Do czego służą wkładki w opakowaniach z mięsem? Producenci wkładają „pampersy” do mięsa w 1 celu
Adobe Stock
Newsy

Do czego służą wkładki w opakowaniach z mięsem? Producenci wkładają „pampersy” do mięsa w 1 celu

Zwracacie czasem uwagę na specjalne wkładki na dnie opakowania z mięsem? Sprawdźcie, do czego służą.

Coraz więcej sklepów rezygnuje z tzw. lady i sprzedaje sery, mięso i ryby w plastikowych opakowaniach. Taka decyzja wynika z oszczędności – sklep nie musi płacić dodatkowym pracownikom obsługującym ladę i znika problem kolejek przed stoiskiem mięsnym w supermarkecie. Część osób jednak preferuje takie rozwiązanie, ponieważ wydaje im się, że mięso sprzedawane w ten sposób jest świeższe. Czy mają rację? Sprawdziliśmy to!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso w opakowaniu - biała wkładka na dnie

Pewnie zwróciliście uwagę na to, że w plastikowych opakowaniach z mięsem na dnie jest włożony biały, sztywny kawałek specjalnego papieru. Wiecie, do czego on służy? Ta specjalna wkładka ma dwa konkretne zadania:

  • Wchłanianie wilgoci – z każdego mięsa wyciekają płyny, które mogą doprowadzić do tego, że szybciej się ono zepsuje. Producenci umieszczają więc w opakowaniach specjalną wkładkę, która je wchłania – jest absorbentem.
  • Działanie antybakteryjne – w płynie wydobywającym się z mięsa mogą znajdować się bakterie groźne dla zdrowia. Wkładka jest w stanie wchłonąć płyn wraz z bakteriami.

Właściwości tak zwanych pampersów do mięsa powodują, że mięso w plastikowym opakowaniu jest dłużej świeże. Gdyby nie stosowano absorbentu, to mięso psułoby się o wiele szybciej, ponieważ znajdowałoby się w dużej ilości wody i płynów, a wilgoć sprzyja psuciu się.

Stosowanie wkładek sprawia, że mięso w sklepie jest świeże znacznie dłużej, dlatego trzeba zawsze zachować ostrożność podczas kupowania pakowanego mięsa. Może wyglądać dobrze, ale mieć bliski termin ważności lub nawet go przekroczyć. Dlatego zawsze dokładnie sprawdzajcie datę na opakowaniu

Zobacz także
mięso w sklepie

Dlaczego mięso w supermarketach jest takie tanie? Prawda odbierze wam apetyt

Używacie tej samej deski do krojenia warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd

Używacie tej samej deski do krojenia chleba warzyw i mięsa? Uważajcie. To poważny błąd

Czy wkładki pochłaniające wilgoć do mięsa są bezpieczne?

Możecie się zastanawiać, czy takie wkładki są bezpieczne dla zdrowia. Dokładnie przebadano stosowane przez producentów mięs absorbenty. Są one wykonane z celulozy powleczonej cienką warstwą plastiku, jednak nie jest on toksyczny dla zdrowia i nie przeniknie do mięsa.

Nawet przypadkowe ugotowanie wkładki nie jest groźne! Lepiej jednak jej nie jeść, ponieważ zawarty we wkładce plastik nie ulegnie rozkładowi w układzie pokarmowym.

Czy można przechowywać mięso w folii?
Adobe Stock
Newsy
Czy trzymanie mięsa w folii po zakupie jest bezpieczne? Pamiętajcie o 1 rzeczy po powrocie ze sklepu mięsnego
Podpowiadamy jak przechowywać mięso, żeby nie traciło jakości i nie rozwijały się w nim bakterie. Nie wkładajcie go więcej do reklamówki.

