Dlaczego po kawie chce nam się siku? Nie wszyscy o tym wiedzą
Flickr
Newsy

Dlaczego po kawie chce nam się siku? Nie wszyscy o tym wiedzą

Zauważyliście, że po kawie niezwykle szybko lecicie do toalety? Sprawdźcie, co to może oznaczać.

Wiele osób nie potrafi sobie odmówić porannego rytuału picia kawy. Na pewno zauważyliście, że pijąc rano kawę, bardzo szybko może was ogarnąć potrzeba pilnego skorzystania z toalety. Jest to coś zupełnie naturalnego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego po kawie chce nam się siku?

Jednym z niezaprzeczalnych faktów jest to, że trawimy płyny szybciej niż pokarmy stałe. Dotyczy to również kawy. Zwłaszcza, jeśli pijemy ją na pusty żołądek, tuż po przebudzeniu.

Gdy pijecie z samego rana kawę, wasz organizm natychmiast zaczyna pracować nad strawieniem jej, wysyłając ją przez jelita, nerki aż do pęcherza. Jeśli wasza kawa zawiera kofeinę, ten i tak szybki już proces, będzie przebiegał jeszcze szybciej.

- Jelito cienkie wykorzystuje osmozę do wchłaniania płynu, wykorzystując energię do wchłaniania sodu i innych elektrolitów, dzięki czemu płyn podąża za tymi cząsteczkami – powiedziała portalowi HuffPost Lisa Anderson, profesor biologii integracyjnej i fizjologii na University of Minnesota. 

- W przypadku kawy zawierającej kofeinę, kofeina, polifenole i inne cząsteczki kawy są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że łatwo przechodzą przez wyściółkę przewodu pokarmowego – dodała.

Zobacz także
czy kofeina uzależnia

Wypiliście rano kilka kaw i nadal jesteście śpiący? Sprawdźcie, dlaczego kofeina na was nie działa

Dlaczego po kawie pędzimy do toalety? Wyjaśniamy co sprawia, że po kawie jelita pracują lepiej

Dlaczego po kawie tak wielu pędzi od razu do toalety? Wiemy, co sprawia, że po kawie jelita pracują lepiej

Kofeina podrażnia pęcherz moczowy

Jak zaznacza doktor Rena Malik, urolog i chirurg oraz dyrektor ds. kobiecej medycyny miednicy i chirurgii rekonstrukcyjnej na University of Maryland School of Medicine, kofeina powoduje również podrażnienie pęcherza moczowego, co także sprzyja nagłej potrzebie oddania moczu:

- Kofeina powoduje podrażnienie pęcherza moczowego, a kiedy pęcherz jest podrażniony, zaczyna się kurczyć – doktor Rena Malik powiedziała portalowi HuffPost.

- Ten skurcz daje poczucie tego, co my, urologowie, nazywamy „pilnością”, czyli nagłą chęcią pójścia do łazienki, której nie można opóźnić – dodała.

Na czym polega moczopędne działanie kawy?

Ponadto, kofeina jest środkiem moczopędnym. Oznacza to, że oddając mocz po wypiciu kawy, pozbywamy się nie tylko kawy, ale także innych płynów z nerek niż te, które znajdowały się w naszej porannej filiżance.

Zawarta w kawie kofeina ma silne działanie moczopędne, co powoduje wzrost częstotliwości oddawania moczu. Może też zwiększyć chęć oddawania moczu, jeśli jest spożywana w nadmiernych ilościach.

Badania wykazały, że kofeina ma bezpośredni wpływ na mięśnie gładkie w pęcherzu moczowym. To z kolei, może podrażniać tkanki pęcherza i spowodować jego mimowolne skurcze. To zaś może przyczynić się do pilnej potrzeby oddania moczu.

Źródło: HuffPost

Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości
ONS.pl/Flickr
Newsy
Ile kubków kawy mogą wypić osoby z nadciśnieniem? Katarzyna Bosacka rozwiewa wątpliwości
Picie kawy nie tylko sprawia radość, ale ma też znaczenie prozdrowotne. Możecie jej pić sporo, ale uwaga: nie przesadźcie!

