jak obrać cebulę
AdobeStock
Newsy

Długo męczycie się z obraniem cebuli? Pewnie nie znacie tej sztuczki. W sekundę łupina w całości odpadnie

Oto sposób dla leniwych! Wypróbujcie go, gdy znów będziecie obierać cebulę.

Praca w kuchni bywa czasami męcząca i monotonna. Zwłaszcza wtedy, gdy trzeba obrać dużo warzyw albo pokroić – nieskomplikowana czynność, ale nużąca. Dlatego warto znać różne kuchenne triki, które zdecydowanie przyśpieszą przygotowanie obiadu! Wiedzieliście, że na przykład cebulę można obrać dosłownie jednym ruchem? Sprawdźcie koniecznie ten sposób – na pewno przyda się następnym razem, gdy będziecie potrzebowali cebuli!

Oczywiście najprostszym rozwiązaniem na szybsze obieranie cebuli, jest po prostu kupowanie tej bez łupin. Jednak po pierwsze obrane cebule są droższe, a po drugie nie wszędzie dostępne. Poza tym część z was na pewno latem korzysta z owoców i warzyw wyhodowanych samodzielnie we własnym ogródku, więc obierać trzeba i tak! Może się wydawać, że kwestia obierania cebuli jest bardzo błahym tematem, ale przestaje się robić zabawnie w momencie, gdy potrzeba jej naprawdę dużo do jakiegoś dania. A z pewnością wiecie, że czasami obieranie tego warzywa może być męczące, szczególnie gdy łupiny jak na złość nie chcą odejść od cebuli! Na szczęście i na to znaleziono rozwiązanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trik na obranie cebuli

Internet pełen jest ciekawych sztuczek na ułatwienie sobie codziennych czynności. Niektóre są ciekawe, a inne sprawiają wrażenie, że autor chyba nigdy sam ich nie wypróbował, ponieważ w ogóle nie działają. Czy tak samo jest w przypadku tego triku na obranie cebuli? W sieci pojawił się filmik, na którym zademonstrowano sposób na pozbycie się łupiny dosłownie w jedną sekundę. Jak to zrobić? Według autora filmiku należy po prostu przekroić cebulę na pół, położyć ją na desce do krojenia i… mocno uderzyć w cebulę pięścią! Jak widać na filmie, łupina schodzi natychmiast. Wypróbujecie ten sposób?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez @james_rembo

czosnek
Pixabay
Newsy
Jak szybko obrać czosnek? Trik pewnej Koreanki robi furorę w sieci. Przetestujecie?
Obieranie czosnku jest zbyt uciążliwe? Ta pomysłowa kobieta znalazła na to lepszy sposób!

Czosnek jest jedną z przypraw, których absolutnie nie może zabraknąć w kuchni! Nadaje wielu daniom charakteru i charakterystycznego smaku. Niestety, obieranie czosnku jest dość uciążliwe, a do tego później ciężko jest zmyć nieprzyjemny zapach z dłoni. Pewna Koreanka znalazła jednak sposób na szybkie obranie czosnku, dzięki czemu na zawsze zapomnicie o tym problemie! W Korei bowiem czosnek także jest bardzo popularną przyprawą i używa się go do wielu dań. Zobaczcie, co wymyśliła! Koreańska kuchnia Na myśl o kuchni koreańskiej pewnie wyobrażacie sobie bardzo dziwne i egzotyczne dania. Niektóre mogą być rzeczywiście oryginalne z perspektywy Polaków, ale wbrew pozorom niektóre potrawy z kuchni koreańskiej są podobne do polskich. Na przykład Koreańczycy także robią kapustę kiszoną i używają jej do różnych dań mięsnych, które w smaku nieco przypominają bigos! Lubią także wątróbkę. W koreańskiej kuchni jest wiele potraw zawierających mięso, więc z pewnością każdy mięsożerca znalazłby coś dla siebie. A poszukiwacze nowych smaków mogliby się skusić na ośmiornicę lub zupę z wodorostów. Polakom takie dania mogą wydawać się bardzo dziwne, ale trzeba pamiętać o tym, że kuchnia każdego kraju opiera się na tym, co jest w danym regionie dostępne. W polskiej kuchni królują warzywa, drób, wieprzowina i dania mączne, ponieważ właśnie te składniki były zawsze łatwo dostępne w naszym kraju. Nie inaczej jest w Korei, gdzie popularne dania robi się właśnie z tego, co jest pod ręką. Popularne dania w Korei Czosnek jest przyprawą, której używa się w Korei bardzo często. Jest na przykład obowiązkowym elementem kimchi, czyli dania z kiszonej kapusty pekińskiej, ogórków, rzodkiewki i innych dodatków. Dodaje się go także do gui, czyli dań mięsnych z...

Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób
AdobeStock
Newsy
Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób
Da się obrać czosnek szybko i praktycznie bez brzydkiego zapachu na dłoniach? Owszem - zobaczcie, jak to zrobić.

Świeży czosnek doskonale podkreśla każde danie i sprawia, że jego smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Czosnek ma niestety jedną, dość poważną wadę. Jest nią oczywiście jego charakterystyczny, silny zapach. Po obraniu czosnku nawet kilkukrotne umycie dłoni nie gwarantuje, że brzydki smrodek zniknie. Da się jednak temu zapobiec - znaleźliśmy skuteczny sposób.  Jak obrać czosnek bez pobrudzenia rąk? Wiecie, że czosnek da się obrać w sposób, który jest jednocześnie szybki i gwarantuje brak brzydkiego zapachu na dłoniach? Potrzebna wam będzie do tego jedynie woda. Ząbki czosnku włóżcie do miseczki z wodą, odczekajcie chwilę, a następnie je obierzcie. Łupiny będą z łatwością odchodzić, a do tego zapach świeżego czosnku nie będzie tak intensywny na dłoniach.  Skąd bierze się zapach czosnku? Zauważyliście, że czosnek w łupinach nie ma zbyt intensywnego zapachu, a ten obrany i przekrojony - wręcz przeciwnie? Wszystko za sprawą enzymu - allinazy. Znajdziecie go także w cebuli. To on odpowiada za niezbyt przyjemny zapach tych warzyw. Gdy je przekroicie, allinaza wchodzi w reakcję z powietrzem i powstaje siarczek, który odpowiada za charakterystyczną woń. To przez niego po zjedzeniu czosnku mamy nieprzyjemny oddech, a przy spożyciu dużych ilości można wręcz… zacząć zwyczajnie śmierdzieć, ponieważ allinaza jest wydalana także z potem. Jeżeli więc najedliście się dużo czosnku, wasze otoczenie może to odczuwać nawet na następny dzień.  Jak zneutralizować zapach czosnku? Zapachu czosnku z ust nie da się tak łatwo pozbyć. Umycie zębów czy żucie miętowej gumy niewiele pomoże. Do problemu trzeba podejść z innej strony i zneutralizować enzym, który odpowiada za smrodek. Pomoże w tym zjedzenie na przykład jabłka albo wypicie soku z cytryny - owoce te zawierają enzymy, które zadziałają jak...

Mamy świetny sposób na obieranie świeżego ananasa. Super orzeźwia i kosztuje mniej niż 2 zł SEO: Jak obrać ananasa? Ten sposób szybko pozbawi go twardych części
YouTube
Newsy
Jak obrać ananasa? Ten sposób szybko pozbawi go twardych części
Próbowaliście już kiedyś świeżego ananasa? Jeśli przeraża was jego obieranie, koniecznie skorzystajcie z tego sposobu.

