ogórki kiszone
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Mało kto o tym wie

Ogórki kiszone stanowią świetny dodatek do posiłku, sprawdzają się także jako samodzielna przekąska. Niestety, nieraz po wyciągnięciu ich ze słoika i przekrojeniu okazują się puste w środku. Dzieje się tak przez jeden błąd.

Wiele polskich gospodyń przygotowuje tradycyjne babcine ogórki kiszone w domu. Czasem jednak zdarza się, że ukiszone warzywa są puste w środku. Zdarzyło wam się to? To znaczy, że popełniliście jeden błąd!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ogórki kiszone są w środku puste?

Często zdarza się, że kiszony ogórek jest pusty w środku. Dzieje się tak głównie dlatego, że ogórki nie zostały odpowiednio przygotowane do procesu fermentacji. Przede wszystkim ogórki gruntowe powinny być kupowane u lokalnych sprzedawców, zwłaszcza tych prowadzących naturalne, ekologiczne uprawy - macie wtedy gwarancję, że będą świeże i niepryskane. Produkty ze sklepu niestety mogą nie spełnić swojego zadania i ukiszone nie będą zbyt smaczne.

Przed włożeniem ogórków do naczynia należy je dokładnie umyć. Można je także moczyć przez dłuższy czas w zimnej wodzie. Kluczową kwestią jest tu odpowiednie układanie ogórków w słoiku: włożone zbyt luźno, po czasie będą puste w środku. Szykując ogórki kiszone, należy więc pamiętać o ciasnym układaniu warzyw.

Domowe kiszenie ogórków

Produkt można oczywiście kupić w każdym sklepie, jednak przygotowane samodzielnie w domu będą zdecydowanie lepsze. Kupne ogórki mogą nieraz zawierać zbędne dodatki i konserwanty, które zmniejszają prozdrowotne właściwości przetworów. 

Do przygotowania domowych ogórków należy przygotować przede wszystkim ogórki gruntowe, ząbki czosnku, sól, koper, korzeń chrzanu, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz gorczycę. Podane składniki umieszcza się w szklanych słojach, które następnie wypełnia się specjalną zalewą do ogórków.

Szczelnie zamknięte naczynia chowa się w chłodne i zacienione miejsca. Po upływie około 30 dni ogórki powinny być gotowe do spożycia.

Zobacz także
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Ogórki kiszone w codziennej diecie - czy są zdrowe?

Ogórki kiszone są prawdziwym polskim delikatesem. Nie tylko ze względu na swój wyjątkowy, kwaśny smak, ale również przez bogactwo wielu cennych składników. Za granicą jednak jest to przysmak, który uważany jest za... zepsuty i niezdatny do spożycia. Regularne jedzenie kiszonek wpływa jednak niemal cudotwórczo na organizm.

Ogórki kiszone są zalecane szczególnie osobom dbających o linię, bądź zmagających się z nadprogramowymi kilogramami, gdyż są niskokaloryczne. W 100 gramach produktu znajduje się zaledwie 11 kcal. To znikoma ilość.

Ogórki kiszone zawierają też sporo cennych wartości odżywczych, pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Są przede wszystkim ważnym probiotykiem i zawierają bakterie mlekowe, które nadają ogórkom nie tylko smak, ale też oczyszczają organizm i wspomagają odporność.

Poza tym ogórki kiszone:

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
AdobeStock
Newsy
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
Jeśli jesteście tak wielkimi miłośnikami kiszonych ogórków, że nie możecie się doczekać aż będą dobre sprawdźcie, po jakim czasie ogórki są już ukiszone.

Kiszone ogórki mają szereg wspaniałych właściwości, dlatego warto jeść je jak najczęściej. A ukiszone ogórki będą dobre wiele miesięcy po włożeniu ich do słoików i pasteryzowaniu! Po jakim czasie ogórki są ukiszone? Ogórki nadają się do spożycia wiele miesięcy po ukiszeniu, jednak niektórzy są tak niecierpliwi, że chcieliby ich skosztować jak najszybciej. Wówczas przyda się wam wiedza na temat tego, po jakim czasie ogórki będą już ukiszone. Około 2-3 tygodnie po zakiszeniu ogórki będą już dobre, choć warto poczekać na nie nieco dłużej. Jeżeli otworzycie słoiki wcześniej, to wyjdą wam ogórki małosolne . Właściwości ogórków kiszonych Ogórki kiszone mają bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je osobom stosującym diety odchudzające. W dodatku ich słony smak i przyjemna chrupkość sprawia, że pozwalają „oszukać” mózg i zaspokoić chęć zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym, słonym smaku, jak na przykład solone orzeszki albo chipsy. Ponadto ogórki kiszone: Wzmacniają odporność Oczyszczają organizm z toksyn Usprawniają pracę układu pokarmowego Zawierają naturalne probiotyki Znajduje się w nich dużo błonnika, dlatego sycą na długo i zapewniają lepsze trawienie Obniżają poziom cholesterolu Zmniejszają ryzyko chorób serca Polecane dla osób z niedokrwistością Wzmacniają paznokcie, włosy i kondycję skóry Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak pamiętać o tym, że w ich przypadku częste spożywanie ogórków kiszonych jest niewskazane ze względu na wysoką zawartość soli. Nie powinny ich też jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne choroby układu pokarmowego. Przyprawy do ogórków Przyprawami, które...

