Dlaczego ogórki pakowane są szczelnie w folię? Powód was totalnie zaskoczy
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego ogórki szklarniowe pakowane są szczelnie w folię? Powód zupełnie was zaskoczy

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele rodzajów ogórków – gruntowe, konserwowe, kiszone oraz szklarniowe. Z racji, że te ostatnie w dużej mierze pochodzą z importu, bardzo często sprzedawane są w folii. Jednak to nie jedyny powód, dla którego umieszcza się je w opakowaniu.

Ogórki stanowią bardzo ważny element jadłospisu wielu Polaków. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich blisko 8 kilogramów rocznie. Nic dziwnego, w końcu warzywo, w zależności od rodzaju, idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do kanapki, ale również sałatki, tortilli, sosu, a nawet zupy. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego jest sprzedawany w folii?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ogórki szklarniowe pakuje się w folię?

Skład ogórków w większości stanowi woda, kiedy wyparuje, warzywo staje się pomarszczone, nieapetyczne i mało sprężyste. Wspaniałe zabezpieczenie przed tym procesem stanowi właśnie folia. Owinięte nią ogórki zachowują świeżość nawet przez okres dwóch tygodni, a także są zdecydowanie bardziej sprężyste i elastyczne. 

Ponadto folia zabezpiecza warzywa przed wszelkiego rodzaju czynnikami zewnętrznymi. Bowiem ogórki są bardzo wrażliwe na wydzielany przez dużą część owoców etylen. Ich przechowywanie blisko jabłek, gruszek, mango, bananów czy nektarynek mogłoby znacznie skrócić ich termin przydatności do spożycia.

Należy również pamiętać, że folia to wymowny znak, że ogórki są importowane. Bowiem te pochodzące z Polski nie są zabezpieczane opakowaniem.

Cenne właściwości ogórków

Regularne spożywanie ogórków bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Warzywo zawiera bowiem dużo błonnika pokarmowego, który przede wszystkim reguluje pracę układu pokarmowego, ale również układu sercowo-naczyniowego. Bowiem obniża poziom „złego” cholesterolu i ciśnienia. 

Ogórki mogą także przynieść ulgę w dolegliwościach trawiennych – pomagają zniwelować zgagę i zaparcia, odkwaszają organizm, usuwają nadmiar toksyn i działają moczopędnie. Na tym jednak nie koniec. To niepozorne zielone warzywo wykazuje silne działanie antynowotworowe. Ich regularne spożywanie może zapobiec rozwojowi raka prostaty oraz trzustki.

Zobacz także
Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące

Weźcie wodę z ogórków kiszonych i wetrzyjcie ją w paznokcie. Genialny efekt

Weźcie wodę z ogórków kiszonych i wetrzyjcie ją w paznokcie. Genialny efekt

Ogórki w przemyśle kosmetycznym

Nie jest również tajemnicą, że świeże ogórki mają bardzo pozytywny wpływ na cerę. Na ich bazie powstaje wiele kremów, maseczek i peelingów. Tego typu kosmetyki nie tylko doskonale nawilżają, ale również oczyszczają, odświeżają i lekko ściągają skórę.

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Jak obrać ogórka, żeby nie był gorzki? Ten sposób znają tylko wtajemniczeni
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać ogórka, żeby nie był gorzki? Większość osób notorycznie popełnia ten dziecinny błąd
Gorzki ogórek potrafi koncertowo zepsuć nawet najlepszą potrawę. Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie? Sekret tkwi w odpowiedniej technice obierania.

Świeże, zielone ogórki są bardzo zdrowe i smaczne. Doskonale pasują do kanapek, sałatek, a mizeria ze świeżych ogórków to najlepszy dodatek do obiadu! Czasami jednak ogórki po obraniu są gorzkie i psują smak całej potrawy. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się o tym z poniższego artykułu. Dlaczego ogórek jest gorzki? Za gorzki posmak ogórków odpowiadają kukurbitacyny – to związki z grupy steroidów, które można znaleźć w wielu roślinach. Mają one za zadanie odstraszyć zwierzęta i chronić roślinę przed zjedzeniem. Jednak nie wszystkie ogórki są gorzkie – dlaczego? Powodem nie są różne odmiany ogórków, a warunki uprawy. Jeżeli są ciężkie, to wówczas roślina chroni się wytwarzając więcej kukurbitacyn. Dla ogórków trudne warunki to susza albo zbyt niskie temperatury – rośliny uprawiane w trakcie przymrozków i upałów, bez dostatecznej ilości wody będą gorzkie. Co zrobić, by ogórki nie były gorzkie? Większość substancji odpowiedzialnych za gorzki posmak ogórków, jest zawarta w łodygach i liściach. Z tego powodu sposób obierania tych warzyw ma tak ogromne znaczenie! Ogórki bowiem są najbardziej gorzkie w części, która wyrasta z całej rośliny. Ten koniec ogórka jest ciemniejszy, dlatego obieranie należy zawsze zaczynać od jasnej strony – dzięki temu warzywo nie będzie gorzkie i nie zepsuje smaku sałatki. Natomiast jeśli obieranie zaczniecie od ciemniejszej strony, to niestety cały ogórek będzie wtedy gorzki. Nacinając końcówkę, która połączona jest z łodygą pełną kukurbitacyn, rozprowadzicie te substancje po całym warzywie. Dlatego należy obierać zaczynając od jaśniejszej strony, a ciemną końcówkę odciąć, wyrzucić i umyć ogórka.

Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne
iStock
Newsy
Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne
Chrupiące, soczyste i pachnące ogórki to prawdziwy kulinarny symbol lata. W tym czasie jemy je na potęgę, aby w pełni wykorzystać sezon. Okazuje się jednak, że odpowiednio przechowywane, mogą zachować świeżość nawet do jesieni. Jak należy je potraktować, aby pozostały jędrne i pachniały krzaczkiem nawet do dwóch miesięcy? Zobaczcie!

Świeże ogórki goszczą na naszych stołach od końcówki czerwca aż do połowy września. Jest jednak prosty sposób, aby zachować ten smak i zapach na dłużej. Wystarczy przechowywać je w odpowiedni sposób, a po kilkudziesięciu dniach wciąż będą wyglądały jak zerwane prosto z krzaczka. Jak obchodzić się ze świeżymi ogórki, aby jak najdłużej zachowały świeżość? Zobaczcie aż dwa sposoby! Pionowo w wodzie Sekretem świeżych ogórków jest trzymanie ich w pozycji pionowej. Najlepiej więc ułożyć je na stojąco w pojemniku, słoiku lub szklance. Ważne, aby były skierowane „ogonkami" w dół. Teraz wystarczy zalać je bardzo zimną wodą na wysokość około 3 centymetrów i wstawić do lodówki. Co jakiś czas warto dolewać odrobinę wody. Ten prosty sposób pozwoli zachować świeżość i jędrność ogórków nawet do miesiąca. Pakowanie próżniowe Jeszcze skuteczniejsza jest metoda próżniowa, ale tutaj potrzebujemy już dodatkowych akcesoriów. Jeśli jednak jesteście posiadaczami woreczków próżniowych ze specjalną pompką, koniecznie przetestujcie ten sposób. Umyte i dobrze wysuszone górki wystarczy włożyć do takiego opakowania, a następnie odessać powietrze i włożyć woreczek do lodówki. Tak przechowywane ogórki zachowają swoją chrupkość, zapach i smak nawet do 2 miesięcy, a po wyjęciu z woreczka, będą wyglądały jak zerwane prosto z krzaka. To szkodzi ogórkom! Kiedy wiecie już jak wydłużyć świeżość ogórków, warto też wiedzieć czego unikać, aby nie przyspieszać ich psucia. Okazuje się bowiem, że nie lubią one towarzystwa pomidorów, jabłek, gruszek, melonów i bananów. Wszystko dlatego, że wymienione owoce wydzielają duże ilości etylenu, który przyspiesza dojrzewanie roślin. Działanie tego gazu sprawi, że ogórki szybko stają się miękkie i pomarszczone. Ogórki - wartości...

Na targach zabraknie ogórków? Wcale nie chodzi o modę na kiszenie
Flickr
Newsy
Na targach zabraknie ogórków? Wcale nie chodzi o modę na kiszenie 
Sezon ogórkowy w pełni. Panie domu przygotowują przetwory na zimę, więc zapotrzebowanie na ogórki jest duże. Pomimo podwyższonego, aczkolwiek nie zaskakującego, jak na ten czas popytu - ogórków zaczyna brakować. Jakie są tego przyczyny? Zobaczcie.

W tym roku ogórki gruntowe są wyjątkowo drogie. Ich cena sięga 4, a nawet 6 zł za kg. To zdarza się w środku sezonu niezwykle rzadko. Ogórków w tym roku jest mniej niż zazwyczaj, a zapotrzebowanie jest spore. W końcu przed Polakami ciężka zima, a przecież ogórki kiszone to jeden z naszych ulubionych weków.  Dlaczego zbiory ogórków w tym roku są małe? Paweł Myziak, wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP w rozmowie z serwisem sadyogrody.pl, tak mówi o całej sytuacji:  - Nie ma chętnych do pracy na tzw. „samolotach” do zbioru ogórków. Nikomu się nie chce leżeć po 10 godzin w jednej pozycji z głową do dołu i zbierać ogórki. W tym roku jest jeszcze większy problem z pracownikami. Druga sprawa to presja chorób. Warzywa dyniowate narażone są na choroby grzybowe. Zdrowotność wielu plantacji jest fatalna i dlatego ogórków brakuje.  Jakie jeszcze przyczyny stoją za brakiem ogórków gruntowych?  Choroby i problemy z pracownikami nie są jednak jedynymi przyczynami, dla których brakuje ogórków w sprzedaży. Istotnym czynnikiem jest tu również pogoda. Ten rok jest wyjątkowo suchy, a temperatury w lipcu przekraczały zdecydowanie 30 stopni. Jak twierdzi Paweł Myziak:  - Uprawie ogórków nie sprzyjają ekstremalnie wysokie temperatury i brak wody.  - Ogórki należą do warzyw ciepłolubnych, lubią ciepło – ale umiarkowane. Upałów na poziomie 38 st. C nie tolerują.  Kolejną rzeczą, którą wskazuje jako powód deficytu ogórków gruntowych, jest zmniejszenie ich dostaw z zagranicy. Część krajów, w tym Rumunia, nie dostarcza obecnie tego produktu do naszego kraju.  Po cukrze i occie przyszedł teraz czas na ogórki. Tym razem jednak nie jest to zasługa „paniki ogórkowej”,  tylko zaś kilku przyczyn związanych z pogodą, czynnikiem ludzkim i...