Świeże ananasy smakują o wiele lepiej niż te z puszki. Te egzotyczne owoce są w Polsce bardzo łatwo dostępne. Świeżego ananasa kupicie w większości marketów o każdej porze roku. W tym tygodniu w Biedronce są one w promocji. Za sztukę zapłacicie 1,99 zł. Koniecznie spróbujcie, jeśli nigdy nie jedliście świeżych ananasów. Jak obrać ananasa? Największym minusem wybierania świeżych ananasów jest ich obieranie. Jeśli nie macie sposobu na obranie ananasa, wykrojenie wszystkich twardych części zajmuje dość sporo czasu. Musicie poznać tę metodę, którą stosuje się w egzotycznych krajach, w których ananasy je się tak, jak u nas jabłka. Ananasy z puszki mają tę przewagę, że są już obrane i pokrojone na plastry. Świeże ananasy wygrywają jednak z tymi konserwowymi smakiem, ale są też o wiele zdrowsze . Zawierają naturalne enzymy wspomagające trawienie i więcej zdrowych witamin. Mają też mniej cukru, którego dużo jest w syropie z puszki. Sposób na obieranie ananasów Ze świeżego ananasa trzeba usunąć 4 części: Koronę, którą można wykorzystać potem do hodowli własnej rośliny w domu Głąb, czyli wewnętrzną cześć, która jest twarda Skórkę ananasa Oczka ananasa Żeby to dobrze zrobić, potrzebujecie przede wszystkim ostrego i dużego noża. Najlepiej sprawdza się tu tasak lub maczeta, ale za pomocą długiego i możliwe ciężkiego noża też uda wam się dobrze obrać ananasa. Najpierw musicie odkroić dół ananasa. Odkrójcie też jego górę. Obkrójcie skórkę ananasa ze wszystkich stron, nie zwracając uwagi na drobne pozostałości, tak zwane „oczka”. Odkrójcie pozostałości skórki w ten sposób, żeby zostały tylko twarde oczka. Wykrójcie wszystkie oczka...

Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Poznajcie ten szybki sposób na obranie marchewki. Sprawdza się w każdej sytuacji i jest banalny!

Jest wiele kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie i usprawniają pracę w kuchni. Niektórych z nich może uczyliście się od swoich mam lub babć. Dzięki popularności sieci internetowej możecie dowiedzieć się o istnieniu innych sposobów, które wielu gospodyniom domowym wydają się banalne. Internet to niesamowite źródło wiedzy i inspiracji. Znacie już sposoby na wykorzystanie obierek warzyw , wiecie co zrobić z czerstwym chlebem , żeby można go było zjeść i potraficie szybko obrać ziemniaki . Dziś poznacie niesamowity trik na obieranie marchewki. Okazuje się, że nie potrzebujecie do tego obieraczki ani noża. Sposób jest banalny! Jak szybko obrać marchewkę? Ogólnie skórka marchewki jest jadalna. W teorii nie powinno być konieczne jej obieranie. Często jednak marchew sprzedawana w marketach lub na targach, jest przybrudzona lub przechowywyana przez całą zimę. Wtedy lepiej pozbyć się zewnętrznej warstwy, żeby uniknąć zakażenia. Jak to zrobić najlepiej? Jeśli wydawało się wam, że najlepszym sposobem jest skorzystanie ze specjalnej obieraczki do warzyw, mylicie się. Marchewkę obiera się najszybciej za pomocą druciaka – metalowej gąbki do mycia naczyń. Skórka marchewki, która jest bardzo delikatna, łatwo ulega starciu przy pomocy tego przedmiotu. Wystarczy, że wyszorujecie marchewkę ze wszystkich stron czystym druciakiem, a szybko pozbędziecie się zabrudzeń na skórce i przygotujecie marchewkę do jedzenia. Sposób ten możecie wykorzystywać praktycznie za każdym razem przy obieraniu marchewki . Druciak znajdzie zastosowanie też przy obieraniu innych warzyw: Pietruszki Młodego selera Buraka Ziemniaki, starsze selery i inne warzywa z twardą skórką, którą koniecznie trzeba obrać, lepiej potraktujcie tradycyjną obieraczką lub nożem....