Pierogi ciasto
gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy

Do ciasta na pierogi dodajecie jajko czy nie? Decyzja ogromnie wpłynie na jego elastyczność

Jedni twierdzą, że do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek, drudzy wręcz przeciwnie. Prawda jest taka, że oba sposoby są poprawne, ale tylko jeden jest gwarancją elastycznej masy.

Bez względu na to, czy dodacie jajek czy też nie, wasze ciasto na pierogi z pewnością wyjdzie. Bowiem, według tradycyjnej receptury ich użycie jest zbędne - wystarczy ciepła woda, mąka i sól. Skąd więc pomysł, by wzbogacić masę o jajka? No cóż, w końcu ilu kucharzy tyle sposobów i pomysłów na przyrządzenie jednego dania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy do ciasta na pierogi należy dodać jajko?

Doświadczone panie domu dobrze wiedzą, że dodatek jajek to jedyna gwarancja naprawdę elastycznego ciasta pierogowego. Warto również wzbogacić je o masło. Dzięki temu, po ugotowaniu przysmak będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Bez względu na to, jakie lubicie – ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy owocowe, każde będą smakować wybornie.

Nasz przepis na ciasto pierogowe jest dziecinnie prosty. Aby go wykonać, potrzebujecie zaledwie 5 składników – wszystkie z pewnością macie w swojej kuchni. Całość nie zajmie wam więcej niż 20 minut, potem ciasto musi chwilę poleżakować i gotowe.

Pamiętajcie, by podczas wyrabiania być cierpliwym i zrelaksowanym. Dania przyrządzane w nerwach i pośpiechu nigdy nie wychodzą zbyt dobrze.

Zobacz także
jak mrozić pierogi

Pierogi mrozić ugotowane czy surowe? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi? Zapomnieliście o 1 ważnej rzeczy

Macie problem z rozwałkowaniem ciasta na pierogi? Zapomnieliście o 1 ważnej rzeczy

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 gramów miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • Podane składniki powinny wystarczyć na ok. 50 pierogów.

Przygotowanie:

  1. Mąkę umieśćcie bezpośrednio na stolnicy i uformujcie z niej kopiec. Na samym środku zróbcie wgłębienie.
  2. We wgłębieniu umieśćcie jajko, żółtka, masło oraz sól. Zacznijcie zagniatać. Koniecznie pamiętajcie, by do powstającego ciasta co jakiś czas dolewać wody.
  3. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą, przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na ok. 15 minut, aby odpoczęło.
  4. Gotowe!

Tak przygotowane ciasto na pierogi, powinno być niesamowicie elastyczne i miękkie. Możecie je śmiało zacząć rozwałkowywać i wycinać w nim okręgi. Do środka włóżcie ulubione składniki – może to być kapusta, mięso, grzyby, ser, ziemniaki, a nawet owoce, do wyboru do koloru.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne? Nie pomińcie 1 kroku
Przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z wypiekami, koniecznie zajrzyjcie do naszego przepisu – uwzględnia bardzo ważny krok.

Drożdżówki, rogaliki, pączki , placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem, z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha. Jednak w jego przyrządzenie musicie włożyć mnóstwo serca, trochę czasu, nieco cierpliwości i szczyptę wiedzy. Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe? Jeśli chcecie, by wasze ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne, czyli w skrócie idealne, koniecznie pamiętajcie, by pod koniec wyrabiania dodać do niego rozpuszczone i wystudzone masło. Ten składnik nada ciastu drożdżowemu głębszego wymiaru w przeciwieństwie do margaryny czy oleju. Ciasto musicie mieszać naprawdę bardzo powoli i delikatnie, aż do momentu, w którym wchłonie cały tłuszcz, a na jego powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Wówczas powinniście przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia . Dopiero po upływie tego czasu wstawcie je do pieca. Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe Składniki: 30 gramów świeżych drożdży (lub 14 gramów suchych) 1 kilograma mąki pszennej 150 gramów cukru 90 gramów masła 200 ml mleka 3 jajek Szczypty soli Przygotowanie: W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z 200 gramami przesianej mąki pszennej. W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je 30 gramami (dwoma łyżkami) cukru i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka.  Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok. 20 minut do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość). Przygotujcie sobie dwie duże miski – w jednej umieśćcie żółtka i utrzyjcie je z pozostałym...

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Magda Gessler to jedna z największych fanek sernika. Restauratorka postanowiła zdradzić, jak przyrządza go we własnym domu. Ten przepis to gwarancja niesamowitego smaku i puszystości.

Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości. Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii. Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów masła 100 gramów cukru pudru 1 jajka Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 1 kilograma twarogu 300 gramów masła 200 gramów cukru pudru 10 jajek 2 lasek wanilii 2 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut.  W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość...

pieczeń
Newsy
Pieczeń z białej kiełbasy na wielkanocny obiad. Hit na świątecznym stole
Doskonały, ale mało znany przepis na pieczeń, w której pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa. To danie jest doskonałe na wielkanocny rodzinny obiad

A gdyby tak zamiast pieczonego schabu, kaczki czy faszerowanego indyka, zrobić na wielkanocny obiad coś zupełnie innego? Zróbcie pyszną pieczeń na bazie białej kiełbasy. Możecie podać ją na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąskę. Przepis na pieczeń z białej kiełbasy Składniki na kruche ciasto 300g mąki 3 żółtka 150g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Składniki na farsz 750g surowej białej kiełbasy 7 przepiórczych jajek 1 duża cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko Pół pora Nać selera (1 gałązka) Kilka listków świeżej szałwii Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Składniki na ciasto powinny być zimne. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie posiekane masło, żółtka i sól. Na koniec dodajcie śmietanę (jeśli ciasto się nie chce połączyć, możecie dodać więcej śmietany). Zagniecione ciasto uformujcie w kulę, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło. Kiełbasę obierzcie ze skóry lub przetnijcie na pół i wyjmijcie środek – przełóżcie go do dużej miski. Cebulę i czosnek obierzcie i drobno posiekajcie. Nać selera i pora pokrójcie na drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzejcie olej lub masło i podsmażcie cebulę z czosnkiem, a następnie pora i selera. Wszystko dodajcie do mięsa. Jabłko zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z soku, jeśli jest bardzo soczyste i dodajcie do miski razem z jajkiem. Szałwię drobno posiekajcie i dodajcie razem z solą i pieprzem. Wyróbcie wszystkie składniki na gładką masę. W międzyczasie ugotujcie jajka przepiórki na twardo, a po wystudzeniu obierzcie ze skorupek. Ciasto podzielcie na pół i jedną część rozwałkujcie...

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy
Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 120 gramów cukru pudru 150 gramów zimnego masła 2 żółtek 1 łyżeczki proszku do pieczenia Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 300 gramów sera białego półtłustego 100 gramów sera śmietankowego 100 gramów ugotowanych ziemniaków 150 gramów cukru drobnego 1 opakowania cukru waniliowego 4 jajek 2 białek Dodatkowo będziecie potrzebować: 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta Świeżych owoców do dekoracji Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W...