jak obrać cebulę
AdobeStock
Newsy

Długo męczycie się z obraniem cebuli? Pewnie nie znacie tej sztuczki. W sekundę łupina w całości odpadnie

Oto sposób dla leniwych! Wypróbujcie go, gdy znów będziecie obierać cebulę.

Praca w kuchni bywa czasami męcząca i monotonna. Zwłaszcza wtedy, gdy trzeba obrać dużo warzyw albo pokroić – nieskomplikowana czynność, ale nużąca. Dlatego warto znać różne kuchenne triki, które zdecydowanie przyśpieszą przygotowanie obiadu! Wiedzieliście, że na przykład cebulę można obrać dosłownie jednym ruchem? Sprawdźcie koniecznie ten sposób – na pewno przyda się następnym razem, gdy będziecie potrzebowali cebuli!

Oczywiście najprostszym rozwiązaniem na szybsze obieranie cebuli, jest po prostu kupowanie tej bez łupin. Jednak po pierwsze obrane cebule są droższe, a po drugie nie wszędzie dostępne. Poza tym część z was na pewno latem korzysta z owoców i warzyw wyhodowanych samodzielnie we własnym ogródku, więc obierać trzeba i tak! Może się wydawać, że kwestia obierania cebuli jest bardzo błahym tematem, ale przestaje się robić zabawnie w momencie, gdy potrzeba jej naprawdę dużo do jakiegoś dania. A z pewnością wiecie, że czasami obieranie tego warzywa może być męczące, szczególnie gdy łupiny jak na złość nie chcą odejść od cebuli! Na szczęście i na to znaleziono rozwiązanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trik na obranie cebuli

Internet pełen jest ciekawych sztuczek na ułatwienie sobie codziennych czynności. Niektóre są ciekawe, a inne sprawiają wrażenie, że autor chyba nigdy sam ich nie wypróbował, ponieważ w ogóle nie działają. Czy tak samo jest w przypadku tego triku na obranie cebuli? W sieci pojawił się filmik, na którym zademonstrowano sposób na pozbycie się łupiny dosłownie w jedną sekundę. Jak to zrobić? Według autora filmiku należy po prostu przekroić cebulę na pół, położyć ją na desce do krojenia i… mocno uderzyć w cebulę pięścią! Jak widać na filmie, łupina schodzi natychmiast. Wypróbujecie ten sposób?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez @james_rembo

czosnek
Pixabay
Newsy
Jak szybko obrać czosnek? Trik pewnej Koreanki robi furorę w sieci. Przetestujecie?
Obieranie czosnku jest zbyt uciążliwe? Ta pomysłowa kobieta znalazła na to lepszy sposób!

Czosnek jest jedną z przypraw, których absolutnie nie może zabraknąć w kuchni! Nadaje wielu daniom charakteru i charakterystycznego smaku. Niestety, obieranie czosnku jest dość uciążliwe, a do tego później ciężko jest zmyć nieprzyjemny zapach z dłoni. Pewna Koreanka znalazła jednak sposób na szybkie obranie czosnku, dzięki czemu na zawsze zapomnicie o tym problemie! W Korei bowiem czosnek także jest bardzo popularną przyprawą i używa się go do wielu dań. Zobaczcie, co wymyśliła! Koreańska kuchnia Na myśl o kuchni koreańskiej pewnie wyobrażacie sobie bardzo dziwne i egzotyczne dania. Niektóre mogą być rzeczywiście oryginalne z perspektywy Polaków, ale wbrew pozorom niektóre potrawy z kuchni koreańskiej są podobne do polskich. Na przykład Koreańczycy także robią kapustę kiszoną i używają jej do różnych dań mięsnych, które w smaku nieco przypominają bigos! Lubią także wątróbkę. W koreańskiej kuchni jest wiele potraw zawierających mięso, więc z pewnością każdy mięsożerca znalazłby coś dla siebie. A poszukiwacze nowych smaków mogliby się skusić na ośmiornicę lub zupę z wodorostów. Polakom takie dania mogą wydawać się bardzo dziwne, ale trzeba pamiętać o tym, że kuchnia każdego kraju opiera się na tym, co jest w danym regionie dostępne. W polskiej kuchni królują warzywa, drób, wieprzowina i dania mączne, ponieważ właśnie te składniki były zawsze łatwo dostępne w naszym kraju. Nie inaczej jest w Korei, gdzie popularne dania robi się właśnie z tego, co jest pod ręką. Popularne dania w Korei Czosnek jest przyprawą, której używa się w Korei bardzo często. Jest na przykład obowiązkowym elementem kimchi, czyli dania z kiszonej kapusty pekińskiej, ogórków, rzodkiewki i innych dodatków. Dodaje się go także do gui, czyli dań mięsnych z...