Kiszone ogórki
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby ogórki kiszone wychodziły twarde i kruche? Ten babciny trik jest bezcenny 
Wypróbujcie, a wasze ogórki kiszone zawsze będą przepyszne!

Kiszenie to jedna ze starszych i bardziej tradycyjnych metod konserwowania żywności. Bardzo łatwo w ten sposób zachować smaki lata na zimę i jesień. Kiszenie i robienie przetworów z kiszonych produktów, jest szeroko znane i stosowane w Polsce.  To nasza narodowa tradycja. Najbardziej popularną kiszoną potrawą są chyba kiszone ogórki. Sprawdźcie jak zrobić je tak, by zawsze były pyszne i jędrne. Dlaczego kiszone ogórki są puste w środku? Może zauważyliście, że często kupne ogórki kiszone są puste w środku . Może przytrafiło wam się też kiedyś, że słoik ogórków, które otworzyliście z nadzieją na pyszne i jędrne warzywa, które kiedyś samodzielnie ukisiliście, też jest pełen ogórków pustych w środku. Niestety, może przydarzać się to nawet przy domowych ogórkach kiszonych. Jaka może być tego przyczyna? Wiele osób twierdzi, że przyczyną jest dodawanie zbyt wielu nawozów sztucznych do uprawy ogórków. Hodowcy chcą przyspieszyć wzrost ogórków i podsypują je dużą ilością nawozów. Takie ogórki są dobre do jedzenia na świeżo, ale gdy zostaną zakiszone, robią się puste w środku. To z powodu zbyt dużej ilości wody w ogórkach. Nawet samodzielnie hodowane na działce lub w ogródku ogórki mogą zrobić się puste w środku. To najczęściej wina zbyt dużych opadów deszczu, jeśli ogórki były hodowane w gruncie, a nie szklarni. Wybieranie ogórków na kiszenie Jeśli chcecie, żeby wasze ogórki kiszone były pyszne i jędrne, musicie przede wszystkim wybrać dobre ogórki do kiszenia. Jeśli sami je uprawiacie, kiście ogórki ze szklarni, albo chociaż nie zrywajcie ich po obfitych opadach deszczu. Jeśli kupujecie ogórki na targu, koniecznie...

Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Anna Lewandowska jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii żywienia. Tym razem zachęca Polaków, aby włączyli do swojej codziennej diety te wartościowe warzywa. Mają zbawienny wpływ na organizm.

Regularna aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i właściwy wybór produktów spożywczych mają wpływ nie tylko na zgrabną sylwetkę, ale również na dobre samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem Ani Lewandowskiej niezbędnym dodatkiem w każdej diecie są kiszonki. Dlaczego? Anna Lewandowska poleca kiszonki Popularna trenerka, Anna Lewandowska, zaleca włączenie do codziennej diety kiszonych warzyw. Zawierają wiele wartościowych składników, które wzmacniają organizm oraz dostarczają cennych witamin. Świetnie wpływają też na pracę jelit. Są też idealnym rozwiązaniem przed sezonem na wasze ulubione warzywa. Zalety spożywania kiszonek  Kiszone warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie: regulują metabolizm zwiększają przyswajalność żelaza wzmacniają włosy i paznokcie poprawiają stan skóry zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii poprawiają działanie układu trawiennego zwiększają odporność. Proces kiszenia Kiszenie warzyw to jeden z popularniejszych sposobów konserwacji żywności wśród gospodyń domowych. Jest znany od wielu lat, ale jego właściwości nie zawsze są doceniane. Cały proces opiera się na fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W jego wyniku cukry proste, jak sacharoza, fruktoza czy glukoza, rozkładają się na kwas mlekowy, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Jakie warzywa można kisić? Kiszone produkty można zakupić w niemal każdym sklepie spożywczym, aczkolwiek najlepsze są te przygotowane samodzielnie w domu. Dzięki temu macie pewność, że nie zawierają zbędnych dodatków. Jak się okazuje, do procesu fermentacji można wykorzystać wiele warzyw, nie tylko kapustę, czy ogórki. Spróbujcie ukisić buraki, pomidory, czosnek, cukinię, a nawet cytrynę! Odpowiednio przygotowane są prawdziwą...

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej ), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków. Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść? Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych: Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo! Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione. Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości. Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków. Zalety ogórków kiszonych Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po...