pakowane mięso
AdobeStock
Newsy

Do czego służą białe wkładki w opakowaniach z mięsem? Bądźcie ostrożni podczas zakupów, bo w domu możecie się nieźle zdziwić

Zwracacie czasem uwagę na specjalne wkładki na dnie opakowania z mięsem? Sprawdźcie, do czego służą.
Katarzyna Wyborska
styczeń 23, 2021

Coraz więcej sklepów rezygnuje z tzw. lady i sprzedaje sery, mięso i ryby w plastikowych opakowaniach. Taka decyzja wynika z oszczędności – sklep nie musi płacić dodatkowym pracownikom obsługującym ladę i znika problem kolejek przed stoiskiem mięsnym w supermarkecie. Część osób jednak preferuje takie rozwiązanie, ponieważ wydaje im się, że mięso sprzedawane w ten sposób jest świeższe. Czy mają rację? Sprawdziliśmy to!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Mięso w opakowaniu - biała wkładka na dnie

Pewnie zwróciliście uwagę na to, że w plastikowych opakowaniach z mięsem na dnie jest włożony biały, sztywny kawałek specjalnego papieru. Wiecie, do czego on służy? Ta specjalna wkładka ma dwa konkretne zadania:

  • Wchłanianie wilgoci – z każdego mięsa wyciekają płyny, które mogą doprowadzić do tego, że szybciej się ono zepsuje. Producenci umieszczają więc w opakowaniach specjalną wkładkę, która je wchłania – jest absorbentem.
  • Działanie antybakteryjne – w płynie wydobywającym się z mięsa mogą znajdować się bakterie groźne dla zdrowia. Wkładka jest w stanie wchłonąć płyn wraz z bakteriami.

Właściwości tej specjalnej wkładki powodują, że mięso w plastikowym opakowaniu jest dłużej świeże. Gdyby nie stosowano absorbentu, to mięso psułoby się o wiele szybciej, ponieważ znajdowałoby się w dużej ilości wody i płynów, a wilgoć sprzyja psuciu się. Stosowanie wkładek sprawia, że mięso w sklepie jest świeże znacznie dłużej, dlatego trzeba zawsze zachować ostrożność podczas kupowania pakowanego mięsa. Może wyglądać dobrze, ale mieć bliski termin ważności lub nawet go przekroczyć. Dlatego zawsze dokładnie sprawdzajcie datę na opakowaniu

Czy są bezpieczne?

Możecie się zastanawiać, czy takie wkładki są bezpieczne dla zdrowia. Dokładnie przebadano stosowane przez producentów mięs absorbenty. Są one wykonane z celulozy powleczonej cienką warstwą plastiku, jednak nie jest on toksyczny dla zdrowia i nie przeniknie do mięsa. Nawet przypadkowe ugotowanie wkładki nie jest groźne! Lepiej jednak jej nie jeść, ponieważ zawarty we wkładce plastik nie ulegnie rozkładowi w układzie pokarmowym.

Komentarze
bakterie w mięsie
AdobeStock
Newsy Przyrządzasz w ten sposób mięso? Uważaj. Mogą się z niego wydobywać groźne bakterie!
Choć bardzo smaczne, to nieumiejętnie przyrządzone może być śmiertelnie niebezpieczne. Dowiedz się, jak prawidłowo przygotowywać mięso!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Choć wegetarianizm i weganizm jest coraz bardziej popularny, to wciąż większość ludzi nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Można od czasu do czasu zjeść jarski obiad, ale po jakimś czasie zaczyna nam brakować białka i mamy ochotę na kotlety lub pieczeń. Sposobów przygotowywania mięsa jest bardzo dużo – wiedzieliście, że niektóre mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Niebezpieczne mięso Dziś to coraz rzadszy problem, ale dawniej ludzie nie mieli możliwości badania mięsa pod kątem pasożytów. Przez to łatwo zakażali się tasiemcem lub bakteriami, które wywoływały groźne choroby. W przeszłości nawet ostre zatrucie pokarmowe było bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ silna biegunka i wymioty powodują skrajne odwodnienie, a w konsekwencji śmierć. Dziś mięso jest dokładnie badane przed dopuszczeniem do sprzedaży, jednak zawsze istnieje ryzyko, że będzie skażone bakteriami lub pasożytami. Na co powinniśmy uważać?   Sushi – dzięki postępującej globalizacji nie musimy już jechać do dalekiej Japonii, by móc spróbować sushi. Dziś to danie można zjeść w japońskiej restauracji za bardzo rozsądną cenę, a nawet kupić gotowe w supermarkecie. Nie zapominajmy jednak, że sushi to po prostu surowa ryba z dodatkami. A w surowym mięsie możemy znaleźć bakterie E.Coli, które odpowiadają za zatrucie pokarmowe. Badacze wykryli w sushi także gronkowca złocistego! Tatar – uwielbiane w Polsce danie, które może być groźne dla zdrowia! Surowe mięso wołowe może zawierać nie tylko bakterie E. coli, ale nawet salmonellę! Wieprzowina – jeżeli gotujemy, smażymy lub pieczemy wieprzowinę, to jesteśmy bezpieczni. Jednak niedogotowane i lekko surowe mięso wieprzowe jest bardzo niebezpieczne i jego spożycie może nawet prowadzić do śmierci! W surowej wieprzowinie może się znaleźć...

