czy można przechowywać cebula w pończochach i rajstopach
Flickr/Adobe Stock
Newsy

Do czego mogą wam się przydać w kuchni pończochy? Włóżcie w nie to warzywo, a stanie się coś genialnego

Czy znacie alternatywne sposoby przechowywania cebuli w kuchni? Dzięki temu zmyślnemu patentowi, wasze warzywa nie zepsują się nawet do ośmiu miesięcy!

Pamiętacie, jak wasza babcia wystawiała na parapecie cebulę w szklance? Po kilku tygodniach mogła cieszyć się już ze świeżego szczypiorku.

Wzrost cebuli w takich okolicznościach jest możliwy dzięki dwóm rzeczom. Po pierwsze - cebula wykorzystuje swoje wewnętrzne „rezerwy” , substancje zapasowe.

Samo rośnięcie nie byłoby jednak możliwe, gdyby nie zapewnienie jej odrobiny wilgoci w postaci szklanki do połowy zapełnionej wodą.

Przede wszystkim na wyrastanie z cebuli szczypiorku wpływa energia słoneczna, światło, które dociera do cebuli.

Stąd też czasami wasze zapasy tego warzywa, mogą nawet nieopatrznie przyprawić was o szczypiorek do jajecznicy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać cebulę?

Jeśli potrzebujecie cebuli do wykorzystania w tradycyjny sposób, lepiej przechowywać ją w suchym, zacienionym, dość chłodnym miejscu.

Czasem bywa to utrudnione. Zwłaszcza gdy mówimy o ciasnych mieszkaniach w blokach, czy maleńkich kuchniach.

Jak wówczas przechowywać cebulę? Są na to sprytne sposoby i domowe patenty, o których się wam nawet nie śniło.

Sposób na przechowywanie cebuli w pończochach i rajstopach

Dzisiaj opowiemy wam o jednym z nich. Do jego zrealizowania potrzebna będzie część damskiej garderoby.

O czym mowa? Oczywiście o rajstopach i pończochach. Macie w domu stare, nieużywane, podarte sztuki z oczkami, a z jakiejś przyczyny wciąż ich nie wyrzucacie?

Nadchodzi więc doskonała pora, by wreszcie zrobić z nich użytek. Pończochy i rajstopy przydadzą wam się do przechowywania cebuli.

To nie żart. Półprzepuszczalny powietrze materiał, który dodatkowo chroni przed przedostawaniem się światła, jest wręcz stworzony do tego celu.

Zanim jednak wrzucicie swoje cebulki do pończochy, upewnijcie się, czy aby na pewno nadaje się ona do tego celu.

Nie chodzi tutaj o nadmiar dziur. Rzecz idzie o materiał, z którego wykonano pończoszki. Krótko mówiąc – powinny one być bawełniane.

Odpadają, przeważające niestety obecnie na rynku, rajstopy i pończochy wytworzone z tworzyw sztucznych, czyli głównie z nylonu.

Gdzie zawiesić pończochę z cebulami?

Sprawdzają się one w okresie zimowych na nogach pań, ale nie zdadzą egzaminu w momencie, gdy przyjdzie im służyć jako woreczek na cebule.

Nylon nie umożliwia cyrkulacji powietrza. Dlatego też nie ma wyjścia. Trzeba wybrać rajstopy wytworzone z naturalnych surowców.

Kiedy już znajdziecie odpowiednią sztukę, dobrym wyjściem będzie wrzucanie cebul do pończochy pojedynczo.

Po wrzuceniu każdej cebulki, zróbcie na pończosze supełek. W ten sposób cebule będą od siebie wygodnie oddzielone – wystarczy później odciąć jedną cebulkę nożyczkami.

„Wieniec” złożony z cebul zapakowanych w rajstopy lub pończochy powinien zawisnąć w przewiewnym miejscu, w żadnym razie tuż przy kuchence.

cebula
Newsy
Trzymacie cebulę w lodówce? To duży błąd. Jeśli jej użyjecie to zepsujecie danie
Czy lodówka to dobre miejsce do przechowywania cebuli? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego.

