Kupiliście paczkę ulubionych chipsów i zaskoczyło was to, jak dużo znajduje się w niej powietrza? Wiele osób kupując i otwierając chipsy zastanawia się, gdzie tak naprawdę są ich chipsy... Dlaczego w opakowaniach zwykle jest tak mało chipsów i dlaczego pozornie jest w nich tak dużo powietrza? Czy to zwykłe oszustwo ze strony producentów?

Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza?

Wiele osób zastanawia się po otworzeniu chipsów, dlaczego paczka jest prawie w połowie pusta. Odpowiedź jest bardzo prosta. Producenci robią wcale nie dlatego, żeby nabrać naiwnych klientów na rozmiary paczki, ale po to, aby zapobiec pokruszeniu i połamaniu czipsów przy upadku, np. podczas transportu.

Powietrze, które wpompowuje się do paczek ma za zadanie uchronić nasze chipsy przed uszkodzeniem. Nie jest to oczywiście żadna gwarancja, ale na pewno jest to większe zabezpieczenie naszych chipsów niż gdyby takiego powietrza w ogóle miałoby w paczce nie być.

Mało kto wie też, że tak naprawdę wcale nie jest to powietrze tylko azot, który ma sprawić, że nasze chipsy na dłużej zachowają świeżość i smak.

Zobacz także:

Jak zrobić samodzielnie chipsy?

Jeśli kupując chipsy za każdym razem jesteście rozczarowani ich zawartością lub staracie się unikać sklepowych chipsów, które są niezdrowe, przygotujcie chipsy sami w swoim domu. To zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla drogich i pełnych szkodliwych substancji, sklepowych chipsów.

Przepis na domowe chipsy ziemniaczane

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • papryka wędzona

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, opłuczcie i pokrójcie na bardzo cienkie plasterki.
  2. Odsączcie plasterki, osuszcie je, wymieszajcie z oliwą, przyprawcie solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
  3. Piekarnik rozgrzejcie do 250 stopni.
  4. Wstawcie blachy wyłożone papierem do pieczenia na dolny i środkowy poziom, żeby nagrzewały się razem z piekarnikiem.
  5. Jak piekarnik się nagrzeje rozłóżcie surowe jeszcze chipsy na blachy - pamiętajcie, aby ziemniaki nie zachodziły na siebie.
  6. Wstawcie blachy ponownie do piekarnika i pieczcie 20 minut.
  7. Potem zamieńcie blachy miejscami i znowu pieczcie przez 20 minut.
  8. Po 40 minutach powinny być już prawie gotowe. Wtedy wystarczy, że zmniejszycie temperaturę i lekko je przemieszacie.

Źródło: msn.com.pl, gotujmy.pl