Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
własne
Newsy

Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy

W czym mielicie poranną kawę? W PRL-u używano do tego niezniszczalnego urządzenia. Można je dostać także dziś.

Gdy w sklepach, w czasach PRL-u pojawiły się elektryczne młynki, bardzo szybko zaczęły zdobywać zwolenników. Używano ich nie tylko do mielenia kawy. W niektórych polskich domach pracują do dziś.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Młynki do kawy z PRL nigdy się nie psuły

Pierwsze młynki, które pojawiły się w sprzedaży, były urządzeniami na korbę. Kręcąc nią, wprawiało się w ruch niewielkie żarna, które miażdżyły ziarenka kawy. Młynki do kawy sprzedawane w latach 70. I 80 były już elektryczne, ale nie miały nic wspólnego z dzisiejszym małym AGD, obliczonym na kilka lat pracy. Dziś kupujecie nowy czajnik elektryczny czy blender i nawet się nie obejrzycie, gdy musicie kupować kolejny. Produkty wytwarzane są tak, aby klienci byli zmuszeni co jakiś czas kupić nowe urządzenie.

Dawne młynki były niezniszczalne. Nie psuły się i jeśli ktoś ich celowo nie zastąpił nowocześniejszym sprzętem, to działają do dziś.

Fani facebookowego profilu Pewex, przyznają, że nadal z niego korzystają i dziwią się, że ta prosta maszynka do mielenia nadal działa:

To niesamowite jak długo działają stare sprzęty i przerażające że nowe z założenia mają zacząć się psuć po czasie gwarancji.

Mam młynek, który moi rodzice dostali w prezencie ślubnym ma on 40 lat i cały czas działa.

Niezawodny do dziś dostałam od mamy jak "poszliśmy na swoje".

Zastosowanie młynka do kawy

Młynki do mielenia były wykorzystywane nie tylko do kawy. Co jeszcze w nich mielono?

  • Cukier puder. Gdy do ciasta zabrakło cukru pudru, można było w jedną chwilę zmienić w puder, cukier w kryształach.
  • Mielenie przypraw. Ziele angielskie, goździki, jałowiec czy gorczyca była mielona na proszek i dodawana do pasztetu.
  • Mieszanie przypraw. Nawet mielone przyprawy można w młynku po prostu zmieszać.
  • Rozdrabnianie czosnku. Rozcieranie w młynku ząbków czosnku miało tę zaletę, że trwało jedną chwilę i nie brudziło rąk.
  • Bułka tarta. Młynek do kawy był niezastąpiony, żeby zamienić czerstwe pieczywo w bułkę tartą do kotletów.
  • Mielenie orzechów. Orzechy włoskie do ciasta, zamiast żmudnie kroić, można było rozkruszyć w młynku.
Zobacz także
Pito z niej herbatę, nastawiano mleko na zsiadłe. Pamiętacie musztardówki z PRL-u?

Pito z niej herbatę, „nastawiano” w niej mleko na zsiadłe. Pamiętacie musztardówki z PRL-u?

Pamiętacie "oranżadówki"? W PRL-u nic się nie marnowało, takie było drugie życie butelek po oranżadzie

Pamiętacie „oranżadówki”? W PRL-u nic się nie marnowało. Tak wyglądało 2 życie butelek po oranżadzie

Dziś młynki do kawy z PRL-u nadal są dostępne

Co prawda nie ma ich już w sklepach, ale nadal można je kupić na aukcjach internetowych. Kosztują od 40 do 200 zł. Do czego używają ich dziś fani Pewexu?

Tak, mamy jeszcze taki i czasem używam, nie do kawy, ale do innych ziarenek — nasionek które muszę zmielić, czy awaryjnie jak potrzebny cukier puder, a nie mam kupionego.

Najlepszy na cukier puder mam do dziś i nie zamiennie na inny.

Mam, czasem mielę w nim mak na makowiec po japońsku.

Niektóre zastosowania były bardzo niestandardowe:

W takim młynku robiliśmy z bratem proch z przepisu MacGyvera.

Źródło: O2, Facebook/Pewex

Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto do czego wciąż się ją wykorzystuj
własne
Newsy
Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto, do czego wciąż się ją wykorzystuje
Macie jeszcze taki sprzęt w domu? Był nie tylko pionierski, ale też ponadczasowy.

Maszynki do mięsa, to mały sprzęt AGD, który jest do dziś chyba w każdej kuchni. Czy uwierzycie, że kiedyś go po prostu nie było? W czasach PRL wkroczył do polskich domów i został już na zawsze. Także te dawne modele z lat 70. i 80. nadal można kupić na aukcjach. Są trwalsze od obecnie produkowanego sprzętu. Maszynka do mięsa na korbkę i maszynka elektryczna Na początku pojawiła się ciężka, żeliwna maszynka na korbkę. Musiała być mocno przykręcana do stołu, ale i tak cieszyła się dużym uznaniem. Jej młodszą siostrą jest nowoczesna, lżejsza maszynka elektryczna. Trafiła do polskich domów w latach 80. i choć z czasem zaczęła wypierać maszynki żeliwne, to obie są w sprzedaży do dziś. Odkąd pojawiły się w sklepach domowe maszynki do mięsa, wzrosły kuchenne możliwości pań domu. Wyraźnie spadł czas przygotowywania potraw. Mając maszynkę, można było w krótkim czasie i bez wysiłku przygotować wiele potraw, które wcześniej, co prawda też robiono, ale w znacznie dłuższym czasie. Co mieli się w elektrycznej maszynce z PRL-u? Ten sprzęt gospodynie wykorzystywały i nadal wykorzystują do mielenia: Mięsa na pasztet i na pierogi Twarogu na sernik i pierogi ruskie Maku na makowiec Ziemniaków na placki ziemniaczane, babkę i kiszkę ziemniaczaną Kapusty i grzybów na pierogi, krokiety i kulebiaka Wędlin domowego wyrobu Czy maszynka elektryczna do mięsa z PRL-u była głośna? Maszynki do mięsa popularne w latach 80. były niezniszczalne. A gdyby, którąś z części trzeba było jednak wymienić, to nic prostszego. Części zamienne także były dostępne, jak mało co w tych czasach. Czytelnicy fejsbukowego profilu Pewex, wspominają peerelowskie maszynki: - Mam taką maszynkę do mięsa tylko, że czerwoną....

Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Adobe Stock
Newsy
Ukryta funkcja młynka do kawy. Mało kto ma o niej pojęcie
Wiele osób nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez młynka do kawy. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego wyjątkowej ukrytej funkcji, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Świeżo zaparzona kawa to idealnie rozpoczęty poranek. Większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Świetnie smakuje i jednocześnie dodaje energii. Jakie są rodzaje kawy ? W sklepach w sprzedaży można spotkać się z trzema rodzajami kawy: rozpuszczalną, sypaną czy w ziarnach. Wybór jest kwestią indywidualną, aczkolwiek każda z nich może różnić się również smakiem. Do przygotowania ostatniej należy mieć specjalny ekspres bądź młynek, który idealnie zmieli ziarna na sypki produkt. Dzięki temu będziecie mogli każdego dnia cieszyć się świetnym aromatem napoju.  Wysoka jakość świeżo mielonej kawy Coraz więcej osób decyduje się na zakup własnego sprzętu do mielenia ziaren. Tak przygotowana kawa ma zdecydowanie więcej plusów. Zaparzony napój ze świeżo zmielonych ziaren jest bardziej aromatyczny, esencjonalny, a także smaczniejszy. Jest lepszym wyborem od kawy sypanej, zapakowanej oryginalnie przez producenta czy rozpuszczalnej. Samodzielne mielenie ziaren pozwala uzyskać wyjątkowy aromat. Ukryta funkcja młynka do kawy Większość osób ma w swoim wyposażeniu kuchennym młynek do kawy, który jest bardziej lub mniej używany. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z fantastycznej ukrytej funkcji. Może ona nieraz uratować sytuację, zwłaszcza wtedy, gdy mamy niezapowiedzianych gości, a musimy szybko przyozdobić wypieki. Dzięki młynkowi do mielenia kawy można samodzielnie w domowym zaciszu przygotować cukier puder. Wystarczy do przyrządzenia wsypać kryształ, a później całość zmielić. W ten sposób szybko uzyskacie pudrową konsystencję, która przyda się do wielu rzeczy.  Zalety picia kawy Wbrew pozorom kawa jest zalecana przez specjalistów do picia, gdyż ma szereg cennych właściwości. Należy jednak...

Ten mikser był niezniszczalny i miał mnóstwo przystawek. Czy nadal go używacie?
własne
Newsy
Ten mikser był niezniszczalny i miał mnóstwo końcówek. Czy nadal go używacie?
W PRL-u można było kupić miksery zarówno radzieckie i enerdowskie. Jednak polski Zelmer wyróżniał się jakością i starannością wykonania. Który z nich trafił do waszych domów?

Dawny sprzęt AGD, nawet ten najdrobniejszy, działał latami. Nie to, co teraz, gdy po kilku latach musimy kupować nowy, bo stary się rozpadł lub zepsuł. Też mieliście niezniszczalnego robota kuchennego? I czy pracuje wam do dziś? Powiew nowoczesności w kuchniach w PRL-u Zakup takiego robota to było święto w domu. Kuchnia od razu zyskiwała na nowoczesności. Mamy już nie musiały ręcznie mieszać ciasta w misce czy żmudnie ubijać piany. Urządzenie było sprzedawane z wieloma końcówkami, nazywanymi przystawkami. Były wśród nich różne mieszadła, ubijaczki, tarki i rozdrabniarki. Mikser skrócił czas przygotowywania potraw, a praca w kuchni stała się przyjemniejsza i łatwiejsza. Czytelnicy forum Gazeta.pl z rozrzewnieniem wspominają ten sprzęt, przypominając jakie marki mikserów były w sprzedaży: - Oczywiście, że enerdowski mikser działa bez zarzutu. Też mamy taki - po babci. Cały czas używamy. - Polski mikser marki PREDOM. Ma ponad 30 lat, z białego zrobił się żółty, ale działa bez zarzutu. Z kolei czytelnicy Facebookowego profilu „ Pewex", nie mogą się nadziwić,  że ten stary sprzęt,  w odróżnieniu od innych, działa tak długo:  - Też takim miksuję, mam go 30 lat, dobrze się sprawuje w porównaniu z tymi nowościami. - Ja mam taki do tej pory ma już 30 lat i służy bardzo dobrze nie to, co teraz Made in China. - Ja też:) Mam go 32 lata. Prezent ślubny. I ani jednej awarii. Kiedy pojawiły się pierwsze miksery? Prawdopodobnie pierwszym mikserem był napędzany ręcznie, opatentowany w 1870 r. przez Amerykanina Waltera Scotta, metalowy mikser stacjonarny. Z powodu swojej wielkości i wagi nie był przenośny jak te dzisiejsze. Z chwilą popularyzacji silnika elektrycznego miksery zaczęły być napędzane...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...