Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?
AdobeStock
Newsy

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?

Robiliście kiedyś kiszone cytryny? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować. Dlaczego warto zakisić cytryny? Przeczytajcie.

Kiszone cytryny od lat są wykorzystywane w indyjskiej, izraelskiej i marokańskiej kuchni, jako składnik wielu pysznych dań. To doskonały dodatek do mięs, ryb, warzyw, a także do pieczeni i sosów. Zróbcie je a zakochacie się w ich oryginalnym smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kiszone cytryny?

Do przygotowania kiszonych cytryn będziecie potrzebować kilku prostych składników.

  • 6 cytryn
  • sok z 6 cytryn
  • 6 łyżek soli morskiej (gruboziarnistej)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 duża papryczka chili
  • oliwa z oliwek
Zobacz także
Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?

Stymuluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dlaczego warto pić koktajl z pestek ogórka?

Stymuluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dlaczego warto pić koktajl z pestek ogórka?

Przygotowanie:

  1. Cytryny myjemy, suszymy i nacinamy na krzyż wzdłuż (zostawiamy ok 2 cm podstawy, aby cytryna trzymała się w całości).
  2. Do środka każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli morskiej.
  3. Cytryny bardzo ciasno układamy w słoiku i dociskamy, żeby puściły trochę soku.
  4. Całość posypujemy jeszcze solą i odstawiamy na tydzień w chłodne, zacienione miejsce.
  5. Po tygodniu otwieramy słój i dociskamy cytryny, aby wydobyć z nich sok.
  6. Do środka wyciskamy sok z 6 kolejnych cytryn i wkładamy gałązki rozmarynu.
  7. Usuwamy z papryczki chili pestki, siekamy drobno i dodajemy do środka. 
  8. Wlewamy trochę oliwy z oliwek.
  9. Słój szczelnie zamykamy i odkładamy w zacienione miejsce na miesiąc.

Jakie właściwości zdrowotne mają kiszone cytryny?

Jedzenie kiszonych cytryn ma wiele właściwości zdrowotnych.

  1. Reguluje krążenie krwi. Kiszone cytryny zawierają miedź, potas, żelazo i wapń, przez co są skuteczne w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Prawidłowe krążenie jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ponieważ krew dostarcza tlen i ważne składniki odżywcze do każdej części ciała.
  2. Wzmacnia kości. Kiszona cytryna zawiera witaminę C i A, wapń, potas, magnez, które są uważane za dobre dla kości.
  3. Wzmacnia układ odpornościowy. Kiszone cytryny ze względu na to, że mają właściwości przeciwutleniające, świetnie podnoszą odporność. Są też dobrym źródłem kompleksowych witamin z grupy B, takich jak kwasy pantotenowe, pirydoksyna i foliany.
  4. Dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Kiszone cytryny mają prawie zero tłuszczu i cholesterolu, więc są dobre dla serca.
  5. Odtruwają organizm. Kiszona cytryna zawiera enzymy, które umożliwiają szybką detoksykację organizmu.

Źródło: herzindagi.com, gotujmy.pl

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia
AdobeStock
Newsy
Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia
Co powiecie na lemoniadę z kiszonych cytryn? W smaku ani trochę nie przypomina wody z ogórków - przekonajcie się sami!

Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki, buraki czy nawet selera, ale także… owoce! Niedawno pisaliśmy o kiszonych truskawkach, które genialnie smakują w połączeniu z mięsem i innymi wytrawnymi daniami. Bardzo smaczne są także sfermentowanie cytryny, z których można przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odważycie się spróbować takiego napoju? Sprawdźcie, jak go przygotować.  Lemoniada po wietnamsku Taki sposób przyrządzania lemoniady pochodzi z Wietnamu. Tam ten napój nazywa się Chanh Muối i jest niezwykle popularny - można go bez problemu kupić na prawie każdym rogu w dowolnym wietnamskim dużym mieście. Nazwa dotyczy zarówno lemoniady z kiszonych cytryn, jak i samych tych owoców po ukiszeniu. Po wietnamsku Chanh muối oznacza po prostu słoną cytrynę, ponieważ tak właśnie się je przygotowuje - umyte owoce zasypuje się solą, zalewa wodą i odstawia do ukiszenia. Proces ten może trwać od kilku dni do miesiąca, a ukiszone cytryny można przechowywać nawet przez kilka lat! Lemoniada z kiszonych cytryn ma wyjątkowy, słodko-słony smak, a do tego jest pełna witamin, które znajdziecie w cytrynach. Przepis na lemoniadę z kiszonych cytryn Do przygotowania wyjątkowej lemoniady potrzebny wam będzie kluczowy składnik - kiszone cytryny. Poniżej podajemy wam jak ukisić te owoce, a później zrobić z nich lemoniadę. Będziecie potrzebowali: Składniki: Na kiszone cytryny: 6 cytryn 1 łyżka soli woda duży słój  Na lemoniadę: 1 kiszona cytryna 1 łyżeczka cukru kostki lodu świeże liście mięty woda gazowana Przygotowanie: Kiszone cytryny: Wyciśnijcie sok z 3 cytryn do naczynia. Pozostałe, całe 3 cytryny dokładnie umyjcie i pokrójcie w połówki lub ćwiartki....

Jak wycisnąć jeszcze więcej soku z cytryny? Zróbcie ten prosty trik z nożem
AdobeStock
Newsy
Jak łatwo wycisnąć cały sok z cytryny? Zróbcie ten prosty trik z nożem
Męczycie się z wyciskaniem soku z cytryny? Zastosujcie ten banalny trik z nożem. Dzięki niemu wyciśniecie cytrynę do ostatniej kropli.

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Cytryny są pełne składników odżywczych, sprzyjają utracie wagi, a nawet mogą zapobiegać kamieniom nerkowym i zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.  Jeżeli lubicie cytryny i często wyciskacie ich sok, na pewno wiecie, że nie jest to zbyt łatwe zadanie. Jak wycisnąć cytrynę do ostatniej kropli? Większość osób kroi cytrynę na pół, a następnie umieszcza połówkę w wyciskarce. To błąd, ponieważ przed włożeniem cytryny do wyciskarki, trzeba zrobić coś jeszcze. Pewna Tiktokerka pokazała, że wyciśniemy z cytryny o wiele więcej soku, gdy wcześniej odetniemy jej końcówki. Zobaczcie, jak należy to zrobić: @boomtisca Lemon juice hack 🍋🍋🍋 #lemonsqueeze #kitchenhacks #juicesqueezer #lemonjuice #howto #PepsiApplePieChallenge ♬ Heaven's Only Wishful - MorMor Dlaczego warto pić sok z cytryny?  Cytryny zawierają wiele witamin i składników odżywczych, które mogą wzmocnić organizm. To bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, zwalcza infekcje, leczy rany i nie tylko. Cytryny zawierają również wapń, który jest ważny dla funkcjonowania mięśni, wydzielania hormonów i skurczu naczyń. Zawarty w cytrynach potas wspomaga prawidłową pracę mięśni i nerwów. Występujący z tych owocach kwas foliowy, zwalcza wady wrodzone kręgosłupa i pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek. Ciepła woda zmieszana z miodem i cytryną to popularny środek na ból gardła. Badania wykazały, że cytryny mają właściwości przeciwnowotworowe.  Nawet substancje chemiczne zawarte w skórkach owoców cytrusowych, to potencjalne środki przeciwnowotworowe. Sok z cytryny pomaga zapobiegać kamieniom nerkowym poprzez podnoszenie poziomu...

Czy warto pić sok z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Sdobe Stock
Newsy
Czy warto pić wodę z sokiem z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Szklanka wody z sokiem z połówki cytryny. Od tego wielu zaczyna każdy dzień. Wyjaśniamy, dlaczego to tak ważne.

