dlaczego jajka na twardo mają szarą obwódkę
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego w jajkach pojawia się szara obwódka wokół żółtka? Łatwo temu zapobiec

Wielkanoc to najbardziej „jajeczne” ze wszystkich świąt. Jak ugotować jajka perfekcyjnie, by nie wstydzić się przed gośćmi szarą obwódką wokół żółtka?
Hubert Rój
marzec 24, 2021

Zbliżają się święta wielkanocne. Znów zabierzemy się wszyscy za malowanie pisanek, zdobienie kraszanek i dzielenie się wspólnie jajkiem.

Zastanawialiście się kiedyś w wielkanocnym okresie nad tym, dlaczego niektóre ugotowane na twardo sztuki mają szarą obwódkę wokół żółtka?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Dlaczego na ugotowanym żółtku jajka pojawia się szara obwódka?

W dużej mierze ten nieestetyczny wygląd jajka na twardo bierze się z czasu gotowania. Przyjęło się, by gotować jajka na twardo przynajmniej przez 10 minut.

Tymczasem nawet 7-8 minut od rozpoczęcia gotowania wody powinno wystarczyć do tego, by uzyskać stabilnie ścięte żółtko.

Po ugotowaniu pamiętajcie oczywiście także o tym, by zahartować jajko w zimnej wodzie – w ten sposób zatrzymacie proces dalszego ścinania i unikniecie efektu szarej obwódki wokół żółtka.

Specjalnie dla was przygotowaliśmy krotką rozpiskę z czasem gotowania jajek, w zależności od tego jaki efekt chcecie osiągnąć.

Pamiętajcie, że czas należy zacząć mierzyć od momentu rozpoczęcia procesu wrzenia wody w garnku.

Ponadto może on nieco się różnić w zależności od wielkości jaja. Nasza rozpiska dotyczy jajka w rozmiarze M.

  • Jajko na miękko – płynne żółtko – 2 min
  • Jajko na miękko – żółtko półpłynne – 4 min
  • Jajko z połowicznie ściętym żółtkiem – 5-6 min
  • Jajko z zupełnie ściętym żółtkiem – 7-8 min
  • Jajko na twardo (sypiące się żółtko o konsystencji kredy) – ok. 10-12 min

Skąd bierze się szara obwódka na ugotowanym jajku?

Skoro już wiadomo, jak gotować jajka, by uniknąć mało estetycznej szarej obwódki, zastanówmy się skąd się ona w ogóle bierze.

To nic innego jak niegroźna reakcja dwóch zawartych w jajku pierwiastków – żelaza i siarki. Zbyt długie gotowanie jajka skutkuje także mocniejszym wydzielaniem się charakterystycznego, siarkowego zapachu.

Reakcja siarki i żelaza w jajku sama w sobie nie jest specjalnie groźna dla osób jedzących takie jajka.

Jednak ma inną wadę – długie gotowanie pozbawia jajko wielu wartościowych składników odżywczych.

Komentarze