Przeczytaj
mięso mrożone
AdobeStock
Newsy Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie? Odpowiedź was zaskoczy
Gotujesz zupy na mięsie wyjętym prosto z zamrażarki? Mocno się zastanów następnym razem! Skutki mogą być bardzo groźne dla zdrowia.
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Dawniej mięso jadano od święta. Nie chodzi tylko o to, że było drogie – po prostu trudno było je zdobyć! Dlatego jadano je kilka razy w roku, gdy przychodził czas na zarżnięcie świni czy krowy. Nieco częściej jedzono np. rosół z kury, ale też nikt nie gotował go codziennie. Na szczęście dziś, dzięki zdobyczom technologii mięso jest znacznie tańsze i łatwo dostępne. A do tego jeśli kupimy jego większe ilości np. na promocji, to można je po prostu zamrozić i wykorzystać później. Mrożone mięso – tak czy nie? Jednak mrożone mięso ma swoich przeciwników. Część osób uważa, że jest ono znacznie mniej aromatyczne, ma nieprzyjemną konsystencję i smakuje dużo gorzej, niż świeże mięso. To prawda, ale niestety na razie nie ma innego sposobu na przedłużenie jego trwałości i przydatności do spożycia. Szczególnie, jeśli udało nam się okazyjnie kupić mięso na obniżce – każdy rozsądny człowiek skorzysta z takiej promocji, a nadmiar zamrozi na później! Zupa na mrożonym mięsie Najlepsza zupa to taka, która jest ugotowana na porządnej wkładce, czyli mięsie i kościach. Jeżeli zastanawiacie się, czy lepsze będzie świeże mięso czy mrożone, to możemy wam powiedzieć od razu, ponieważ odpowiedź jest oczywista – tylko świeże mięso! Jednak jeśli macie zamrożone porcje rosołowe, to jak najbardziej warto ugotować z nich bulion i wykorzystać np. jako bazę do zupy pomidorowej, pieczarkowej albo ugotować na nim gulasz. Czy można gotować zupę na mrożonym mięsie? Masz już zamrożone mięso, przygotowany garnek i obrane warzywa. Co dalej? Czy można po prostu wrzucić wszystko do garnka, zalać wodą i gotować? Nie! Mięso koniecznie musi zostać wcześniej rozmrożone – możesz je wstawić na noc do lodówki w głębokim naczyniu. Można spróbować rozmrozić je w...

