Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Użyjcie prostego triku, złagodzi też smak i poprawi strawność
Flickr
Newsy

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Użyjcie prostego triku i po kłopocie. To złagodzi też jej smak 

Obieranie cebuli nie należy do przyjemności. Szczególnie, gry traficie na wyjątkowo ostrą sztukę. Można nad nią płakać bez opamiętania. Mamy sposób, jak uniknąć łez podczas szatkowania cebuli.

Macie za sobą próby krojenia cebuli w goglach czy w wilgotnej ściereczce zawieszonej na głowie? W takim razie wiecie, że te metody kompletnie nie działają, a gdy ją kroicie i tak zalewacie się łzami.

Czy więc rozwiązaniem jest zrezygnowanie z jedzenia cebuli? To też nie jest dobre wyjście. Warzywo nie tylko dodaje smaku potrawom, ale też zawiera wiele składników zdrowotnych. Jedzcie więc cebulę jak najczęściej, a do krojenia użyjcie tego triku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?

Zanim zaczniemy zastanawiać się, jak przestać płakać krojąc cebulę, najpierw spróbujmy zrozumieć, dlaczego podczas krojenia tego warzywa w ogóle płaczemy. Jest to związane ze składem cebuli. Gdy ją kroimy, czyli naruszamy jej komórki, ze środka uwalniają się zamknięte w nim substancje. Podczas krojenia, z wnętrza ulatnia się gaz zawierający siarkę. Gaz w kontakcie z wodą zawartą w śluzówce oka, której funkcją jest nawilżanie gałki ocznej, tworzy kwas siarkowy. To właśnie on powoduje pieczenie oczu.

Reakcją organizmu na to pieczenie jest wydzielanie się łez, które mają oczyścić śluzówkę z substancji drażniących. W ten sposób dochodzi do tego, że krojąc cebulę najpierw czujemy pieczenie oczu, a następnie zaczynamy płakać.

To też powoduje, że takie metody jak gogle czy wspomniana wilgotna ściereczka, nie działają. Gaz jest substancją, która przenika przez szczeliny, z łatwością więc dostanie się do oka, nawet gdy próbujemy je zasłaniać.

Zobacz także
Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu

Co zrobić, żeby poszatkowana cebula była dłużej świeża? Wystarczy odrobina tego produktu

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto jak najprostsza potrawa staje się wykwintnym daniem

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto, jak zmienić proste danie w wykwintną potrawę

Jak nie płakać podczas krojenia cebuli?

Istnieje prosty i szybki sposób, żeby utrudnić sokom wydostającym się z cebuli, docieranie do oczu.

W ten sposób usuniecie działanie siarki. Wystarczy wykonać 2  proste czynności:

  1. Obierzcie cebulę z łupin i przekrójcie ją na pół.
  2. Umieśćcie na sitku i przelejcie wrzątkiem.

Korzystając z tego sposobu pamiętajcie, żeby nie zostawiać warzywa w gorącej wodzie, a jedynie przelać wrzątkiem. Pozostawienie na dłużej spowoduje, że cebula się zagotuje i do tych dań, do których potrzebujecie surowego warzywa, nie będzie się już nadawała.

Tak spreparowana cebula ma jeszcze 2 dodatkowe wartości:

  • Ma delikatniejszy smak
  • Staje się mniej ciężkostrawna

Ciekawe, ile łez można wylać obierając cebulę, którą wyhodował pewien angielski rolnik. I na jakim sitku trzeba by ją sparzyć.

Profil „Cebula" wyjaśnił, że jego warzywo ważyło 8,2 kg i jak udało mu się wyhodować takiego giganta:

- Zawsze mówiłem do swoich roślin - powiedział Peter. Dodał także, że jego cebula jest zbyt cenna,  aby ją zjeść!

- Kochajcie swoje cebule i okazujcie im swoją sympatię!

Źródło: mamadu.pl, Facebook/cebula

Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Zobaczycie, jak wiele się zmieni
Pixabay
Newsy
Włóżcie cebulę do zamrażalnika. Nawet nie wyobrażacie sobie jak wiele się zmieni
Cebula to smaczne i aromatyczne warzywo, które poprawia i zmienia smak wielu potraw. Nadaje się do spożycia w formie surowej, pieczonej, gotowanej i smażonej. Zobaczcie, co się zmieni w cebulowej kwestii, jeżeli włożycie ją do zamrażarki. 

