ogórki kiszone
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Mało kto o tym wie

Ogórki kiszone stanowią świetny dodatek do posiłku, sprawdzają się także jako samodzielna przekąska. Niestety, nieraz po wyciągnięciu ich ze słoika i przekrojeniu okazują się puste w środku. Dzieje się tak przez jeden błąd.

Wiele polskich gospodyń przygotowuje tradycyjne babcine ogórki kiszone w domu. Czasem jednak zdarza się, że ukiszone warzywa są puste w środku. Zdarzyło wam się to? To znaczy, że popełniliście jeden błąd!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ogórki kiszone są w środku puste?

Często zdarza się, że kiszony ogórek jest pusty w środku. Dzieje się tak głównie dlatego, że ogórki nie zostały odpowiednio przygotowane do procesu fermentacji. Przede wszystkim ogórki gruntowe powinny być kupowane u lokalnych sprzedawców, zwłaszcza tych prowadzących naturalne, ekologiczne uprawy - macie wtedy gwarancję, że będą świeże i niepryskane. Produkty ze sklepu niestety mogą nie spełnić swojego zadania i ukiszone nie będą zbyt smaczne.

Przed włożeniem ogórków do naczynia należy je dokładnie umyć. Można je także moczyć przez dłuższy czas w zimnej wodzie. Kluczową kwestią jest tu odpowiednie układanie ogórków w słoiku: włożone zbyt luźno, po czasie będą puste w środku. Szykując ogórki kiszone, należy więc pamiętać o ciasnym układaniu warzyw.

Domowe kiszenie ogórków

Produkt można oczywiście kupić w każdym sklepie, jednak przygotowane samodzielnie w domu będą zdecydowanie lepsze. Kupne ogórki mogą nieraz zawierać zbędne dodatki i konserwanty, które zmniejszają prozdrowotne właściwości przetworów. 

Do przygotowania domowych ogórków należy przygotować przede wszystkim ogórki gruntowe, ząbki czosnku, sól, koper, korzeń chrzanu, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz gorczycę. Podane składniki umieszcza się w szklanych słojach, które następnie wypełnia się specjalną zalewą do ogórków.

Szczelnie zamknięte naczynia chowa się w chłodne i zacienione miejsca. Po upływie około 30 dni ogórki powinny być gotowe do spożycia.

Zobacz także
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Ogórki kiszone w codziennej diecie - czy są zdrowe?

Ogórki kiszone są prawdziwym polskim delikatesem. Nie tylko ze względu na swój wyjątkowy, kwaśny smak, ale również przez bogactwo wielu cennych składników. Za granicą jednak jest to przysmak, który uważany jest za... zepsuty i niezdatny do spożycia. Regularne jedzenie kiszonek wpływa jednak niemal cudotwórczo na organizm.

Ogórki kiszone są zalecane szczególnie osobom dbających o linię, bądź zmagających się z nadprogramowymi kilogramami, gdyż są niskokaloryczne. W 100 gramach produktu znajduje się zaledwie 11 kcal. To znikoma ilość.

Ogórki kiszone zawierają też sporo cennych wartości odżywczych, pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Są przede wszystkim ważnym probiotykiem i zawierają bakterie mlekowe, które nadają ogórkom nie tylko smak, ale też oczyszczają organizm i wspomagają odporność.

Poza tym ogórki kiszone:

Tuńczyk
Adobe Stock
Newsy
Uwielbiana przez Polaków ryba skrywa w sobie groźną truciznę. Lepiej jej nie jedz
Sałatki, zapiekanki, pasty, a także różnego rodzaju sosy do makaronu. Tuńczyk to smaczna ryba. Ale na ile zdrowa?

Dyskusja na temat zdrowotności ryb lub jej braku, trwa nie od dziś. Jedni polecają jedzenie ryb i owoców morza jak najczęściej, wierząc  że dostarczą organizmowi przede wszystkim cennych kwasów tłuszczowych. Inni z kolei przestrzegają przed rybną dietą i twierdzą, że wody w których pływają nasze ryby są po prostu zbyt zanieczyszczone. To z kolei przekłada się na jakość mięsa, które potem kupujemy w sklepach. Jeść czy nie jeść? Gdzie leży prawda w tym sporze? W tym przypadku można zaryzykować stwierdzenie, że pewnie gdzieś po środku. To prawda, wody morskie i śródlądowe nie są krystalicznie czyste i ryby są narażone na pochłanianie dużej ilości szkodliwych pierwiastków. Z drugiej jednak strony, taka sytuacja dotyczy przecież nie tylko ryb. Chodzi tu także przecież o warzywa i owoce uprawiane chociażby wzdłuż autostrad i dróg szybkiego ruchu – te także mogą zawierać w sobie zbyt dużo zanieczyszczeń. Jakie jest więc nasze zdanie w temacie jedzenia ryb? Przede wszystkim powinniśmy postawić na złoty rozsądek. Umiar jest wskazany w każdej dziedzinie życia, a w odżywianiu szczególnie. Dotyczy to także jedzenia ryb. Tuńczyk nie dla wszystkich Szczególnym przypadkiem gatunku ryby, na który trzeba zwrócić w tym zakresie uwagę jest tuńczyk. Ta lubiana przez wszystkich smaczna i niskokaloryczna ryba ma jeden feler. Co ważne, tuńczyk jest rybą drapieżną, a to skutkuje jego obecnością na samym końcu łańcucha pokarmowego w ciepłych morzach. To z kolei ma przełożenie na jedną rzecz. Tuńczyk żywiąc się mniejszymi rybkami, odkłada w sobie duże ilości rtęci (w postaci metylortęci). Jak wiemy, ten związek jest zaś silnie szkodliwy dla człowieka, zwłaszcza w dużych dawkach. Co więc uczynić z tym fantem? Kluczem będzie odpowiedzialne podejście do spożycia...

