Kiszone cytryny od lat są wykorzystywane w indyjskiej, izraelskiej i marokańskiej kuchni, jako składnik wielu pysznych dań. To doskonały dodatek do mięs, ryb, warzyw, a także do pieczeni i sosów. Zróbcie je a zakochacie się w ich oryginalnym smaku.
Jak zrobić kiszone cytryny?
Do przygotowania kiszonych cytryn będziecie potrzebować kilku prostych składników.
- 6 cytryn
- sok z 6 cytryn
- 6 łyżek soli morskiej (gruboziarnistej)
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 duża papryczka chili
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cytryny myjemy, suszymy i nacinamy na krzyż wzdłuż (zostawiamy ok 2 cm podstawy, aby cytryna trzymała się w całości).
- Do środka każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli morskiej.
- Cytryny bardzo ciasno układamy w słoiku i dociskamy, żeby puściły trochę soku.
- Całość posypujemy jeszcze solą i odstawiamy na tydzień w chłodne, zacienione miejsce.
- Po tygodniu otwieramy słój i dociskamy cytryny, aby wydobyć z nich sok.
- Do środka wyciskamy sok z 6 kolejnych cytryn i wkładamy gałązki rozmarynu.
- Usuwamy z papryczki chili pestki, siekamy drobno i dodajemy do środka.
- Wlewamy trochę oliwy z oliwek.
- Słój szczelnie zamykamy i odkładamy w zacienione miejsce na miesiąc.
Jakie właściwości zdrowotne mają kiszone cytryny?
Jedzenie kiszonych cytryn ma wiele właściwości zdrowotnych.
- Reguluje krążenie krwi. Kiszone cytryny zawierają miedź, potas, żelazo i wapń, przez co są skuteczne w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Prawidłowe krążenie jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ponieważ krew dostarcza tlen i ważne składniki odżywcze do każdej części ciała.
- Wzmacnia kości. Kiszona cytryna zawiera witaminę C i A, wapń, potas, magnez, które są uważane za dobre dla kości.
- Wzmacnia układ odpornościowy. Kiszone cytryny ze względu na to, że mają właściwości przeciwutleniające, świetnie podnoszą odporność. Są też dobrym źródłem kompleksowych witamin z grupy B, takich jak kwasy pantotenowe, pirydoksyna i foliany.
- Dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Kiszone cytryny mają prawie zero tłuszczu i cholesterolu, więc są dobre dla serca.
- Odtruwają organizm. Kiszona cytryna zawiera enzymy, które umożliwiają szybką detoksykację organizmu.
Źródło: herzindagi.com, gotujmy.pl