
Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujecie je w oleju, occie czy śmietanie, będą wciąż wartościowe dla organizmu.
Gdzie łowione są śledzie?
Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim. To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniecie w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć wasze podniebienia nawet przez cały rok, a nie tylko od wielkiego dzwonu, czyli w okresie postów czy Bożego Narodzenia.
Cenne wartości odżywcze śledzi
Jakie są korzyści spożywania śledzi? Zobaczcie sami:
- Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E
- Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze
- Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu.
- Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór.
- Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój
- Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży
W jaki sposób można jeść śledzie?
Śledzie nadają się do spożycia pod wieloma różnymi odsłonami. Wypróbujcie nie tylko gotowe produkty z marketów, ale także spróbujcie przygotować rybę na własną modłę. Polecamy choćby takie warianty jak:
- Śledzie z cebulą w oleju rzepakowym
- Śledzie w śmietanie
- Śledzie po kaszubsku
- Śledzie po myśliwsku
- Koreczki śledziowe