Ten problem powstający w lodówce, najłatwiej zaobserwować nie na mięsie, tylko na wędlinach. Z czasem, plasterki szynki przechowywane w plastikowym opakowaniu, stają się śliski i śluzowate. To znak, że rozwinęły się w niej śluzowce, groźne bakterie powstające na mięsie i wędlinach przechowywanych w nieprzewiewnych opakowaniach. Nigdy nie przechowujcie więc mięsa i wędlin w folii. Przełóżcie je, podpowiadamy do czego. Jak przechowywać mięso w lodówce? Przechowując mięso, trzeba pamiętać o dwóch sprzecznościach. Z jednej strony, nie może być przechowywane w folii, bo rozwiną się na nim m.in. śluzowce, z drugiej strony, nie może leżeć odkryte, z pełnym dostępem od tlenu i innych produktów trzymanych w lodówce. Dostęp tlenu będzie powodował wysychanie mięsa. Stanie się nie tylko suche, ale też niesmaczne. Dostęp do innych produktów powoduje przechodzenie zapachów i może powodować zakażeniem mięsnymi bakteriami sera, wędlin czy innej żywności, którą spożywamy bez obróbki cieplnej. Jak więc przechowywać mięso w lodówce? Powinno być opakowane w papier, który powstrzyma je przed utratą wilgoci. Można je trzymać w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, lub włożyć do szklanego pojemnika np. miski i przykryć talerzem. Najlepiej jednak do minimum ograniczyć potrzebę przechowywania surowego mięsa. Kupujcie mniejsze ilości i od razu przyrządzajcie. Czy można używać do mięsa zamykanych torebek do przechowywania żywności? Takie torebki z reguły mają szczelne zamknięcia, sprawdzą się więc doskonale do zamrażania mięsa. Dzięki nim mięso będzie chronione przed utratą wilgoci. Jednak takie szczelnie zamykane opakowania foliowe, w przypadku przechowywania mięsa w lodówce, nie zabezpieczy go przed rozwojem bakterii, m. in...

jak rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Mrozicie mięso mielone? Ten genialny trik sprawi, że czas jego rozmrażania skrócicie do minimum
Jeśli chcecie szybko rozmrozić mięso, to zastosujcie tę prostą sztuczkę – działa raz, dwa!

Wynalezienie pod koniec XIX wieku zamrażarki w połączeniu z rozwojem kolei w Stanach Zjednoczonych całkowicie zrewolucjonizowało rynek i zmieniło sposób odżywiania się ludzi nie tylko w USA, ale także w Europie i krajach rozwiniętych. Dawniej mięso jedzono od święta nie tylko ze względu na to, że było drogie. Przede wszystkim największą trudnością była konserwacja mięsa, które przecież szybko się psuje. Rozwiązaniem było trzymanie osolonego mięsa w beczkach lub wędzenie, suszenie czy marynowanie, jednak takie sposoby nie były idealne (i zabierały mnóstwo czasu). Dopiero elektryczność i wynalazek, jakim była zamrażarka, pozwoliły długo przechowywać świeżą żywność, która po rozmrożeniu nadal nadawała się do spożycia i była bardzo smaczna. Do dziś z tego korzystamy! Zalety mrożenia mięsa Korzyści z mrożenia żywności jest mnóstwo. Pierwszą jest oczywiście zachowanie świeżości na dłużej. Odmrożone mięso smakuje równie dobrze co świeże, a na pewno o wiele lepiej od suszonego! Jednak wydłużenie terminu przydatności do spożycia to nie jedyna zaleta zamrażarek. Mrożone mięso, a także warzywa i owoce zachowują o wiele więcej witamin niż w przypadku, gdyby zostały ususzone. To także ogromna oszczędność czasu – suszenie czy wędzenie mięsa jest bardzo czasochłonne. Jak szybko rozmrozić mięso? Do wad mrożenia zdecydowanie należy zaliczyć fakt, iż proces poprawnego rozmrażania zajmuje trochę czasu. Kto choć raz próbował od razu wrzucić na patelnię zamrożone kotlety, ten dobrze wie, jak to się później kończy. Dlatego mięso najlepiej rozmrozić wkładając je do miski z zimną wodą i odstawić do lodówki na całą noc. Dzięki temu w całości dobrze się rozmrozi i nie będzie później suche. Ale co w przypadku, gdy nie macie za wiele czasu? Można włożyć zapakowane (to...