Mamy świetny sposób na obieranie świeżego ananasa. Super orzeźwia i kosztuje mniej niż 2 zł SEO: Jak obrać ananasa? Ten sposób szybko pozbawi go twardych części
YouTube
Newsy
Jak obrać ananasa? Ten sposób szybko pozbawi go twardych części
Próbowaliście już kiedyś świeżego ananasa? Jeśli przeraża was jego obieranie, koniecznie skorzystajcie z tego sposobu.

Świeże ananasy smakują o wiele lepiej niż te z puszki. Te egzotyczne owoce są w Polsce bardzo łatwo dostępne. Świeżego ananasa kupicie w większości marketów o każdej porze roku. W tym tygodniu w Biedronce są one w promocji. Za sztukę zapłacicie 1,99 zł. Koniecznie spróbujcie, jeśli nigdy nie jedliście świeżych ananasów. Jak obrać ananasa? Największym minusem wybierania świeżych ananasów jest ich obieranie. Jeśli nie macie sposobu na obranie ananasa, wykrojenie wszystkich twardych części zajmuje dość sporo czasu. Musicie poznać tę metodę, którą stosuje się w egzotycznych krajach, w których ananasy je się tak, jak u nas jabłka. Ananasy z puszki mają tę przewagę, że są już obrane i pokrojone na plastry. Świeże ananasy wygrywają jednak z tymi konserwowymi smakiem, ale są też o wiele zdrowsze . Zawierają naturalne enzymy wspomagające trawienie i więcej zdrowych witamin. Mają też mniej cukru, którego dużo jest w syropie z puszki. Sposób na obieranie ananasów Ze świeżego ananasa trzeba usunąć 4 części: Koronę, którą można wykorzystać potem do hodowli własnej rośliny w domu Głąb, czyli wewnętrzną cześć, która jest twarda Skórkę ananasa Oczka ananasa Żeby to dobrze zrobić, potrzebujecie przede wszystkim ostrego i dużego noża. Najlepiej sprawdza się tu tasak lub maczeta, ale za pomocą długiego i możliwe ciężkiego noża też uda wam się dobrze obrać ananasa. Najpierw musicie odkroić dół ananasa. Odkrójcie też jego górę. Obkrójcie skórkę ananasa ze wszystkich stron, nie zwracając uwagi na drobne pozostałości, tak zwane „oczka”. Odkrójcie pozostałości skórki w ten sposób, żeby zostały tylko twarde oczka. Wykrójcie wszystkie oczka...

Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!
Zrobienie bulionu z obierek warzyw pozwoli wam zaoszczędzić, produkować mniej śmieci i wyczarować coś pysznego w kuchni.

