Do czego służą wkładki w opakowaniach z mięsem? Producenci wkładają „pampersy” do mięsa w 1 celu
Adobe Stock
Newsy

Do czego służą wkładki w opakowaniach z mięsem? Producenci wkładają „pampersy” do mięsa w 1 celu

Zwracacie czasem uwagę na specjalne wkładki na dnie opakowania z mięsem? Sprawdźcie, do czego służą.

Coraz więcej sklepów rezygnuje z tzw. lady i sprzedaje sery, mięso i ryby w plastikowych opakowaniach. Taka decyzja wynika z oszczędności – sklep nie musi płacić dodatkowym pracownikom obsługującym ladę i znika problem kolejek przed stoiskiem mięsnym w supermarkecie. Część osób jednak preferuje takie rozwiązanie, ponieważ wydaje im się, że mięso sprzedawane w ten sposób jest świeższe. Czy mają rację? Sprawdziliśmy to!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso w opakowaniu - biała wkładka na dnie

Pewnie zwróciliście uwagę na to, że w plastikowych opakowaniach z mięsem na dnie jest włożony biały, sztywny kawałek specjalnego papieru. Wiecie, do czego on służy? Ta specjalna wkładka ma dwa konkretne zadania:

  • Wchłanianie wilgoci – z każdego mięsa wyciekają płyny, które mogą doprowadzić do tego, że szybciej się ono zepsuje. Producenci umieszczają więc w opakowaniach specjalną wkładkę, która je wchłania – jest absorbentem.
  • Działanie antybakteryjne – w płynie wydobywającym się z mięsa mogą znajdować się bakterie groźne dla zdrowia. Wkładka jest w stanie wchłonąć płyn wraz z bakteriami.

Właściwości tak zwanych pampersów do mięsa powodują, że mięso w plastikowym opakowaniu jest dłużej świeże. Gdyby nie stosowano absorbentu, to mięso psułoby się o wiele szybciej, ponieważ znajdowałoby się w dużej ilości wody i płynów, a wilgoć sprzyja psuciu się.

Stosowanie wkładek sprawia, że mięso w sklepie jest świeże znacznie dłużej, dlatego trzeba zawsze zachować ostrożność podczas kupowania pakowanego mięsa. Może wyglądać dobrze, ale mieć bliski termin ważności lub nawet go przekroczyć. Dlatego zawsze dokładnie sprawdzajcie datę na opakowaniu

Zobacz także
mięso w sklepie

Dlaczego mięso w supermarketach jest takie tanie? Prawda odbierze wam apetyt

Używacie tej samej deski do krojenia warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd

Używacie tej samej deski do krojenia chleba warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd

Czy wkładki pochłaniające wilgoć do mięsa są bezpieczne?

Możecie się zastanawiać, czy takie wkładki są bezpieczne dla zdrowia. Dokładnie przebadano stosowane przez producentów mięs absorbenty. Są one wykonane z celulozy powleczonej cienką warstwą plastiku, jednak nie jest on toksyczny dla zdrowia i nie przeniknie do mięsa.

Nawet przypadkowe ugotowanie wkładki nie jest groźne! Lepiej jednak jej nie jeść, ponieważ zawarty we wkładce plastik nie ulegnie rozkładowi w układzie pokarmowym.

Jak przechowywać wypieki że długo zachowały świeżość? Wszystko zależy od rodzaju ciasta, mamy sposób na każde
Adobe stock
Newsy
Jak przechowywać wypieki żeby długo zachowały świeżość? Wszystko zależy od rodzaju ciasta
Podpowiadamy, w jakich warunkach należy trzymać ciasto drożdżowe, kruche, biszkopt czy sernik.

Jak to się dzieje, że ciasto, które po wyjęciu z pieca jest puszyste i pachnące, tak szybko staje się twarde i niesmaczne? Jak przechowywać ciasta z dodatkiem sera czy owoców, żeby nie kwaśniały? Z tego artykułu dowiedzie się, dlaczego wasze wypieki tak szybko czerstwieją i jak je przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość. Wydrukujcie tę ściągawkę i wsuńcie do szuflady w kuchni. Przyda się. Na czym polega czerstwienie pieczywa i ciast? Czerstwienie pieczywa jest procesem naturalnym. Po tym jak je spulchniliście poddając mąkę różnym obróbkom, np. dodając do niej proszek od pieczenia, sodę oczyszczoną, drożdże, zakwas, a na koniec wymieszaliście, wyrobiliście i upiekliście w wysokiej temperaturze, skrobia zawarta w cieście po jakimś czasie od upieczenia znowu zmienia swoją strukturę. To właśnie ten proces jest zauważany jako czerstwienie. Ciasto przestaje być wilgotne, puszyste i miękkie. Staje się za to twarde i kruszące. Ciasta domowe czerstwieją szybciej niż te kupne. Szczególnie gdy gotowe wypieki kupujecie w dużych sieciach. Zawierają wtedy polepszacze, konserwanty, które dłużej utrzymują świeżość. Nie chcąc dodawać tych sztucznych składników, w walce z czerstwieniem macie jedną broń – odpowiedni sposób przechowywania. Ciasta starzeją się nie tylko zmieniając konsystencję i twardość. Wypieki, zawierające nabiał np. twaróg czy owoce, mogą też skwaśnieć. Kwaśne wypieki nie nadają się do jedzenia jeszcze bardziej niż czerstwe. I także ten sposób starzenia się ciast możecie opóźnić odpowiednio je przechowując. Jak przechowywać poszczególne rodzaje ciast? Różne rodzaje ciast wymagają różnych warunków przechowywania: Ciasto kruche. Szczególnie to z dodatkiem owoców lub warzyw jak tarty i quiche i...

Czy można przechowywać mięso w folii?
Adobe Stock
Newsy
Czy trzymanie mięsa w folii po zakupie jest bezpieczne? Pamiętajcie o 1 rzeczy po powrocie ze sklepu mięsnego
Podpowiadamy jak przechowywać mięso, żeby nie traciło jakości i nie rozwijały się w nim bakterie. Nie wkładajcie go więcej do reklamówki.

Ten problem powstający w lodówce, najłatwiej zaobserwować nie na mięsie, tylko na wędlinach. Z czasem, plasterki szynki przechowywane w plastikowym opakowaniu, stają się śliski i śluzowate. To znak, że rozwinęły się w niej śluzowce, groźne bakterie powstające na mięsie i wędlinach przechowywanych w nieprzewiewnych opakowaniach. Nigdy nie przechowujcie więc mięsa i wędlin w folii. Przełóżcie je, podpowiadamy do czego. Jak przechowywać mięso w lodówce? Przechowując mięso, trzeba pamiętać o dwóch sprzecznościach. Z jednej strony, nie może być przechowywane w folii, bo rozwiną się na nim m.in. śluzowce, z drugiej strony, nie może leżeć odkryte, z pełnym dostępem od tlenu i innych produktów trzymanych w lodówce. Dostęp tlenu będzie powodował wysychanie mięsa. Stanie się nie tylko suche, ale też niesmaczne. Dostęp do innych produktów powoduje przechodzenie zapachów i może powodować zakażeniem mięsnymi bakteriami sera, wędlin czy innej żywności, którą spożywamy bez obróbki cieplnej. Jak więc przechowywać mięso w lodówce? Powinno być opakowane w papier, który powstrzyma je przed utratą wilgoci. Można je trzymać w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, lub włożyć do szklanego pojemnika np. miski i przykryć talerzem. Najlepiej jednak do minimum ograniczyć potrzebę przechowywania surowego mięsa. Kupujcie mniejsze ilości i od razu przyrządzajcie. Czy można używać do mięsa zamykanych torebek do przechowywania żywności? Takie torebki z reguły mają szczelne zamknięcia, sprawdzą się więc doskonale do zamrażania mięsa. Dzięki nim mięso będzie chronione przed utratą wilgoci. Jednak takie szczelnie zamykane opakowania foliowe, w przypadku przechowywania mięsa w lodówce, nie zabezpieczy go przed rozwojem bakterii, m. in...

Mrozicie mięso mielone? Ten trik sprawi, że rozmrażanie skrócicie do minimum
Adobe Stock
Newsy
Mrozicie mięso mielone? Ten trik sprawi, że rozmrażanie skrócicie do minimum
Jeśli chcecie szybko rozmrozić mięso, to zastosujcie tę prostą sztuczkę – działa raz, dwa!

