Sałata masłowa
Adobe Stock
Newsy

Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem

Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób.

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, sałata masłowa, cykoria – wybór sałat w sklepach spożywczych jest ogromny.

Najczęściej sałata jest dodatkiem do obiadu lub podstawą sałatki, która jest oddzielnym i pełnowartościowym posiłkiem. Wydawałoby się, że sałatę można jeść wyłącznie na surowo. Co by się stało, gdyby sałata została poddana obróbce termicznej?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałata gotowana w mleku

Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu. Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty.

Jeżeli jesteście wielbicielami tradycyjnej kuchni, to wypróbujcie sałatkę gotowaną na mleku. Najlepsza będzie do tego sałata masłowa lub lodowa. Liście sałaty sparzcie wrzątkiem. Włóżcie je do rondla, zalejcie mlekiem i dodajcie odrobinę soli.

Gdy mleko się zagotuje, przetrzymajcie jeszcze sałatę na ogniu przez ok. 2 minuty. Wyjmijcie ją z mleka i podawajcie z bułką tartą i masełkiem. Palce lizać :)

Zobacz także
Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie

Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża

Która kapusta jest zdrowsza: biała czy czerwona? Różnica jest naprawdę duża

Sałata z grilla czy smażona?

Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy, musicie dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie. Ponadto do smażenia sałaty potrzebny jest tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania.

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób w warzywie zostaje większość składników odżywczych.

Do takiej obróbki termicznej nie nada się ani tradycyjny olej rzepakowy czy słonecznikowy, ani tym bardziej smalec. Warto zaopatrzyć się więc w specjalny olej sezamowy, który moźna obecnie kupić w większości sklepów spożywczych.

Źródło: mashed.com

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Flickr
Newsy
Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Sałatę masłową można spotkać o tej porze roku w każdym sklepie i w każdym warzywniaku w naprawdę okazyjnych cenach. Problemem może okazać się jej przechowywanie. Kiedy skusicie się na kolejna główkę sałaty, a w domu nie ma chętnych na jej zjedzenie – pojawia się nie lada zagwozdka.

Większość wrzuca sałatę masłową do lodówki bez większego namysłu wprost do lodówki. To jednak droga na skróty. Sałata lodowa pozbawiona odpowiedniej „troski” i nieodpowiednio przechowywana szybko straci swoje walory, czyli świeżość i delikatność. Sałata masłowa spośród innych sałat wyróżnia się niemalże kremową konsystencją.  Zastanówmy się więc, jak powinno się ją przechowywać po zakupie, by przedłużyć jej „żywot” po zerwaniu przez uprawiających ją plantatorów. Dlaczego sałata masłowa psuje się tak szybko? Zastanawialiście się, dlaczego sałata masłowa sprzedawana jest zazwyczaj wraz z zachowanym w dużej części korzeniem? Właśnie ta część sałaty ma pomóc jej w nie zepsuciu się w krótkim czasie od zbioru do trafienia na stół konsumentów. Trzymanie sałaty masłowej dłużej niż 2-3 dni w lodówce czy gdziekolwiek indziej bez odpowiedniego zabezpieczenia mija się zwykle z celem. Jeżeli jednak pozwolicie, by korzeń sałaty miał dostęp do choćby odrobiny wody, to uda się wam zachować jej świeżość na dużo dłużej. W jaki sposób najlepiej przechowywać sałatę masłową w lodówce? Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest nasz nietypowy trik, który zapewni świeżość nawet na kilka dni bez użycia korzenia. Jak to zrobić? Oddzielcie korzeń od sałaty lub oderwijcie po kolei wszystkie liście. Umyjcie liście sałaty pod bieżącą wodą i śmiało pozwólcie zamoczyć się im w misce z wodą. Przygotujcie ręcznik papierowy - nie odrywajcie go na pojedyncze listki, tylko przygotujcie dłuższy arkusz ręcznika. Mokre liście sałaty wyłóżcie na całej długości arkusza. Pozwólcie, by wilgoć przenikła z sałaty na papier. Taki zabieg pozwoli wysuszyć się liściom, które przez...

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest ziarno prawdy
Adobe Stock
Newsy
Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest chociaż trochę prawdy
Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza o tym, jakoby sałata nie powinna być krojona nożem. Ile w tym wszystkim prawdy?

Sałata masłowa, lodowa, rzymska – wybór „zieleniny” na obiad jest szeroki obecnie nie tylko w sezonie letnim, ale i poza nim. Niemniej jednak, to właśnie letnie miesiące upływają wielu z was pod znakiem uzupełniania witamin z tego typu właśnie sałatek podawanych do obiadów. Każda gospodyni domowa ma swój własny, autorski sposób na przygotowanie tego rodzaju świeżej, zielonej sałatki . Niektóre mieszają sałatę z ogórkami i pomidorami, inne wolą skromne liście sałaty ze szczypiorem i cebulą w sosie, zwanym nieraz dressingiem. W jaki sposób panie domu przygotowują sałatę? Kwestia doprawienia sałaty sosem lub jak kto woli dressingiem, także dzieli polskie panie domu na kilka obozów. Jedne pozostają wierne tradycji jedzenia na przykład sałaty masłowej z solą i śmietaną. Inne dodają do sałatki trochę octu, soli i cukru, jeszcze inne eksperymentują z musztardą, oliwą i innymi, różnego rodzaju fantazyjnymi dodatkami i przyprawami, które wpływają na finalny smak całej sałatki A czy na smak sałatki wpływa sposób w jaki rozdrabniało się duże zielone liście? Jedni sałatę kroją nożem, drudzy unikają tego jak ognia i ograniczają się do ręcznego rwania, mając na myśli między innymi nabieranie goryczki po kontakcie zielonego warzywa z metalowym nożem. Czy sałata gorzknieje i ciemnieje w wyniku krojenia nożem? Ile w tym wszystkim prawdy? Na dzień dobry musimy obalić jeden z mitów na temat krojenia sałaty. Wziął się on z rzeczywistego zagrożenia zaistnienia nietypowej reakcji chemicznej między metalowym nożem a sałatą. Kontakt z żelazem miał rzekomo powodować gorzknienie i ciemnienie różnych typów sałat, a nawet pozbawienie ich witaminy C. Jest w tym ziarno prawdy, z tym że obecnie takie zagrożenie niemal nie występuje. Dlaczego? W...

Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Adobe Stock
Newsy
Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Wasza sałata ma nieprzyjemny, gorzki smak? Wiemy dlaczego. I wiemy też, jak temu zaradzić.

Świetnie komponuje się z oliwą, dressingiem czy zwykłą śmietaną lub jogurtem. Sałata to zdrowy dodatek do obiadu, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie. Co zrobić, żeby pozbyć się z niej gorzkiego smaku? Dlaczego warto jeść sałatę? Istnieje wiele gatunków sałaty. Najpopularniejsza z nich to sałata masłowa o delikatnych, słodkich liściach i łagodnym smaku. Wszystkie odmiany sałaty masłowej mają gładkie, luźno zwinięte liście, które często są sprzedawane z korzeniami, aby zapobiec szybkiemu więdnięciu. Sałata masłowa jest pełna witamin i składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza, które pomagają wzmocnić kości i zwalczać choroby zapalne.  Ponadto: sałata masłowa zawiera folian, który wspiera zdrowie reprodukcyjne  jest niskokaloryczna, ale za to bogata w niezbędne składniki odżywcze (porcja 100 g zawiera tylko 13 kalorii) jest praktycznie beztłuszczowa zawiera około 95% wody, więc może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia, a także może pomóc w utracie wagi sałata masłowa dostarcza również trochę potasu, manganu i witaminy C jest bogata w żelazo, które odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek Skąd się bierze gorzki smak w sałacie? Zdaniem wielu ogrodników, gorzki smak sałaty jest skutkiem letnich upałów. Co to dokładnie oznacza? Otóż, sałata jest znana jako warzywo lubiące chłód. Gdy temperatura wzrasta, roślina przechodzi w tryb dojrzewania i kwitnie — wypuszcza łodygę i kwiaty. To właśnie podczas tego procesu powstaje w niej gorycz. Zbyt mała ilość wody również może sprawiać, że sałata staje się gorzka. Brązowe brzegi liści to znak, że sałata nie była regularnie podlewana. Niewłaściwe odżywianie rośliny. Bez odpowiednich składników...

Zróbcie to z sałatą, a będzie chrupiąca przez długi czas. Potrzebna będzie 1 rzecz z kuchni 
Flickr
Newsy
Zróbcie to z sałatą, a będzie chrupiąca przez długi czas. Potrzebna będzie 1 rzecz z kuchni 
Sałata to warzywo prawie idealne. Jedynym mankamentem jest to, że po przyniesieniu do domu szybko więdnie, a tym samym traci jędrność i chrupkość, za którą przecież jest ceniona. Jak temu zapobiec? 

Sałata ma mało kalorii, a za to mnóstwo cennych składników dla zdrowia. Dobrze smakuje w sałatkach i na kanapkach, a w dodatku nie wymaga specjalnej obróbki. Jest przyjemnie chrupiąca, jędrna i zielona, dlatego na talerzu, w towarzystwie innych warzyw, wygląda wprost genialnie.  Na co zwrócić uwagę przy zakupie sałaty?  W sprzedaży jest wiele rodzajów sałat. Najbardziej popularne to: maślana, rzymska, rukola, roszponka, lodowa. Wszystkie smakują wyśmienicie, jednak jeżeli zależy wam na wartościach odżywczych, powinniście wybierać cztery pierwsze.  Kupując sałatę, dobrze jest wybierać zwarte i ciężkie główki, bez oznak przerastania. Poprzerastane egzemplarze będą gorzkie w smaku.   Ponadto wybierając sałatę, powinniście koniecznie obejrzeć miejsce odcięcia korzenia. Brązowy kolor w tym miejscu nie wróży dobrze zakupowi tego warzywa. Im ciemniejsza nasada, tym więcej czasu upłynęło od ścięcia główki i w związku z tym nie będzie ona już tak smaczna i wartościowa jak świeża sałata.  Gotowe mieszanki sałat trzeba również sprawdzać przed zakupem. Najlepiej decydować się na te, które pakowane są w przezroczyste torebki foliowe, gdyż zawartość ich jest doskonale widoczna. Wewnątrz takiego opakowania nie powinno być kropel wody.  Co zrobić, by sałata była długo świeża? Sposób na przechowywanie sałaty jest przynajmniej kilka. Najczęściej przechowuje się ją w pudełku, w lodówce, przełożoną kawałkami zwilżonego ręcznika papierowego. Dzisiaj poznacie, sposób, który doświadczone panie domu cenią najbardziej. Pozwala on bowiem zatrzymać kruchość sałaty na długi czas, nawet do 7 dni.  Świeże liście sałaty opłuczcie dokładnie w kilku wodach.   Następnie włóżcie je na godzinę do bardzo zimnej wody.  Po tym czasie...