Katarzyna Bosacka, choć nie jest lekarką, przez lata swojej pracy dziennikarskiej stała się ekspertką od zdrowego żywienia. W autorskim programie „Wiem, co jem, wiem co kupuję” uczy widzów, jak czytać etykiety produktów. Obnaża też chwyty marketingowe stosowane przez producentów żywności, używających sformułowań „light”, „bez cukru” czy „naturalne”. Bosacka jako matka czwórki dzieci najlepiej wie, co wkładać do koszyka w sklepie, żeby zdrowo żywić rodzinę. Dziennikarka nie opiera jednak swoich programów na matczynej intuicji. Publikacje konsultuje z ekspertami z zakresu zdrowia, żywienia, dietetyki. Na co dzień współpracuje z lekarzami i dietetykami. W rezultacie zdołała zbudować sobie dużą wiarygodność wśród Polaków. Co Katarzyna Bosacka mówi o kawie? Czy jest zdrowa? Dlaczego kawa pobudza i poprawia nastrój? Kawa rzeczywiście pobudza i poprawia nastrój, a przyczyną jest kofeina zawarta w kawie. Jej działanie polega na pobudzaniu ośrodkowego układu nerwowego. Wpływa to na koncentrację, refleks i poprawę nastroju. Działa na korę mózgową, zwęża naczynia w mózgu, dzięki czemu łagodzi objawy migreny. Najwyższe stężenie kofeiny występuje we krwi po 40-60 minutach po wypiciu kawy. Dlatego nie warto pić kubka za kubkiem. Trzeba spokojnie poczekać, aż kofeina zacznie działać. Katarzyna Bosacka swój pierwszy program o kawie zrobiła już w 2011 roku. Poświęca jej czas nie tylko dlatego, że kawa jest popularnym napojem, wprowadzającym w dobry nastrój, ale też dlatego, że ma szerokie właściwości zdrowotne i warto ją pić. Dziennikarka w wywiadzie udzielonym dla Jastrząb Post, powiedziała: Dlatego, że kawa ma w sobie kofeinę, która powoduje, że po wypiciu kawy otwiera nam się jedno oko, potem...

Ile kawy spożywacie
Flickr
Newsy
Kardiolog wyjaśnia czy kawa podnosi ciśnienie. Odpowiedź zaskakuje
Sprawdźcie który z dwóch typów genów posiadacie, a będziecie wiedzieć czy możecie pić kawę mając nadciśnienie czy też nie.

W programie „Zet jak zdrowie” prowadzonym przez Michała Figurskiego, tym razem rozmawiano o wpływie kawy na ciśnienie krwi. Gościem programu był prof. Przemysław Mitkowski, kardiolog, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Prowadzący chciał sprawdzić, czy powszechne myślenie, że kawa wpływa na podniesienie ciśnienia to mit czy fakt. Co odpowiedział kardiolog? Czy kawa szkodzi na ciśnienie? Na pytanie Michała Figurskiego czy kawa szkodzi na ciśnienie, gość odpowiedział krótko, lapidarnie i rozbrajająco: - Nie wiem. Czy to możliwe, że kardiolog nie zna wpływu kawy na zdrowie? Po chwili profesor Mitkowski wyjaśnił, że nie ma jednej odpowiedzi na takie pytanie: - Wszystko zależy od konkretnego organizmu i jego uwarunkowań genetycznych. To dlatego, że zawarta w kawie kofeina ma dwa sprzeczne działania: pobudzający ośrodkowy układ nerwowy, co w efekcie zwiększa częstotliwość rytmu serca i podnosi ciśnienie tętnicze krwi. Lub wpływający bezpośrednio na naczynia krwionośne i powodujący ich rozszerzenie, co w efekcie wpływa na spadek ciśnienia tętniczego we krwi. Kardiolog sugerował podejście do sprawy kawy i nadciśnienia w bardziej indywidualny sposób. Oto jego wskazówki dla wszystkich kawoszy mających zbyt wysokie wyniki badań na ciśnieniomierzu: - Każdy z nas musi sprawdzić, jak na niego działa kawa. Są tacy, którzy nie zasną bez filiżanki kawy przed snem i u nich ona działa na obniżenie ciśnienia krwi. Są i tacy, u których kawa powoduje kołatanie serca, zaczerwienie twarzy, ogólny niepokój, i oni powinni ograniczyć spożycie kawy do minimum lub w ogóle z niej zrezygnować. Najważniejsza jest samoobserwacja i to, jaką kawę pijemy (rodzaj kawy, a także sposób jej przygotowania). Co mają wspólnego geny z metabolizowaniem kawy? Kofeina jest...

Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego
Kucharze są jak alchemicy. Nie tylko z pojedynczych składników potrafią wyczarować kulinarne cudo, ale tez wiedzą, których z nich nie warto ze sobą łączyć, bo może z tego powstać mieszanka wybuchowa. Lub po prostu źle na siebie działają — tak jest na przykład z kawą i mięsem.

