Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wcale nie jest to oszustwo ze strony producentów
AdobeStock
Newsy

Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Zdziwicie się, kiedy poznacie przyczynę

Skąd bierze się tyle powietrza w paczkach chipsów? Czy chodzi tutaj o sztuczki producentów, czy też o coś innego?

Kupiliście paczkę ulubionych chipsów i zaskoczyło was to, jak dużo znajduje się w niej powietrza? Wiele osób kupując i otwierając chipsy zastanawia się, gdzie tak naprawdę są ich chipsy... Dlaczego w opakowaniach zwykle jest tak mało chipsów i dlaczego pozornie jest w nich tak dużo powietrza? Czy to zwykłe oszustwo ze strony producentów?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza?

Wiele osób zastanawia się po otworzeniu chipsów, dlaczego paczka jest prawie w połowie pusta. Odpowiedź jest bardzo prosta. Producenci robią wcale nie dlatego, żeby nabrać naiwnych klientów na rozmiary paczki, ale po to, aby zapobiec pokruszeniu i połamaniu czipsów przy upadku, np. podczas transportu.

Powietrze, które wpompowuje się do paczek ma za zadanie uchronić nasze chipsy przed uszkodzeniem. Nie jest to oczywiście żadna gwarancja, ale na pewno jest to większe zabezpieczenie naszych chipsów niż gdyby takiego powietrza w ogóle miałoby w paczce nie być.

Mało kto wie też, że tak naprawdę wcale nie jest to powietrze tylko azot, który ma sprawić, że nasze chipsy na dłużej zachowają świeżość i smak.

Zobacz także
Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?

kurczak ze słonecznikiem

Cudowna panierka do kurczaka z niezwykłym dodatkiem. Chrupie jak chipsy

Jak zrobić samodzielnie chipsy?

Jeśli kupując chipsy za każdym razem jesteście rozczarowani ich zawartością lub staracie się unikać sklepowych chipsów, które są niezdrowe, przygotujcie chipsy sami w swoim domu. To zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla drogich i pełnych szkodliwych substancji, sklepowych chipsów.

Przepis na domowe chipsy ziemniaczane

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • papryka wędzona

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, opłuczcie i pokrójcie na bardzo cienkie plasterki.
  2. Odsączcie plasterki, osuszcie je, wymieszajcie z oliwą, przyprawcie solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
  3. Piekarnik rozgrzejcie do 250 stopni.
  4. Wstawcie blachy wyłożone papierem do pieczenia na dolny i środkowy poziom, żeby nagrzewały się razem z piekarnikiem.
  5. Jak piekarnik się nagrzeje rozłóżcie surowe jeszcze chipsy na blachy - pamiętajcie, aby ziemniaki nie zachodziły na siebie.
  6. Wstawcie blachy ponownie do piekarnika i pieczcie 20 minut.
  7. Potem zamieńcie blachy miejscami i znowu pieczcie przez 20 minut.
  8. Po 40 minutach powinny być już prawie gotowe. Wtedy wystarczy, że zmniejszycie temperaturę i lekko je przemieszacie.

Źródło: msn.com.pl, gotujmy.pl

Kalafior
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucasz liście kalafiora? To błąd. Zrobisz nich genialne i bardzo łatwe danie
W domach naszych babć obowiązywała żelazna zasada: nic nie może się zmarnować! Ciekawe, czy dawniej gospodynie robiły chipsy z kalafiora…