Skupy butelek były kiedyś normą. Popieracie kaucję za plastikowe i szklane butelki?
Pixabay
Newsy
Kupujecie wodę w plastikowej butelce? Na jej dnie znajduje się bardzo ważna informacja
Pewnie nie zwracacie uwagi na te oznaczenia. To błąd! Mogą być bardzo pomocne…

Choć eksperci mówią, że woda z kranu jest zdatna do spożycia w większości miejsc w Polsce, nie każdy jest do tego przekonany. Może też wolicie kupować wodę w plastikowych butelkach. Nawet jeśli na co dzień pijecie wodę z kranu lub filtrowaną wodę, pewnie czasem zdarza się wam kupić wodę w plastikowej butelce. Niewielki procent z was zwróci pewnie uwagę na oznaczenie umieszczone na dnie butelki. To błąd! Dzięki dokładnemu przeczytaniu tego oznaczenia, możecie dowiedzieć się więcej na temat tego, czy butelka nie jest zrobiona ze szkodliwego plastiku… Oznaczenia plastiku na opakowaniach do żywności Plastik dopuszczony do kontaktu z żywnością w Unii Europejskiej, jest z reguły bezpieczny, Jest jednak cienka granica pomiędzy tym, by coś było uznane za bezpieczne, a czymś, co jest już szkodliwe. Najlepiej więc unikać szkodliwych substancji, nawet w minimalnych ilościach. Przy wybieraniu zdrowych produktów spożywczych, ważne jest nie tylko czytanie ich składów, ale też zwracanie uwagi na rodzaj opakowań z jakich są zrobione. W wypadku wody to jedyny czynnik, który może czynić ją szkodliwą. Różne dostępne na rynku wody, będą się różniły jedynie ilością i rodzajem zawartych minerałów oraz opakowaniem, w którym są przetrzymywane. Oznaczenia na butelkach wody W przypadku wody, na dnie butelki znajduje się małe oznaczenie. Szukajcie znaku trzech zapętlonych strzałek. Gdy go znajdziecie, zwrócicie uwagę na litery znajdujące się w środku. PET lub PETE to politereftalan etylenu, najczęstsze tworzywo do produkcji butelek. Mogą uwalniać do wody ksenogeny, które niekorzystnie działają na układ hormonalny. Koniecznie chrońcie takie butelki przed promieniami słonecznymi, bo wtedy naprawdę uwalniają do wody szkodliwe substancje. Nie używajcie tych butelek ponownie! Nie są do...

Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
AdobeStock
Newsy
Dlaczego wędliny ze sklepu należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków? Będziecie zaskoczeni
Kupujecie wędliny pakowane w plastikowe torebki? Sprawdźcie, dlaczego trzeba je jak najszybciej z nich wyjąć.

Po czym można poznać dobry sklep mięsny? Nie tylko po jakości sprzedawanego mięsa, ale także po sposobie jego pakowania! Wędliny prawidłowo powinny być pakowane tylko w czysty papier, bez grama plastiku. Jednak w niektórych sklepach mięsa sprzedaje się w foliowych woreczkach. Takie rozwiązanie nie jest ani ekologiczne, ani zdrowe. Sprawdźcie, dlaczego! Dlaczego wędlin nie powinno się trzymać w folii? Przyniesione ze sklepu wędliny zapakowane w plastikowe worki wkładacie pewnie od razu do lodówki. Czy to wystarczy, by zakupione mięso było długo świeże? Absolutnie nie! Co więcej, takie działanie będzie wręcz odwrotne w skutkach. Wędlina, zwłaszcza świeża w foliowej torebce zepsuje się o wiele szybciej. By temu zapobiec, warto po przyjściu ze sklepu przepakować mięso w papierowy pergamin. Jak przechowywać wędliny w lodówce? By mieć pewność, że wasze wędliny długo będą świeże i smaczne, warto poznać sposoby przechowywania poszczególnych rodzajów wędlin. To, że mięso powinno się znaleźć w lodówce, wiedzą wszyscy. Ale okazuje się, że to w jakim miejscu w lodówce położycie mięso też ma znaczenie! Poziom temperatury jest nieco inny w każdy miejscu lodówki. Na przykład na górnej półce będzie to około 8 stopni Celsjusza, dlatego w tym miejscu najlepiej przechowujcie przetwory mleczne, takie jak kefir, jogurty czy mleko. Na środkowej półce panuje temperatura od 4 do 7 stopni Celsjusza, dlatego to właśnie tutaj powinny się znaleźć wędliny – zwłaszcza świeże! Natomiast najchłodniej jest na dolnej półce (około 2 stopnie), dlatego na niej powinny się znaleźć wszystkie produkty, które psują się szybko – takie jak surowe mięso i ryby. W dolnej szufladzie lodówki jest najcieplej (około 10 stopni), dlatego przechowujcie w niej owoce i warzywa....