Dlaczego tak lubicie ciasteczka do kawy? Tajemnica tkwi w kofeinie
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego tak lubicie ciasteczka do kawy? Tajemnica tkwi w kofeinie

Jakie ciastka wybierać do kawy, a które kompletnie do tego napoju nie pasują?

Też kochacie połączenie kawa i ciasteczko i nawet nie wiecie dlaczego? Wiele osób w ogóle tego nie rozważa, czuje tylko, że do kawy pasuje ciastko i tak ją sobie serwuje. Eksperci do spraw żywności i żywienia wyjaśnili, dlaczego tak się dzieje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego kawa plus ciasteczko pasują do siebie?

Badacze stwierdzili, że przyczyną tego, że do kawy wybieramy ciasta i ciastka, jest nietypowe działanie kofeiny na receptory smakowe. Kofeina zawarta w kawie zmniejsza naszą wrażliwość na smaki potraw, które jemy popijając kawą. Jedyny smak, który przebija się przez aromat kawy, to smak słodki. Dlatego tak chętnie pijąc kawę sięgamy po słodycze. I często nie poprzestajemy na jednym ciasteczku.

W sytuacji, gdy popijając ciastko herbata, już dawno czulibyśmy się „przesłodzeni”, pijąc do niego kawę cały czas odczuwamy niedosyt słodyczy.

Zobacz także
Kawa pachnie spalinami, a jedzenie padliną. To pocovidowe powikłanie może mieć w Polsce nawet 1 mln osób

Kawa pachnie spalinami, a jedzenie padliną. To pocovidowe powikłanie może mieć w Polsce 1 mln osób

Czy chorując na nadciśnienie można pić kawę? Zaskakujące fakty

Czy chorując na nadciśnienie, można pić kawę? Zaskakujące fakty

Jakie desery jeść do kawy i dlaczego sernika lepiej nie jeść?

Kawa w towarzystwie deseru to prawdziwy rytuał. Jest chwilą przyjemności, momentem, gdy siadacie, delektujecie się smakami i rozmyślanie o niebieskich migdałach. Lub wręcz przeciwnie, właśnie przy kawie z ciasteczkiem, pracuje wam się najwydajniej i to właśnie na nią zapraszacie współpracowników lub klientów. Taki podwieczorek to też najlepsze co możecie zaproponować przyjaciołom lub rodzinie.

Podpowiadamy, jaki deser wybrać do kawy:

  • Do espresso wybierajcie desery z ciemną czekoladą. To mogą być czekoladowe ciastka z owocami lub także czekoladowe brownie
  • Cappucino i latte wymaga delikatniejszych deserów o bardziej subtelnych smakach. Pijcie te rodzaje kawy z tartami i kruchymi ciasteczkami
  • Czarne americano, czyli kawa bez mleka jak espresso, ale mniej intensywna, z większą ilością wody, pozwała elastycznie podejść do wyboru słodyczy. Do tej kawy wybierajcie taki deser, na jaki w danym momencie macie ochotę

Jednego nie jedzcie, jeśli pijecie kawę. To sernik. Specjaliści twierdzą, że ten rodzaj ciasta, składający się przede wszystkim z twarogu, zabija smak kawy. Sernik wybierajcie więc raczej do herbaty.

Źródło: well.pl

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut.
ONS.pl, Instagram/Ania-Starmach
Newsy
Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut
Łyk kawy i gryz maślanego ciasteczka? To idealny sposób na rozpoczęcie idealnego dnia. Nie mamy przepisu na taki dzień, ale mamy za to przepis na pyszne ciasteczka Ani Starmach.

Nawet jeśli unikacie słodyczy, od czasu do czasu warto przekąsić coś słodkiego. Szczególnie jeśli macie wolną chwilę i siadacie żeby odpocząć z filiżanką kawy. Delektowanie się czarnym naparem będzie jeszcze przyjemniejsze, jeśli dodacie do niej chrupiące, maślane ciasteczka. I nie trzeba po nie wychodzić do sklepu. Te z przepisu Ani Starmach będą gotowe, zanim wrócilibyście ze sklepu. Dlaczego do kawy jadamy zwykle słodycze? Dlaczego pijąc kawę mamy ochotę na coś słodkiego? Naukowcy zbadali, że po pierwsze picie napojów z kofeiną pobudza apetyt, po drugie osłabia prace kubków smakowych, zmienia odczuwalny smak jedzenia i powoduje, że tym chętniej sięgamy po mocno słodkie, wyraziste produkty. Innym powodem może być to, że gorycz kawy tworzy idealną harmonię ze słodkością pochodzącą z ciasteczka. Proponujemy bardzo proste ciasteczka, tylko z kilku składników, do szybkiego przygotowania i upieczenia. Jak je zrobić podpowiada Ania Starmach. Kucharka też zaznacza, że po wyjęciu z pieca, ciasteczka są bardzo delikatne, ale z czasem twardnieją. Nie dodaje tylko, że stwardnieją pod warunkiem, że doczekają do tego momentu. Bo wcześniej wszystkie mogą być przecież zjedzone! W taką pogodę tylko KAWA ☕️☕️☕️ A jak kawa to ciasteczko też być musi, najlepiej takie pyszne, kruche i maślane Wrzucam wam najlepszy przepis!         View this post on Instagram                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Przepis na ciasteczka maślane Ani Starmach Składniki 50 g cukru 120 g masła 160 g mąki pszennej 1...

dlaczego do espresso podawana jest woda
AdobeStock
Newsy
Dlaczego do espresso podaje się szklankę wody? Po tym poznacie dobrą kawiarnię
Dlaczego kelner podaje szklankę wody do kawy? Powód jest bardzo prosty!