Cebula jest wyjątkowo zdrowa, szczególnie w surowej nieprzetworzonej postaci. Ma w sobie spore ilości witamin i pierwiastków takich jak potas, cynk i magnez. Zawarte w niej olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriobójczo. Zanim jednak będziecie mogli dostarczyć sobie tego całego bogactwa, musicie pokroić cebulę. A to niestety nie jest bezproblemowe.  Dlaczego płaczecie podczas krojenia cebuli?  Mocny aromat przyciąga do rozkrojonej cebuli, jednak tylko na pewną odległość. Kto podchodzi zbyt blisko, wylewa potoki łez. Dopiero obróbka termiczna niweluje to silne oddziaływanie. Zanim jednak ugotujecie lub usmażycie cebulę, musicie ją obrać i pokroić. I tu zaczyna się problem.  Przekrojona cebula uwalnia ze swego wnętrza związki siarki, które szybko docierają do waszej pochylonej nad nią twarzy. W zetknięciu ze słoną wilgocią oczu zamieniają się w kwas siarkowy, który mocno podrażnia narząd wzroku i powoduje łzawienie. Najwięcej związków siarki zawierają żółte i czerwone odmiany cebuli.  Włóżcie cebulę do zamrażarki i przestańcie płakać  Ten trik zna wiele doświadczonych pań domu, które nie chcą co chwilę wycierać oczu chusteczką. Skutecznie niweluje intensywny aromat cebuli i zapobiega niekontrolowanemu łzawieniu. Wystarczy włożyć warzywo do zamrażarki, aby uniknąć tego problemu. W tym celu obierzcie cebulę z łupin.  Następnie włóżcie ją do zamrażalnika na 10 minut.  Po tym czasie krójcie i szatkujcie jak zwykle, tym razem bez podrażnień oczu.  Inne sposoby na zneutralizowanie związków siarki w cebuli  Oprócz wycierania oczu chusteczką i zakładania gogli pływackich możecie wypróbować również inne, bardziej skuteczne sposoby. Oddziałują one bezpośrednio na związki siarki...

Krojenie cebuli
Pexels/Pixabay, Couleur
Newsy
Cebula kojarzy wam się z płaczem? 1 banalny trik i już nigdy nie uronicie nawet łzy przy jej krojeniu
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Można je jednak obejść w łatwy sposób. Te wskazówki mogą się wam przydać.

Cebula prócz skojarzeń ze łzami ma jeszcze wiele właściwości, które są pomocne dla całego organizmu.  Właściwości cebuli są znane od wieków W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był często w chorobach reumatycznych, a syrop z cebuli nasi przodkowie stosowali przy przeziębieniach. Wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar. Choroby dróg oddechowych nie miały z cebulą najmniejszych szans! Cebula bywała też zabierana w dalekie rejsy. Była największym sprzymierzeńcem marynarzy i kupców. Jej dostępność i skuteczność sprawiały, że w długie podróże zabierano właśnie ją. Swoje powodzenie cebula zawdzięczała przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom. Ponadto pod łuskami cebuli znajdziecie fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie. Cebula to także świetny dodatek do dań! Płacz przy krojeniu cebuli Krojenie cebuli może odbyć się bez łez. Odpowiedzialny za płakanie podczas krojenia cebuli enzym, reaguje z innym składnikiem warzywa, przez co chętnie sięgacie wtedy po chusteczki. Sprawcą płaczu jest alliinaza, która podrażnia oko i powoduje, że pokrojenie cebuli do końca, może wydać się ponad wasze siły. Sposobów na krojenie cebuli bez łez jest mnóstwo . Niektóre z nich przyjdą wam z pomocą. Oto najskuteczniejsze. Podczas krojenia spróbujcie przytrzymać małą część cytryny w ustach. Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania. Równie skutecznie działa trzymanie wykałaczki lub zapałki w zębach podczas krojenia cebuli . W tym przypadku pomóc ma wam zakończenie zapałki...

