dlaczego jajka na twardo mają szarą obwódkę
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego w jajkach pojawia się szara obwódka wokół żółtka? Łatwo temu zapobiec

Wielkanoc to najbardziej „jajeczne” ze wszystkich świąt. Jak ugotować jajka perfekcyjnie, by nie wstydzić się przed gośćmi szarą obwódką wokół żółtka?

Zbliżają się święta wielkanocne. Znów zabierzemy się wszyscy za malowanie pisanek, zdobienie kraszanek i dzielenie się wspólnie jajkiem.

Zastanawialiście się kiedyś w wielkanocnym okresie nad tym, dlaczego niektóre ugotowane na twardo sztuki mają szarą obwódkę wokół żółtka?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego na ugotowanym żółtku jajka pojawia się szara obwódka?

W dużej mierze ten nieestetyczny wygląd jajka na twardo bierze się z czasu gotowania. Przyjęło się, by gotować jajka na twardo przynajmniej przez 10 minut.

Tymczasem nawet 7-8 minut od rozpoczęcia gotowania wody powinno wystarczyć do tego, by uzyskać stabilnie ścięte żółtko.

Po ugotowaniu pamiętajcie oczywiście także o tym, by zahartować jajko w zimnej wodzie – w ten sposób zatrzymacie proces dalszego ścinania i unikniecie efektu szarej obwódki wokół żółtka.

Specjalnie dla was przygotowaliśmy krotką rozpiskę z czasem gotowania jajek, w zależności od tego jaki efekt chcecie osiągnąć.

Pamiętajcie, że czas należy zacząć mierzyć od momentu rozpoczęcia procesu wrzenia wody w garnku.

Ponadto może on nieco się różnić w zależności od wielkości jaja. Nasza rozpiska dotyczy jajka w rozmiarze M.

  • Jajko na miękko – płynne żółtko – 2 min
  • Jajko na miękko – żółtko półpłynne – 4 min
  • Jajko z połowicznie ściętym żółtkiem – 5-6 min
  • Jajko z zupełnie ściętym żółtkiem – 7-8 min
  • Jajko na twardo (sypiące się żółtko o konsystencji kredy) – ok. 10-12 min

Skąd bierze się szara obwódka na ugotowanym jajku?

Skoro już wiadomo, jak gotować jajka, by uniknąć mało estetycznej szarej obwódki, zastanówmy się skąd się ona w ogóle bierze.

To nic innego jak niegroźna reakcja dwóch zawartych w jajku pierwiastków – żelaza i siarki. Zbyt długie gotowanie jajka skutkuje także mocniejszym wydzielaniem się charakterystycznego, siarkowego zapachu.

Reakcja siarki i żelaza w jajku sama w sobie nie jest specjalnie groźna dla osób jedzących takie jajka.

Jednak ma inną wadę – długie gotowanie pozbawia jajko wielu wartościowych składników odżywczych.

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne
Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Dlaczego jajko wygląda dziwnie po ugotowaniu? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. Ile można przechowywać jajka na twardo? Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Ile powinno gotować się jajka? Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor , a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko...

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...

jajko na miekko
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować idealne jajko na miękko za każdym razem? Wypróbujcie ten sposób, zawsze działa
Jajecznica, jajko sadzone, na twardo albo na miękko – to w wielu domach podstawa zdrowego, sycącego śniadania. Niestety, wiele osób ma problem z przygotowaniem tego ostatniego.

