Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Jest na to wyjaśnienie naukowe
AdobeStock
Newsy

Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Jest na to naukowe wyjaśnienie 

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego parówka pęka w ten a nie inny sposób? Znamy odpowiedź.

Można je jeść na gorąco, prosto z wody lub w hot-dogu, ale nie brakuje też tych, którzy spożywają je na zimno, z bułką lub je smażą. Bez względu na to, jak przygotowujecie parówki, pamiętajcie, że nie są one zbyt zdrowe. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego parówki są niezdrowe?

Parówki nie należą do najzdrowszych produktów. Dlaczego lepiej ich nie jeść?

  • zawartość tłuszczu w parówkach to aż 20-25%
  • dodawana jest do nich bardzo duża ilość substancji chemicznych, mających chronić je przed zepsuciem
  • zawierają dużo azotanów - azotan sodu sprawia, że w przewodzie pokarmowym tworzą się nitrozoaminy, które są silnie rakotwórcze
  • maja znikomą zawartość mięsa
  • mają niską wartość spożywczą
  • zawierają sztuczne dodatki - emulgatory, fosforany i cytryniany
  • nadmiernie często spożywane mogą powodować niewydolność nerek
  • zwiększają ryzyko zachorowania na raka płuc
  • mogą wywoływać alergie
Zobacz także
Jak prawidłowo ugotować kiełbasę w wodzie? Większość osób popełnia 1 kardynalny błąd

Jak prawidłowo ugotować kiełbasę w wodzie? Większość osób popełnia 1 kardynalny błąd

Stary przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia. Dodawał do niej 2 nieoczekiwane składniki

Stary przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia. Dodawał do niej 2 nieoczekiwane składniki

Jak prawidłowo gotować parówki?

Nigdy nie przygotowujcie parówek na gorąco wrzucając je do wrzątku i gotując przez parę minut. Ta metoda sprawia, że sole peklujące, zawierające azotyny i azotany, zaczynają wydzielać szkodliwe związki chemiczne - rakotwórcze nitrozoaminy. Lepiej też nie piec ani nie smażyć parówek.

Wystarczy, że zagotujecie w garnku wodę, a gdy ta zacznie wrzeć, zdejmiecie ją z ognia i odczekacie minutę. Dopiero teraz możecie wrzucić do wody parówki i poczekać, aż po prostu się zagrzeją.

Dlaczego parówki pękają wzdłuż podczas gotowania?

Zacznijmy od tego, dlaczego parówki w ogóle pękają podczas gotowania. W trakcie obróbki termicznej, pewne składniki zawarte w parówkach, zmieniają stan skupienia z płynnego na lotny. Następstwem tego jest rozszerzanie się gazu, który próbuje znaleźć ujście. W środku parówki rośnie ciśnienie, a gdy gaz napiera na powierzchnię kiełbaski, ta pęka.

Ale dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie na profilu „Ratunku, fizyka" na serwisie Tumblr, na którym wstawiono tę oto osobliwą grafikę z zawiłym przedstawieniem problemu pękania od strony... fizycznej:

Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Jest na to wyjaśnienie naukowe
Ratunku, Fizyka (Tumblr)

Autorzy „Domostacji. Kompendium wiedzy wątpliwie zbędnej", także postanowili zbadać to zagadnienie.  Jak wiadomo, parówka przypomina kształtem walec. Oznacza to, że w jednym z przekrojów jest kołem, a w drugim prostokątem. Gdy ciśnienie  naciska na powierzchnię parówki, powstaje naprężenie.

Ponieważ ciśnienie wewnętrzne, które oddziałuje na powierzchnię prostokąta w parówce jest dwa razy silniejsze od tego, jakie działa na koło, siła ta rozrywa parówkę siłami poprzecznymi, a to powoduje jej rozerwanie wzdłuż długości.

Źródło: kuchnia.wp.pl

AdobeStock
Newsy
Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe
Lubicie jeść na śniadanie parówki i serdelki? Dobrze się zastanówcie, zanim włożycie je następnym razem do ust...

