Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?
AdobeStock
Newsy

Dlaczego ogórki są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute?

Kupiliście ogórki i zauważyliście, że są gorzkie? Czy to oznacza, że są zepsute i nie powinno się ich jeść? Co zrobić, żeby z ogórków zniknęła gorycz?

Sezon na ogórki w pełni. Jeżeli zasadziliście w swoim ogrodzie ogórki, na pewno zbieracie już powoli plony. Bez względu na to, czy uprawiacie własne ogórki, czy kupujecie je w warzywniaku, na pewno zauważyliście, że ogórki czasami są gorzkie. Co to oznacza? Czy można jeszcze je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Zastanawiacie się, dlaczego wasze ogórki są gorzkie? Warzywa te zawierają kukurbitacyny i to właśnie one odpowiadają za ich gorzki smak.

Czym są kukurbitacyny?

Kukurbitacyny to naturalne związki należące do steroidów, których zadaniem jest odstraszanie zwierząt. Nie wszystkie ogórki posiadają taką samą ilość kukurbitacynów, więc niektóre z nich są bardzo gorzkie, a inne prawie wcale. Najbardziej gorzką częścią ogórka jest jego ciemniejsza część, przy której jest łodyga i liście, ponieważ kukurbitacyny gromadzą się właśnie w tej części rośliny.

Kukurbitacyna jest tym, co nadaje ogórkowi gorzki smak, a także jest jednym z najlepiej przebadanych związków roślinnych przez niego wytwarzanych. Ma on służyć jako mechanizm obronny przed roślinożercami, ale jednocześnie jest składnikiem odżywczym, który działa przeciwko stanom zapalnym, mikroorganizmom, a nawet guzom nowotworowym u ludzi – powiedziała trenerka odżywiania, Chloe Twist.

Warunki uprawy

Niezwykle istotne dla smaku ogórka są również warunki, w jakich jest on uprawiany. Jeśli jest on uprawiany prawidłowo, w ogórkach praktycznie wcale może nie być nieprzyjemnej goryczy. Gdy ogórki nie są odpowiednio często podlewane i panuje susza lub mamy do czynienia z dużymi wahaniami temperatur, wytwarzają się kukurbitacyny.

Zobacz także
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Co zrobić, gdy ogórek jest gorzki?

Jeśli ogórek jest gorzki, wystarczy odkroić gorzką część a resztę ogórka zjeść. Ważny jest też sposób jego obierania, o czym przeczytacie tu.

Korzyści zdrowotne ogórków

Walory zdrowotne płynące z jedzenia ogórków są wprost nieocenione.

Ogórki:

  • są niskokaloryczne - jeden 100-gramowy ogórek ma tylko 15,5 kalorii
  • w ok. 96% składają się z wody, więc świetnie nawilżają organizm i sprawdzają się w przypadku osób będących na diecie
  • jedna porcja pokrojonego w plastry ogórka, jest prawie tak samo skuteczna jak szklanka wody do nawadniania organizmu
  • zawierają przeciwutleniacze - w tym flawonoidy i garbniki, cząsteczki, które blokują utlenianie, reakcję chemiczną, w wyniku której powstają wolne rodniki, które mogą powodować wiele groźnych chorób
  • ogórek może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i zapobiegać powikłaniom związanym z cukrzycą
  • ogórki zawierają dużą ilość błonnika i wody, które mogą zapobiegać zaparciom
  • skórka i nasiona są najbardziej odżywczą częścią ogórka 
  • ogórki zawierają witaminę C, mangan, beta-karoten, fosfor i miedź

Źródło: medme.pl, healthline.com, netdoctor.co.uk

Adobe Stock
Newsy
Uważajcie na gorzką dynię. Lekarze znają przypadki utraty włosów po zjedzeniu tego warzywa
Gorzki smak potrawy z dyni powinien być ostrzeżeniem. Oto co przydarzyło się kobietom, które ją zjadły.