Nie wszystko warto popijać kawą. Pod wpływem czarnego, aromatycznego naparu, substancje zawarte w niektórych pokarmach są znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Popijajcie więc potrawy wodą, a kawę wypijcie dłuższą chwilę po posiłku. Dlaczego kawy nie wolno łączyć z czerwonym mięsem? Wyobraźcie sobie taką sytuację: szykujecie dobrej jakości, drogi stek. Choć ograniczacie jedzenie czerwonego mięsa, które jak udowodniono rujnująco wpływa na zdrowie, od czasu do czasu jecie takie mięso ze względu za zawarte w nim składniki mineralne, takie jak cynk czy żelazo. Myślicie sobie, że jednak lepiej jest pobierać mikroelementy z pokarmów niż z suplementów, co oczywiście jest bardzo słusznym rozumowaniem. Wystarczy jednak, że potrawę z czerwonego mięsa popijecie czarną kawą, a garbniki występujące w kawie, choć same w sobie mają korzystne działanie, ograniczają wchłanianie żelaza czy cynku. Zjedzenie takiego kawałka mięsa staje się więc obojętne dla zdrowia. Z jakimi jeszcze produktami nie należy łączyć kawy? Przede wszystkim kawy nie wolno łączyć z lekami. Dotyczy to bardzo wielu z nich, nie tylko tych wspomnianych poniżej, ale przede wszystkim leków na choroby przewlekłe, jak nadciśnienie, czy cukrzyca: Kawa i aspiryna – może wywołać podrażnienie żołądka i silne bóle brzucha. Kawa i leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe – mogą nadmiernie zwiększać stężenie leków we krwi pod wpływem tłuszczy zawartych w kawie. Inne, błędne połączenia: Kawa i alkohol – kofeina zawarta w kawie jest stymulatorem „ukrywającym” wpływ alkoholu na organizm. W efekcie nie odczuwamy skutków upojenia i pijemy dalej, doprowadzając do przeciążenia wątroby. Kawa i fasola oraz orzechy – to niebezpieczne połączenie szczególnie dla...

czy kofeina uzależnia
AdobeStock
Newsy
Wypiliście rano kilka kaw i nadal jesteście śpiący? Sprawdźcie, dlaczego kofeina na was nie działa
Czy od kofeiny można się uzależnić? Odpowiadamy na to pytanie!

Kto często pije kawę, ten po pewnym czasie zauważa, że przestaje ona na niego działać tak mocno, jak wcześniej. Uodpornienie się na kofeinę jest jak najbardziej możliwe! Warunkuje to kilka czynników. Sprawdziliśmy, dlaczego po jakimś czasie kawa nie pobudza już tak, jak wcześniej. Tolerancja na kofeinę Najczęściej powodem tego, że kawa już na was nie działa, jest fakt, że zwyczajnie się na nią uodporniliście . Wyrobienie sobie tolerancji na kofeinę jest jak najbardziej możliwe! Im częściej pijecie kawę, tym słabiej ona na was działa. Przez to sięgacie po nią kilkukrotnie w ciągu dnia, by osiągnąć pożądany efekt i się pobudzić.  Czy kofeinę można przedawkować? Jak najbardziej można przedawkować kofeinę , dlatego trzeba uważać, by nie przekroczyć bezpiecznej dziennej dawki. Lekarze zalecają, by przyjmować maksymalnie 400 mg kofeiny dziennie , co odpowiada czterem filiżankom kawy. To znaczy, że jeśli już pijecie kawę w takich ilościach i dalej was ona nie pobudza, to zdecydowanie powinniście sobie zrobić detoks, by odzwyczaić organizm od kofeiny. Genetyczne predyspozycje a nietolerancja kofeiny Możliwe też, że genetycznie jesteście odporni na działanie kofeiny. Według naukowców około 10% ludzkości nosi w sobie gen, który sprawia, że kofeina w ogóle na nich nie działa. Tacy ludzie mogą pić bardzo dużo kawy i nie odczuwać żadnego pobudzenia. Geny to nie jedyny powód. Za wrażliwość na kofeinę odpowiadają także enzymy znajdujące się w wątrobie. Ten o nazwie CYP1A2 odpowiada za metabolizowanie kofeiny. Występuje on w dwóch formach – jedna metabolizuje kofeinę szybko, a druga wolno. Możliwe więc, że wasz organizm po prostu wolniej trawi kofeinę i przez to kawa was tak nie pobudza. Przemęczenie i kawa Kolejną możliwością jest zwykłe przemęczenie. Nawet najmocniejsza kawa...