Wynalezienie pod koniec XIX wieku zamrażarki w połączeniu z rozwojem kolei w Stanach Zjednoczonych całkowicie zrewolucjonizowało rynek i zmieniło sposób odżywiania się ludzi nie tylko w USA, ale także w Europie i krajach rozwiniętych. Dawniej mięso jedzono od święta nie tylko ze względu na to, że było drogie. Przede wszystkim największą trudnością była konserwacja mięsa, które przecież szybko się psuje. Rozwiązaniem było trzymanie osolonego mięsa w beczkach lub wędzenie, suszenie czy marynowanie, jednak takie sposoby nie były idealne (i zabierały mnóstwo czasu). Dopiero elektryczność i wynalazek, jakim była zamrażarka, pozwoliły długo przechowywać świeżą żywność, która po rozmrożeniu nadal nadawała się do spożycia i była bardzo smaczna.  Zalety mrożenia mięsa Korzyści z mrożenia żywności jest mnóstwo. Pierwszą jest oczywiście zachowanie świeżości na dłużej. Odmrożone mięso smakuje równie dobrze co świeże, a na pewno o wiele lepiej od suszonego! Jednak wydłużenie terminu przydatności do spożycia to nie jedyna zaleta zamrażarek. Mrożone mięso, a także warzywa i owoce zachowują o wiele więcej witamin niż w przypadku, gdyby zostały ususzone. To także ogromna oszczędność czasu – suszenie czy wędzenie mięsa jest bardzo czasochłonne. Jak szybko rozmrozić mięso? Do wad mrożenia zdecydowanie należy zaliczyć fakt, iż proces poprawnego rozmrażania zajmuje trochę czasu.  Ale co w przypadku, gdy się wam spieszy? Można włożyć zapakowane (to ważne!) mięso do miski z letnią wodą i wymieniać ją co kilka minut. Nigdy nie używajcie do tego ciepłej ani gorącej wody! Pozornie taki sposób jest szybszy, ale może być niebezpieczny. Pod wpływem ciepła bakterie mogę się rozmnażać i stanowić zagrożenie dla zdrowia. A dodatkowo białko w tak rozmrażanym mięsie szybko się zetnie i bardzo utrudni...

bakterie w mięsie
AdobeStock
Newsy
Przyrządzasz w ten sposób mięso? Uważaj. Mogą się z niego wydobywać groźne bakterie!
Choć bardzo smaczne, to nieumiejętnie przyrządzone może być śmiertelnie niebezpieczne. Dowiedz się, jak prawidłowo przygotowywać mięso!

Choć wegetarianizm i weganizm jest coraz bardziej popularny, to wciąż większość ludzi nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Można od czasu do czasu zjeść jarski obiad, ale po jakimś czasie zaczyna nam brakować białka i mamy ochotę na kotlety lub pieczeń. Sposobów przygotowywania mięsa jest bardzo dużo – wiedzieliście, że niektóre mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Niebezpieczne mięso Dziś to coraz rzadszy problem, ale dawniej ludzie nie mieli możliwości badania mięsa pod kątem pasożytów. Przez to łatwo zakażali się tasiemcem lub bakteriami, które wywoływały groźne choroby. W przeszłości nawet ostre zatrucie pokarmowe było bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ silna biegunka i wymioty powodują skrajne odwodnienie, a w konsekwencji śmierć. Dziś mięso jest dokładnie badane przed dopuszczeniem do sprzedaży, jednak zawsze istnieje ryzyko, że będzie skażone bakteriami lub pasożytami. Na co powinniśmy uważać?   Sushi – dzięki postępującej globalizacji nie musimy już jechać do dalekiej Japonii, by móc spróbować sushi. Dziś to danie można zjeść w japońskiej restauracji za bardzo rozsądną cenę, a nawet kupić gotowe w supermarkecie. Nie zapominajmy jednak, że sushi to po prostu surowa ryba z dodatkami. A w surowym mięsie możemy znaleźć bakterie E.Coli, które odpowiadają za zatrucie pokarmowe. Badacze wykryli w sushi także gronkowca złocistego! Tatar – uwielbiane w Polsce danie, które może być groźne dla zdrowia! Surowe mięso wołowe może zawierać nie tylko bakterie E. coli, ale nawet salmonellę! Wieprzowina – jeżeli gotujemy, smażymy lub pieczemy wieprzowinę, to jesteśmy bezpieczni. Jednak niedogotowane i lekko surowe mięso wieprzowe jest bardzo niebezpieczne i jego spożycie może nawet prowadzić do śmierci! W surowej wieprzowinie może się znaleźć...