Dzięki lodówce wiele produktów można przechowywać o wiele dłużej, ponieważ się tak szybko nie zepsują. Ale nie wszystko można w niej przechowywać. Zasada ta dotyczy między innymi cebuli. Dowiedzcie się, jak należy prawidłowo się z nią obchodzić. Jakich produktów nie powinno się trzymać w lodówce? Lodówka jest doskonałym urządzeniem do przechowywania żywności. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Dodatkowo niska temperatura wydłuża czas przydatności do spożycia tych produktów, które szybko się psują – dotyczy to mięsa, jajek i warzyw. Jednak nie wszystko można trzymać w lodówce. Nigdy nie wkładajcie do lodówki poniższych produktów: Świeże zioła – w lodówce szybko stracą zapach i zwiędną. Olej – niska temperatura sprawi, że olej przyjmie formę stałą. Pomidory – trzymane w lodówce natychmiast stają się mdłe w smaku, a ich zapach jest bardzo delikatny. Banany – dojrzewają tylko w temperaturze pokojowej, więc jeśli schowacie banany do lodówki, to będą niesmaczne. Kawa – nagła zmiana temperatury bardzo szkodzi kawie, która traci wówczas aromat. Miód – lodówka to złe miejsce do trzymania miodu, który trzymany w zimnie staje się niesmaczny. Chleb – jeśli zostało wam dużo chleba, znacznie lepiej jest go zamrozić niż włożyć do lodówki, w której zrobi się gumowaty. Dlaczego cebuli nie powinno się trzymać w lodówce? Czy po zakupach od razu wrzucacie cebulę do dolnej szuflady lodówki? A może odkładacie do niej przekrojoną cebulę, która wam została po gotowaniu? To wielki błąd. Nigdy nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w cebuli zaczyna prędko...

kolacja z Gessler kosztowała 50 tysięcy
ons
Newsy
Gessler w czołówce plebiscytu Biologiczna Bzdura Roku 2020. Wszystko przez jej kontrowersyjną wypowiedź o cebuli
Co roku plebiscyt Biologiczna Bzdura Roku wyłania najbardziej niedorzeczne wypowiedzi celebrytów. Magda Gessler została wyróżniona!

Magda Gessler znana jest z dużej pewności siebie i kontrowersyjnych wypowiedzi. Jednak to, co niedawno powiedziała tak rozbawiło internautów, że restauratorka została nominowana do corocznego plebiscytu Biologiczna Bzdura Roku. Jesteście ciekawi, czym sobie zasłużyła na wyróżnienie? Biologiczna Bzdura Roku Organizowany co roku plebiscyt Biologiczna Bzdura Roku wyróżnia kontrowersyjne wypowiedzi celebrytów, polityków i innych znanych osób związane z biologią – a dokładniej stojące kompletnie w sprzeczności z tą nauką. Głosować można na stronie internetowej plebiscytu i każdy chętny jest uprawniony do oddania głosu. W 2020 roku w plebiscycie znalazło się 12 wypowiedzi, w tym między innymi: Na przeziębienie okład ze smalca [gęsiego]. Jest skuteczny na kaszel i przeziębienie  Anna Lewandowska Na wirusy nie da się robić szczepionek Publicysta Marcin Rola Absolutnym zwycięzcą jest Kaja Godek, która wygrała plebiscyt Biologiczna Bzdura Roku 2020 dzięki tym słowom: Nie ma czegoś takiego jak orientacja [seksualna] Błyskotliwa wypowiedź Magdy Gessler W plebiscycie znalazła się także znana restauratorka Magda Gessler. Gwiazda „Kuchennych Rewolucji” zabłysnęła stwierdzeniem, jakoby cebula była w stanie wyłapać wirusy i inne niebezpieczne bakterie czy pierwiastki z powietrza. Co więcej, Magda stwierdziła, że już na początku XX wieku zaobserwowano pod mikroskopem wirusy „przyklejone” do cebuli. To  nie zart .. poczytajcie uważnie !!! To działa ja mam cebule przekorna na pol wbijamy w nią na widelec posypujemy gruba solą ... starczy na cały  dzień ..  jest b szkodliwa pod koniec dnia nie należy jej jesc w żadnej formie tylko wyrzucić dobrze zamknięto w foliowa torebkę wazne jest zbiorowiskiem wszystkich świństw które latały w...

co zrobić by, śledzie nie były gorzkie
Flickr
Newsy
Śledź ma gorzki posmak? Popełniliście 1 banalny błąd. Wiemy jak go naprawić
Przyrządziliście właśnie śledzia z cebulą, a domownicy ani myślą go jeść? Coś poszło nie tak. I mamy wrażenie, że wiemy co to jest. Chodzi o cebulę.

