Dlaczego niektórzy zawsze obcinają końcówki ogórków? Czy to tylko stary przesąd naszych babć?
Własne
Newsy

Dlaczego niektórzy zawsze obcinają końcówki ogórków? Czy to tylko stary przesąd naszych babć?

Robicie tak z ogórkami? Czy uważacie, że jednak nie ma to większego sensu? Sprawdziliśmy, jakie efekty przynosi obcinanie końcówek ogórkom.

Sezon ogórkowy już się rozpoczął. W niektórych częściach kraju gospodynie już kiszą ogórki małosolne – tak jest między innymi na Dolnym Śląsku czy w centralnej Polsce. Na Suwalszczyźnie, polskim biegunie zimna, jeszcze chwilę na to poczekają – wynika to z późniejszego rozpoczęcia okresu wegetacji roślin w tej części Polski.

Niezależnie od tego, już naprawdę niedługo w każdym polskim domu stoły będą uginały się od mizerii, sałatek i sosów w stylu greckiego tzatziki czy innych ogórkowych specjałów przygotowanych ze świeżutkich, osobiście uprawianych często ogórków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd wzięło się odkrajanie końcówek ogórków?

Ze świecą szukać można osób, które nie lubią smaku tego zielonego warzywa. Podziały między Polakami w kontekście ogórków pojawić się mogą na innej płaszczyźnie – chodzi o odkrawanie końcówek ogórków…

Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Niektóre gospodynie domowe nie podadzą nikomu do zjedzenia ogórka, bez obcięcia jego obu krańców. Inni nawet nie zaprzątają sobie tym głowy. O co w tym wszystkim chodzi?

Dla niektórych obcinanie końcówek ogórków jawi się jako stary przesąd rodem prosto z tak zwanego ciemnogrodu czy średniowiecza. Tymczasem, obcinanie końcówek ogórka niekoniecznie musi być jedynie nietypową kulinarną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Zobacz także
Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik

Dlaczego warto obcinać końcówki ogórków przed  kiszeniem?

Obcinanie końcówek ogórków ma rację bytu w kontekście kiszenia pierwszych ogórków. Wielu z was na pewno z utęsknieniem czeka na zakiszenie premierowych w danym roku ogórków małosolnych. Kiszenie ogórków można przyspieszyć, obcinając właśnie krańce warzywa przed zalaniem ich wodą z solą i dodatkami.

Dlaczego? Chodzi o to, że obcięcie końcówek ogórka pozwoli na nasycenie całego warzywa zalewą w dużo szybszym tempie. Nie wierzycie? Zakiście ogórki nieobcięte i obcięte w jednym słoiku lub jednym ceramicznym naczyniu. Efekty będą jak najbardziej wyczuwalne.

Niektórzy są także zdania, że obcięcie ogórków przed kiszeniem daje gwarancję, że takie właśnie ogórki będą po ukiszeniu twardsze. Ile w tym prawdy? Trudno zweryfikować tę informację, gdyż za zbytnią miękkość kiszonych ogórków odpowiada raczej nieudany proces kiszenia spowodowany głównie nieszczelnością słoika, a także odmianą kiszonych ogórków.

Którą stronę ogórka odciąć, żeby nie był gorzki?

To jednak nie wszystko. Obcinanie końcówek ogórków może mieć także związek z gorzkością ogórków. Na pewno przerabiacie co roku ten sam problem – część zerwanych warzyw jest po prostu gorzka – ten problem można ponoć częściowo rozwiązać poprzez obcięcie najpierw jaśniejszego końca ogórka, a potem sporej części ciemniejszego końca od strony ogonka.

Podobnie sprawa ma się z obieraniem ogórków do mizerii – proces ten zaczynać należy od jaśniejszej strony ogórka. Takie podejście do sprawy ma rzekomo wykluczyć nabranie goryczki przez ogórka.

Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Czy fermentacja może zmienić smak warzywa?
Adobe Stock
Newsy
Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Czy fermentacja może zmienić smak warzywa?
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ogórki zbierane z własnego przydomowego ogródka bywają niekiedy gorzkie? Czy można wykorzystać je choćby dla ukiszenia?

