Dlaczego na jajkach ze sklepu znajdują się kurze odchody? Odpowiedź znają nieliczni
Własne
Newsy

Dlaczego na jajkach ze sklepu znajdują się kurze odchody? Odpowiedź znają nieliczni

Przynieśliście ze sklepu jajka i zauważyliście, że znajdują się na nich kurze odchody? Czy wiecie, co to oznacza?

Być może nigdy nie myśleliście o kurzych jajkach w ten sposób, ale niezaprzeczalnym faktem jest to, że jajko kurze wychodzi z tego samego otworu, co kurze odchody... To właśnie dlatego jajka przyniesione ze sklepu czy bazaru, mogą mieć na swojej powierzchni pozostałości odchodów.

Na pewno zadajecie sobie teraz pytanie, dlaczego producenci nie czyszczą takich jaj, zanim wystawią je na sprzedaż? Odpowiedź jest bardzo prosta. Ponieważ nie mogą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego na jajkach ze sklepu są resztki kurzych odchodów?

Na pewno spotkaliście się kiedyś z tym, że na kupionych w sklepie czy na bazarze jajkach, widać kurze odchody. Czy to zwykłe zaniedbanie ze strony producentów? Bynajmniej. Odchody te są zostawianie na jajkach celowo, ponieważ regulacje Unii Europejskiej zakazują mycia i czyszczenia jaj, przeznaczonych do sprzedaży i spożycia przez konsumentów.

Zobacz także
Trwa kryzys w branży drobiarskiej. Czy ceny jajek też wzrosną?

Trwa kryzys w branży drobiarskiej. Czy ceny jajek też wzrosną?

Obranie jajek wg patentu Magdy Gessler to hit internetu. Gwiazda się z nimi nie patyczkuje

Obranie jajek wg patentu Magdy Gessler to hit internetu. Gwiazda się z nimi nie patyczkuje

Dlaczego mycie jajek jest zakazane?

„Fuj” - to powszechna reakcja ludzi na widok brudnych kurzych jaj. Producenci nie mogą jednak ich myć na długo przed spożyciem. Nawet, gdyby to robili, nie jest to wskazane. Dlaczego?

Tuż przed wyjściem z kury, jajko pokrywa powłoka olejowa, nalot, który chroni je i czyni nieprzepuszczalnym dla chemikaliów i bakterii ze świata zewnętrznego. Gdy usuniemy ten nalot, jajka staną się porowate, co potencjalnie pozwoli chemikaliom i bakteriom przedostać się do ich wnętrza.

Jeśli po przyjściu ze sklepu do domu zauważycie, że na jajkach znajdują się resztki odchodów, nigdy ich nie myjcie, przed włożeniem do lodówki. Jeżeli jednak umyliście takie jajka, pamiętajcie, że wszystkie umyte jajka muszą być następnie przechowywane w lodówce. Niższa temperatura spowalnia (ale nie zatrzymuje) wzrost wszelkiego rodzaju bakterii.

Chcąc oczyścić jajka niektórzy ludzie używają różnych chemikaliów. Niektórzy stawiają na metody naturalne i rozpuszczają kilka łyżek octu jabłkowego w wodzie i myją w tym jajka.

Jeśli chcecie umyć sklepowe jajka, pod żadnym pozorem nie stosujcie żadnych chemikaliów. Używając takich środków trzeba się liczyć z tym, że po wypłukaniu nalotu oleistego wnętrze jaja może wchłonąć to, na co wystawiona jest jego zewnętrzna część. W ten sposób możemy nieumyślnie wprowadzić do środka chemikalia, które nigdy nie powinny się znaleźć w żadnym jaju.

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Handel jajkami
Wikipedia commons
Newsy
Kiedy należy myć jajka? Po przyniesieniu do domu czy przed użyciem? Wiele osób będzie zaskoczonych
Mycie jajek może wydawać się stratą czasu. Jednak może zdarzyć się, że ta czynność uratuje was przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

Z pewnością znacie ludzi, którzy po powrocie do domu z zakupów, od razu zaczynają wszystko myć. Czasem takie sytuacje mogą wyglądać komicznie, czasem jednak są uzasadnione. Szczególnie dziś, w dobie koronawirusa, higiena i zachowanie czystości powinno być nawykiem dla każdego. Z produktów spożywczych kupowanych w sklepach, które mogą być dotykane przez wiele osób, powinniśmy myć zwłaszcza te, które jemy bezpośrednio, bez obierania. Chodzi tu między innymi o warzywa, np. pomidory, sałatę czy ogórki. Czy słyszeliście może kiedyś o myciu jajek? Być może odbierzemy komuś właśnie ochotę na jajecznice, ale nic na to nie poradzimy, chcemy być z wami szczerzy. Na jajkach sprzedawanych w sklepach, supermarketach i na bazarach zalega całe mnóstwo niewidocznych dla oka bakterii kałowych... Przyznacie sami, brzmi to niezbyt zachęcająco. Niestety nie oszukamy natury – wszyscy dobrze wiecie, w jaki sposób kura znosi jajka i w jakich to się odbywa warunkach. Czy jajka należy myć? Inne bakterie znajdują się na jajkach wiejskich, inne na tych, wyprodukowanych w wielkopowierzchniowych kurzych. Różnica polega na tym, że jaja wiejskie szybciej trafiają na bazary i do naszych koszyków. Te produkowane masowo przechodzą dłuższą drogę, w czasie której bakterie dalej się rozmnażają i przetwarzają. Jednak każde bakterie są drobnoustrojami chorobotwórczymi, a na jajkach szczególnie często pojawiają się bakterie salmonelli. Żeby uniknąć przedostawania się ich do pożywienia, w czasie przygotowywania posiłków, należy je umyć. Po umyciu zawsze warto wytrzeć do sucha, najlepiej ręcznikiem papierowym, a nie ściereczką przeznaczoną do wielokrotnego użytku. Jajek natomiast nie powinno się myć, jeśli nie zamierzacie ich od razu użyć, tylko będziecie przechowywać w...

Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Pixabay
Newsy
Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Czy pęknięte jajko nadaje się do zjedzenia? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Odpowiedź może was zaskoczyć. 

Każdemu zdarzyło się kiedyś wrócić z pękniętym jajkiem ze sklepu. Często uważa się, że jeśli szybko schowa się je do lodówki, mogą być one bezpiecznie spożyte. Czy to prawda? Nie do końca.  Czy można zjeść pęknięte jajko? Jeśli zauważycie pęknięte jajko od razu po przyjściu ze sklepu, najlepiej wykorzystajcie je natychmiast i przygotujcie w postaci jajecznicy, omletu, jajka sadzonego czy po benedyktyńsku.  Jeśli nie zamierzacie wykorzystywać jajka od razu, najlepiej jak najszybciej je wyrzucić. Przetrzymywanie go w lodówce przez kilka dni może przyczynić się do skażenia salmonellą, ale także do przeniesienia się bakterii na inną żywność w lodówce. Salmonella to popularna choroba zakaźna, która powoduje objawy ciężkiego zatrucia pokarmowego. Można się nią zakazić poprzez nieodpowiednio przechowywane jaj, niedogotowane i surowe jajka bądź mięso.   Dlaczego warto jeść jajka? Jajka to bardzo korzystny element diety. Bogate są w wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy A, E i K, a także wapń, cynk czy potas. Jakie inne korzyści czerpie organizm ze spożywania jajek? Są one bogatym źródłem białka Doskonale działają na zmysł wzroku Są sycące i bogate w zdrowe tłuszcze. Czytaj też: Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne
Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Dlaczego jajko wygląda dziwnie po ugotowaniu? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. Ile można przechowywać jajka na twardo? Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Ile powinno gotować się jajka? Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor , a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
Pilne ostrzeżenie GIS przed skażonymi jajkami. Mogliście je kupić w Biedronce
Kupiliście w Biedronce jajka od tego producenta? Uważajcie - są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował najnowsze ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych z chowu na wolnym wybiegu sprzedawanych w marketach Biedronka. Na powierzchni skorupek tych jaj odkryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli. O jaką konkretnie partię chodzi? GIS wycofuje popularne jajka Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli na powierzchni popularnych jajek. Jeśli kupiliście ostatnio jajka marki Moja kurka, koniecznie przyjrzyjcie się ich opakowaniu, bo być może kupiliście partię skażoną salmonellą. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozmiar L Numer partii: POW12 20.11 Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901. Zdjęcia produktu: Ostrzeżenie dla konsumentów Pod żadnym pozorem nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, zwłaszcza na surowo, z uwagi na potencjalne ryzyko dla zdrowia. Należy też pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek, mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Jeśli kupiliście w sklepie te jajka, nie jedzcie ich, tylko zwróćcie je do sklepu. Czy pałeczki Salmonelli są groźne dla zdrowia? Spożycie produktów skażonych pałeczkami Salmonelli, może doprowadzić do silnego zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten konkrety...