co jada rodzina królewska
ons/Adobe Stock
Newsy

Dlaczego rodzina królewska nie jada pikantnych ani egzotycznych potraw? Powody mogą was zszokować

Choć wielu może się wydawać, że egzotyczne potrawy to dla królowej Elżbiety codzienność, te w rzeczywistości nie są serwowane w pałacu. Podobnie, jeśli chodzi o pikantne dania i dodatki. Rodzina królewska nie sięga także po produkty bogate w skrobię, ani po wodę z kranu. Jednym z powodów jest konieczność zachowania nieskazitelnego wizerunku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Brytyjscy monarchowie nie jedzą skorupiaków

W brytyjskim Pałacu Buckingham panuje wiele restrykcji żywieniowych, które zostały ustalone przez samą królową Elżbietę. Pod tym względem rodzina monarchów nie ma łatwego życia - musi uważać i odmawiać sobie wielu smakowitych produktów. Mimo iż zgromadzone pieniądze pozwalają im na spożywanie dań z każdego zakątka świata, w rzeczywistości wiele nie pojawia się na ich stołach.

Rodzina królewska nie jada egzotycznych potraw – homarów, krabów, krewetek, ani wyszukanych rodzajów mięs. To wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem. W końcu skorupiaki mogą być przyczyną uciążliwych zatruć pokarmowych, które na pewien czas wykluczyłyby monarchów z ważnych spotkań, bankietów i ogólnie pojętego życia społecznego oraz politycznego.

Królowa wprowadziła zakaz picia wody z kranu

Z uwagi na groźne bakterie i ryzyko zatrucia pokarmowego, rodzina królewska ma również zakaz spożywania wody z kranu podczas zagranicznych podróży. W końcu nigdy nie można być pewnym czy w danym kraju woda jest zdatna do picia. 

W przeszłości królowa odwiedzała wiele miejsc, w których tak zwana kranówka mogłaby jej mocno zaszkodzić. Należą do nich między innymi Nepal, Maroko, Tunezja, Kuwejt czy Dubaj. Z racji, że te wizyty zawsze były wywołane jakąś ważną okolicznością, zatrucie wodą i odmówienie spotkania, na które głowa danego państwa bardzo długo czekała, nie byłoby zbyt eleganckie.

Królewska rodzina unika pikantnych potraw

Królowa Elżbieta wprowadziła również zakaz spożywania pikantnych potraw i składników. Wszystko z dbałości o wizerunek rodziny.

Wyobraźcie sobie sytuację, w której podczas ważnego spotkania głowa państwa marszczy się i zaczyna intensywnie gestykulować nerwowo szukając płynu, którym może popić skrajnie ostrą papryczkę chili. Właśnie takich sytuacji chcą uniknąć monarchowie. Przyczyna, choć dziwna, wydaje się logiczna. 

W diecie monarchów brakuje cebuli i czosnku

Z informacji przekazanych przez byłego, królewskiego szefa kuchni, Johna Higginsa, rodzina królewska mocno ogranicza spożywanie cebuli i czosnku.

Z racji, że ich grafik jest bardzo napięty i codziennie spotykają się z mnóstwem ważnych osobistości, nie mogą sobie pozwolić na ryzyko nieświeżego oddechu. Stąd w spożywanych przez monarchów potrawach występują tylko śladowe ilości wspomnianych produktów.

Królowa Elżbieta
Photoshot/ons.pl
Gwiazdy
Ten jeden składnik jest absolutnie ZAKAZANY na dworze królewskim! Królowa nigdy nie zje
Bezpieczeństwo przede wszystkim. Taka zasada obowiązuje na stołach królewskiego dworu dynastii Windsorów z Wielkiej Brytanii.