Czy wiecie, że cytryna jest krzyżówką dwóch innych roślin? W średniowieczu trafiła do Europy już jako cytryna. Pierwszy jej przodek – lima pochodził z Azji, natomiast drugi – cytron, był uprawiany przez starożytnych Rzymian. Dziś cytrony uprawia się już tylko na skórkę kandyzowaną, natomiast lima jest krewną dzisiejszej limonki. Limonem i inne wartościowe składniki cytryn Po swoich przodkach cytryna odziedziczyła ważny składnik — limonem. To silny przeciwutleniacz, który ma właściwości antynowotworowe. Jego umiejętność zwalczania komórek rakowych w wielu narządach człowieka, potwierdziły liczne badania. Jednak limonem, choć jest ważny, nie wyczerpuje listy wartościowych składników tego owocu. Najczęściej słyszy się o tym, że cytryna jest bogata w witaminę C. Zawiera jej sporo, bo 53 mg na 100 g. Dzięki temu wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Z kolei rutyna, którą także można znaleźć w cytrynie, zapobiega utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne. W soku cytryn znajdują się także witamina E, witaminy z grupy B, a także mikroelementy: potas, magnez, sód, żelazo, bata-karoten i bioflawonoidy, które także wspierają odporność. Kiedy pić sok z cytryny? Czy można go pić na czczo? Dietetycy uważają, że sok z cytryny należy pić rano. Od szklanki wody z sokiem z połówki cytryny warto zaczynać każdy dzień. Działanie wody z cytryną, wypijanej na początek dnia: Woda z cytryną lepiej nawadnia organizm niż sama woda W diecie odchudzającej wypijana przed śniadaniem zmniejsza łaknienie Ma działanie energetyzujące, z powodzeniem może zastąpić poranny kubek kawy Poprawia samopoczucie Dlaczego warto pić sok z cytryny na czczo Głównym efektem picia kwaśnego soku z cytryny jest...

Cytryna, jak wycisnąć cytrynę
Pixabay/Richard John
Newsy
Niesamowity trik na wyciśnięcie soku z cytryny... bez krojenia. Na pewno wcześniej tak nie robiliście
Sok wyciśnięty z cytryny to nie tylko spora dawka witaminy C. Dodany do wody, ale i drinka, wspaniale orzeźwia.

Jak często wypijacie sok z cytryny? Mamy nadzieję, że przynajmniej co kilka dni. To porcja niezastąpionych składników, potrzebnych organizmowi do m.in. wzmacniania odporności. Zastosowanie cytryny To owoc, który służy dosłownie do wszystkiego. Dodajemy ją do herbaty, dressingów, marynat, deserów, drinków i wytrawnych dań. Sięgamy po nią szczególnie często w gorące lato, ale i podczas przeziębienia. Zaleca się picie przegotowanej wody z cytryną tuż po wstaniu, na czczo. Cenimy jej kwaśny charakter, gdyż dodaje gotowanym przez nas potrawom zdecydowanej wyrazistości. Cytryna to owoc tak wszechstronny, że trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie bez niego. Cytryna - zalety dla zdrowia To najpopularniejszy owoc wśród cytrusów, który w Europie jest uprawiany głownie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe może osiągać nawet 10 metrów wysokości! Elementy charakterystyczne dla dobrego rodzaju cytryny to jajowaty kształt, soczyście żółty kolor i delikatnie chropowata skórka. Cytryna służy przemysłowi spożywczemu, kosmetycznemu oraz farmaceutycznemu. Jest niskokaloryczna i super zdrowa! Nie znajdziemy w niej tłuszczu ani cholesterolu. To cenne źródło błonnika, choć nie tylko. W cytrynie można znaleźć również witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas. Owoc, który wzmacnia odporność Praca nad odpornością systemu immunologicznego jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy nietrudno o infekcję i przeziębienia. Wystarczy zastosować regularne picie soku z cytryny, a ból gardła i osłabienie organizmu pójdą w niepamięć. Sok z cytryny jako dodatek do herbaty lub wody Wiele z nas zna ten patent. Szklanka wody z lodem lub w wersji zimowej herbata z sokiem z cytryny....