Porad dotyczących gotowania jajek jest mnóstwo. Na wrzątek, na zimną wodę, 3 minuty, 5 minut, gotować koniecznie z minutnikiem w ręku, po ugotowaniu zalać zimną wodą… Każdy ma swój sprawdzony sposób. Ale i tak jajka na miękko nie zawsze wychodzą takie, jakbyśmy chcieli. Białko, które się nie ścięło albo żółtko ścięte zbyt mocno – co zrobić, żeby zrobić je „w punkt”? Jak ugotować jajka? Przede wszystkim jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli na co dzień trzymacie je w lodówce, musicie wyjąc je odpowiednio wcześniej, żeby się ogrzały. Pamiętajcie, że ten produkt wcale nie musi być przechowywany w chłodzie, więc jeśli często przyrządzacie potrawy na bazie jajek to możecie trzymać je poza lodówką. Wkładać do zimnej wody i powoli gotować czy może lepiej wrzucać na osolony wrzątek? Zdania są bardzo podzielone, ale spróbujcie drugiej metody, jest o wiele szybsza. Koniecznie nastawcie minutnik albo alarm w telefonie – czas ma kluczowe znaczenie. Ile gotować jajko na miękko? Perfekcyjne jajko na miękko to jajko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Niestety, sztuka ta dla wielu jest ciężka do opanowania i bardzo często okazuje się, ze znowu wyszło im jajko na twardo. Sekretem jest czas gotowania. Zależy on głównie od tego, jakiego rozmiaru jest jajko! Gotowanie jajek na miękko: Rozmiar S – 3,5 minuty M – 4 minuty L – od 5 do 5,5 minuty Pamiętajcie - jajko włóżcie do osolonej, wrzącej wody i kontrolujcie upływ czasu. Gdy jajko jest idealnie ugotowane – można dodatkowo przelać je zimną wodą. Doskonale smakuje z grzankami np. pociętymi w cienkie paski. Można je maczać w płynnym żółtku ze szczyptą soli… Palce lizać! Źródło: gotujmy.pl

czy trzeba usuwać białą skrętkę na jajku
Wikipedia Commons
Newsy
Czy białe skrętki w jajkach należy usunąć? Wiele osób o tym nie wiedziało
Widzieliście to kiedyś po rozbiciu świeżego jajka? Czy należy mieć powody do niepokoju? Wyjaśniamy o co chodzi w przypadku chalazy.

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada mniej więcej 160 jaj w różnej postaci. Z kolei zdrowe kury nioski w fermach znoszą rocznie podobno nawet około 300 jaj. Tyle na dzisiaj ze statystyki. Mimo tego, że Polacy pochłaniają jajka na potęgę na różne sposoby, być może nawet dokładnie nie wiedzą o tym, co tak naprawdę jedzą. Przyglądaliście się kiedyś dokładnie kurzemu jajku? Zauważyliście coś nietypowego o białym odcieniu wokół żółtka? Czy usuwacie je przed spożyciem? Czym są białe skrętki na jajkach? Na początku winni jesteśmy wyjaśnienie, czym białe skrętki na jajku tak w ogóle są. Najprościej rzecz ujmując, są strukturami białka pomiędzy żółtkiem a właściwym białkiem jajka. Taka właśnie struktura nosi nazwę chalazy lub chalazonu. To gęste pasmo białka ma za zadanie utrzymywać kulę żółtkową w jaju, a także w utrzymaniu komórki jajowej w stałym położeniu. Przyznacie, że brzmi to trochę skomplikowanie. Na dodatek niezbyt apetyczny czasem widok białych skrętek może zniechęcić niejedną osobę do usmażenia jajecznicy.\ Czy białe skrętki z jajek powinno się usuwać? Czy jest się czego bać? Czy trzeba takie białe skrętki czym prędzej z jajka usuwać? Spieszymy z wyjaśnieniami. Jeśli po rozbiciu skorupki z jajkiem waszym oczom ukazało się żółtko z dziwną białą obwódką, nie jest to powód do większego niepokoju. Nie ma potrzeby usuwania chalazy z jajka przed rozpoczęciem jego gotowania w jakikolwiek sposób. Mało tego, biała skrętka na jajku to dobry znak! To nic innego jak oznaka tego, że jajko jest zdrowe, świeże i gotowe do zjedzenia. Jeśli chalaza jest niewidoczna lub ledwie zauważalna, może to oznaczać, że jajo nie jest już pierwszej świeżości. Chalazy, lub jak kto woli, białe skrętki, powoli znikają wraz ze...