Królowa Elżbieta II i jej rodzina mają trudne życie. Okazuje się, że dynastia rezydująca w pałacu Buckingham kategorycznie musi stosować się do zakazu jedzenia kilku produktów. Jak znosi to 94-letnia królowa Wielkiej Brytanii? Zejdźmy na ziemię. Po zapoznaniu się z królewskimi wytycznymi dotyczącymi jadłospisu, niejeden z nas chciałby być na miejscu brytyjskiej władczyni. Wydaje się, że kilka kulinarnych zakazów zapewne nie przysparza to wiekowej monarchini zbędnego bólu głowy. Co mogą, a czego nie mogą? Członkowie dynastii Windsorów nie mogą narzekać na swój los. Po przeczytaniu ich menu, niejednemu z poddanych opadłaby szczęka z wrażenia, a z języka pociekłaby ślinka. Najwyborniejsza dziczyzna, najwykwintniejsze owoce i warzywa, najsmaczniejsze alkohole z całej Europy. Kilku pozycji tam jednak nie znajdziemy. Rodzina królewska dba bowiem o zdrowie jak mało kto na tym świecie. By uniknąć niepotrzebnych zatruć, Elżbieta II i i jej otoczenie unika kilku produktów. Po pierwsze królowa nie może raczyć się owocami morza. Frutti di mare owszem, są wspaniałe, ale dla wielu osób mogą być nie do przyjęcia. A to ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej. Ponadto krewetki i inne skorupki i mięczaki łatwo mogą doprowadzić do kłopotów z układem trawiennym. Królowa dmucha na zimne Ponadto, Windsorowie mogą zapomnieć o średnio lub słabo wysmażonym steku. Przysmak, którym raczą się z upodobaniem w obu Amerykach, na dworze królowej jest niespotykany. Wsystko to nie ze względu na strach przed jedzeniem krwistego mięsa, a z powodu obaw przed zatruciem. Podobnie wygląda sytuacja ze spożyciem wody z kranu. Brytyjska rodzina królewska wybiera wyłącznie wodę butelkowaną. I to pomimo tego, że nasze władze od jakiegoś czasu przekonują nas o...

jak złagodzić pieczenie w buzi
Adobe Stock
Newsy
Zjedliście zbyt pikantne danie i pali was w gardle? Wystarczy jedna rzecz i będzie po kłopocie
Choć pikantne potrawy powszechnie uważa się za bardzo zdrowe, ich spożywanie może wywoływać nieprzyjemne uczucie palenia w gardle. Jeśli go doświadczacie koniecznie pamiętajcie, by do ostrego jedzenia przygotować sobie szklankę pewnego napoju. Ten z prędkością światła złagodzi pikantność w ustach.

Dwie strony kapsaicyny Eksperci uważają, że spożywanie ostrych potraw z dodatkiem papryczek chili, może bardzo pozytywnie wpływać na ludzki organizm . Zawarta w nich kapsaicyna działa między innymi odchudzająco , ale również rozgrzewająco, odpornościowo, a nawet przeciwbólowo.  Niestety, ten sam czynnik wywołuje także uczucie pieczenia w gardle. Naukowcy wyjaśniają, że gdy kapsaicyna połączy się z receptorami w jamie ustnej, do mózgu wysyłany jest taki sam sygnał, jak po dotknięciu gorącego garnka. W takiej sytuacji należy szybko załagodzić uczucie palenia. Jak złagodzić uczucie palenia w gardle? Niektórzy twierdzą, że ostrą potrawę wystarczy popić wodą, gazowanym napojem lub dowolnym alkoholem. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości każdy z tych trzech napojów tylko wzmacnia nieprzyjemne uczucie i rozprowadza smak po całej jamie ustnej. Niezawodne okazuje się jedynie… mleko! Eksperci twierdzą, że zawarte w mleku białko doskonale wypiera kapsaicynę z receptorów znajdujących się na języku. Dlatego też jego wypicie to najlepszy sposób na wyeliminowanie pieczenia. Bez względu na to czy sięgniesz po takie zawierające 1 proc. czy 3 proc. tłuszczu – zadziała. Okazuje się jednak, że mleko mleku nierówne. Bowiem osoby nie spożywające produktów odzwierzęcych mogą mieć spory problem. Wypicie szklanki napoju orzechowego lub sojowego,  nie zadziała tak samo jak mleko krowie. W końcu nie zawierają one białka. Inne negatywne aspekty spożywania pikantnych dań Należy jednak pamiętać, że pieczenie w buzi to nie jedyny problem, z którym możecie się spotkać spożywając pikantne potrawy. Eksperci twierdzą, że tego typu produkty mogą negatywnie wpływać między innymi na cykl waszego snu. Badania wykazują, że osoby jedzące dużo pikantnych dań...

Królowa Elżbieta
ons.pl
Gwiazdy
Jak wygląda dieta królowej Elżbiety II? Osobisty kucharz monarchini zdradza szczegóły!
Jadłospis koronowanych głów to zawsze niezwykle ciekawa lektura dla zwykłych śmiertelników. O gustach kulinarnych brytyjskiej królowej opowiedział jej wieloletni, zaufany szef kuchni.