Często można się spotkać w kawiarni ze zwyczajem podawania szklanki wody do zamówionej kawy. Wiecie, czemu to służy? Jeśli zawsze się zastanawiacie, po co kelner przynosi wam wodę do espresso, to z tego artykułu dowiecie się, dlaczego tak robi! Co to jest espresso? Podawana w malutkich filiżankach mocna, czarna kawa o głębokim smaku. Espresso to rodzaj kawy zaparzanej pod bardzo wysokim ciśnieniem, czego efektem jest mocna i aromatyczna esencja. W ekspresie ciśnieniowym woda o temperaturze 92 stopni Celsjusza przepuszczana jest pod dużym ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna palonej kawy. Cały proces trwa zaledwie pół minuty! Dobrze zrobione espresso powinno mieć z wierzchu ciemną piankę w orzechowym kolorze – to pęcherzyki powietrza powstałe w trakcie zaparzania oraz karmelizowany cukier. Taka pianka nazywa się profesjonalnie „crema” i można poznać po niej dobrze zrobione espresso. Powinna być gęsta, gruba i elastyczna – gdy wsypiecie cukier do filiżanki espresso, kryształki powinny przez chwilę unosić się na piance. Tak parzona kawa podawana jest w małych, porcelanowych filiżankach, które wcześniej są podgrzewane. Historia espresso Ojczyzną espresso są oczywiście Włochy, które słyną z doskonałej kawy. Sposób parzenia espresso wymyślił w 1901 roku Włoch Luigi Bezzera, który był zresztą wynalazcą ekspresu, w którym parzy się espresso. Nazwa tego rodzaju kawy po włosku oznacza „wyciskanie” lub „wytłaczanie”, choć niektóre źródła podają, że prawdopodobnie kawa espresso swoją nazwę zawdzięcza słowu „espressivo”, które oznacza „wyrazisty”. Dlaczego podaje się szklankę wody do kawy espresso? Po czym można poznać dobrą kawiarnię? Zdecydowanie po tym, że gdy zamówicie espresso lub inną mocną kawę, obsługa...

Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Adobe Stock
Newsy
Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Kawa jest smacznym napojem, ale rozlana na materiał niestety jest trudna do usunięcia. Takie wypadki nieraz spędzają sen z powiek wielu gospodyniom domowym. Aby w łatwy sposób pozbyć się plamy, wystarczy wykorzystać ten produkt z kuchni.

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bądź spotkania z bliskimi bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Kawa nie tylko dodaje energii, ale również pozwala na celebrowanie chwil. Jest wówczas podawana z różnymi smakowitymi dodatkami.  Kawa sypana czy rozpuszczalna Na sklepowych półkach można spotkać się z różnymi rodzajami kaw. Najczęściej pojawiają się kawy rozpuszczalne lub sypane. Niekiedy można również dostać kawę w ziarnach, którą należy samodzielnie zmielić w młynku. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy. Rozpuszczalna to forma osuszonego ekstraktu, zaś sypana to nic innego jak zmielone ziarna zapakowane w odpowiednie opakowanie. Wybór produktu zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Rodzaje kawy  W każdej kawiarni czy restauracji można spotkać się z szerokim wyborem kaw. Każda z nich różni się ilością mleka i espresso w danej opcji. Wśród nich znajdują się takie jak: espresso, americano, cappuccino, macchiato, flat white, mocha, czy latte macchiato. Wybór napoju zależy od kwestii ilości mleka, czy ma być bardziej mleczna czy kawowa. Dla kawoszy idealnie sprawdzi się klasyczna americano, ewentualnie z odrobiną spienionego mleka.  Domowa kawa Coraz popularniejsze stają się domowe ekspresy do przygotowywania kawy. Można zakupić sprzęt na kapsułki, kawę w ziarnach czy sypaną. Kwestia opiera się na częstotliwości korzystania z ekspresu. Dane napoje mogą różnić się również aromatem, zaś sprzęt poziomem obsługi. Najprostszy w użytkowaniu jest ekspres kapsułkowy, zaś dla zaawansowanych idealnie sprawdzi się ciśnieniowy. Wówczas można wykazać się umiejętnościami baristycznymi.  Plama po kawie  Pijąc kawę czasami zdarza się przez nieuwagę rozlać...

Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Pexels
Newsy
Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem tego owocu? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i jakie skrywa w sobie walory.

Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Co to jest awokado? Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania. Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado? Dlaczego warto pić kawę z awokado? Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem. Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. - Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja. Przepis na kawę z awokado Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem. Składniki: pół awokado 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki...