Coraz więcej sklepów rezygnuje z tzw. lady i sprzedaje sery, mięso i ryby w plastikowych opakowaniach. Taka decyzja wynika z oszczędności – sklep nie musi płacić dodatkowym pracownikom obsługującym ladę i znika problem kolejek przed stoiskiem mięsnym w supermarkecie. Część osób jednak preferuje takie rozwiązanie, ponieważ wydaje im się, że mięso sprzedawane w ten sposób jest świeższe. Czy mają rację? Sprawdziliśmy to!

Mięso w opakowaniu - biała wkładka na dnie

Pewnie zwróciliście uwagę na to, że w plastikowych opakowaniach z mięsem na dnie jest włożony biały, sztywny kawałek specjalnego papieru. Wiecie, do czego on służy? Ta specjalna wkładka ma dwa konkretne zadania:

  • Wchłanianie wilgoci – z każdego mięsa wyciekają płyny, które mogą doprowadzić do tego, że szybciej się ono zepsuje. Producenci umieszczają więc w opakowaniach specjalną wkładkę, która je wchłania – jest absorbentem.
  • Działanie antybakteryjne – w płynie wydobywającym się z mięsa mogą znajdować się bakterie groźne dla zdrowia. Wkładka jest w stanie wchłonąć płyn wraz z bakteriami.

Właściwości tak zwanych pampersów do mięsa powodują, że mięso w plastikowym opakowaniu jest dłużej świeże. Gdyby nie stosowano absorbentu, to mięso psułoby się o wiele szybciej, ponieważ znajdowałoby się w dużej ilości wody i płynów, a wilgoć sprzyja psuciu się.

Stosowanie wkładek sprawia, że mięso w sklepie jest świeże znacznie dłużej, dlatego trzeba zawsze zachować ostrożność podczas kupowania pakowanego mięsa. Może wyglądać dobrze, ale mieć bliski termin ważności lub nawet go przekroczyć. Dlatego zawsze dokładnie sprawdzajcie datę na opakowaniu

Zobacz także:

Czy wkładki pochłaniające wilgoć do mięsa są bezpieczne?

Możecie się zastanawiać, czy takie wkładki są bezpieczne dla zdrowia. Dokładnie przebadano stosowane przez producentów mięs absorbenty. Są one wykonane z celulozy powleczonej cienką warstwą plastiku, jednak nie jest on toksyczny dla zdrowia i nie przeniknie do mięsa.

Nawet przypadkowe ugotowanie wkładki nie jest groźne! Lepiej jednak jej nie jeść, ponieważ zawarty we wkładce plastik nie ulegnie rozkładowi w układzie pokarmowym.