Jak szybko pokroić cebulę? Natnijcie ją w ten sposób a w mig ją poszatkujecie
AdobeStock
Newsy
Jak szybko pokroić cebulę? Natnijcie ją w ten sposób a w mig ją poszatkujecie
Męczycie się z krojeniem cebuli? Koniecznie przetestujcie tę metodę. Dzięki niej zajmie wam to dosłownie chwilę.

Cebula to nieodłączny element polskiej kuchni. Dodajemy ją do mięs, gulaszy, zapiekanek, zup i sałatek. Warzywo to nie tylko dodaje naszym potrawom przyjemnego, pikantnego smaku, ale też bardzo podnosi walory zdrowotne dania. Dlaczego warto jeść cebulę? Cebulę warto docenić nie tylko za jej smak, ale również za to, że jest bardzo zdrowa. Bogata w związki przeciwutleniające. Cebula jest pełna przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, które mają zarówno działanie przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne. Związki te mogą pomóc chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak rak i cukrzyca. Warzywo to zawiera ponad 25 różnych flawonoidów i jest jednym z najbogatszych źródeł tego składnika w diecie. Jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, ponieważ warzywo to obniża ciśnienie krwi, pomaga trzymać w ryzach poziomu cholesterolu i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Korzystnie wpływa na kości. Badanie dotyczące wpływu cebuli na kobiety w okresie około- i pomenopauzalnym wykazało, że regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej. Inne badanie na kobietach w średnim wieku wykazało, że spożywanie soku cebulowego zmniejsza utratę masy kostnej i poprawia gęstość kości. Wspiera zdrowie jelit. Z uwagi na to, że cebula jest bogata w błonnik, zwłaszcza ten niestrawny, pomaga utrzymać zdrowie jelit. Cebula od wieków jest stosowania do łagodzenia kaszlu, przeziębienia i kataru. Badania potwierdzają, że cebula ma cenne właściwości przeciwbakteryjne. Jak szybko pokroić cebulę? Obieranie i krojenie cebuli jest dla was męczące? Sprawdźcie nasz prosty trik, dzięki któremu zrobicie to w mgnieniu oka. Na początku pozbądźcie się końcówek cebuli po obu stronach,...

Cebula, przechowywanie cebuli
Pixabay/cocoparisienne
Newsy
Jak przechowywać cebulę, aby zawsze była świeża i się nie psuła? Mało kto wie o tej sztuczce
Cebula to popularne i bardzo tanie warzywo. Nadaje ostrości potrawom, a bez okrasy z cebuli trudno wyobrazić sobie chociażby domowe pierogi.

Cebulę, zaraz po czosnku, można uznać za jedno z najzdrowszych, polskich warzyw. Co więcej, jej kulinarne zastosowanie nie ma w zasadzie końca. Pasuje do placków ziemniaczanych, mięs i wytrawnego śledzia. Co znajdziecie w cebuli? Nie sposób wymienić całego bogactwa, jakie znajdziecie w cebuli. Jej właściwości lecznicze są znane od lat i właśnie dzięki nim zyskała sympatyków na całym świecie. To tani i uniwersalny produkt, który działa na zdrowie jak tarcza ochronna. Cebula może wam pomóc wyjść z przeziębienia i złagodzić przechodzoną właśnie infekcję. Sięgajcie po nią szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Składniki cebuli, za które podziękuje wasze zdrowie: Kwercetyna - antyoksydant, który neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Związki siarki - o silnym działaniu bakteriobójczym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. Pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżyć ciśnienie krwi. Witamina C - działająca jak przeciwutleniacz, niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego. Używana w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów. Żelazo - uczestnik produkcji czerwonych krwinek, wzmacniacz układu odpornościowego i pomocnik w zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Jego odpowiednie stężenie zapobiega anemii. Płacz przy krojeniu cebuli. Jak obejść? Cebula zawiera duże ilości siarki, która ulatnia się podczas krojenia i zmienia w związek chemiczny. Dostając się do oczu, działa jak gaz łzawiący. To substancja wysoce drażniąca! Aby zmniejszyć jej działanie, wystarczy włożyć cebulę na godzinę przed krojeniem do lodówki lub płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą....