Przygotowanie rosołu pozornie wydaje się banalnie proste, ale jest kilka momentów, w których coś może pójść nie tak. Może też wam się to kiedyś przytrafiło. Przygotowaliście rosół w ten sam sposób co zawsze, a wyszedł on gorzki lub miał gorzkawy posmak? Najprawdopodobniej popełniliście jeden z tych błędów. Wiemy, jakie są możliwe przyczyny tej sytuacji.
Pyszny rosół o głębokim smaku
Jest wiele elementów odpowiedzialnych za dobry, głęboki smak rosołu. Na te powinniście zwracać szczególną uwagę, przygotowując rosół:
- Dobranie idealnej mieszanki warzyw
- Świeże mięso
- Odpowiednia kolejność dodawania składników
- Dobór przypraw
- Odpowiedni garnek do gotowania rosołu
Przyczyny gorzkiego rosołu
Nawet najlepszym kucharzom zdarzają się wpadki. Najważniejsze to zdobyć wiedzę na temat błędu, by nie popełniać go w przyszłości. Jeśli kiedyś wasz rosół zamiast głębokiego smaku wynikającego z długiego gotowania mięsa, warzyw w idealnych proporcjach i dodanych do niego aromatycznych przypraw, miał gorzki smak, najprawdopodobniej popełniliście jeden z tych błędów.
Żółć z woreczka żółciowego
Jeśli wasz kurczak nie został odpowiednio wypatroszony, możliwą przyczyną gorzkiego smaku jest obecność żółci w wywarze. Jeśli podczas patroszenia nie zostanie oddzielony woreczek żółciowy, rosół będzie miał gorzki smak. Stanie się tak też wtedy, kiedy podczas patroszenia dojdzie do przypadkowego przecięcia woreczka żółciowego. Żółć ma bardzo intensywny, gorzki smak, więc nawet niewielka ilość jest w stanie zdominować całą potrawę.
Zobacz także:
Za dużo pietruszki
Sam wywar z warzyw może mieć lekko gorzkawy smak. Być może dodaliście do rosołu za dużo korzenia pietruszki w stosunku do pozostałych składników. To właśnie ona może odpowiadać za gorzkawy smak rosołu. Jeśli dodatkowo marchewki były mniej słodkie i dodaliście zbyt dużo wody, może pojawiać się taki gorzki posmak. Następnym razem użyjcie mniej korzenia pietruszki w stosunku do innych składników.