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, ale niektóre gospodynie domowe mają nie lada kłopot na głowie. Podczas gdy domownicy domagają się smacznej mizerii i ogórków małosolnych , ich warzywa bywają nieraz okropnie gorzkie. Co z tym fantem zrobić? Czy da się zapobiec gorzknieniu ogórków we własnym zakresie? Wbrew pozorom goryczka ogórków nie jest tylko dziełem przypadku i wynikiem tylko i wyłącznie dużej różnicy temperatur za dnia i w nocy. Co powoduje, że ogórki bywają gorzkie? Oprócz tego, goryczkę ogórków gruntowych wywołują także takie czynniki jak nieodpowiednie, zbyt rzadkie nawodnienie podlewanie gleby, na której ogórki rosną, a także niedobór takich pierwiastków w glebie jak choćby azot. Powodem goryczki w ogórkach może być także i sama odmiana ogórków. Niektóre z tych problemów częściowo można rozwiązać stosując na swoim ogródku różnego rodzaju podpory i wsporniki wykonane z drewna czy z metalu, na których opierać się będą łodygi warzywa. Takie konstrukcje ułatwiają ewentualne podlewanie doglebowe i zbiór warzyw. Ważny jest także częsty zbiór ogórków. Zielone warzywa zbierane codziennie będą miały mniejszą szansę na wystąpienie charakterystycznego gorzkiego smaku. Jeśli macie obawy co do tego jak mogą smakować wasze ogórki przeznaczone do mizerii, warto także obierać je starym i sprawdzonym systemem „od jasnego do ciemnego”. Czy można kisić gorzkie ogórki? Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło. Większość gorzkich ogórków zdecydowanie nadaje się do kiszenia . Wystarczy krótki proces kiszenia wynoszący około 1-2 tygodnie. Po tym czasie gorycz powinna ustąpić. Gorzej z ogórkami...

Ciepła, zimna, a może wrzątek? Jaką wodę powinno się stosować do kiszonych ogórków?
Newsy
Ciepła, zimna, a może wrzątek? Jaką wodę powinno się stosować do kiszonych ogórków?
Kwestia wody do ogórków nie jest wcale taka oczywista jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. A wy jakiej wody używacie do kiszenia?

Gdy tylko rozpoczyna się sezon na ogórki, cała Polska zabiera się za kiszenie. Każdy ma swój własny przepis na ogórki i choć wszystkie są podobne, to jednak efekt wychodzi nieco inny, zależnie od receptury. Oczywistym jest, że wybrane składniki mają znaczenie i wpływają na smak kiszonych ogórków.  Jaką wodą należy zalewać ogórki kiszone? Zastanawialiście się kiedykolwiek nad tym, jaka powinna być woda do kiszenia ogórków ? Większość z was pewnie używa w tym celu gorącej lub letniej wody. A to wcale nie musi być reguła! Do kiszenia ogórków świetnie sprawdzi się też woda zimna lub letnia. Dlaczego? Otóż w niższej temperaturze nie dochodzi do zniszczenia witamin i minerałów oraz bakterii mlekowych, które powstają w procesie fermentacji. Dzięki temu ukiszone ogórki lub inne warzywa są znacznie zdrowsze! Ponadto, w ciepłej wodzie sól szybciej się rozpuści, a ogórki będą szybciej fermentować. Czy można zalewać ogórki wrzątkiem? Niektórzy decydują się na zalewanie ogórków bardzo gorącą lub wręcz wrzącą wodą. Niestety, to błąd! Jeśli użyjecie wrzątku, to zginą w nim witaminy i cenne składniki znajdujące się w ogórkach. Nie bez znaczenia jest też źródło wody, której używacie do ogórków kiszonych. Można użyć w tym celu kranówki pod warunkiem, że jest ona dobrej jakości. Nie może zawierać chloru, ponieważ ten zahamuje fermentowanie ogórków i będą one po prostu kiepskie w smaku. Jeżeli więc nie macie pewności co do jakości wody w waszych kranach, najlepiej jest ją po prostu przegotować i ostudzić przed zalaniem ogórków. Jeśli korzystacie z filtrów do wody , to też będą one doskonałym wyborem. Ostatecznie można skorzystać z...

Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Adobe Stock
Newsy
Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!
Sałatka z ogórków w wydaniu azjatyckim będzie pasować m.in. do klasycznych schabowych czy kurczaka – zamiast mizerii.

