Dlaczego należy unikać oleju palmowego? Ogłoszono, że jego główny składnik przyspiesza tę groźną chorobę
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego należy unikać oleju palmowego? Ogłoszono, że jego główny składnik przyspiesza tę groźną chorobę

Kupujecie słodkie i słone przekąski? Zwróćcie uwagę czy w składzie produktów nie ma oleju palmowego. Jeśli jest, odłóżcie przysmak z powrotem na półkę. Wyjaśniamy dlaczego.

Olej palmowy może występować w 2 postaciach: świeżej oraz utwardzonej. Ta druga powoduje, że tłuszcz staje się bardziej wartościowy dla przemysłu. Zaczyna być jednak szkodliwy dla zdrowia. O tym, że należy go unikać, bo może powodować wiele groźnych chorób, wiedzieliśmy od dawna. Teraz dowiadujemy się, że może nie tylko sprzyjać powstawaniu chorób, ale też wywoływać jedną z nich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Olej palmowy to źródło groźnych tłuszczów trans

Olej palmowy to bardzo popularny tłuszcz wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Jest doskonałym tłuszczem dla producentów żywności: łatwy w wykorzystaniu, przechowywaniu, tani. Ale to wszystkie zalety tego roślinnego tłuszczu. Z perspektywy klientów kupujących żywność zawierającą olej palmowy, ten rodzaj tłuszczu nie ma żadnych zalet. Po pierwsze jego właściwości powodują, że bliżej mu do niezdrowych tłuszczów zwierzęcych, niż polecanych przez lekarzy – roślinnych.

Gdyby w przemyśle stosowany był surowy olej palmowy, jego wpływ na zdrowie byłby całkiem inny. Problem polega na tym, że ten tłuszcz, który znajdujemy w produktach, to utwardzony olej zawierający niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans. Powstają w czasie uwodornienia, czyli utwardzenia oleju. Spożywanie dużych ilości tłuszczów trans m.in. zmienia właściwości błon komórkowych zmniejszając ich elastyczność i przepuszczalność, a także odkładanie się złego cholesterolu. W rezultacie mogą powodować:

  • Zmiany miażdżycowe
  • Choroby sercowo — naczyniowe
  • Nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej i otyłość
  • Cukrzycę typu 2
Zobacz także
czy można wykorzystać butelkę plastikową po wodzie?

Robicie to z plastikową butelką po wodzie? Trujecie sami siebie

Kotlet schabowy

Polacy nagminnie dodają to do schabowych. Tym składnikiem nieświadomie trujecie siebie i swoją rodzinę

Niebezpieczny kwas palmitynowy. Główny składnik oleju palmowego

Kwas palmitynowy, czyli główny składnik oleju palmowego stał się ostatnio przedmiotem badań naukowych. Wyniki badan przeprowadzonych w Instytucie Biomedycyny w Barcelonie zostały opisane i opublikowane w naukowym czasopiśmie „Nature”. Naukowcy hodowali komórki nowotworowe w obecności kwasu palmitynowego i zauważyli,  że pojawiają się w nich modyfikacje genetyczne, które tworzą sieci umożliwiające rozprzestrzenianie się nowotworu. Po sprawdzeniu wyników testów badacze potwierdzili, że komórki po kontakcie z kwasem palmitynowym wykazywały zwiększoną zdolność do tworzenia się przerzutów nowotworowych. Ta zwiększona zdolność utrzymywała się na wysokim poziomie nawet wtedy, gdy czas kontaktu komórek z kwasem palmitynowym był bardzo krótki.

Wnioski z badań były takie, że spożywanie oleju palmowego,  zawierającego kwas palmitynowy stymuluje  rozwój przerzutów nowotworowych. 

Aby unikać niebezpiecznego oleju palmowego, czytajcie składy umieszczone na opakowaniach produktów. Wyczulcie się na składy szczególnie kupując słodkie i słone przekąski.

Źródło: Wyborcza.pl, poradnikzdrowie.pl

Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy
Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

napary odchudzające
Adobe Stock
Newsy
Pijcie codziennie ten napar na pusty żołądek, a kilogramy błyskawicznie zlecą
Utrata zbędnych kilogramów to bardzo skomplikowany proces. Do celu mogą was przybliżyć nie tylko regularne ćwiczenia i zdrowa dieta, ale również picie ziołowych naparów przyrządzonych na przykład z mniszka lekarskiego. Najlepsze efekty uzyskacie przyjmując go na czczo.

Picie ziołowych naparów to najlepsze, co możecie zrobić dla swojego organizmu chcąc zrzucić zbędne kilogramy. Tego typu mikstury nie tylko sprawią, że szybciej schudniecie, ale również pomogą wyeliminować nagromadzone w waszym ciele toksyny. Wypijane na czczo pozytywnie wpłyną także na zmniejszenie łaknienia o poranku. Do najzdrowszych i jednocześnie najbezpieczniejszych ziołowych naparów, które możecie przyrządzić samodzielnie w domu, z pewnością należą te z mniszka lekarskiego czy karczocha. Napar z mniszka lekarskiego Ta niepozorna roślina działa bardzo wszechstronnie. Zawarte w niej kwasy – kawowy, askorbinowy oraz chlorogenowy, przede wszystkim wspomagają odchudzanie, ale również działają przeciwcukrzycowo oraz moczopędnie . Na tym jednak nie koniec.  Regularne spożywanie naparu z mniszka lekarskiego wspomaga również odporność oraz trawienie , ale także reguluje cykle miesiączkowe oraz pomaga w leczeniu chorób skóry. Mniszek lekarski wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Przyrządzenie naparu z rośliny jest banalnie proste. Wystarczy, że w rondelku z wodą umieścicie dwie łyżeczki mniszka lekarskiego , a następnie całość zagotujecie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z gazu i przykryjcie pokrywką, aby mógł odpocząć. Następnie przelejcie do szklanki i gotowe! Napar z karczocha W zrzuceniu zbędnych kilogramów bardzo pomocny okazuje się również napar przygotowany z karczocha. Warzywo posiada aż 4 substancje odchudzające – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy oraz niacynę. Związki te nie tylko usprawniają proces trawienia , ale także przyspieszają metabolizm i zapobiegają napadom głodu. Na tym jednak nie koniec. Regularne spożywanie karczochów hamuje produkcję komórek nowotworowych oraz...

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

nutella składniki
Adobe Stock
Newsy
Jak tak naprawdę powstaje Nutella? Przeczytaj, zanim kupisz ją swoim dzieciom
Chociaż wymieniane w reklamach składniki Nutelli powszechnie uchodzą za zdrowe, jej producenci wciąż zapominają przestrzegać przed ogromnymi ilościami zawartego w produkcie cukru. Z czego tak naprawdę robi się ten pyszny krem czekoladowy na kanapki? Sami się przekonajcie.

Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna. Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość . Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa? Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu.  Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia. W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością , szczególnie wśród dzieci. Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu To oczywiście nie...