Bez względu na to, czy dodacie jajek czy też nie, wasze ciasto na pierogi z pewnością wyjdzie. Bowiem, według tradycyjnej receptury ich użycie jest zbędne - wystarczy ciepła woda, mąka i sól. Skąd więc pomysł, by wzbogacić masę o jajka? No cóż, w końcu ilu kucharzy tyle sposobów i pomysłów na przyrządzenie jednego dania.

Czy do ciasta na pierogi należy dodać jajko?

Doświadczone panie domu dobrze wiedzą, że dodatek jajek to jedyna gwarancja naprawdę elastycznego ciasta pierogowego. Warto również wzbogacić je o masło. Dzięki temu, po ugotowaniu przysmak będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Bez względu na to, jakie lubicie – ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy owocowe, każde będą smakować wybornie.

Nasz przepis na ciasto pierogowe jest dziecinnie prosty. Aby go wykonać, potrzebujecie zaledwie 5 składników – wszystkie z pewnością macie w swojej kuchni. Całość nie zajmie wam więcej niż 20 minut, potem ciasto musi chwilę poleżakować i gotowe.

Pamiętajcie, by podczas wyrabiania być cierpliwym i zrelaksowanym. Dania przyrządzane w nerwach i pośpiechu nigdy nie wychodzą zbyt dobrze.

Zobacz także:

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 gramów miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • Podane składniki powinny wystarczyć na ok. 50 pierogów.

Przygotowanie:

  1. Mąkę umieśćcie bezpośrednio na stolnicy i uformujcie z niej kopiec. Na samym środku zróbcie wgłębienie.
  2. We wgłębieniu umieśćcie jajko, żółtka, masło oraz sól. Zacznijcie zagniatać. Koniecznie pamiętajcie, by do powstającego ciasta co jakiś czas dolewać wody.
  3. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą, przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na ok. 15 minut, aby odpoczęło.
  4. Gotowe!

Tak przygotowane ciasto na pierogi, powinno być niesamowicie elastyczne i miękkie. Możecie je śmiało zacząć rozwałkowywać i wycinać w nim okręgi. Do środka włóżcie ulubione składniki – może to być kapusta, mięso, grzyby, ser, ziemniaki, a nawet owoce, do wyboru do koloru.