Dlaczego przed miesiączką kobiety mają ochotę na czekoladę? Powód jest zaskakujący
AdobeStock
Newsy

Dlaczego przed miesiączką kobiety mają ochotę na czekoladę? Powód zaskakuje

Przez kilka dni w miesiącu nie możecie opanować swojego apetytu na czekoladę? Sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.

Każdego miesiąca w trakcie cyklu miesiączkowego kobiecy organizm ciężko pracuje - a zwłaszcza jego hormony. Te często wywołują PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego, który wywołuje wiele niezbyt przyjemnych objawów.

Jednym z nich jest chęć na zjedzenie czegoś niezdrowego i część kobiet tuż przed rozpoczęciem miesiączki objada się słonymi i słodkimi przekąskami, a przede wszystkim - czekoladą. Z czego to wynika?

Dlaczego przed miesiączką pojawia się ochota na słodycze?

Wiele pań przyzna, że trzymanie się zasad diet odchudzających jest dużym wyzwaniem tuż przed miesiączką ze względu na jedzeniowe zachcianki. Dlaczego one się w ogóle pojawiają?

Odpowiadają za to hormony, które wzmagają poczucie głodu. A ten można najszybciej zaspokoić jedzeniem zawierającym dużo kalorii, czyli słodkimi lub tłustymi przekąskami. To właśnie dlatego w tym czasie marzymy o fast-foodach czy torcie z czekoladą. Ale to nie jedyny powód - takie przekąski poprawiają także humor, który raczej w trakcie PMS nie dopisuje:

– Zmiana poziomu hormonów sprawia, że twoje ciało pragnie pokarmów wypełnionych cukrem i tłuszczem, ponieważ pomagają zwiększyć poziom serotoniny i zwalczać produkcję kortyzolu, dzięki czemu czujesz się lepiej i poprawiasz sobie nastrój – mówi dr Carolyn Dean, dietetyczka, cytowana przez portal zdrowie.wprost.pl. 

A skąd ochota na czekoladę? Poza dużą ilością tłuszczu oraz cukru (w przypadku czekolady mlecznej), czekolada zawiera również magnez, którego ubywa z organizmu w trakcie miesiączki. Jak podaje zdrowie.wprost.pl, zjadając zaledwie jedną kostkę czekolady dostarcza się do organizmu 64 mg magnezu, co odpowiada 16% dziennego, zalecanego spożycia. 

Zobacz także
Mariusz Pudzianowski spowiada się z dietetycznych grzeszków: „2 kartony mleka i 30 czekolad na raz"

Mariusz Pudzianowski o swoich dietetycznych grzeszkach: „2 kartony mleka i 30 czekolad truskawkowych na raz"

Obniżony nastrój i depresja?  Nie tylko czekolada poprawia samopoczucie

Obniżony nastrój i depresja? Samopoczucie poprawi nie tylko czekolada. Oto, co warto jeszcze jeść

Objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego

Jak rozpoznać, czy dokuczające wam objawy to właśnie PMS? Jest ich ponad setka, jednak najczęściej występujące to:

  • ból głowy

  • drażliwość

  • zmęczenie

  • niepokój

  • duży apetyt

  • zmniejszenie lub zwiększenie libido

  • mdłości

  • wzdęcia

  • biegunki

  • zaparcia

  • niedoskonałości na skórze

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju
Pixabay
Newsy
Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju
Menopauza i idąca często wraz z nią osteoporoza utrudniają życie wielu kobietom po pięćdziesiątce. Warto w tym okresie wspomóc się wszelkimi naturalnymi środkami, które przyniosą ulgę lub poprawią ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Są wśród nich również owoce. 

O tych owocach mówi się, że są prawdziwą bombą witaminową. Oddziałują na wiele różnych aspektów zdrowia i mogą pomóc w różnych schorzeniach pojawiających się w wieku średnim i dojrzałym. Ich właściwości lecznicze wykorzystywano już w tradycyjnej medycynie ludowej.  Właściwości zdrowotne jeżyn  Jeżeli macie krzak jeżyny na swojej działce - to jesteście prawdziwymi szczęściarzami. Warto w pełni wykorzystać sezon letni i włączyć jeżyny do swojej diety. Owoce te są cennym źródłem różnych witamin:  witaminy C,   witaminy A,  witaminy K,  witaminy B6.   Znajdziecie w nich również dostatek minerałów, w szczególności:  magnezu,   wapnia,   fosforu,   potasu.  Oprócz zwalczania przeziębień i stanów zapalnych w organizmie, świetnie sprawdzają się również w przypadku chorób oczu, podwyższonego cukru, dolegliwości kobiecych, a także problemów związanych z układem krążenia i kośćmi. Jak jeżyny pomagają w przypadku menopauzy i PMS?  Świeże owoce jeżyny są bogate w tak zwane fitoestrogeny, czyli estrogeny pochodzenia roślinnego. Działają one w organizmie ludzkim podobnie jak żeńskie hormony.   Mając to na uwadze, warto sięgnąć po nie zwłaszcza w przypadku bolesnych miesiączek, czy dotkliwego zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Pomagają również przy powodujących dyskomfort skutkach menopauzy, takich jak dokuczliwe uderzenia gorąca.  Jeżyny wykazują dobroczynne działanie na kości  Zawarta w jeżynach witamina K pełni ważną rolę w powstawaniu osteokalcyny - białka występującego w tkance kostnej. Jej niedobór może prowadzić do nieprawidłowej produkcji tego białka,...

Wygląda, jak gałąź, ale to bardzo zdrowe warzywo. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie
AdobeStock
Newsy
To warzywo wygląda jak gałęzie, ale jest bardzo zdrowe. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie
Mimo iż warzywo to nie wygląda zbyt zachęcająco, jest bardzo zdrowe. Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak skorzonera?

Mimo iż jej wygląd może nieco odstraszać – bo wygląda jak gałąź lub nieapetyczny korzeń, skorzonera to bardzo zdrowe warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto je jeść? Co to jest skorzonera? Skorzonera to warzywo, które pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji. Z zewnątrz przypomina gałąź i jest pokryte ciemną skórką. W środku warzywo to jest białe i ma przyjemny, słodki smak, podobny nieco do szparagów. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Właściwości zdrowotne skorzonery Skorzonera to warzywo o dużej ilości takich cennych składników, jak wapń, węglowodany, żelazo i fosfor. Zawiera też witaminy z gruby B i C, a także inulinę. Skorzonera posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Usprawnia trawienie. Skorzonera zawiera mieszankę rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który wspomaga ruch jelit. Warzywo to pomaga organizmowi wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia, przyspieszając tym samym trawienie, co jest szczególnie pomocne przy zaparciach. Silniejszy układ odpornościowy. Skorzonera jest bogata w witaminę C. Witamina ta jest znana z tego, że zmniejsza ryzyko infekcji oraz zapobiega uszkodzeniu komórek i tkanek przez patogeny.  Zwalcza komórki rakowe. Aktywne przeciwutleniacze, które znajdziemy w tym warzywie, są niezwykle skuteczne w ograniczaniu rozprzestrzeniania się substancji rakotwórczych i mogą zatrzymać lub opanować nowotwory prostaty, piersi, okrężnicy i jajnika. Wspiera zdrowie kości. Z uwagi na dużą ilość wapnia, miedzi i magnezu, minerałów dietetycznych, które są ważne dla wsparcia i wzrostu tkanki kostnej, skorzonera skutecznie zapobiega problemom związanym z kośćmi, takim jak osteoporoza....

Granat, starzenie się
Brozova/Adobe Stock
Newsy
Ten owoc jest pyszny i spowalnia procesy starzenia. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Maseczki, peelingi, ale i aktywny tryb życia i dieta – metod na „odmładzanie” jest wiele. W tym procesie pomóc może nam jeden owoc.

