jajka kolor żółtka
AdobeStock
Newsy

Dlaczego niektóre żółtka są ciemne, a inne jasne? Mało kto wie z czego to wynika

Czy kolor żółtka w jajku ma znaczenie? I jak rozpoznać dobre jajka? Sprawdźcie!

Jajka są podstawowym składnikiem wypieków i różnych dań. Niezbędne w kuchni, a do tego zdrowe i smaczne! Czasami jednak zawartość jajek wzbudza wątpliwości. Żółtko w niektórych z nich może być bardzo ciemne albo jasne. Z czego wynika ta różnica w kolorach? Czy wpływa to na smak i właściwości zdrowotne jajek? Prawda może być zaskakująca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości jajek

Kurze jaja to nie tylko składnik ciast, ale przede wszystkim niesamowicie bogate źródło wielu witamin i minerałów! Najważniejsze jest oczywiście białko, którego jajka dostarczają bardzo dużo do ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego wegetarianom zaleca się jedzenie jaj w wysokich ilościach, których białko zastąpi to przyjmowane zwykle z mięsa. Ponadto jajka są źródłem witaminy A, D, K i E oraz witamin z grupy B, a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które chronią oczy przed wpływem promieniowania słonecznego.  

Od czego zależy kolor żółtka?

Dziś, w czasach hodowli zwierząt na masową skalę, kolor żółtka w jajkach zależy głównie od paszy, jaką karmiono kury. Znajdują się w niej karotenoidy - naturalne barwniki, które odpowiadają za kolor żółtka. Najwięcej można ich znaleźć w kukurydzy oraz paszach glutenowych.

Które żółtko jest zdrowsze – ciemne, czy jasne?

Według specjalistów im ciemniejsze żółtko tym więcej witamin i minerałów ono zawiera. Z czego to wynika? Zwykle bardzo ciemne żółtka można znaleźć w jajkach od kur z wolnego chowu. Zwierzęta te karmione są zdrowszymi paszami ekologicznymi, a także mają dostęp do naturalnego dla nich jedzenia, czyli świeżych roślin. W dodatku kury z wolnego wybiegu (jak sama nazwa wskazuje) mogą swobodnie się poruszać, a ruch wpływa na ich zdrowie. Im zdrowsza kura, tym zdrowsze jajka znosi! W ciemnych żółtkach znajduje się o wiele więcej beta-karotenu, kwasów omega-3, ksantofilu oraz witaminy E, D i A.

Jednak nawet najzdrowsza kura znosi czasami jajka, które mają blade żółtka. Dzieje się tam przede wszystkim zimą, gdy ptaki te nie mają dostępu do świeżej trawy i innych roślin, a ich dieta oparta jest na paszach, w których nie ma tak dużej ilości witamin.

Jak wybrać dobre jajka?

Świadomość na temat przemysłu, jakim stała się hodowla kur, od kilku lat jest wśród Polaków coraz większa. Do tego stopnia, że niektóre sieci handlowe zapowiadają wycofanie ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego!

Najlepsze jajka pochodzą bowiem od kur z wolnego wybiegu, które dużo się ruszają i mają o wiele lepszą dietę. Te jaja są najdroższe, ale zdecydowanie warto za nie więcej zapłacić. Nieco gorsze są jaja ściółkowe, ale wciąż jakościowo są o wiele lepsze od jaj z chowu klatkowego.

Dlatego, jeśli zależy wam na zdrowych i smacznych jajkach z ciemnym żółtkiem, kupujcie tylko te oznaczone numerem „0” (jaja ekologiczne) lub „1)” (jaja z wolnego wybiegu).

jak wybierać jajka w sklepie
Adobe Stock
Newsy
Jak kupować jajka? Ten szczegół powinien zwrócić waszą uwagę
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Polacy ruszą więc do sklepów i na targowiska po całe wytłaczanki jajek. Jak wybrać dla siebie najlepsze?

