Dlaczego świeżo wyciskane soki nie są zdrowe? Jak jeść owoce i warzywa, by zachować wartości odżywcze?
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego wyciskane soki nie są aż tak zdrowe? Jak jeść owoce i warzywa, by zachować wartości odżywcze?

Słyszeliście o pięciu porcjach zdrowia? Podpowiadamy czym są, jak je jeść i jaką proporcję zachować pomiędzy owocami i warzywami.

Niektórzy poświęcają dużo uwagi i energii, żeby wprowadzić do jadłospisu zdrową żywność. Za taką uznaje się soki owocowe, a szczególnie te świeżo wyciskane. Jednak dietetycy zwracają uwagę, że nawet świeże soki nie są aż tak zdrowe jak nam się wydaje. I podpowiadają jak jeść owoce i warzywa, żeby czerpać z nich najwięcej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego soki wyciskane z owoców wcale nie są takie zdrowe?

Są dwa powody, z których warto ograniczyć picie soków owocowych i zastąpić je innymi przysmakami. Oto one:

  • Owoce, a zatem także soki z owoców, zawierają bardzo dużo cukru. Właśnie ten składnik powoduje, że muszą je ograniczyć diabetycy. Także osoby zdrowe, nie powinny spożywać nadmiernych ilości słodkich owoców
  • Wyciskając z owoców sok, spożywamy owoce bez miąższu i skórek, a to w nich znajduje się skarbnica witamin i minerałów, a także błonnik, dzięki któremu poprawia się mikroflora jelitowa, rozwijają  pożyteczne bakterie, a układ pokarmowy pozostaje w dobrej kondycji

Z tych powodów, jeśli lubicie spożywać owoce i warzywa w postaci płynnej, jako soki, zrezygnujcie z sokowirówki i zastąpcie ją wyciskarką, a po wyciśnięciu owoców dodajcie do napoju miąższ i ewentualnie skórkę (wykluczamy stąd przede wszystkim cytrusy).

Zobacz także
Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną

Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną

19-letnia TikTokerka promuje niezdrową dietę sokową. Dietetycy ostrzegają: „To powoduje zaburzenia odżywiania"

19-letnia TikTokerka promuje niezdrową dietę sokową. Dietetycy załamują ręce

Jak najlepiej spożywać owoce i warzywa?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), a za nią Polski Instytut Żywności i Żywienia, opracowały zalecenia żywieniowe, w których owoce i warzywa mają bardzo ważne miejsce. W codziennym menu powinno się znaleźć minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na 5 porcji, tzw. pięć porcji zdrowia. Jedną z nich może być oczywiście szklanka soku. Ale uwaga: w żadnym wypadku nie tego gotowego soku, nektaru lub napoju sprzedawanego w butelkach, który dodatkowo może być dosłodzony.

Zalecenia zawierają też proporcje pomiędzy owocami i warzywami, które należy codziennie spożywać. Są to:

  • 4 porcje warzyw
  • 1 porcja owoców

Powodem, dla którego to warzyw, a nie owoców powinno być znacznie więcej w diecie, jest właśnie cukier obecny w owocach. Przygotowując sok do picia, zawsze warto do owoców dodać właśnie warzywa. Soki przygotowywane w wyciskarkach wolnoobrotowych mogą być kompozycją owoców i warzyw. Coraz bardziej popularne są też soki z samych warzyw.

Pięć porcji owoców i warzyw można dodawać do posiłków także w postaci sałatek owocowo-warzywnych. Wtedy też warto w miarę możliwości nie obierać ich, tylko użyć z wartościowymi skórkami.

Źródło: msn.com, 5porcji.pl

Warzywny sok z selera
Pixabay
Newsy
Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały
Ten zielony sok zawiera bardzo dużo witamin i sprawi, że przez wiele godzin nie będziecie czuć głodu.

Niewiele osób pogardziłoby zrzuceniem kilku lub nawet kilkunastu kilogramów. Na pewno uczucie ciężkości, zmniejszona sprawność fizyczna i coraz większy rozmiar spodni nie są przyjemne. Mamy coś, co warto rozważyć, jeśli ten problem też was dotyczy. Regularnie pijcie ten magiczny sok... Zalety picia zielonego soku Taki sok może pomóc w odchudzaniu przede wszystkim dlatego, że jest niskokaloryczny, a sprawi, że nie będziecie czuli głodu przez jakiś czas. Dzięki temu unikniecie podjadania lub zjecie mniejsze porcje posiłków. Zielony sok dostarcza też wielu minerałów i dużo witamin, które przyczyniają się do poprawy ogólnego zdrowia organizmu. Zdrowszy organizm łatwiej radzi sobie z osiągnięciem zdrowej masy ciała. Przepis na sok z zielonych warzyw Składniki: ok. 500 g selera naciowego 2 garście białej kapusty ogórek 2 garście szpinaku natka pietruszki kawałek imbiru sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włóżcie seler naciowy, kapustę, ogórek, szpinak, natkę pietruszki i imbir do wyciskarki i wyciśnijcie z nich sok. Do soku wyciśnijcie cytrynę, by dodać mu kwaśnego smaku. Pijcie szklankę dziennie. Czy soki owocowe są zdrowe? Choć soki ogólnie kojarzą się wam z czymś bardzo zdrowym, to nie zawsze tak jest! Soki owocowe, nawet te świeżo wyciskane, zawierają bardzo dużo cukru. To oczywiście cukier naturalny, występujący w owocach, ale nie obniża to jego kaloryczności… Picie dużych ilości soków owocowych codziennie lub kilka razy w tygodniu to nie jest zdrowy nawyk. Zalecenia mówią, by wypijać maksymalnie 200 ml soków dziennie, to niecała szklanka. Znacznie zdrowiej jest jeść całe owoce .  W owocach zawarty jest błonnik, który nie dość, że sam w sobie jest...

