Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?
AdobeStock
Newsy

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?

Robiliście kiedyś kiszone cytryny? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować. Dlaczego warto zakisić cytryny? Przeczytajcie.

Kiszone cytryny od lat są wykorzystywane w indyjskiej, izraelskiej i marokańskiej kuchni, jako składnik wielu pysznych dań. To doskonały dodatek do mięs, ryb, warzyw, a także do pieczeni i sosów. Zróbcie je a zakochacie się w ich oryginalnym smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kiszone cytryny?

Do przygotowania kiszonych cytryn będziecie potrzebować kilku prostych składników.

  • 6 cytryn
  • sok z 6 cytryn
  • 6 łyżek soli morskiej (gruboziarnistej)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 duża papryczka chili
  • oliwa z oliwek
Zobacz także
Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?

Stymuluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dlaczego warto pić koktajl z pestek ogórka?

Stymuluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dlaczego warto pić koktajl z pestek ogórka?

Przygotowanie:

  1. Cytryny myjemy, suszymy i nacinamy na krzyż wzdłuż (zostawiamy ok 2 cm podstawy, aby cytryna trzymała się w całości).
  2. Do środka każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli morskiej.
  3. Cytryny bardzo ciasno układamy w słoiku i dociskamy, żeby puściły trochę soku.
  4. Całość posypujemy jeszcze solą i odstawiamy na tydzień w chłodne, zacienione miejsce.
  5. Po tygodniu otwieramy słój i dociskamy cytryny, aby wydobyć z nich sok.
  6. Do środka wyciskamy sok z 6 kolejnych cytryn i wkładamy gałązki rozmarynu.
  7. Usuwamy z papryczki chili pestki, siekamy drobno i dodajemy do środka. 
  8. Wlewamy trochę oliwy z oliwek.
  9. Słój szczelnie zamykamy i odkładamy w zacienione miejsce na miesiąc.

Jakie właściwości zdrowotne mają kiszone cytryny?

Jedzenie kiszonych cytryn ma wiele właściwości zdrowotnych.

  1. Reguluje krążenie krwi. Kiszone cytryny zawierają miedź, potas, żelazo i wapń, przez co są skuteczne w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Prawidłowe krążenie jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ponieważ krew dostarcza tlen i ważne składniki odżywcze do każdej części ciała.
  2. Wzmacnia kości. Kiszona cytryna zawiera witaminę C i A, wapń, potas, magnez, które są uważane za dobre dla kości.
  3. Wzmacnia układ odpornościowy. Kiszone cytryny ze względu na to, że mają właściwości przeciwutleniające, świetnie podnoszą odporność. Są też dobrym źródłem kompleksowych witamin z grupy B, takich jak kwasy pantotenowe, pirydoksyna i foliany.
  4. Dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Kiszone cytryny mają prawie zero tłuszczu i cholesterolu, więc są dobre dla serca.
  5. Odtruwają organizm. Kiszona cytryna zawiera enzymy, które umożliwiają szybką detoksykację organizmu.

Źródło: herzindagi.com, gotujmy.pl

Cytryna, jak wycisnąć cytrynę
Pixabay/Richard John
Newsy
Niesamowity trik na wyciśnięcie soku z cytryny... bez krojenia. Na pewno wcześniej tak nie robiliście
Sok wyciśnięty z cytryny to nie tylko spora dawka witaminy C. Dodany do wody, ale i drinka, wspaniale orzeźwia.

Jak często wypijacie sok z cytryny? Mamy nadzieję, że przynajmniej co kilka dni. To porcja niezastąpionych składników, potrzebnych organizmowi do m.in. wzmacniania odporności. Zastosowanie cytryny To owoc, który służy dosłownie do wszystkiego. Dodajemy ją do herbaty, dressingów, marynat, deserów, drinków i wytrawnych dań. Sięgamy po nią szczególnie często w gorące lato, ale i podczas przeziębienia. Zaleca się picie przegotowanej wody z cytryną tuż po wstaniu, na czczo. Cenimy jej kwaśny charakter, gdyż dodaje gotowanym przez nas potrawom zdecydowanej wyrazistości. Cytryna to owoc tak wszechstronny, że trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie bez niego. Cytryna - zalety dla zdrowia To najpopularniejszy owoc wśród cytrusów, który w Europie jest uprawiany głownie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe może osiągać nawet 10 metrów wysokości! Elementy charakterystyczne dla dobrego rodzaju cytryny to jajowaty kształt, soczyście żółty kolor i delikatnie chropowata skórka. Cytryna służy przemysłowi spożywczemu, kosmetycznemu oraz farmaceutycznemu. Jest niskokaloryczna i super zdrowa! Nie znajdziemy w niej tłuszczu ani cholesterolu. To cenne źródło błonnika, choć nie tylko. W cytrynie można znaleźć również witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas. Owoc, który wzmacnia odporność Praca nad odpornością systemu immunologicznego jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy nietrudno o infekcję i przeziębienia. Wystarczy zastosować regularne picie soku z cytryny, a ból gardła i osłabienie organizmu pójdą w niepamięć. Sok z cytryny jako dodatek do herbaty lub wody Wiele z nas zna ten patent. Szklanka wody z lodem lub w wersji zimowej herbata z sokiem z cytryny....

Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie
Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty , jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się...

solianka przepis
IwonaF/gotujmy.pl
Przepisy
Soljanka mięsna, którą pokochasz! Obłędnie pyszny i prosty przepis od Magdy Gessler!
Jeżeli lubicie przepisy od Magdy Gessler, to koniecznie wypróbujcie ten na wyjątkową soljankę! Danie proste w przygotowaniu - a do tego jakie pyszne!

Wiemy, że uwielbiacie przepisy Magdy Gessler, dlatego dziś mamy coś specjalnego! Gdy raz spróbujecie tej soljanki mięsnej, to już nie będziecie chcieli jeść nic innego! Sprawdźcie, jak ją przygotować. Soljanka – wschodni przysmak Grzybowa, rybna lub mięsna – soljanka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej i białoruskiej, popularne także we wschodnich częściach naszego kraju. Przygotowuje się ją na bazie wybranego mięsa, ryb lub grzybów, a obowiązkowym dodatkiem jest cytryna lub woda z kiszonych ogórków. Solianka musi być kwaśna! Soljanka mięsna z przepisu Magdy Gessler Aby przygotować to tradycyjne danie wschodniej kuchni w wersji mięsnej, będziecie potrzebowali: 300 g wołowiny 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 100 g kiełbasy 100 g mięsa wędzonego 2 duże marchewki 1 cebulę 3-4 ząbki czosnku Kilka średniej wielkości pieczarek 1 pietruszkę Pół selera 1 por Kilka kiszonych ogórków Szklankę wody z kiszonych ogórków Dwie duże łyżki masła 1 cały mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki kaparów Kilka liści laurowych 3 ziela angielskie 1 cytryna Natka koperku Śmietana Pieprz Sól Przygotowanie Mięso włóż do dużego garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso i zagotuj. Gdy wywar zacznie się gotować, to zmniejsz ogień i gotuj przez około 3 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości! Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z garnka, oddziel od kości i pokrój w paski. Pokrojone kawałki wrzuć z powrotem do wywaru i gotuj na małym ogniu. W tym czasie posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj koncetrat pomidorowy i...

Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...