Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wcale nie jest to oszustwo ze strony producentów
AdobeStock
Newsy

Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Zdziwicie się, kiedy poznacie przyczynę

Skąd bierze się tyle powietrza w paczkach chipsów? Czy chodzi tutaj o sztuczki producentów, czy też o coś innego?

Kupiliście paczkę ulubionych chipsów i zaskoczyło was to, jak dużo znajduje się w niej powietrza? Wiele osób kupując i otwierając chipsy zastanawia się, gdzie tak naprawdę są ich chipsy... Dlaczego w opakowaniach zwykle jest tak mało chipsów i dlaczego pozornie jest w nich tak dużo powietrza? Czy to zwykłe oszustwo ze strony producentów?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza?

Wiele osób zastanawia się po otworzeniu chipsów, dlaczego paczka jest prawie w połowie pusta. Odpowiedź jest bardzo prosta. Producenci robią wcale nie dlatego, żeby nabrać naiwnych klientów na rozmiary paczki, ale po to, aby zapobiec pokruszeniu i połamaniu czipsów przy upadku, np. podczas transportu.

Powietrze, które wpompowuje się do paczek ma za zadanie uchronić nasze chipsy przed uszkodzeniem. Nie jest to oczywiście żadna gwarancja, ale na pewno jest to większe zabezpieczenie naszych chipsów niż gdyby takiego powietrza w ogóle miałoby w paczce nie być.

Mało kto wie też, że tak naprawdę wcale nie jest to powietrze tylko azot, który ma sprawić, że nasze chipsy na dłużej zachowają świeżość i smak.

Zobacz także
Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

kurczak ze słonecznikiem

Cudowna panierka do kurczaka z niezwykłym dodatkiem. Chrupie jak chipsy

Jak zrobić samodzielnie chipsy?

Jeśli kupując chipsy za każdym razem jesteście rozczarowani ich zawartością lub staracie się unikać sklepowych chipsów, które są niezdrowe, przygotujcie chipsy sami w swoim domu. To zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla drogich i pełnych szkodliwych substancji, sklepowych chipsów.

Przepis na domowe chipsy ziemniaczane

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • papryka wędzona

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, opłuczcie i pokrójcie na bardzo cienkie plasterki.
  2. Odsączcie plasterki, osuszcie je, wymieszajcie z oliwą, przyprawcie solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
  3. Piekarnik rozgrzejcie do 250 stopni.
  4. Wstawcie blachy wyłożone papierem do pieczenia na dolny i środkowy poziom, żeby nagrzewały się razem z piekarnikiem.
  5. Jak piekarnik się nagrzeje rozłóżcie surowe jeszcze chipsy na blachy - pamiętajcie, aby ziemniaki nie zachodziły na siebie.
  6. Wstawcie blachy ponownie do piekarnika i pieczcie 20 minut.
  7. Potem zamieńcie blachy miejscami i znowu pieczcie przez 20 minut.
  8. Po 40 minutach powinny być już prawie gotowe. Wtedy wystarczy, że zmniejszycie temperaturę i lekko je przemieszacie.

Źródło: msn.com.pl, gotujmy.pl

Chipsy ziemniaczane w 6 min z mikrofali. Pyszne, chrupiące i nie będziecie musieli poszerzać spodni
Pixabay
Newsy
Chipsy ziemniaczane z mikrofali w 6 min. Pyszne, chrupiące i dużo mniej tuczące niż te ze sklepu
Takie chipsy to szybka przekąska na wieczorny seans filmowy. Są pyszne, chrupiące a do tego jest to dietetyczna i najzdrowsza z możliwych wersji. Zrobicie je w kilka minut. Wystarczą ziemniaki, odrobina soli, oleju rzepakowego i kuchenka mikrofalowa. 

