To najlepsza ryba ze wszystkich. Przetrzecie oczy ze zdziwienia, ze jest tak tania
Własne
Newsy

To najlepsza ryba ze wszystkich. Jest tak tania, że przetrzecie oczy ze zdziwienia

Te ryby najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujecie je w oleju, occie czy śmietanie, będą wciąż wartościowe dla organizmu.

Gdzie łowione są śledzie?

Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim. To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniecie w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć wasze podniebienia nawet przez cały rok, a nie tylko od wielkiego dzwonu, czyli w okresie postów czy Bożego Narodzenia.

Zobacz także
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

Śledzie po kaszubsku z prostego przepisu Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

magda gessler śledzie

Magda Gessler apeluje, by nigdy nie kupować takich śledzi. Mogą zawierać pasożyty

Cenne wartości odżywcze śledzi

Jakie są korzyści spożywania śledzi? Zobaczcie sami:

  • Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E
  • Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze
  • Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu.
  • Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór.
  • Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój
  •  Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży

W jaki sposób można jeść śledzie?

Śledzie nadają się do spożycia pod wieloma różnymi odsłonami. Wypróbujcie nie tylko gotowe produkty z marketów, ale także spróbujcie przygotować rybę na własną modłę. Polecamy choćby takie warianty jak:

  • Śledzie z cebulą w oleju rzepakowym
  • Śledzie w śmietanie
  • Śledzie po kaszubsku
  • Śledzie po myśliwsku
  • Koreczki śledziowe