Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?
AdobeStock
Newsy

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?

Robiliście kiedyś kiszone cytryny? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować. Dlaczego warto zakisić cytryny? Przeczytajcie.

Kiszone cytryny od lat są wykorzystywane w indyjskiej, izraelskiej i marokańskiej kuchni, jako składnik wielu pysznych dań. To doskonały dodatek do mięs, ryb, warzyw, a także do pieczeni i sosów. Zróbcie je a zakochacie się w ich oryginalnym smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kiszone cytryny?

Do przygotowania kiszonych cytryn będziecie potrzebować kilku prostych składników.

  • 6 cytryn
  • sok z 6 cytryn
  • 6 łyżek soli morskiej (gruboziarnistej)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 duża papryczka chili
  • oliwa z oliwek
Zobacz także
Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?

Stymuluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dlaczego warto pić koktajl z pestek ogórka?

Stymuluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dlaczego warto pić koktajl z pestek ogórka?

Przygotowanie:

  1. Cytryny myjemy, suszymy i nacinamy na krzyż wzdłuż (zostawiamy ok 2 cm podstawy, aby cytryna trzymała się w całości).
  2. Do środka każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli morskiej.
  3. Cytryny bardzo ciasno układamy w słoiku i dociskamy, żeby puściły trochę soku.
  4. Całość posypujemy jeszcze solą i odstawiamy na tydzień w chłodne, zacienione miejsce.
  5. Po tygodniu otwieramy słój i dociskamy cytryny, aby wydobyć z nich sok.
  6. Do środka wyciskamy sok z 6 kolejnych cytryn i wkładamy gałązki rozmarynu.
  7. Usuwamy z papryczki chili pestki, siekamy drobno i dodajemy do środka. 
  8. Wlewamy trochę oliwy z oliwek.
  9. Słój szczelnie zamykamy i odkładamy w zacienione miejsce na miesiąc.

Jakie właściwości zdrowotne mają kiszone cytryny?

Jedzenie kiszonych cytryn ma wiele właściwości zdrowotnych.

  1. Reguluje krążenie krwi. Kiszone cytryny zawierają miedź, potas, żelazo i wapń, przez co są skuteczne w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Prawidłowe krążenie jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ponieważ krew dostarcza tlen i ważne składniki odżywcze do każdej części ciała.
  2. Wzmacnia kości. Kiszona cytryna zawiera witaminę C i A, wapń, potas, magnez, które są uważane za dobre dla kości.
  3. Wzmacnia układ odpornościowy. Kiszone cytryny ze względu na to, że mają właściwości przeciwutleniające, świetnie podnoszą odporność. Są też dobrym źródłem kompleksowych witamin z grupy B, takich jak kwasy pantotenowe, pirydoksyna i foliany.
  4. Dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Kiszone cytryny mają prawie zero tłuszczu i cholesterolu, więc są dobre dla serca.
  5. Odtruwają organizm. Kiszona cytryna zawiera enzymy, które umożliwiają szybką detoksykację organizmu.

Źródło: herzindagi.com, gotujmy.pl

Czy warto pić sok z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Sdobe Stock
Newsy
Czy warto pić wodę z sokiem z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Szklanka wody z sokiem z połówki cytryny. Od tego wielu zaczyna każdy dzień. Wyjaśniamy, dlaczego to tak ważne.

Czy wiecie, że cytryna jest krzyżówką dwóch innych roślin? W średniowieczu trafiła do Europy już jako cytryna. Pierwszy jej przodek – lima pochodził z Azji, natomiast drugi – cytron, był uprawiany przez starożytnych Rzymian. Dziś cytrony uprawia się już tylko na skórkę kandyzowaną, natomiast lima jest krewną dzisiejszej limonki. Limonem i inne wartościowe składniki cytryn Po swoich przodkach cytryna odziedziczyła ważny składnik — limonem. To silny przeciwutleniacz, który ma właściwości antynowotworowe. Jego umiejętność zwalczania komórek rakowych w wielu narządach człowieka, potwierdziły liczne badania. Jednak limonem, choć jest ważny, nie wyczerpuje listy wartościowych składników tego owocu. Najczęściej słyszy się o tym, że cytryna jest bogata w witaminę C. Zawiera jej sporo, bo 53 mg na 100 g. Dzięki temu wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Z kolei rutyna, którą także można znaleźć w cytrynie, zapobiega utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne. W soku cytryn znajdują się także witamina E, witaminy z grupy B, a także mikroelementy: potas, magnez, sód, żelazo, bata-karoten i bioflawonoidy, które także wspierają odporność. Kiedy pić sok z cytryny? Czy można go pić na czczo? Dietetycy uważają, że sok z cytryny należy pić rano. Od szklanki wody z sokiem z połówki cytryny warto zaczynać każdy dzień. Działanie wody z cytryną, wypijanej na początek dnia: Woda z cytryną lepiej nawadnia organizm niż sama woda W diecie odchudzającej wypijana przed śniadaniem zmniejsza łaknienie Ma działanie energetyzujące, z powodzeniem może zastąpić poranny kubek kawy Poprawia samopoczucie Dlaczego warto pić sok z cytryny na czczo Głównym efektem picia kwaśnego soku z cytryny jest...