Jajka faszerowane, pisanki, kraszanki, czy też zwykłe jajka do dzielenia się z bliskimi podczas niedzielnego świątecznego śniadania… To nie wszystkie zastosowanie jajek w czasie Wielkanocy. Oprócz tego jajka sa na liście składników całej masy wielkanocnych potraw. Babki, ciasta, mazurki, serniki – niemalże nic ze świątecznego menu nie obędzie się bez dodatku jajek. Czym różnią się dostępne w sprzedaży jajka? Jakie jajka wybrać na świąteczny stół i do przygotowania świątecznych potraw? Postaramy się pomóc wam w tym zakresie. Zacząć trzeba oczywiście od tego, jakim budżetem się dysponuje. Nie sztuką jest bowiem wybierać tylko i wyłącznie najlepsze jajka od wiejskiego gospodarza do pieczenia ciast. Wiele polskich gospodyń domowych w pierwszej kolejności nadal musi kierować się tym, co podpowiada stan domowego budżetu. Postaramy się przybliżyć wam wady i zalety każdego rodzaju jajek, jakie znajdziecie w marketach, a także na bazarach. Jakie są wady i zalety różnych rodzajów jajek? Zacznijmy od wspomnianych jajek wiejskich, zwanych fachowo także jajami z chowu ekologicznego.  W sklepach na takich jajkach znajdziecie cyfrę 0. Zakupione na targu albo w najlepszym wypadku prosto od rolnika są oczywiście najlepszym wyborem. Marzeniem byłoby jedzenie tylko i wyłącznie jaj od „kur szczęśliwych”, którym obce są antybiotyki, a które żywią się jedynie naturalną żywnością. To jednak dla większości Polaków pobożne życzenia. Cena takich jajek oscyluje nawet ponad 1 zł za sztukę. Ponadto sam zakup jaja oznaczonego znacznikiem „wiejskie”, nie daje gwarancji tego, co się kupiło – dobrze jest wiedzieć, od kogo kupuje się jajka i w jaki sposób ten ktoś hoduje swoje nioski. Kolejnym rodzajem jaj z wysokiej...

Które jajko jest zdrowsze? Sprawdźcie, czy lepsze są te z jaśniejszym, czy z ciemniejszym żółtkiem
Flickr
Newsy
Które jajko jest zdrowsze? Sprawdźcie, czy lepsze są te z jaśniejszym, czy z ciemniejszym żółtkiem
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, dlaczego żółtka mają kolor od jasnożółtego aż do ciemnopomarańczowego? A czy wiecie, które z nich jest najzdrowsze?

Jak myślicie, czy kolor żółtka może nam powiedzieć, które jajko jest zdrowsze? Kolor żółtka, jak się okazuje,  ma niewiele wspólnego z jego wartością odżywczą. Tak naprawdę, kolor żółtka zależy prawie całkowicie od pigmentów w pożywieniu, które spożywają kurczęta. Przykładowo: Jeśli kura zjada dużo żółto-pomarańczowych pigmentów zwanych ksantofilami, pigmenty te sprawią, że żółtko jaja będzie ciemniejsze. Kiedy kury jedzą paszę zawierającą żółtą kukurydzę lub mączkę z lucerny, składają jaja ze średnio żółtymi żółtkami. Kiedy kury jedzą pszenicę lub jęczmień, składają jaja z jaśniejszymi żółtkami. Bezbarwna dieta, taka jak biała mąka kukurydziana, skutkuje występowaniem niemal białych żółtek. Chociaż kolor żółtka nie oznacza, że jajko to ma wyższe wartości odżywcze, wiele osób uważa, że ciemne żółtka są bardziej aromatyczne. Ceniony jest także ich wygląd np. w czasie smażenia jajecznicy czy jajek sadzonych. Podsumowując: Kolor żółtka jest wynikiem pigmentów obecnych w paszy dla kur. Ciemne i jasne żółtka mają z grubsza takie same wartości odżywcze. Mimo iż kolor żółtka nie wskazuje na wyższe lub niższe składniki odżywcze w jajku, niedawno wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii potwierdziły, że ciemniejsze żółtko w jajku to oznaka większej zawartości beta-karotenu, witaminy A, D i E oraz kwasów omega-3. Badacze wykazali też, że jasna barwa żółtka może być skutkiem zmian pór roku, ponieważ w trakcie zimy kury zazwyczaj są karmione mniej naturalnym pokarmem. Dlaczego warto jeść jajka?  Jajka to jedne z najbardziej wartościowych produktów...

Biedronka wycofała ze wszystkich sklepów jajka "trójki". Oto dlaczego nie powinno się ich kupować.
Adobe Stock
Newsy
Biedronka wycofała ze wszystkich sklepów jajka „trójki". Oto dlaczego nie powinno się ich kupować
Kupując jajka w sklepach zwracajcie uwagę na oznaczenie na skorupkach i nie kupujcie jaj oznaczonych cyfrą „3”. Wyjaśniamy dlaczego.