Śniadanie jest często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia i nie bez powodu. Śniadanie nie tylko uzupełnia zapas glukozy, zwiększając nasz poziom energii i czujność, ale także dostarcza nam wielu składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Gdy przygotowujecie rano śniadanie pamiętajcie, żeby było ono nie tylko smaczne, ale też zdrowe i odpowiednio zbilansowane. I dlatego lepiej nie sięgajcie po parówki. Dlaczego lepiej wykluczyć je ze swojej diety? Dlaczego lepiej nie jeść parówek? Parówki to jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie włożyć do swoich ust. Niskiej jakości parówki zawierają MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Co to dokładnie jest? Są to tak naprawdę wszystkie odpady z rozbioru kurcząt czy świń. W parówkach znajdziemy rozdrobione kości, ścięgna, chrząstki, tłuszcz i błony. Szczególnie niebezpieczny jest znajdujący się w nich tłuszcz, który przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu, co z kolei prowadzi do powolnego zapychania tętnic. Ale to nie wszystko. W parówkach znajdziemy też mnóstwo szkodliwych związków, takich jak wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Przyjrzyjcie się opakowaniom parówek w sklepie - im dłuższa lista składników, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych one nie należą. Jakiś czas temu naukowcy odkryli kolejną niepokojącą rzecz na temat parówek. Dotyczy ona dzieci i kobiet w ciąży. Co udało im się ustalić? Z badań wynika, że: dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu, statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu u maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na...

Macie w lodówce takie parówki? Koniecznie zwróćcie je do sklepu lub wyrzućcie! Są skażone
Wikipedia Commons
Newsy
Macie w lodówce takie parówki? Koniecznie zwróćcie je do sklepu lub wyrzućcie! Są skażone
Popularna sieć supermarketów wycofuje ze sprzedaży parówki. Okazuje się, że są skażone. W swoim składzie zawierają niebezpieczny dla zdrowia składnik.

Całe zamieszanie powstało przez zawarty w parówkach imbir. Pochodzi on z partii skażonej tlenkiem etylenu. Używanie tlenku etylenu jest w Europie zabronione, ponieważ działa rakotwórczo, mutagennie, szkodzi płodności.  Mimo iż tlenek etylenu jest zakazany w produkcji w Europie, zdarza się jednak, że pojawia się w niektórych produktach. Na straży jakości artykułów spożywczych stoi Główny Inspektorat Sanitarny. W ostatnim czasie organizacja wycofała  przyprawę marki Kamis, kurkumę . Ona także zawierała niebezpieczny dla zdrowia dodatek. Wycofane parówki skażone tlenkiem etylenu Popularna sieć supermarketów Auchan wycofuje ze sprzedaży dwa produkty z parówkami od producenta Zakład Mięsny WASĄG SpJ, wśród nich są: BIO Parówki z szynki 150g (numery partii: 0352021, 0422021, 0492021) BIO Parówki z indyka 150g (numery partii: 0352021, 0422021, 0492021). Taka decyzja została podjęta po wykryciu w ich składzie niebezpiecznego dla zdrowia tlenku etylenu. Znajduje się on w imbirze BIO, który jest jednym ze składników parówek. Spożycie tego produktu wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.  Nie jedzcie, oddajcie do sklepu Wraz z wycofaniem feralnych partii produktu ze sprzedaży, firma apeluje do osób, które w ostatnim czasie zakupiły wspomniane parówki. Są one proszone o zwrot produktu do najbliższego sklepu sieci Auchan. Klienci otrzymają zwrot pieniędzy. Czytaj także: GIS ostrzega: nie używajcie tego oleju. Jest niebezpieczny dla zdrowia. Szybko go wyrzućcie Uwaga: w jedzeniu z Lidla i Biedronki wykryto salmonellę. Wyrzućcie je natychmiast do kosza Te popularne i tanie akcesoria do kuchni są bardzo niebezpieczne. Zawierają rakotwórcze substancje. Lepiej wyrzućcie je do kosza

Boczek i bekon to dwie zupełnie inne rzeczy. Czym się różnią?
Pixabay
Newsy
Kierowca tira z Ełku ukradł 130 kilogramów boczku. Co chciał zrobić z taką ilością mięsa?
Pewien kierowca tira dopuścił się kradzieży 130 kilogramów boczku. Mężczyzna został zatrzymany przez policję i usłyszał już zarzuty.