Przeczytaj
najlepsze tabletki do zmywarki
AdobeStock
Triki kulinarne Czym najlepiej myć naczynia? Wielki test UOKiK! Wygrywa...
UOKiK przeprowadził test aż 60 różnych środków do mycia naczyń w zmywarce! Sprawdźcie, kto jest faworytem!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Gotowanie jest bardzo przyjemne. Smaki, zapachy, a na koniec pyszny, ugotowany samodzielnie posiłek – czy jest coś bardziej satysfakcjonującego? Niestety, po każdym gotowaniu trzeba posprzątać, a tego raczej nikt nie lubi. Szczególnie, gdy jesteśmy zmęczone po kilku godzinach stania nad garnkami. Dlatego wiele osób chętnie inwestuje w zmywarki, by oszczędzić sobie pracy i płacić niższe rachunki za wodę. A jakie środki najlepiej sprawdzają się do mycia w zmywarce? Sprawdzamy! Alternatywa dla ręcznego mycia Zmywarka to prawdziwe zbawienie w wielu domach. Jeżeli masz dużą rodzinę lub często wyprawiasz przyjęcia dla gości, to dobrze wiesz ile czasu i wysiłku zmywarka potrafi zaoszczędzić. Wystarczy po prostu opłukać brudne naczynia, włożyć do urządzenia, dodać tabletkę lub płyn i po dwóch godzinach wyjąć błyszczące, czyste naczynia! Jeśli zastanawiacie się, jakie tabletki do zmywarki sprawią, że garnki i talerze będą lśnić, to nie musicie dłużej szukać metodą prób i błędów – UOKiK stworzył ranking tabletek do zmywarek! Najlepsze tabletki do zmywarki UOKiK poważnie wziął się za testowanie domowych środków czystości. Niedawno opublikowali ranking proszków do prania, a teraz sprawdzali skuteczność dostępnych na rynku tabletek do zmywarki. Kto wygrał?   W teście udział wzięła większość popularnych tabletek do zmywarek – także marek własnych takich sklepów jak Lidl czy Lewiatan. UOKiK testował tabletki w kilku kategoriach. Oto wyniki! Najskuteczniejsze tabletki: Finish, a zaraz za nimi W5 (marka Lidl) Najgorsze tabletki: Kraft Najlepszy stosunek jakości do ceny: Filip i Big Efekt UOKiK zwrócił też uwagę na uczciwość producentów. Okazało się bowiem, że w opakowaniu tabletek marki Ludwik jest ich mniej, niż obiecuje producent! A czy wy...

Przeczytaj
jakie mięso dla dzieci
AdobeStock
Newsy To mięso to sama chemia. Trucie siebie i bliskich. Lepiej nie podawaj go dzieciom
Wszyscy dbamy o swoje dzieci. Jednak czy zastanawiacie się czasem nad tym, czy kupowane przez was produkty spożywcze są na pewno zdrowe dla maluchów?
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

„Zjedz mięso, a ziemniaki zostaw” – kto nie słyszał tych słów jako dziecko? Zdaniem każdej mamy i babci, dzieci powinny jeść jak najwięcej i jak najzdrowiej, dlatego pilnowały, czy nie zostawiamy mięsa na talerzu i denerwowały się, gdy grymasiliśmy przy obiedzie. Pewnie wielu z nas już jako rodzice zachowuje się dokładnie tak samo i nie ma się czemu dziwić – chcemy dla swoich dzieci jak najlepiej! A czy zastanawialiście się czasem, jakie mięso kupujecie swoim dzieciom? Okazuje się, że nie wszystkie jego rodzaje są szczególnie zdrowe lub polecane w przypadku maluchów. Istotne jest także to, jak je przyrządzamy! Dieta dla malucha Gdy nasza pociecha rośnie i można zacząć wprowadzać do jej diety różne produkty, musimy pamiętać o podstawowych zasadach: Kupuj z pewnych źródeł – podejrzanie wyglądające mięso z supermarketu i chleb z głęboko mrożonego ciasta? To nie brzmi, jak dobre składniki dziecięcej diety! Kupuj tylko takie produkty spożywcze, co do których jesteś pewien ich pochodzenia i składników. Kurczaki kupuj tylko z ekologicznych hodowli – te sprzedawane w supermarketach pełne są chemii i antybiotyków! Bez konserwantów – nie chcemy tego w kółko przypominać, ale niestety wielu rodziców wciąż nie pamięta, że składy produktów wydrukowane na opakowaniu trzeba czytać. Tam znajdują się informacje dotyczące składników, w tym konserwantów, które dla dzieci są bardzo niebezpieczne. Powodują problemy ze zdrowiem i mogą wywoływać alergie pokarmowe. Myśl, co kupujesz – chcesz kupić plastry szynki powycinane w zabawne kształty lub parówki tylko dlatego, że na opakowaniu napisano „dla dzieci”? Uważnie czytaj skład! I pamiętaj o tym, że nie każdy rodzaj mięsa jest wskazany dla dzieci – o tym...

Przeczytaj