Dlaczego słomki z McDonald's są tak długie? Tego się nie spodziewaliście
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego słomki z McDonald's są tak długie? Tego się nie spodziewaliście

Globalna sieć słynąca z fast foodów to wielka machina korporacyjna, w której wszystkie działania są przemyślane przez grupy ekspertów. Nawet długość słomek!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 08, 2021

McDonald’s to najpopularniejsza sieć fast foodów na całym świecie. W Polsce mamy już kilkaset barów szybkiej obsługi tej marki i wciąż otwierane są następne. Chociaż o negatywnym wpływie dań z sieci na zdrowie wiadomo już od dawna, zdaje się to nie wpływać na liczone w miliardach zyski. Eksperci wielokrotnie zarzucali firmie m.in. dosładzanie bułek do hamburgerów, nadmierne solenie dań czy używanie niskiej jakości mięsa oddzielanego mechanicznie.

Teraz wypłynęły kolejne ciekawostki z funkcjonowania międzynarodowego koncernu. Tego typu informacje regularnie udostępniają kolejni byli pracownicy sieci, którzy już na pierwszych szkoleniach przed rozpoczęciem pracy poznają wszelkie tajniki przygotowywania popularnych dań i napojów. Niektóre z nich mogą naprawdę zadziwić! Nie wszystkie jednak mają na celu „trucie” klienta – czasem w prosty i nieszkodliwy sposób poprawiają smak potraw.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Długość słomki zmienia smak napoju?

Tak twierdzi jeden z byłych pracowników sieci w Bostonie, który wyznał, że długość słomek ma duży wpływ na kumulację dwutlenku węgla. Przy większej ilości odczuwanych bąbelków napój ma smakować lepiej – zwłaszcza, że McDonald’s ma posiadać swoje własne receptury na popularne gazowane drinki takie jak cola. Ta serwowana z dystrybutorów w restauracjach smakuje zupełnie inaczej niż ta, którą znajdziemy na półce w sklepie. Klienci bardzo często relacjonują, że napoje gazowane sprzedawane w McDonald’s różnią się poziomem słodyczy, a także stopniem nagazowania od tych „prawdziwych” z puszek czy butelek sklepowych. Nie od dziś wiadomo, że sieć fast foodów rozwadnia swoje napoje dużą ilością lodu, ale też nasyca je jeszcze większą ilością cukru niż producent. 

Zobacz także

Były pracownik McDonald’s zdradził także, że sekretem na wiecznie soczyste, nietracące jędrności mięso jest ostrzykiwanie go wodą z solą. To nieinwazyjna metoda, która właściwie polega jedynie na zastosowaniu podstawowych zasad chemii i fizyki. Restauracje korzystają z bardzo wielu tego typu „trików”, które są pieczołowicie obmyślane przez sztaby doradców, chemików i testerów jakości.

Czytaj też:

Komentarze