Mizeria to tradycyjna polska surówka, która gości na obiadowych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Doskonale komponuje się z panierowanymi schabowymi czy też piersią z kurczaka. Najwięksi miłośnicy surówek z ogórków regularnie sięgają jednak po nowe, oryginalne przepisy i wariacje na temat klasycznej polskiej mizerii jak np. ogórki kiszone z curry. A ta wersja sałatki ogórkowej w wersji azjatyckiej jest szczególnie pyszna. Przepis na ogórki po chińsku (mizeria inaczej) Słodko-pikantna zalewa sprawi, że ogórki zyskają zupełnie nowy smak. Nadal świetnie będą pasować do dań takich jak kurczak czy schabowe, ale nie tylko! Składniki: 1 długi ogórek 2-3 ząbki czosnku 0,5 papryczki chilii 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Ogórka dokładnie umyjcie i pokrójcie lub poszatkujcie w plasterki.  Włóżcie warzywo do miski, dodajcie soli i odstawcie na 20 minut, aby ogórki puściły wodę. Po upływie czasu odlejcie płyn.  Drobno posiekajcie paprykę i czosnek. Do ogórków dodajcie czosnek, ocet, cukier i odrobinę soli dla smaku. Odstawcie na bok, aby przeszły smakiem. Papryczki zachowajcie na koniec i dodajcie je w ostatniej kolejności.  Mocno rozgrzejcie olej na patelni (aż będzie wyczuwalny jego sezamowy zapach), a następnie polejcie nim ogórki. Gotową sałatkę posypcie sezamem.  Ogórki – właściwości i składniki odżywcze Ogórki praktycznie w całości składają się... z wody. To dzięki temu są tak niskokaloryczne i świetnie gaszą pragnienie (często dodaje się je właśnie do karafek z wodą np. na siłowniach, saunach czy w salonach spa). Warzywa te bogate są także w wiele...

Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?
Adobe Stock
Newsy
Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?
Lista składników potrzebnych do kiszenia ogórków nie powinna raczej stanowić przedmiotu dyskusji. Tymczasem wiele osób zastanawia się, w jakim celu dodaje się do zalewy liście wiśni, porzeczki czy nawet dębu.

Każda szanująca się pani domu z dużym doświadczeniem  zna składniki potrzebne do ukiszenia ogórków kiszonych na wyrywki. Mało tego. Można zaryzykować stwierdzenie, że taka gospodyni będzie w stanie wyrecytować je z pamięci nawet obudzona o 3 w nocy z głębokiego snu. Co jest potrzebne do kiszenia ogórków? Dla porządku i dla mniej wprawionych osób przypomnijmy więc. Do kiszenia ogórków potrzebne są następujące dodatki: Korzeń chrzanu Koper Czosnek Sól (bez obaw, wbrew panującemu mitowi nie musi być to wyłącznie sól kamienna – ogórki wyjdą równie dobrze na soli warzonej jodowanej, co zostało udowodnione naukowo) Woda Niektórzy do ogórków dodają także zapewniające walory smakowe liście laurowe i ziele angielskie. Zostawmy jednak te przyprawy. Co z dodawaniem do kiszonych ogórków liści wiśni, porzeczki, a nawet dębu? Po co dodaje się do ogórków kiszonych liście wiśni, dębu i porzeczki? Być może dla niektórych mniej obeznanych z tematem kiszenia ogórków, tego rodzaju dodatki mogą wydać się dość niecodziennie. Mało tego. Niektóre osoby, od lat kiszące ogórki w swoich domach dodają te liście bezrefleksyjnie, zgodnie z tradycją, nie zastanawiając się nawet, po co to właściwie robią… Niezależnie od pobudek kierujących paniami domu, dodawanie liści tych drzew i krzewów do kiszenia jest jak najbardziej uzasadnione. Metoda kiszenia wypracowana przez całe stulecia przez naszych dziadów i prababki ma na celu sprawienie, by ogórki po kiszeniu były odpowiednio twarde i chrupiące . Nikt przecież nie lubi chyba miękkich, rozpadających się w rękach ogórków kiszonych. Oprócz chrzanu, także liście porzeczki,...