Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Ryba ta jest tak smaczna i zdrowa, że warto ją spożywać przez cały rok.

Dlaczego warto włączyć do diety karpia?

Jak pokazują statystyki, aż 95% sprzedaży karpia przypada na okres Świąt Bożego Narodzenia. Być może warto to zmienić i kupować go nie tylko z okazji świąt? Poza wspaniałym smakiem, karp posiada również szereg właściwości odżywczych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Karp jest doskonałym źródłem wielu ważnych substancji, zwłaszcza chudego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Te nienasycone kwasy mają bardzo korzystny wpływ na funkcje serca i są świetną profilaktyką zawału serca.
  • Kolejnym atutem karpia jest jego łatwostrawność, spowodowana korzystną strukturą włókien mięśniowych oraz znikomą ilością niestrawnej tkanki włóknistej. W konsekwencji mięso karpia opuszcza nasz żołądek już po 2-3 godzinach od spożycia. By jednak tak się stało, ważne jest wybranie mniej tłustego karpia w sklepie lub na targu. Potem koniecznie wybierzcie gotowanie lub pieczenie mięsa ryby, zamiast smażenia.
  • Jedzenie karpia może poprawić naszą odporność. Cynk odgrywa kluczową rolę w stymulowaniu naszego układu odpornościowego, a karp jest bogaty w ten minerał - stanowi ponad 10% dziennego spożycia w jednej porcji.
  • Może łagodzić zaburzenia oddechowe. Badania wykazały, że potencjalnie bogata koncentracja minerałów i składników odżywczych w karpiach, może bardzo korzystnie wpływać na nasz układ oddechowy. Ryba ta będzie doskonałym wyborem w przypadku osób, które cierpią na zapalenie oskrzeli, przewlekłą niewydolność oddechową lub inną chorobę związaną z płucami i drogami oddechowymi.
  • Karp zawiera wiele substancji przeciwutleniających, które mogą spowolnić proces starzenia.
  • Może wzmacniać kości i zęby. Karpie zawierają dużą ilość fosforu. Pojedyncza porcja karpia zapewnia ponad 50% dziennego zalecanego spożycia tego minerału. Fosfor jest bardzo ważny w rozwoju i utrzymaniu gęstości mineralnej kości w organizmie, pełni także funkcję składnika naszych zębów. Fosfor może pomóc w zapobieganiu stanom takim jak osteoporoza, a także osłabieniu lub uszkodzeniu szkliwa zębów.

Źródło: organicfacts.net, rybarstvihluboka.cz