Kiszone cytryny od lat są wykorzystywane w indyjskiej, izraelskiej i marokańskiej kuchni, jako składnik wielu pysznych dań. To doskonały dodatek do mięs, ryb, warzyw, a także do pieczeni i sosów. Zróbcie je a zakochacie się w ich oryginalnym smaku. 

Jak zrobić kiszone cytryny?

Do przygotowania kiszonych cytryn będziecie potrzebować kilku prostych składników.

  • 6 cytryn
  • sok z 6 cytryn
  • 6 łyżek soli morskiej (gruboziarnistej)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 duża papryczka chili
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cytryny myjemy, suszymy i nacinamy na krzyż wzdłuż (zostawiamy ok 2 cm podstawy, aby cytryna trzymała się w całości).
  2. Do środka każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli morskiej.
  3. Cytryny bardzo ciasno układamy w słoiku i dociskamy, żeby puściły trochę soku.
  4. Całość posypujemy jeszcze solą i odstawiamy na tydzień w chłodne, zacienione miejsce.
  5. Po tygodniu otwieramy słój i dociskamy cytryny, aby wydobyć z nich sok.
  6. Do środka wyciskamy sok z 6 kolejnych cytryn i wkładamy gałązki rozmarynu.
  7. Usuwamy z papryczki chili pestki, siekamy drobno i dodajemy do środka. 
  8. Wlewamy trochę oliwy z oliwek.
  9. Słój szczelnie zamykamy i odkładamy w zacienione miejsce na miesiąc.

Jakie właściwości zdrowotne mają kiszone cytryny?

Jedzenie kiszonych cytryn ma wiele właściwości zdrowotnych.

  1. Reguluje krążenie krwi. Kiszone cytryny zawierają miedź, potas, żelazo i wapń, przez co są skuteczne w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Prawidłowe krążenie jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ponieważ krew dostarcza tlen i ważne składniki odżywcze do każdej części ciała.
  2. Wzmacnia kości. Kiszona cytryna zawiera witaminę C i A, wapń, potas, magnez, które są uważane za dobre dla kości.
  3. Wzmacnia układ odpornościowy. Kiszone cytryny ze względu na to, że mają właściwości przeciwutleniające, świetnie podnoszą odporność. Są też dobrym źródłem kompleksowych witamin z grupy B, takich jak kwasy pantotenowe, pirydoksyna i foliany.
  4. Dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Kiszone cytryny mają prawie zero tłuszczu i cholesterolu, więc są dobre dla serca.
  5. Odtruwają organizm. Kiszona cytryna zawiera enzymy, które umożliwiają szybką detoksykację organizmu.

Źródło: herzindagi.com, gotujmy.pl

Zobacz także: