Dlaczego przed miesiączką kobiety mają ochotę na czekoladę? Powód jest zaskakujący
AdobeStock
Newsy

Dlaczego przed miesiączką kobiety mają ochotę na czekoladę? Powód zaskakuje

Przez kilka dni w miesiącu nie możecie opanować swojego apetytu na czekoladę? Sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.

Każdego miesiąca w trakcie cyklu miesiączkowego kobiecy organizm ciężko pracuje - a zwłaszcza jego hormony. Te często wywołują PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego, który wywołuje wiele niezbyt przyjemnych objawów.

Jednym z nich jest chęć na zjedzenie czegoś niezdrowego i część kobiet tuż przed rozpoczęciem miesiączki objada się słonymi i słodkimi przekąskami, a przede wszystkim - czekoladą. Z czego to wynika?

Dlaczego przed miesiączką pojawia się ochota na słodycze?

Wiele pań przyzna, że trzymanie się zasad diet odchudzających jest dużym wyzwaniem tuż przed miesiączką ze względu na jedzeniowe zachcianki. Dlaczego one się w ogóle pojawiają?

Odpowiadają za to hormony, które wzmagają poczucie głodu. A ten można najszybciej zaspokoić jedzeniem zawierającym dużo kalorii, czyli słodkimi lub tłustymi przekąskami. To właśnie dlatego w tym czasie marzymy o fast-foodach czy torcie z czekoladą. Ale to nie jedyny powód - takie przekąski poprawiają także humor, który raczej w trakcie PMS nie dopisuje:

– Zmiana poziomu hormonów sprawia, że twoje ciało pragnie pokarmów wypełnionych cukrem i tłuszczem, ponieważ pomagają zwiększyć poziom serotoniny i zwalczać produkcję kortyzolu, dzięki czemu czujesz się lepiej i poprawiasz sobie nastrój – mówi dr Carolyn Dean, dietetyczka, cytowana przez portal zdrowie.wprost.pl. 

A skąd ochota na czekoladę? Poza dużą ilością tłuszczu oraz cukru (w przypadku czekolady mlecznej), czekolada zawiera również magnez, którego ubywa z organizmu w trakcie miesiączki. Jak podaje zdrowie.wprost.pl, zjadając zaledwie jedną kostkę czekolady dostarcza się do organizmu 64 mg magnezu, co odpowiada 16% dziennego, zalecanego spożycia. 

Zobacz także
Mariusz Pudzianowski spowiada się z dietetycznych grzeszków: „2 kartony mleka i 30 czekolad na raz"

Mariusz Pudzianowski o swoich dietetycznych grzeszkach: „2 kartony mleka i 30 czekolad truskawkowych na raz"

Obniżony nastrój i depresja?  Nie tylko czekolada poprawia samopoczucie

Obniżony nastrój i depresja? Samopoczucie poprawi nie tylko czekolada. Oto, co warto jeszcze jeść

Objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego

Jak rozpoznać, czy dokuczające wam objawy to właśnie PMS? Jest ich ponad setka, jednak najczęściej występujące to:

  • ból głowy

  • drażliwość

  • zmęczenie

  • niepokój

  • duży apetyt

  • zmniejszenie lub zwiększenie libido

  • mdłości

  • wzdęcia

  • biegunki

  • zaparcia

  • niedoskonałości na skórze

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Granat, starzenie się
Brozova/Adobe Stock
Newsy
Ten owoc jest pyszny i spowalnia procesy starzenia. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Maseczki, peelingi, ale i aktywny tryb życia i dieta – metod na „odmładzanie” jest wiele. W tym procesie pomóc może nam jeden owoc.

Mowa tutaj o granacie. Ten egzotyczny dla nas owoc uprawiany jest przez ludzi od tysięcy lat. O tym, jak  długo popularny jest granat w ciepłych krajach, świadczy jeden ciekawy fakt. O tym owocu z czerwoną skórką na kartach Biblii wspomina się aż 30 razy! Najwięcej drzew granatowych rośnie właśnie na Bliskim Wschodzie, w Afryce i na Kaukazie. Owoc ten pochodzi jednak z terytorium leżącego dziś między Indiami a Iranem. Najczęstszą metodą spożywania granatu jest wytwarzanie z niego smacznego soku. Oczywiście poza jedzeniem go na surowo. Granat w obecnym stuleciu zawitał na dobre do Europy, ale jego cena w naszych sklepach wciąż pozostawia wiele do życzenia. A szkoda. Dlaczego? Ten niezbyt tani owoc ma  niesamowite właściwości. Według badań szwajcarskich naukowców, owoce granatu hamują proces zaniku mięśni. Utrata masy mięśniowej, która dokonuje się w ludzkim organizmie zwykle po 50. roku życia. Według badaczy to najwyraźniejsza oznaka starzenia. Jakby tego mało, granat zawiera kwas elagowy, który nie tylko hamuje te procesy, ale także pozwala na proces regeneracji komórek. Krótko mówiąc: granat odmładza! Jeść czy nie jeść? Niestety, nie wszystko złoto co się świeci. Szwajcarzy zastrzegają, że nie można przesadzać ze spożyciem granatu i soku z tego owocu. Po pierwsze - może uszkodzić szkliwo naszych zębów. Po drugie – nie jest polecany osobom z dolegliwościami żołądkowymi. To nam chyba jednak nie grozi – nawet jeśli dysponujemy sporym budżetem na owoce egzotyczne, nie zawsze możemy spotkać granaty w naszych lokalnych sklepach. Warto polować na nie także w sezonie. Jakie są więc jeszcze inne zalety granatu? Granat regeneruje komórki organizmu nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz – chodzi tu o skórę. Działa...

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Pixabay
Newsy
Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Herbata z imbiru ma całą masę właściwości pozytywnych dla zdrowia, a także samopoczucia! Pomoże nawet w walce z dodatkowymi kilogramami!

Imbir to bogactwo witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków. Chociaż rzadko używa się go w kuchni polskiej, jest on niezwykle popularny jako przyprawa i element dań w kuchni orientalnej, a zwłaszcza japońskiej. Tłumaczy to, dlaczego Japończycy są jedną ze zdrowszych nacji na świecie… Jakie właściwości ma imbir? Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, łagodzi infekcje, Rozgrzewa w zimne dni, a także podczas przeziębień czy gorączki, Energetyzuje i niweluje uczucie zmęczenia, Wspomaga odporność i niweluje częstotliwość infekcji, Wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia oraz bóle żołądkowe, Zmniejsza nudności (dzięki czemu polecany jest często w ciąży), Oczyszcza organizm i wspomaga pracę nerek, Przyspiesza gojenie stanów zapalnych na skórze i w jamie ustnej, Wspomaga pamięć i dba o prawidłowe ukrwienie mózgu, Łagodzi skurcze menstruacyjne i objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego). Imbir na odchudzanie Napar z imbiru (herbata z imbirem) polecany jest wszystkim osobom, które są na diecie i chcą zgubić kilka kilogramów. Korzeń ten skutecznie przyspiesza przemianę materii i wspomaga trawienie. Dzięki temu może pozytywnie wpływać na szybsze spalanie tłuszczu oraz sprawia, że posiłki (nawet te większe czy spożywane o późniejszych godzinach) nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Optymalnych rezultatów możecie spodziewać się, jeśli stosowanie imbiru połączycie z odpowiednio zrównoważoną dietą.  Jak zaparzyć herbatę z imbirem? Imbir można zaparzyć w formie pokrojonych plasterków lub wiórek startych na tarce (w ten sposób uwolnią jeszcze więcej składników odżywczych). Napar należy przygotować zalewając imbir ciepłą wodą lub herbatą ziołową, dla wzmocnienia prozdrowotnych właściwości....

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast . Jak zrobić agrest w słoiku na zimę? Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem , nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować? Składniki: 2 kg agrestu cukier wrząca woda Przygotowanie: Agrest myjemy i osuszamy. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji. Dlaczego warto jeść agrest? Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy. Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko...

mieso czerwone niezdrowe
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Jecie dużo czerwonego mięsa? Mamy przykrą wiadomość. Jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet
Lepiej ograniczcie steki i zrazy – jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa ma destrukcyjny wpływ na zdrowie kobiet.

Lekarze od dłuższego czasu biją na alarm i zalecają ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie. Wołowina nie dość, że zawiera o wiele więcej tłuszczu niż białe mięso, to jeszcze składa się on głównie z tłuszczów trans. A te są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i prowadzą do miażdżycy, która jest częstym powodem zawałów serca i udarów. Najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że spożycie czerwonego mięsa jest niewskazane z jeszcze jednego powodu. Odkrycie amerykańskich naukowców W Stanach Zjednoczonych aż przez 22 lata badano wpływ jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie. Wołowina stanowi sporą część diety Amerykanów, dlatego opublikowane wyniki badań wywołały spory niepokój – zwłaszcza wśród Amerykanek. Bowiem po przebadaniu 3800 kobiet cierpiących na endometriozę stwierdzono, że na występowanie oraz rozwój choroby, ogromny wpływ miało jedzenie wołowiny! Z badania wynika, że u kobiety jedzącej czerwone mięso dwa razy dziennie ryzyko wystąpienia endometriozy jest aż o 56% wyższe! Endometrioza – co to jest? Gruczolistość błony śluzowej macicy czyli endometrioza to choroba, która dotyka aż do 15% kobiet w wieku rozrodczym. W tej chorobie błona śluzowa macicy rozrasta się nieprawidłowo, trafiając do różnych narządów w jamie brzusznej i powodując dotkliwy ból. W dobrze działającym układzie rozrodczym kobiety, błona śluzowa rośnie tylko w obrębie macicy i jest wydalana w trakcie miesiączki. Jednak przy endometriozie część tych komórek trafia do innych narządów, np. do pęcherza albo jajowodów. Gdy dochodzi do stanu zapalnego, fragmenty te zmieniają się w zrosty i guzki, które zostają już tam na zawsze. Częstą konsekwencją endometriozy jest niepłodność. Chorobę...