
Niektórzy poświęcają dużo uwagi i energii, żeby wprowadzić do jadłospisu zdrową żywność. Za taką uznaje się soki owocowe, a szczególnie te świeżo wyciskane. Jednak dietetycy zwracają uwagę, że nawet świeże soki nie są aż tak zdrowe jak nam się wydaje. I podpowiadają jak jeść owoce i warzywa, żeby czerpać z nich najwięcej.
Dlaczego soki wyciskane z owoców wcale nie są takie zdrowe?
Są dwa powody, z których warto ograniczyć picie soków owocowych i zastąpić je innymi przysmakami. Oto one:
- Owoce, a zatem także soki z owoców, zawierają bardzo dużo cukru. Właśnie ten składnik powoduje, że muszą je ograniczyć diabetycy. Także osoby zdrowe, nie powinny spożywać nadmiernych ilości słodkich owoców
- Wyciskając z owoców sok, spożywamy owoce bez miąższu i skórek, a to w nich znajduje się skarbnica witamin i minerałów, a także błonnik, dzięki któremu poprawia się mikroflora jelitowa, rozwijają pożyteczne bakterie, a układ pokarmowy pozostaje w dobrej kondycji
Z tych powodów, jeśli lubicie spożywać owoce i warzywa w postaci płynnej, jako soki, zrezygnujcie z sokowirówki i zastąpcie ją wyciskarką, a po wyciśnięciu owoców dodajcie do napoju miąższ i ewentualnie skórkę (wykluczamy stąd przede wszystkim cytrusy).
Jak najlepiej spożywać owoce i warzywa?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), a za nią Polski Instytut Żywności i Żywienia, opracowały zalecenia żywieniowe, w których owoce i warzywa mają bardzo ważne miejsce. W codziennym menu powinno się znaleźć minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na 5 porcji, tzw. pięć porcji zdrowia. Jedną z nich może być oczywiście szklanka soku. Ale uwaga: w żadnym wypadku nie tego gotowego soku, nektaru lub napoju sprzedawanego w butelkach, który dodatkowo może być dosłodzony.
Zalecenia zawierają też proporcje pomiędzy owocami i warzywami, które należy codziennie spożywać. Są to:
- 4 porcje warzyw
- 1 porcja owoców
Powodem, dla którego to warzyw, a nie owoców powinno być znacznie więcej w diecie, jest właśnie cukier obecny w owocach. Przygotowując sok do picia, zawsze warto do owoców dodać właśnie warzywa. Soki przygotowywane w wyciskarkach wolnoobrotowych mogą być kompozycją owoców i warzyw. Coraz bardziej popularne są też soki z samych warzyw.
Pięć porcji owoców i warzyw można dodawać do posiłków także w postaci sałatek owocowo-warzywnych. Wtedy też warto w miarę możliwości nie obierać ich, tylko użyć z wartościowymi skórkami.
Źródło: msn.com, 5porcji.pl