Myśleliście, że domowe chipsy trzeba smażyć na głębokim tłuszczu jak frytki? Nic bardziej mylnego. Teraz przygotujecie je w kuchence mikrofalowej, tak szybko, że nie zdążą się skończyć reklamy w telewizji. Na swoim kanale Foxx Gotuje popularny youtuber Adi Foxx zamieścił ostatnio krótki filmik pokazujący jak należy to robić.  Czy chipsy są szkodliwe? Chipsy ze sklepu są przede wszystkim bardzo tuczące. Taka paczka przyjemności zawiera całą masę pustych kalorii, które są zgubą dla waszej tali. 100 g chipsów to 600 kcal. Winowajcą jest tutaj ogromna ilość tłuszczu dodawanego do produktu - stanowi on prawie 40 procent zawartości paczki. Tłuszcz ten to niestety nierzadko olej palmowy, o którego szkodliwości słyszeliście już nieraz.    Wiele chipsów zawiera również niepokojące dodatki w postaci sztucznych aromatów i polepszaczy smaku. Ziemniaczana przekąska ze sklepu to zazwyczaj również niemałe ilości soli i glutaminianu sodu.  Porady dotyczące przygotowania domowych chipsów  W tych chipsach możecie kontrolować ilość soli i tłuszczu. Doradzamy stosowanie symbolicznej ich ilości. Jeżeli chcecie, to oprócz soli możecie dodać również inne przyprawy, np. płatki chili czy wędzoną paprykę w proszku. Ziemniaków nie musicie obierać wystarczy, że umyjecie je należycie dokładnie.  Chipsy pokrójcie w maksymalnie cienkie plasterki. Im cieńsze, tym szybciej będą gotowe, jak również bardziej chrupiące.  Jeżeli nie macie mikrofalówki, nic nie szkodzi. Tę przekąskę możecie również zrobić w piekarniku.  Przepis na chipsy ziemniaczane z mikrofali  Składniki:  surowe ziemniaki ze skórką  sól  olej rzepakowy  Sposób przygotowania:  Ziemniaki umyjcie i wraz ze skórką...

Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka
Pixabay
Newsy
Wielu Polaków się tym zajada. To trucizna, która może powodować raka
Polacy pokochali chipsy na całego. Mało kto jednak dokładnie wie, czym grozi ich regularne spożywanie.

Mecze, spotkania ze znajomymi, czy inne wieloosobowe posiedzenia – chipsy są na tych wydarzeniach pozycją niemalże obowiązkową. Chipsy ziemniaczane to cała gama różnego rodzaju smaków – od neutralnego smaku solonego, aż po różnego rodzaju kombinacje aromatów. Do tego dochodzi jeszcze ogromna różnorodność gatunków chipsów. Obok tradycyjnych, cienko krojonych plasterków, w sprzedaży są jeszcze przecież karbowane i wiele innych. Z czego składają się chipsy? Wszystkie te podgatunki chipsów łączą dwie rzeczy. Po pierwsze są przygotowane z kartofli, a po drugie są wysmażone w głębokim tłuszczu. Polacy pokochali chipsy odkąd tylko trafiły one na polski rynek. Jedzą je mali, jedzą je duzi. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo niezdrową są przekąską. Rzut oka na skład raczej nie wywoła większego szoku. Ziemniaki, olej (zwykle słonecznikowy), aromaty, barwniki i ewentualnie wzmacniacze smaku i konserwanty. Czym grozi jedzenie chipsów ziemniaczanych? Jednak spojrzenie na całą listę „zarzutów” wobec chipsów, może wywołać prawdziwy niesmak. Nawet bez zjedzenia całej paczki... Zobaczcie sami, czym charakteryzują się chipsy: Zawierają duże ilości soli, porcja 100 g chipsów to około 2 g soli, czyli aż 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na sól Zawierają dużo tzw. tłuszczów trans, czyli tłuszczów utwardzonych, które powodują powstawanie blaszki miażdżycowej i zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto, tłuszcze trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu LDL, a za to obniżają poziom cholesterolu „dobrego” HDL Zawierają groźny dla organizmu człowieka akrylamid, który działa toksycznie na układ nerwowy, a poprzez długą ekspozycję może być...

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
AdobeStock
Newsy
Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
Chrupiące, aromatyczne i tak dobre, że ciężko jest ich sobie odmówić. Z czego to wynika, że jedzenie chipsów jest tak uzależniające? Sprawdźcie.