Niektórzy lubią wyrazistą cebulę jako kontrapunkt, pewnego rodzaju przeciwwaga wobec charakterystycznego smaku śledzi. Inni wolą jednak bardziej łagodny smak. Często właśnie smak świeżej, ostrej cebuli, może być odbierany przez osoby z delikatniejszymi podniebieniami jako gorzki. Jak więc poradzić sobie z gorzkim posmakiem cebulki w śledziowej przystawce? Mamy na to rozwiązanie. Jak usunąć gorzki smak cebuli w śledziach? Pierwszym z nich będzie zblanszowanie cebuli. Co to w zasadzie oznacza? Blanszowanie to super szybka obróbka termiczna we wrzątku. Zanurzcie cebulę we wrzątku na kilkanaście sekund i wyciągnijcie ją z gorącej wody. Po tym natychmiast włóżcie ją do lodowatej wody. Taki proces pozwoli nieco zmiękczyć cebulkę, nadać jej słodkości i wyzuć z niej typowy, ostry i gorzkawy smak, który może niektórym nie pasować wraz ze śledziami. Inny trik łagodzący smak cebuli w śledziach Innym sposobem na twardawą i gorzkawą cebulę, jest sól. Wystarczy obrać cebulkę z łupiny, posiekać i solidnie oprószyć solą. Po kilku chwilach, cebula powinna zmięknąć i stracić nieco na swojej „mocy”. Uważajcie jednak z solą – śledzie zwykle są słone same w sobie. Dlatego też niezwykle istotne jest dobre wymoczenie śledzi  w wodzie, przed pokrojeniem ich do sałatki. W zależności od poziomu zasolenia śledzi, powinno moczyć się rybę od 2 do nawet kilku godzin. Nie zapominajcie o kilkukrotnym zmienianiu wody. Przepis na śledzie z cebulą i olejem Składniki: Ok. 50 dag filetów śledziowych 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Olej – najlepiej rzepakowy olej nierafinowany. Nadadzą się także inne rodzaje oleju i oliwy – użyjcie takich, jakie lubicie Przygotowanie: Śledzie wymoczcie dobrze w wodzie,...

jak pozbyc sie zapachu cebuli
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają
W trakcie gotowania cały dom pachnie cebulą? Dzięki prostym trikom łatwo można temu zaradzić!

Cebula jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku i zapachu. Dzięki temu nadaje wyjątkowego aromatu wielu potrawom, dlatego tak często dodaje się ją do różnych dań. Niestety, stosowanie cebuli ma jeden, ogromny minus – jej zapach jest strasznie nieprzyjemny! Nie dość, że cebula działa drażniąco na oczy i po jej przekrojeniu od razu zaczyna się „płakać”, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. A co dopiero, gdy czeka was obranie i poszatkowanie kilku cebul! Raczej nikt nie ma ochoty przebywać w pomieszczeniu, które już od progu wita ostrym zapachem cebuli. Na szczęście szefowie kuchni mają kilka złotych rad na to, jak zapobiec wydzielaniu się specyficznego aromatu cebuli oraz jak usunąć go z pomieszczeń. Zimna woda z cebulą Zapach krojonej cebuli jest dla was nie do wytrzymania? Jeżeli się wam nie spieszy, to obraną cebulę włóżcie do miski z zimną wodą i zostawcie na około 10 minut. Związki siarki wydzielane przez cebulę są neutralizowane w wodzie – dlatego w trakcie gotowania po chwili nieprzyjemny zapach tego warzywa znika. Z tego powodu prostym trikiem jest zanurzenie po prostu cebuli w wodzie zanim się ją pokroi. Zamiast wody można też użyć soku z cytryny albo octu, co nada cebuli ciekawego smaku. Sól Kolejny trik dla cierpliwych. Kwadrans przed rozpoczęciem krojenia obtoczcie obraną cebulę w soli i odstawcie. Dzięki temu jej ostry zapach będzie zdecydowanie mniej intensywny, a najważniejsze jest to, że posolona cebula nie będzie drażnić oczu! Pamiętajcie oczywiście o tym, by zetrzeć sól z cebuli przed jej obróbką. Okap Okap nad kuchnią przydaje się nie tylko podczas gotowania! Warto go włączyć także wtedy, gdy kroicie dużo cebuli. Wyciągnie zapach z pomieszczenia i o wiele szybciej się go pozbędziecie. Oczywiście nie zapomnijcie o okapie również podczas smażenia,...