Deska do krojenia
Pixabay/tookapic
Newsy

Do czego służy otwór w desce do krojenia? O tej sprytnej funkcji wielu nie miało pojęcia. Zaskoczenie gwarantowane

Deska do krojenia wydaje się niezbędnym narzędziem kuchennym. Na pierwszy rzut oka nie kryje w sobie żadnych tajemnic. Czy może was czymś zdziwić?
Aleksandra Jaworska
styczeń 12, 2021

Sezon jesienno-zimowy i pandemia sprzyjają regularnemu gotowaniu. O wiele częściej siedzicie w domach i macie czas na planowanie domowych posiłków. Jedno z akcesoriów kuchennych przyda się wam szczególnie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Deska do krojenia

Ich wybór jest naprawdę spory. Różnią się kolorami i wielkością. Znajdziecie tu niemal wszystko, od bloków rzeźniczych z grubego, litego drewna, po elastyczne deski z tworzywa, które można zginać. Niektóre z nich mogą również posłużyć jako stylowe tace do podawania przekąsek takich jak ser czy owoce.

Najbardziej popularnym rodzajem deski do krojenia jest klasyczna, prostokątna forma z dziurką w środku. Otwór, o którym mowa nie jest bez znaczenia. Najczęściej się go pomija lub traktuje jak swoisty element estetyczny, który dodaje desce odpowiedniego designu.

Otwór w desce do krojenia - trik

Ta niepozorna dziurka może jednak posłużyć wam w bardzo praktycznym celu. Jak wiadomo, posiadanie odpowiednich narzędzi w kuchni jest bardzo pomocne. Niekoniecznie oznacza to, że potrzebne będą wam drogie przedmioty, takie jak robot kuchenny lub noże.

Równie pomocne bywają inne tanie i małe akcesoria. Używanie deski do krojenia wydaje się w kuchni czymś naturalnym i nieodzownym. Nie tylko pomaga ochronić blat przed śladami ostrego noża, ale i pozwala na zręczne siekanie i szatkowanie ulubionych produktów spożywczych. 

Właśnie dzięki desce do krojenia nawet drewniany blat może służyć długie lata. Deska chroni go przed zniszczeniem, m.in. porysowaniem. Deska może też zastąpić używaną podczas przyjęć paterę czy ozdobny talerz. Wystarczy, że ułożycie na niej sery pleśniowe, winogrona i oliwki. 

Otwór w desce do krojenia nie znajduje się w niej także bez powodu. Zazwyczaj trudno jednak się domyślić, jaka funkcja może się na nim kryć. Ten otwór w desce sprawdza się świetnie jako uchwyt podczas mycia, ale okazuje się, że jest również przydatny z innych powodów.

Zdarza się, że kiedy przekładacie pokrojone warzywa lub mięso na patelnię z deski do krojenia, część z nich trafia tam, gdzie nie powinna. Produkty rozsypują się po całej kuchni. Otwór pomoże wam się z tym uporać. Służy właśnie do tego, żeby produkty z deski lądowały prosto do naczynia lub na patelnię.

Deska do krojenia
YouTube

Deska do krojenia mięsa

Ważne jest, żeby nie kroić na tej samej desce ryb, drobiu i warzyw. To jedna z wielu rzeczy, o której powinniście pamiętać. Do umycie deski do krojenia wystarczy ciepła woda i płyn do naczyń. Deski drewniane nie nadają się natomiast do zmywarki. Zbyt wysoka temperatura może rozwarstwić całą deskę!

Komentarze
Pilne
Gotujmy.pl
Newsy Pilne ostrzeżenie. GIS wycofuje popularny produkt dla dzieci. Może wywołać niepożądaną reakcję
Niektóre produkty znikają z półek szybciej niż w oka mgnieniu. Na straży poprawności ich składu stoi Główny Inspektorat Sanitarny.
Aleksandra Jaworska
styczeń 12, 2021

Spożycie niektórych produktów może przynieść opłakane konsekwencje dla waszego zdrowia. Żeby temu zapobiec, warto śledzić na bieżąco komunikaty GIS. Tym razem wycofywany jest produkt dla dzieci. GIS ostrzega przed kupowaniem produktów niezdatnych do konsumpcji Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie strzec poprawności składu produktów i w porę wycofywać je z rynku. Szczególnie te, których spożywanie może grozić waszemu zdrowiu. Jak się okazuje, nie jest ich wcale tak mało. Do listy produktów wykluczonych dochodzą wciąż nowe pozycje. Popularny produkt dla dzieci może wywoływać niepożądaną reakcję Alergia to dolegliwość, której znaczenie pochodzi od greckich wyrazów allos i ergon. Można je przetłumaczyć jako inne działanie. Alergia oznacza więc nadwrażliwość, oznaczającą nadmierną reakcję organizmu przy kontakcie z alergenami. Mogą być nimi bakterie, wirusy, środki chemiczne, pokarmy i leki. Alergia jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Niemożliwe jest trwałe i całkowite wyleczenie niektórych jej postaci. To niewłaściwa reakcja układu odpornościowego człowieka na alergeny, które dosyć licznie występują w środowisku. U zdrowych osób alergeny nie powodują żadnych objawów ani uczulenia. Układ odpornościowy odpowiedzialny jest za kontrolowanie, czy obce cząsteczki mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i podejmuje ewentualne działania, aby chronić organizm. W Polsce najczęściej uczulają cytrusy, pyłki roślin, sierść psów, kurz, jad pszczół, ale i jajka, ryby, orzechy oraz krowie mleko. Na szczęście rynek spożywczy oferuje dużo zastępników klasycznych produktów, które w żaden sposób nie pozbawią was przyjemności konsumowania, nie narażając jednocześnie na alergię. Rodzaje alergii...

Przeczytaj