Jedzenie
Adobe Stock
Newsy
5 produktów, których nie należy jeść częściej niż raz w tygodniu. Szkodzą bardziej niż myślicie
Podobno od przybytku głowa nie boli. Nic bardziej mylnego. Uważajcie na te zdrowe produkty, które w nadmiarze mogą wam zaszkodzić!

Niemiecki uczony Paracelsus już niemal 500 lat temu zdał sobie sprawę, że wszystko jest trucizną – decyduje tylko dawka. Podobnie jest niestety nawet ze zdrową żywnością. Wydawałoby się, że dla zdrowia trzeba robić wszystko, co tylko możliwe. Tymczasem lekarze i dietetycy ostrzegają, by nie przesadzać. I by po prostu nie przedobrzyć ze zdrowymi produktami. Poniżej zaprezentujemy wam 5 rzeczywiście zdrowych produktów, które w zbyt dużych dawkach nie przyniosą waszym organizmom nic dobrego… Głowa zaboli od przybytku Zacznijmy od soków owocowych . Napitki na bazie owoców dzielą się w naszych sklepach z grubsza na trzy-cztery rodzaje. Soki wyciskane z owoców, soki z koncentratu, nektary i napoje o smaku owocowym. I właśnie w tej kolejności łatwo możemy przedstawić ich wartość. Najgorsze dla organizmu człowieka są dosładzane napoje i nektary. Ich spożycie powinno się ograniczyć. W dobie wprowadzenia podatku cukrowego powinno to być nawet łatwiejsze, niż można byłoby się spodziewać… Inaczej rzecz ma się z sokami. Teoretycznie zawierają one dużo witamin, a poprzez naturalne cukry dostarczają organizmowi energii. Jednak fakt, że są niemal zupełnie pozbawione błonnika dyskwalifikuje je z codziennego, częstego picia. Tego się wystrzegajcie. Brak błonnika sprawia, że cukry wchłaniają się do organizmu zdecydowanie zbyt szybko. A to równie szybka droga do problemów z wagą. Dlatego też zamiast soków owocowych, lepiej wybrać słodkie owoce, takie jak pomarańcza, mandarynka, czy nawet banan i po prostu jabłka. Ryba wpływa na wszystko Polacy lubią jeść ryby nie tylko przy wigilijnym stole, ale także choćby raz w tygodniu. Zważywszy na to, jakim produktem dysponują nasze sklepy, taka dawka wydaje się odpowiednia. Nawet zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte...

sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy
Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
AdobeStock
Newsy
Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
Dokuczają wam objawy przejedzenia? Ten sok sobie z nimi poradzi!

Święta jeszcze się nie skończyły, a wy już macie dość jedzenia? Nic dziwnego! Podczas świąt niestety wiele osób ma tendencję do przejadania się. Trudno im się dziwić – na stole kusi tyle pyszności, że trzeba naprawdę silnej woli, żeby wszystkiego nie zjeść. Ale niestety, takie obżarstwo ma swoje konsekwencje. Bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku, wzdęcia i zgaga to tylko niektóre z objawów przejedzenia się. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po naturalne sposoby! Właściwości oczyszczające soków Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami owoców i warzyw, spróbujcie pić przygotowane z nich soki. Dzięki temu dostarczycie organizmowi wszystkie drogocenne składniki, które wspaniale wspomogą wasz układ trawienny i przyniosą ulgę po świątecznym obżarstwie! Poniżej podajemy wam przepis na sok z buraka, jabłka i selera naciowego. Wszystkie te składniki mają doskonałe właściwości: Ochrona wątroby Regulacja poziomu cukru we krwi Oczyszczanie z toksyn Ulga przy zaparciach Usprawnienie pracy układu pokarmowego Przepis na oczyszczający sok owocowo-warzywny Sok z warzyw i owoców zdecydowanie przyniesie wam ulgę po świątecznym obżarstwie. By jak najlepiej wykorzystać jego właściwości, pijcie go co najmniej pół godziny przed pierwszym posiłkiem, na czczo. Do przygotowania pysznego, oczyszczającego soku z warzyw i owoców potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 jabłko 1 burak 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa i owoce. Obierzcie jabłko i buraka ze skórki. Przekrójcie jabłko na pół i usuńcie gniazda nasienne. Umieśćcie jabłko, buraka i jedną łodygę selera w...