Zmęczona kobieta w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Przestańcie to robić w kuchni jak najszybciej - marnujecie tylko czas
Pichcenie smacznych obiadów i deserów to wspaniała pasja. Czasem zdarza się jednak, że spędzamy w kuchni za wiele czasu. I to niekonieczne na przyjemnych czynnościach.

Uporządkowanie pracy w kuchni, skrócenie czasu pewnych kulinarnych zabiegów, czy po prostu unikanie zbędnych robót – warto wziąć sobie to wszystko do serca i czerpać pełnię przyjemności z gotowanie. Jak ukrócić kuchenne męki? Najbardziej znienawidzonym zadaniem w każdej kuchni jest zapewne zmywanie naczyń. Nic w tym dziwnego, że żony często zlecają tę „brudną robotę” swoim mężom… Pierwszym krokiem, by ulżyć nieco cierpienia swojemu współmałżonkowi albo także i sobie samemu, jest rozsądne gospodarowanie sztućcami i naczyniami podczas przygotowywania posiłków. Do mieszania zupy wystarczy tylko jedna łyżka. Podobnie będzie z nożem czy deską do krojenia, które spokojnie można użyć przecież do różnych warzyw. Warto także zmywać szczególnie mocno zabrudzone naczynia od razu, póki zanieczyszczenia łatwo mogą odejść z powierzchni garnka czy talerza. Pozostawianie w zlewie sterty naczyń „do namoknięcia” tylko utrudni wam później zadanie. Rodzinny kompromis Często panie domu rozpieszczają członków swoich rodzin. Głowa domu woli bigos, dzieci przepadają za pierogami, a babcia czy dziadek preferuje galaretę. Dość! Musicie podejmować czasem trudne decyzje i gotować jedno danie dla całej rodziny – nie odkryjecie w ten sposób Ameryki, ale tylko w ten sposób uda wam się zaoszczędzić olbrzymią ilość czasu pracy. Jeżeli już domownicy uparli się na kilka dań, warto strategicznie wybrać np. upieczenie kilku dań podczas jednego włączenia piekarnika. Zaoszczędzicie nie tylko czas na rozgrzanie pieca, ale też sporo energii. Powiedzenie o dwóch pieczeniach na jednym ogniu nie wzięło się znikąd! Przygotowanie produktów Zdarza się, że marnujecie czas także w czasie zwykłego gotowania....

makowiec
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy
Upiekłeś makowiec, ale w środku jest dziura? Zapomniałeś zrobić 1 rzeczy przed pieczeniem
Niedługo święta i czas na tradycyjne wypieki! Jeżeli makowiec zwykle wam nie wychodził, to nie zniechęcajcie się - wiemy, jak temu zaradzić!

Makowiec to jedno z tradycyjnych świątecznych ciast, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Wszyscy goście się go spodziewają, dlatego robisz wszystko, by makowiec wyszedł idealny. Mimo to zdarza się, że w środku ciasta jest… dziura. Dlaczego tak się dzieje? Zawijany makowiec Strudel z makiem, zwany po prostu zawijanym makowcem, to podstawa w polskiej kuchni. Ten rodzaj ciasta przyszedł do nas najprawdopodobniej z dawnych Austro-Węgier, ponieważ był tam bardzo popularny. Jest nieco podobne do ciasta francuskiego, choć w Polsce często robi się strudel z ciasta drożdżowego. Obowiązkowo musi się w nim znaleźć słodkie nadzienie, np. jabłka, wiśnie albo masa makowa. Skąd dziura w makowcu? Jak to się dzieje, że w zawijanym makowcu tworzy się dziura i ciasto wygląda zdecydowanie mniej efektownie? Są aż trzy powody, dla których tak się dzieje! Powietrze – tak, najczęściej wszystkiemu winne jest… powietrze! W trakcie pieczenia gromadzi się ono między warstwami ciasta i ciężkiej masy makowej. Nie może znaleźć ujścia, więc „rozpycha” się w środku. W efekcie gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika i przekroimy, powietrze nareszcie ucieka z makowca, a sam wypiek zmniejsza swoją objętość o połowę. Technika – jeżeli nie mamy wprawy, to łatwo możemy zepsuć makowca poprzez stosowanie złej techniki zawijania ciasta. Jeśli będziemy to robić zbyt delikatnie, to wówczas również w środku makowca po upieczeniu pojawi się dziura. Farsz – mamy złą wiadomość dla sknerusów! Oszczędzanie w gotowaniu zwykle zupełnie się nie opłaca i podobnie jest w przypadku makowców. Jeżeli damy do środka zbyt mało farszu, to ciasto będzie puste w środku i mało apetyczne. Sposób na idealny makowiec Aby makowiec był taki, jak trzeba, wystarczy zastosować małą kuchenną sztuczkę....

Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy
Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...