Jajka są podstawowym składnikiem wypieków i różnych dań. Niezbędne w kuchni, a do tego zdrowe i smaczne! Czasami jednak zawartość jajek wzbudza wątpliwości. Żółtko w niektórych z nich może być bardzo ciemne albo jasne. Z czego wynika ta różnica w kolorach? Czy wpływa to na smak i właściwości zdrowotne jajek? Prawda może być zaskakująca.

Właściwości jajek

Kurze jaja to nie tylko składnik ciast, ale przede wszystkim niesamowicie bogate źródło wielu witamin i minerałów! Najważniejsze jest oczywiście białko, którego jajka dostarczają bardzo dużo do ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego wegetarianom zaleca się jedzenie jaj w wysokich ilościach, których białko zastąpi to przyjmowane zwykle z mięsa. Ponadto jajka są źródłem witaminy A, D, K i E oraz witamin z grupy B, a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które chronią oczy przed wpływem promieniowania słonecznego.  

Od czego zależy kolor żółtka?

Dziś, w czasach hodowli zwierząt na masową skalę, kolor żółtka w jajkach zależy głównie od paszy, jaką karmiono kury. Znajdują się w niej karotenoidy - naturalne barwniki, które odpowiadają za kolor żółtka. Najwięcej można ich znaleźć w kukurydzy oraz paszach glutenowych.

Które żółtko jest zdrowsze – ciemne, czy jasne?

Według specjalistów im ciemniejsze żółtko tym więcej witamin i minerałów ono zawiera. Z czego to wynika? Zwykle bardzo ciemne żółtka można znaleźć w jajkach od kur z wolnego chowu. Zwierzęta te karmione są zdrowszymi paszami ekologicznymi, a także mają dostęp do naturalnego dla nich jedzenia, czyli świeżych roślin. W dodatku kury z wolnego wybiegu (jak sama nazwa wskazuje) mogą swobodnie się poruszać, a ruch wpływa na ich zdrowie. Im zdrowsza kura, tym zdrowsze jajka znosi! W ciemnych żółtkach znajduje się o wiele więcej beta-karotenu, kwasów omega-3, ksantofilu oraz witaminy E, D i A.

Zobacz także:

Jednak nawet najzdrowsza kura znosi czasami jajka, które mają blade żółtka. Dzieje się tam przede wszystkim zimą, gdy ptaki te nie mają dostępu do świeżej trawy i innych roślin, a ich dieta oparta jest na paszach, w których nie ma tak dużej ilości witamin.

Jak wybrać dobre jajka?

Świadomość na temat przemysłu, jakim stała się hodowla kur, od kilku lat jest wśród Polaków coraz większa. Do tego stopnia, że niektóre sieci handlowe zapowiadają wycofanie ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego!

Najlepsze jajka pochodzą bowiem od kur z wolnego wybiegu, które dużo się ruszają i mają o wiele lepszą dietę. Te jaja są najdroższe, ale zdecydowanie warto za nie więcej zapłacić. Nieco gorsze są jaja ściółkowe, ale wciąż jakościowo są o wiele lepsze od jaj z chowu klatkowego.

Dlatego, jeśli zależy wam na zdrowych i smacznych jajkach z ciemnym żółtkiem, kupujcie tylko te oznaczone numerem „0” (jaja ekologiczne) lub „1)” (jaja z wolnego wybiegu).