Cytryna, jak wycisnąć cytrynę
Pixabay/Richard John
Newsy
Niesamowity trik na wyciśnięcie soku z cytryny... bez krojenia. Na pewno wcześniej tak nie robiliście
Sok wyciśnięty z cytryny to nie tylko spora dawka witaminy C. Dodany do wody, ale i drinka, wspaniale orzeźwia.

Jak często wypijacie sok z cytryny? Mamy nadzieję, że przynajmniej co kilka dni. To porcja niezastąpionych składników, potrzebnych organizmowi do m.in. wzmacniania odporności. Zastosowanie cytryny To owoc, który służy dosłownie do wszystkiego. Dodajemy ją do herbaty, dressingów, marynat, deserów, drinków i wytrawnych dań. Sięgamy po nią szczególnie często w gorące lato, ale i podczas przeziębienia. Zaleca się picie przegotowanej wody z cytryną tuż po wstaniu, na czczo. Cenimy jej kwaśny charakter, gdyż dodaje gotowanym przez nas potrawom zdecydowanej wyrazistości. Cytryna to owoc tak wszechstronny, że trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie bez niego. Cytryna - zalety dla zdrowia To najpopularniejszy owoc wśród cytrusów, który w Europie jest uprawiany głownie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe może osiągać nawet 10 metrów wysokości! Elementy charakterystyczne dla dobrego rodzaju cytryny to jajowaty kształt, soczyście żółty kolor i delikatnie chropowata skórka. Cytryna służy przemysłowi spożywczemu, kosmetycznemu oraz farmaceutycznemu. Jest niskokaloryczna i super zdrowa! Nie znajdziemy w niej tłuszczu ani cholesterolu. To cenne źródło błonnika, choć nie tylko. W cytrynie można znaleźć również witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas. Owoc, który wzmacnia odporność Praca nad odpornością systemu immunologicznego jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy nietrudno o infekcję i przeziębienia. Wystarczy zastosować regularne picie soku z cytryny, a ból gardła i osłabienie organizmu pójdą w niepamięć. Sok z cytryny jako dodatek do herbaty lub wody Wiele z nas zna ten patent. Szklanka wody z lodem lub w wersji zimowej herbata z sokiem z cytryny....

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Znaliście ten prosty trik z wykorzystaniem kwaśnej cytryny? To prawdziwy naturalny hit w pielęgnacji ciała!

Cytryna ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji ciała. Czy wiecie, że świetnie się sprawdza jako sposób na zrogowaciałe pięty? Zastosowanie cytryny w pielęgnacji ciała Cytryna posiada prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Posiada ona również bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała. Jak wykorzystuje się ten owoc w kosmetyce? Zanim zaczniecie stosować cytrynę w codziennej pielęgnacji twarzy i ciała, powinniście wiedzieć, że owoc ten posiada naturalne kwasy owocowe, które mogą podrażniać skórę i powodować jej pieczenie. Dlatego nigdy nie powinniście stosować cytryny na popękaną skórę z widocznymi rankami. Mało kto wie, że poza właściwościami wybielającymi, cytryna świetnie się sprawdza, jako środek na zrogowaciałe pięty. Jak to zrobić? Znamy pewien genialny trik. Sprawdźcie! Trik z cytryną na zrogowaciałe pięty Jeśli skóra na waszych piętach jest twarda i zrogowaciała, zastosujcie ten prosty trik z cytryną. Umyjcie dokładnie stopy, weźcie cytrynę, przekrójcie ją na pół i wetrzyjcie ją w pięty (możecie też ją wetrzeć w całe stopy) i odczekajcie ok. pół godziny. Po upływie tego czasu zmyjcie stopy ciepłą wodą i wetrzyjcie w nie krem nawilżający. Po takim zabiegu skóra na waszych stopach będzie gładka i przyjemna, a zrogowaciały naskórek zniknie. Jak jeszcze można wykorzystać cytrynę w pielęgnacji ciała? Czy wiecie, że cytryna świetnie się sprawdza jako naturalny środek na trądzik i zaskórniki? Owoce cytrusowe mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu cytryna jest świetną alternatywą dla chemicznych produktów do walki z trądzikiem. Wystarczy, że pokroicie...

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...