Coś nam się wydaje, że tym razem możemy nawet przebić nasze babcie. O chipsach z kalafiorowych liści pewnie nawet im się nie śniło! A i szkoda, bo są całkiem smaczne i pożywne. Moda na różnego rodzaju zasmażane liście roślin jest całkiem nowa. Smażone liście kalafiora to zielona, lekka i smaczna przekąska. Ważne, by podczas jej przygotowania przestrzegać kilku podstawowych zasad. Smażenie liści na chipsy powinno odbywać się w bardzo wysokie temperaturze. Ta metoda znana jest jako tzw. stir-fry. Inną, łatwiejszą metodą jest po prostu pieczenie liści w piekarniku. Do dań przygotowanych tradycyjnie w ten sposób potrzebne są przede wszystkim dwie rzeczy. Po pierwsze dobrej jakości patelnia, której powłoka wytrzyma duże temperaturowe obciążenia. Po drugie odpowiedni olej. W kuchni azjatyckiej używa się do tego rodzaju dań przede wszystkim oleju sezamowego. Smażenie liści kalafiora nie uda się za to w tłuszczach naturalnych – temperatura ich dymienia nie jest dostatecznie wysoka. Masło czy smalec szybko spalą się, zanim zdążymy odpowiednio podsmażyć liście. Nie warto utrudniać sobie zadania. Wybierzmy zatem olej roślinny i piekarnik. Jeżeli napotkamy trudności ze znalezieniem odpowiedniego oleju sezamowego, wybierzmy ten rzepakowy. Chipsy z liści kalafiora: Składniki: Liście pozostałe z jednej sztuki kalafiora 2 łyżki oleju Pół łyżeczki przyprawy chilli w proszku Pół łyżeczki czarnuszki Sól i pieprz Przygotowanie: Odrywamy liście od bulwy, usuwamy twardsze łodygi. Myjemy i oczyszczamy nasze kalafiorowe liście. Układamy liście na blaszce skropionej dość obficie olejem. Doprawiamy liście z wierzchu naszymi przyprawami. Pieczemy ok. 10 min. w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C).

Puree serowe, puree z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sekret wyśmienitych tłuczonych ziemniaków. W życiu nie wpadniesz, co można do nich dodać. Masz to w lodówce
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania! Ziemniaki pasują również do wigilijnego śledzia. Jak zrobić z nich coś ponadprzeciętnego?

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić! Ziemniaki na obiad W karcie menu ziemniaka znajdziemy pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie. Odmiany ziemniaków Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań. A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek D – bardzo mączyste, sucha konsystencja Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw Ten mit krąży nie tylko w sieci od dawna. Tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Ziemniak ponadprogramowe kalorie zawdzięcza temu, co do niego dodacie. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by spożywać je w różnej formie, nawet codziennie.  Ziemniaki są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też cenny błonnik...

ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

bułka tarta przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić domową bułkę tartą? Ta ze sklepu jest taka chemiczna, że mogłaby świecić w ciemności
Choć nazwa brzmi zdrowo, w rzeczywistości kupowana w sklepie bułka tarta to produkt niemający zbyt wiele wspólnego z naturalnością. Kto by pomyślał, że w jej składzie znajduje się tak wiele ulepszaczy! Aby ograniczyć ich spożywanie przygotujcie własną bułkę tartą. To banalnie proste!

Kupując bułkę tartą wiele osób nie zastanawia się nad jej składem. Czytanie etykiety uznaje się przecież za stratę czasu. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Bowiem w dostępnej na sklepowych półkach bułce tartej w rzeczywistości… jest niewiele bułki tartej! Większość produktu stanowią ulepszacze do żywności. Co zawiera kupna bułka tarta? Tradycyjnie starta na tarce bułka powinna zawierać w swoim składzie te same produkty, z których została upieczona – mąkę, jajka, drożdże, wodę, sól. Jednak w gotowych propozycjach próżno ich szukać. Produkty są tak chemiczne, że z powodzeniem mogłyby świecić w ciemności. Pewnie większość z was bardzo zdziwi fakt, że kupna bułka zawiera głównie stabilizatory, emulgatory, kwas askorbinowy, cukier, tłuszcze roślinne oraz chemię w postaci E472 . Wszystkie wyżej wymienione mają za zadanie przedłużyć trwałość produktu, poprawić jego wygląd i przede wszystkim zmniejszyć koszty produkcji. Przepis na domową bułkę tartą Z racji, że bułka tarta to produkt powszechnie wykorzystywany w polskiej kuchni, między innymi do panierowania mięsa, powinniście zadbać o jego wysoką jakość. Najlepiej będzie jeśli po prostu przyrządzicie ją samodzielnie, w domowym zaciszu. Wtedy będziecie mieli pewność, że nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Przyrządzenie domowej bułki tartej jest dziecinnie proste. Wystarczy poczekać, aż zakupione przez was bułki, pszenne lub grahamki, sczerstwieją, a następnie dosuszyć je w piekarniku w temperaturze 100 st. C. Pamiętajcie, że możecie użyć do tego również chleba. Tak przygotowane pieczywo należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , przesiać przez sitko, a następnie umieścić w papierowych woreczkach lub plastikowych pojemniczkach.  Pamiętajcie jednak, by pieczywo, z którego...