Elżbieta II panuje nad Zjednoczonym Królestwem już 67 lat. W tym czasie świat zmienił się nie do poznania. Wielka Brytania musiała pożegnać się ze statusem światowego supermocarstwa, kraj stracił zamorskie kolonie, a tradycyjna rodzina królewska z trudem musi przeżywać kolejne przejawy nowoczesności. Jednak  jedno wciąż pozostaje niezmienne - dania, które od dziesiątek lat pojawiają się na królewskim stole. Powiedzmy to sobie uczciwie. Angielska kuchnia nie ma zbyt wielu fanów. Nieliczni zwolennicy ciężkich śniadań, nudnych puddingów i tłustej ryby z frytkami dostali niedawno kolejny cios. Okazało się, że od rodzimej kuchni stroni nawet królowa Wielkiej Brytanii! Takie rewelacje zdradził prasie były nadworny kucharz Elżbiety II, Darren McBrady. Kieliszek czegoś mocniejszego Jakby tego było mało, monarchini rezydująca w Buckingham Palace w Londynie lubi popijać zagraniczne trunki. Będziecie zaskoczeni skąd pochodzą. Zamiast zwykłej szkockiej z lodem, 94-letnia władczyni Wielkiej Brytanii woli wypić do obiadu słodkie,  niemieckie wino. Co na to brytyjscy patrioci? Możemy się tylko domyślać... Warto podkreślić, że Elżbieta II mimo swojego już mocno podeszłego wieku, nadal gustuje także w mocniejszych alkoholach. Według niedawnej relacji McBrady’ego, brytyjska królowa najbardziej upodobała sobie drink złożony z ginu i francuskiego wermutu. Cóż, pozostaje tylko pozazdrościć sprawnej wątroby! Królewskie hamburgery Picie piciem, ale co przedstawicielka dynastii Windsorów lubi po prostu jadać na obiad i kolację? Tutaj, jak już wspomnieliśmy, rozczarowanie przeżyją fani kuchni angielskiej. Monarchini gustuje bowiem w kuchni francuskiej. Jej ulubione dania należą podobno do prostego kanonu – królowa, jako przystało na koronowaną głowę, wybiera zwykle tradycyjne,...

co zrobić żeby cebula się nie przypalała
Adobe Stock
Newsy
Za szybko przypala ci się cebula? Jeden prosty trik i nie będzie. Kuchenna rewelacja
Powinna się zeszklić, a wyszło jak zawsze? Przypalona cebula nie smakuje już przecież tak samo. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Wystarczy jeden składnik!

Cebula to podstawa polskiej kuchni. Żaden inny składnik nie wpływa tak pozytywnie na smak jak ona. Dlatego też używamy jej do przyrządzenia niemal każdej potrawy. W końcu cebulę można spotkać nie tylko w przepysznych zupach, ale również jako dodatek do sosów, zapiekanek, makaronów oraz dań mięsnych.  Jak zaradzić przypalaniu cebuli? Przypalona cebula to zmora każdej pani domu. Wrzucona na gorący tłuszcz szybko się przypala. Zdarza się, że po chwili smażenia, zamiast ładnie połyskującego warzywa uzyskujemy czarne, do niczego nienadające się odpadki. Wtedy cały proces, w tym znienawidzone krojenie, trzeba powtarzać od nowa… Na szczęście istnieje w twojej kuchni jedna przyprawa, która jest w stanie w mgnieniu oka zaradzić temu problemowi. Bowiem wystarczy, że przed umieszczeniem cebuli na patelni posypiesz ją niewielką ilością… soli!  Jeśli jednak chcesz zeszklić naprawdę drobno posiekane warzywo, możesz je również obtoczyć w… mące! Oba sposoby sprawią, że twój problem z wciąż przypalającą się cebulą zostanie rozwiązany. Winny może być również sprzęt kuchenny Pamiętaj jednak, że przywierająca do powierzchni patelni i w efekcie zwęglona cebula może być również skutkiem starych naczyń, z których już dawno został zeskrobany teflon. Pomyśl więc nad ich wymianą. Porządna patelnia to podstawa każdej kuchni!  Nowy sprzęt z pewnością nie będzie kurzył się w szafkach. W końcu w okresie zimowym spożywanie cebuli jest niesamowicie ważne. Wzmacnia bowiem funkcjonowanie układu odpornościowego, co potwierdza sama królowa kulinariów, Magda Gessler. Na pewno warto ją więc przyrządzać o wiele częściej.          Wyświetl ten post na Instagramie....