Jedzenie wciąż drożeje , jak nigdy przydają się więc kulinarne sztuczki, które pozwolą wyczarować pyszności z produktów, które normalnie wylądowałyby w śmietniku. Jest wiele metod ograniczania odpadów i marnotrawstwa jedzenia . Mamy dla was dziś świetną poradę. Zastosujcie ją siebie w domu. Co zrobić z obierkami warzyw? Nie wyrzucajcie absolutnie obierek od warzyw! Nadają się one do jedzenia, chociaż nie w postaci takiej, jakiej się spodziewacie. Obierki od warzyw szybko się psują. Najlepiej trzymać je więc w zamrażalniku i co jakiś czas, po uzbieraniu się większej porcji, zużywać wszystkie na raz. Ugotujcie bulion na obierkach warzyw. Mają one wciąż wiele smaku, a pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Nie ma więc powodu, żebyście mieli wyrzucać obierki od warzyw. Oczywiście, może nie będziecie chcieli jeść obierek, ale już bulion z ich wykorzystaniem z powodzeniem możecie wykorzystać do zrobienia zupy, do sosu lub do risotto. Jakie warzywa nadają się do zrobienia bulionu z obierek warzyw? Bulion z obierek można robić na wielu warzywach. Na pewno zachowajcie: Obierki marchewki Obierki pietruszki Łupiny cebuli Łupiny czosnku Łodygi pietruszki, kolendry, mięty i innych ziół Łodyżki i liście rzodkiewek Głąby kalafiora i brokułu Wszystkie lekko pomarszczone warzywa, których nie chcecie jeść na surowo np. pomidory, ogórki Jak zrobić bulion z obierek warzyw? – wskazówki Ugotowanie bulionu jest banalne. Po prostu włóżcie zgromadzone obierki do wody i gotujcie ją przez jakiś czas. Dodajcie też dodatki smakowe, które wzbogacą bulion warzywny z obierek. Zawsze dokładnie szorujcie warzywa przed obraniem, żeby obierki były już czyste Trzymajcie je w zamrażalniku w pudełku z przykrywką i dorzucajcie tam...

Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać orzechy z łupin? Ten trik maksymalnie ułatwi wam zadanie 
Zaopatrujecie się w obrane orzechy w sklepie? Niepotrzebnie – można je obrać bez trudu w domu.

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak i po co obierać orzechy ze skórki? Większość zjada je od razu po wyciągnięciu z łupiny – po co więc obierać? Powód jest prosty – gdy przyrządzacie desery lub ciasta z orzechami, które powinny wyglądać jak najbardziej atrakcyjnie i efektownie, skórki orzechów w cieście mogą zepsuć cały efekt. Można kupić obrane orzechy w sklepie lub zrobić to samodzielnie. Jak obrać orzechy? Sprawdźcie te proste sposoby! Jak obrać orzechy włoskie? Orzechy włoskie są jednymi z najzdrowszych orzechów. Zawierają bardzo dużo kwasu omega-3, dlatego orzechy te poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za rybami. Ponadto, jedzenie orzechów włoskich jest polecane w profilaktyce chorób serca, ponieważ zawarta w nich L-arginina rozszerza naczynia wieńcowe.   Bardzo często orzechy włoskie dodaje się do ciast , zwłaszcza ciężkich, kremowych tortów orzechowych. Obranie orzechów jest banalnie proste – wystarczy, że wysypiecie je na blaszkę i wstawicie na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie orzechy należy wsypać na ściereczkę i bardzo intensywnie pocierać – łupina zejdzie bez problemu! Jak obrać orzechy laskowe? Orzechy laskowe są przepyszne i świetnie pasują nie tylko do ciast, ale i ciasteczek owsianych czy klasycznej owsianki . Niestety, przez skórkę mają dość gorzki posmak. By się jej pozbyć, należy wsypać orzechy na suchą patelnię i uprażyć. W trakcie prażenia skórka zacznie pękać i schodzić. Po uprażeniu, podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, przesypcie orzechy na ściereczkę i pocierajcie, by pozbyć się wszystkich skórek. Możecie też włożyć je do rozgrzanego piekarnika, tak samo jak orzechy włoskie. Jak obrać migdały? Migdały obiera się...