Czasopismo naukowe „ JAMA Dermatology" opisało 2 przypadki zatruć gorzką dynią, w efekcie których, pacjentki skarżyły się na łysienie. Oba zdarzenia miały miejsce we Francji. Pacjentki na kilka tygodni przed wystąpieniem objawów jadły zupę z dyni, a podczas wywiadu lekarskiego, przed postawieniem diagnozy, przypomniały sobie i przyznały, że dynia była wyjątkowo gorzka. Diagnozujący oba przypadki dermatolog stwierdził, że przyczyną łysienia mogła być silna toksyna - kukurbitacyna. Skąd się wzięła w dyni? Dlaczego niektóre warzywa bywają gorzkie? Kukurbitacyna to silnie trujący alkaloid. Substancja, naturalnie występująca w liściach i pędach warzyw dyniowatych czyli dyni, cukinii, patisonów czy ogórków. W roślinach dziko żyjących miała bardzo przydatną funkcję – chroniła ją przez szkodnikami i pasożytami. Z pewnością spotkaliście w swojej kuchni gorzkie, gruntowe ogórki. Trafiając na nie ludzie wytworzyli nawet pewien mit: obieranie ogórków od gorzkiej strony powoduje, że całe warzywo będzie gorzkie. Ostrzeżenia przed obieraniem ogórka od „złej strony”, mogą mieć swoje logiczne wytłumaczenie. Jeśli z jednej ze stron gromadzi się większa ilość szkodliwej substancji, to obierając skórkę przeciągamy ją i pozostawiamy wzdłuż warzywa. Szkodliwe działanie kukurbitacyny zależy od jej stężenia w warzywie. I o ile nie słyszeliśmy raczej o zatruciach gorzkimi ogórkami, to o dolegliwościach pojawiających się po zjedzeniu dyni czy cukinii z własnego ogródka, słyszy się coraz częściej. Skąd się wzięła gorzka dynia? Kukurbitacyna i gorycz, którą powoduje, występuje naturalnie w dzikich odmianach roślin. Dynie, które zostały "udomowione" i są hodowane na potrzeby...

Sałatka z ogórków
Pixabay/RitaE
Zdrowie
Prosta i dobra. Dietetyczna sałatka z ogórków w 5 minut. Jedz i chudnij
Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze warto docenić. Szybko pozwoli ugasić pragnienie, jednocześnie ma mało kalorii i nadaje się do niskokalorycznej diety.

Ogórek składa się w  ok. 98 proc. z wody. Dlatego też spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym piciem płynów.  Zielony ma garniturek Ogórki zawierają substancje o nazwie kukurbitacyny , które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. Oprócz tego dodają ogórkowi jednej ważnej zalety. Kukurbitacyna znajduje się także pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. Jest substancją całkowicie bezpieczną dla człowieka i ma sporo właściwości leczniczych, udowodnionych naukowo.  Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, wpływa żółciopędnie. Pobudza trawienie, ma właściwości chroniące wątrobę. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Ma wpływ przeciwzapalny, podobnie jak naproksen i ibuprofen. W walce z rakiem Badania opublikowane w “Cancer Research” wspominają o jeszcze innym, znaczącym działaniu ogórka. Naukowcy są zdania, że kukurbitacyny zawarte w tym warzywie mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki. Ogórek poprawia stan zdrowia dzięki wielu antynowotworowym substancjom, takim jak flawonoidy, luteina, czy kwas foliowy.  Szybko, smacznie i zdrowo Do zrobienia dietetycznej sałatki z ogórka potrzebnych jest zaledwie kilka składników. 30 dag ogórka zielonego wężowego, sól i pieprz do smaku, zielony koperek i sok z cytryny. Do przybrania sałatki możemy użyć kilku pomidorków koktajlowych i łyżkę jogurtu naturalnego. Ogórki myjemy i suszymy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy starte ogórki do smaku solą i pieprzem. Całość należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno...

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Pixabay
Newsy
Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Nie wiecie, dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Prawdopodobnie popełniliście któryś z tych błędów… Unikajcie ich w przyszłości!

Dobre kiszone ogórki nie mogą być zbyt gorzkie ani zbyt kwaśne, powinny być twarde, jędrne i chrupiące . Niektórzy cenią sobie też wyraźny smak ogórków kiszonych. Wiemy, jak zrobić najlepsze ogórki kiszone i jakich błędów trzeba unikać, żeby ogórki nie były gorzkie. Dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Są dwa najbardziej prawdopodobne powody tego, że ogórki kiszone mają gorzki smak. Przeczytajcie o tym i wiedzcie, jakich błędów unikać w przyszłości przy przygotowywaniu ogórków kiszonych. Użyte przyprawy powodem gorzkich ogórków kiszonych Pierwszym z możliwych powodów gorzkiego smaku ogórków są użyte przyprawy . Nie bez powodu do przygotowania ogórków kiszonych używa się zazwyczaj świeżych przypraw. Te suszone mogą być powodem gorzkawego smaku lub posmaku, który nie każdemu pasuje. Unikajcie więc: Suszonych liści laurowych Suszonego kopru Suszonego chrzanu Pieprzu w ziarnach Gorczycy Lepiej użyć świeżych przypraw: czosnku, świeżych gałązek kopru, świeżego chrzanu, papryczki chili czy liści winogron lub porzeczek. Niektórzy wręcz uwielbiają gorzkawy smak ogórków. Jeśli wam też on nie przeszkadza, zróbcie wręcz odwrotnie: oprócz świeżych przypraw, dodajcie do ogórków też te suszone. Zostawiają one gorzkawy posmak. Odmiana ogórków powodem gorzkiego smaku Innym powodem gorzkiego smaku ogórków kiszonych mogą być ogórki same w sobie. Gorycz w ogórkach skupia się głównie w skórce. To ona jest gorzką częścią ogórka. Jeśli do kiszenia wykorzystacie ogórki z bardzo grubą skórką, które nie ukiszą się dokładnie, to może być powód goryczy. Zwróćcie uwagę na rodzaj wybieranych ogórków do kiszenia lub ogórków na ogórki małosolne, aby uzyskać pożądany przez siebie smak.

Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pixabay
Newsy
Wszyscy wyrzucają tę część mandarynek do kosza. Tymczasem to właśnie ona jest najzdrowsza
Pozbywacie się tej części mandarynek? To błąd! Zacznijcie ją jeść dla waszego zdrowia.

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Najwięcej tych owoców zjadamy w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiecie, jaka część mandarynki jest uznawana za najzdrowszą? Możecie się zdziwić. Czy wiecie, że najzdrowszą częścią mandarynki jest biała skórka, czy tzw. albedo? Czym jest albedo? Albedo to nic innego, jak biała skórka, która pokrywa mandarynki. Znajduje się ona się między miąższem a właściwą skórką. Mimo iż albedo jest gorzkie i niesmaczne, w rzeczywistości to najzdrowsza część tego owocu. Dlaczego? Albedo jest bogatym źródłem pektyn. Pektyny pomagają w lepszym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Pektyny walczą również ze złym cholesterolem LDL we krwi. Albedo przeciwdziała procesowi starzenia wielu komórek. Eksperci porównują to do „liftingu od spodu" skóry.  Zjadanie mandarynek razem z albedo, zapewnia naszemu organizmowi moc witamin, takich jak witamina A, C i P, które mają korzystne działanie na układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika w tej białej substancji, pomaga również w uzyskaniu uczucia sytości po zjedzeniu cytrusów. Albedo jest bogate w moc przeciwutleniaczy i poprawia krążenie krwi. Badania łączą je z działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym w walce z infekcjami dróg oddechowych. Pektyny w połączeniu z błonnikiem, regulują przemianę materii i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jedzenie tych owoców z białą skórką, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka kolczystokomórkowego skóry. Dlaczego warto jeść mandarynki? Mandarynki to wspaniały, smaczny, niskokaloryczny owoc, pełen witamin, składników odżywczych i minerałów, które zapewniają nam...