Trend wycofywania ze sklepów jajek z chowu klatkowego tzw. trójek, jest coraz bardziej powszechny. Kolejny sieci decydują się na zastąpienie ich jajkami z chowu ściółkowego, wolnego wybiegu czy pochodzącymi z ekologicznych hodowli. Stowarzyszenie „Otwarte Klatki” informuje, że Biedronka wycofuje „trójki” Stowarzyszenie „Otwarte klatki” w ramach swoich kampanii uświadamiających m.in. kampanii „Jak one to znoszą?”, podjęło współpracę z wieloma sieciami i sklepami, aby przekonywać do zmiany w standardach zaopatrywania się w jaja i usunięcia z ofert jaj od producentów hodujących kury w ciasnych klatkach: - Zróbcie hałas! 📣 Biedronka oficjalnie wycofała już jaja oznaczone numerem "3" ze wszystkich swoich sklepów. Należą im się za to gromkie brawa 👏 - To kolejna sieć sklepów, która postawiła na bardziej etyczne alternatywy jajek. Rezygnacja z "trójek" jeszcze nigdy nie była tak prosta, dlatego jeśli wciąż nie wykluczyłeś/aś ich ze swojej diety, to najlepszy czas, żeby to zrobić ❤ Także Lidl podjął w tej sprawie konkretne zobowiązanie, podając datę, do której nie tylko wycofa jajka z chowu klatkowego, ale też wszystkie produkty, które takie jajka zawierają: - Decydujemy się wycofać ze sprzedaży jaja z chowu klatkowego, jak również wyeliminować je z produktów naszych marek własnych, zawierających w swoim składzie jaja. Zobowiązujemy się osiągnąć ten cel do końca 2025 roku. Dlaczego nie należy jeść jajek „trójek”? Jeśli na pytania dlaczego nie należy kupować jaj „trójek” odpowiadacie, że są gorsze i mniej zdrowe od innych, to macie rację. Te jajka można rozpoznać gołym okiem: zwykle są mniejsze, mają jaśniejsze...

jajka
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie takie jajka? Wszyscy myślą, że są bardzo zdrowe, ale to nieprawda
Jaja to jeden z najzdrowszych produktów, są zalecane w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie. Dzięki cennym właściwościom w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Okazuje się, że niektóre typy jajek wcale nie są tak zdrowe, jak myśleliśmy.

Jajecznica, jaja sadzone, na twardo lub miękko, to ulubiony sposób na śniadanie przez wielu Polaków. Ten produkt gości w kuchni zdecydowanie częściej niż można sobie wyobrażać, gdyż jajka są dodawane praktycznie wszędzie. W sprzedaży można spotkać się z kilkoma rodzajami, które uwarunkowane są przez sposób hodowli. Jak się okazuje, najzdrowsze dotąd jaja wcale niekoniecznie są tak wartościowe, jak do tej pory wszyscy sądzili. Co można zrobić z jajek? Jajka kojarzą się głównie ze śniadaniem, gdyż są wówczas serwowane na wiele sposobów. Wybór odpowiedniej obróbki termicznej zależy tylko i wyłącznie od preferencji. Jednak mają one również wiele innych zadań. Jajka są świetnym spoiwem różnych farszy, są uzupełnieniem kotletów mielonych, jako dodatek do panierki do schabowych, a przede wszystkim są jednym z kluczowych składników ciast. Jak widać bez jaj w kuchni ani rusz. Można by rzec, że są obowiązkowym produktem u każdej gospodyni domowej. Przygotowania jakiegoś dania wiąże się z wykorzystaniem jajek. Klasyfikacja jajek - co oznaczają numery? Mimo, iż z zewnątrz wyglądają tak samo bądź podobnie, to jednak dzieli się je według pewnej klasyfikacji. Dzieli się je według hodowli i zarazem pokarmu, jakie spożywają kury. Można wyróżnić cztery typy, jak: 0 - jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w ekologicznym gospodarstwie, nie podaje się im sztucznych antybiotyków, a karmi naturalnym pożywieniem, 1 - jaja z wolnego wybiegu, podobnie jak w chowie ekologicznym, zwierzęta mogą poruszać się dowolnie po terenie, jednak ich żywność nie jest poddana kontroli, przez co mogą być karmione różnego rodzaju paszami ze sztucznymi dodatkami, 2 - jaja z chowu ściółkowego, kury nie wychodzą na zewnątrz, a jedynie poruszają się po...