Mowa tutaj o granacie. Ten egzotyczny dla nas owoc uprawiany jest przez ludzi od tysięcy lat. O tym, jak  długo popularny jest granat w ciepłych krajach, świadczy jeden ciekawy fakt. O tym owocu z czerwoną skórką na kartach Biblii wspomina się aż 30 razy! Najwięcej drzew granatowych rośnie właśnie na Bliskim Wschodzie, w Afryce i na Kaukazie. Owoc ten pochodzi jednak z terytorium leżącego dziś między Indiami a Iranem. Najczęstszą metodą spożywania granatu jest wytwarzanie z niego smacznego soku. Oczywiście poza jedzeniem go na surowo. Granat w obecnym stuleciu zawitał na dobre do Europy, ale jego cena w naszych sklepach wciąż pozostawia wiele do życzenia. A szkoda. Dlaczego? Ten niezbyt tani owoc ma  niesamowite właściwości. Według badań szwajcarskich naukowców, owoce granatu hamują proces zaniku mięśni. Utrata masy mięśniowej, która dokonuje się w ludzkim organizmie zwykle po 50. roku życia. Według badaczy to najwyraźniejsza oznaka starzenia. Jakby tego mało, granat zawiera kwas elagowy, który nie tylko hamuje te procesy, ale także pozwala na proces regeneracji komórek. Krótko mówiąc: granat odmładza! Jeść czy nie jeść? Niestety, nie wszystko złoto co się świeci. Szwajcarzy zastrzegają, że nie można przesadzać ze spożyciem granatu i soku z tego owocu. Po pierwsze - może uszkodzić szkliwo naszych zębów. Po drugie – nie jest polecany osobom z dolegliwościami żołądkowymi. To nam chyba jednak nie grozi – nawet jeśli dysponujemy sporym budżetem na owoce egzotyczne, nie zawsze możemy spotkać granaty w naszych lokalnych sklepach. Warto polować na nie także w sezonie. Jakie są więc jeszcze inne zalety granatu? Granat regeneruje komórki organizmu nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz – chodzi tu o skórę. Działa...

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Pixabay
Newsy
Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Herbata z imbiru ma całą masę właściwości pozytywnych dla zdrowia, a także samopoczucia! Pomoże nawet w walce z dodatkowymi kilogramami!

Imbir to bogactwo witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków. Chociaż rzadko używa się go w kuchni polskiej, jest on niezwykle popularny jako przyprawa i element dań w kuchni orientalnej, a zwłaszcza japońskiej. Tłumaczy to, dlaczego Japończycy są jedną ze zdrowszych nacji na świecie… Jakie właściwości ma imbir? Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, łagodzi infekcje, Rozgrzewa w zimne dni, a także podczas przeziębień czy gorączki, Energetyzuje i niweluje uczucie zmęczenia, Wspomaga odporność i niweluje częstotliwość infekcji, Wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia oraz bóle żołądkowe, Zmniejsza nudności (dzięki czemu polecany jest często w ciąży), Oczyszcza organizm i wspomaga pracę nerek, Przyspiesza gojenie stanów zapalnych na skórze i w jamie ustnej, Wspomaga pamięć i dba o prawidłowe ukrwienie mózgu, Łagodzi skurcze menstruacyjne i objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego). Imbir na odchudzanie Napar z imbiru (herbata z imbirem) polecany jest wszystkim osobom, które są na diecie i chcą zgubić kilka kilogramów. Korzeń ten skutecznie przyspiesza przemianę materii i wspomaga trawienie. Dzięki temu może pozytywnie wpływać na szybsze spalanie tłuszczu oraz sprawia, że posiłki (nawet te większe czy spożywane o późniejszych godzinach) nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Optymalnych rezultatów możecie spodziewać się, jeśli stosowanie imbiru połączycie z odpowiednio zrównoważoną dietą.  Jak zaparzyć herbatę z imbirem? Imbir można zaparzyć w formie pokrojonych plasterków lub wiórek startych na tarce (w ten sposób uwolnią jeszcze więcej składników odżywczych). Napar należy przygotować zalewając imbir ciepłą wodą lub herbatą ziołową, dla wzmocnienia prozdrowotnych właściwości....