaga ochronić blat przed śladami ostrego noża, ale i pozwala na zręczne siekanie i szatkowanie ulubionych produktów spożywczych.
Właśnie dzięki desce do krojenia nawet drewniany blat może służyć długie lata. Deska chroni go przed zniszczeniem, m.in. porysowaniem. Jak już wspominaliśmy, deska może też zastąpić używaną podczas przyjęć paterę czy ozdobny talerz. Wystarczy, że ułożycie na niej sery pleśniowe, winogrona i oliwki.
Trik z otworem w desce do krojenia
Otwór w desce do krojenia nie znajduje się w niej także bez powodu. Zazwyczaj trudno jednak się domyślić, jaka funkcja może się na nim kryć. Ten otwór w desce sprawdza się świetnie jako uchwyt podczas mycia, ale okazuje się, że jest również przydatny z innego powodu.
Zdarza się, że kiedy przekładacie pokrojone warzywa lub mięso na patelnię z deski do krojenia, część z nich trafia tam, gdzie nie powinna. Produkty rozsypują się po całej kuchni. Otwór pomoże wam się z tym uporać. Służy właśnie do tego, żeby produkty z deski lądowały prosto do naczynia lub na patelnię.
Ważne jest, żeby nie kroić na tej samej desce ryb, drobiu i warzyw. To jedna z wielu rzeczy, o której powinniście pamiętać. Do umycie deski do krojenia wystarczy ciepła woda i płyn do naczyń. Deski drewniane nie nadają się natomiast do zmywarki. Zbyt wysoka temperatura może rozwarstwić całą deskę!