Zbliżają się święta wielkanocne. Znów zabierzemy się wszyscy za malowanie pisanek, zdobienie kraszanek i dzielenie się wspólnie jajkiem.

Zastanawialiście się kiedyś w wielkanocnym okresie nad tym, dlaczego niektóre ugotowane na twardo sztuki mają szarą obwódkę wokół żółtka?

Dlaczego na ugotowanym żółtku jajka pojawia się szara obwódka?

W dużej mierze ten nieestetyczny wygląd jajka na twardo bierze się z czasu gotowania. Przyjęło się, by gotować jajka na twardo przynajmniej przez 10 minut.

Tymczasem nawet 7-8 minut od rozpoczęcia gotowania wody powinno wystarczyć do tego, by uzyskać stabilnie ścięte żółtko.

Zobacz także:

Po ugotowaniu pamiętajcie oczywiście także o tym, by zahartować jajko w zimnej wodzie – w ten sposób zatrzymacie proces dalszego ścinania i unikniecie efektu szarej obwódki wokół żółtka.

Specjalnie dla was przygotowaliśmy krotką rozpiskę z czasem gotowania jajek, w zależności od tego jaki efekt chcecie osiągnąć.

Pamiętajcie, że czas należy zacząć mierzyć od momentu rozpoczęcia procesu wrzenia wody w garnku.

Ponadto może on nieco się różnić w zależności od wielkości jaja. Nasza rozpiska dotyczy jajka w rozmiarze M.

  • Jajko na miękko – płynne żółtko – 2 min
  • Jajko na miękko – żółtko półpłynne – 4 min
  • Jajko z połowicznie ściętym żółtkiem – 5-6 min
  • Jajko z zupełnie ściętym żółtkiem – 7-8 min
  • Jajko na twardo (sypiące się żółtko o konsystencji kredy) – ok. 10-12 min

Skąd bierze się szara obwódka na ugotowanym jajku?

Skoro już wiadomo, jak gotować jajka, by uniknąć mało estetycznej szarej obwódki, zastanówmy się skąd się ona w ogóle bierze.

To nic innego jak niegroźna reakcja dwóch zawartych w jajku pierwiastków – żelaza i siarki. Zbyt długie gotowanie jajka skutkuje także mocniejszym wydzielaniem się charakterystycznego, siarkowego zapachu.

Reakcja siarki i żelaza w jajku sama w sobie nie jest specjalnie groźna dla osób jedzących takie jajka.

Jednak ma inną wadę – długie gotowanie pozbawia jajko wielu wartościowych składników odżywczych.