Pewien 45-letni mężczyzna z Ełku (woj. warmińsko-mazurskie) pracuje jako kierowca tira. Kilka dni temu został zatrzymany przez policję, po tym jak dopuścił się kradzieży dużej ilości mięsa. Mężczyzna miał przewieźć za granicę ogromny ładunek mięsa – łącznie było jego kilkanaście ton. Ełczanin postanowił złamać zabezpieczenia w naczepie pojazdu i przywłaszczyć sobie pewną część mięsa, którą zapakował do swojego prywatnego samochodu. - Mężczyzna jako kierowca miał zawieźć kilkanaście ton mięsa za granicę Polski. Wcześniej jednak złamał zabezpieczenia w naczepie pojazdu - chłodni, dostał się do jej wnętrza i ukradł ponad 130 kilogramów boczku - poinformowała lokalna policja. Ile było warte skradzione mięso? Przywłaszczone przez mężczyznę mięso było warte ponad 2 tysiące złotych: - W konsekwencji 45-latek usłyszał zarzut kradzieży z włamaniem. Mięso o wartości wycenionej na ponad 2 tys. zł zostało odzyskane - podała oficer prasowa policji w Ełku. Najwidoczniej mężczyzna uznał, że nikt nie zauważy, że z załadunku zniknęło jakieś mięso: - Być może wydawało mu się, że nikt nie zauważy takiej „drobnej” różnicy w ładunku. Jednak jego przełożeni zauważyli pewne nieprawidłowości, a policjanci zatrzymali tego mężczyznę. Kodeks karny za przestępstwo kradzieży z włamaniem przewiduje karę do 10 lat pozbawienia wolności. Konsekwencje wobec pracownika może wyciągnąć również jego pracodawca - informuje policja w Ełku. Dlaczego warto ograniczyć jedzenie boczku? Boczek sam w sobie uznawany jest za przysmak, ale jego częste spożywanie może mieć zgubne skutki dla zdrowia. Boczek powstaje z wieprzowiny, ale można też znaleźć podobne produkty, takie jak np. boczek z indyka. Mięso to zwykle jest poddawane procesowi peklowania, podczas...

Kupujecie na stacjach hot-dogi? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Tanie hot dogi mogą powodować raka? Naukowcy właśnie odkryli odpowiedź
Macie ochotę na hot doga ze stacji benzynowej? Lepiej to przemyślcie!

Nie od dziś wiadomo, że parówki (zwłaszcza te tanie) są wyjątkowo niezdrową propozycją na śniadanie czy obiad. Oparte na nich hot-dogi są niezwykle popularne na stacjach benzynowych i np. w sklepach sieci Żabka. Zdarza wam się po nie sięgać? Uważajcie! Czy hot-dogi są niezdrowe? Artykuł na ten temat opublikował magazyn Los Angeles Times. W zacytowanym w nim badaniu udowodniono, że dzieci, które spożywają hot-dogi nawet 12 razy w ciągu miesiąca mają znacznie zwiększone szanse zachorowania na białaczkę. Skąd taki skutek? Hot-dogi, zwłaszcza te tanie i o niezdrowym składzie, zawierają często azotany, które działają rakotwórczo. Wielu lekarzy i dietetyków chce, aby składnik ten został zakazany w żywności, jednak nie znajduje się on w niej bez przyczyny. Azotany zapobiegają zatruciom jadem kiełbasianym, które powoduje botulina – bakteria rosnąca w puszkach bądź żywności wysoko przetworzonej. Podczas gotowania azotany łączą się anonami, które tworzą toksyczne połączenie. To właśnie ta mieszanka tworzy związki odpowiedzialne za wyższe ryzyko raka jamy ustnej, żołądka, przełyku, mózgu czy pęcherza. Co jeszcze zawiera azotany? Azotany znajdują się nie tylko w parówkach, ale także w… szpinaku, selerze, sałacie czy koperku: koper ma taki kolor? To znaczy, że zawiera groźne dla zdrowia azotany . Jako że produkty te zawierają jednak bardzo wiele witamin, szkodliwe działanie azotanów jest zneutralizowane. Parówki są jednak bardzo ubogie w składniki odżywcze. Czy w ogóle można więc po nie sięgać? Tak, jeśli sięgacie po kiełbaski dobrej jakości, a hot-dogi przygotowujecie sami w domu. Czy wegańskie hot dogi są zdrowsze? Niedawno głośno było o sytuacji, w której Adrian Zandberg zjadł wegańskiego hot doga z Orlenu . Sytuacja ta...