„To już ostatni” – ile razy obiecaliście to sobie, zajadając się chipsami? Trzeba przyznać, że odmówienie sobie kolejnego chrupiącego plasterka jest bardzo trudne i zwykle uczta kończy się dopiero po zjedzeniu całej zawartości paczki. Z czego to wynika, że taka niepozorna przekąska jak chipsy jest tak uzależniająca? Postanowili się temu przyjrzeć naukowcy, a wyniki ich badań są dość niepokojące. Badanie nad uzależnieniem od chipsów Na zjeździe Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików w Nowym Orleanie zaprezentowano wyniki badania nad uzależnieniem od chipsów. Przeprowadzono je na szczurach, które podzielono na dwie grupy – jedna z nich dostawała karmę, a druga chipsy. Zarówno karma, jak i chipsy zawierały taką samą ilość tłuszczu i cukrów. Jednak pomimo tego, zwierzęta o wiele chętniej wybierały chipsy. Wyniki tego badania zmusiły naukowców do poszukania czynników, które sprawiają, że ziemniaczana przekąska jest tak atrakcyjna. W jaki sposób produkuje się chipsy? Chipsy powstają z bardzo cienko krojonych ziemniaków – specjalnie zaprojektowane do tego maszyny potrafią z jednego ziemniaka uzyskać aż 36 cienkich plasterków! Następnie zanurza się je na 3 minuty w gorącym oleju, którego temperatura wynosi 190 stopni Celsjusza. Niestety, tłuszcz nie jest zbyt często wymieniany, dlatego w trakcie smażenia dochodzi do powstawania rakotwórczych związków organicznych, które przenikają następnie do ziemniaków. Następnie chipsy są doprawiane solą oraz sztucznymi składnikami – nie istnieje naturalna przyprawa o smaku bekonu czy pizzy, dlatego takie smaki chipsów są uzyskiwane dzięki zastosowaniu sztucznych aromatów. Dlaczego chipsy uzależniają? Z czego to jednak wynika, że tak kaloryczna i niezbyt zdrowa...

Kalafior
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucasz liście kalafiora? To błąd. Zrobisz nich genialne i bardzo łatwe danie
W domach naszych babć obowiązywała żelazna zasada: nic nie może się zmarnować! Ciekawe, czy dawniej gospodynie robiły chipsy z kalafiora…

Coś nam się wydaje, że tym razem możemy nawet przebić nasze babcie. O chipsach z kalafiorowych liści pewnie nawet im się nie śniło! A i szkoda, bo są całkiem smaczne i pożywne. Moda na różnego rodzaju zasmażane liście roślin jest całkiem nowa. Smażone liście kalafiora to zielona, lekka i smaczna przekąska. Ważne, by podczas jej przygotowania przestrzegać kilku podstawowych zasad. Smażenie liści na chipsy powinno odbywać się w bardzo wysokie temperaturze. Ta metoda znana jest jako tzw. stir-fry. Inną, łatwiejszą metodą jest po prostu pieczenie liści w piekarniku. Do dań przygotowanych tradycyjnie w ten sposób potrzebne są przede wszystkim dwie rzeczy. Po pierwsze dobrej jakości patelnia, której powłoka wytrzyma duże temperaturowe obciążenia. Po drugie odpowiedni olej. W kuchni azjatyckiej używa się do tego rodzaju dań przede wszystkim oleju sezamowego. Smażenie liści kalafiora nie uda się za to w tłuszczach naturalnych – temperatura ich dymienia nie jest dostatecznie wysoka. Masło czy smalec szybko spalą się, zanim zdążymy odpowiednio podsmażyć liście. Nie warto utrudniać sobie zadania. Wybierzmy zatem olej roślinny i piekarnik. Jeżeli napotkamy trudności ze znalezieniem odpowiedniego oleju sezamowego, wybierzmy ten rzepakowy. Chipsy z liści kalafiora: Składniki: Liście pozostałe z jednej sztuki kalafiora 2 łyżki oleju Pół łyżeczki przyprawy chilli w proszku Pół łyżeczki czarnuszki Sól i pieprz Przygotowanie: Odrywamy liście od bulwy, usuwamy twardsze łodygi. Myjemy i oczyszczamy nasze kalafiorowe liście. Układamy liście na blaszce skropionej dość obficie olejem. Doprawiamy liście z wierzchu naszymi przyprawami. Pieczemy ok. 10 min. w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C).