Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego majonez powinno się dodawać dopiero przed samym spożyciem sałatki jarzynowej? Będziecie zaskoczeni

Większość z was nie wyobraża sobie świąt bez przepysznej sałatki jarzynowej. Jeśli chcecie, by zasmakowała waszym gościom dodajcie majonez dopiero przed samym zaserwowaniem.

Nie wiedzieć czemu przyjęło się, że majonez należy dodać do sałatki jarzynowej od razu po jej przyrządzeniu, a następnie całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Okazuje się, że to błąd. Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że sos powinno się łączyć z warzywami dopiero przed samym zaserwowaniem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?

Najznamienitsi szefowie kuchni potwierdzają – warzywa należy łączyć z majonezem dopiero przed samym zaserwowaniem sałatki jarzynowej. Okazuje się bowiem, że dodany wcześniej sos bardzo negatywnie wpływa na smak potrawy i przyspiesza jej psucie. Nigdy więcej tego nie róbcie.

Przepis na sałatkę jarzynową

Będziecie potrzebować:

  • Warzyw: 3 dużych ziemniaków, 2 dużych marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego 
  • 1 jabłka
  • 3 dużych jajek
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 litrów bulionu
  • Przypraw: pieprzu, soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z gorącym rosołem. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możecie przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują.
  2. Po 40 minutach wyjmijcie warzywa z wody i pozostawcie do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmijcie z nich skórkę.
  3. Obrane warzywa pokrójcie w niewielką kostkę i umieśćcie w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu).
  4. W rondelku pełnym zimnej wody umieśćcie jajka i ugotujcie je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć).
  5. Ugotowane jajka przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie je ze skorupek. Kiedy trochę ostygną zacznijcie je kroić w drobną kostkę. Tak przygotowane dodajcie do miski z pozostałymi składnikami.
  6. Jabłko obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w niewielką kostkę. Groszek konserwowy odcedźcie z wody. Ogórki kiszone podzielcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajcie do powstającej sałatki jarzynowej.
  7. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszajcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem zmieszajcie składniki z jogurtem naturalnym i majonezem.

Smacznego!

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...

sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy
Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza
Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Przepis na sałatkę gyros Składniki 2 piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych 170 gramów kukurydzy konserwowej 3 pomidory ½ kapusty pekińskiej 3 łyżki majonezu Keczup Szczypiorek Olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny). Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie...

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. W wersji z burakiem i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.

W skład tradycyjnej sałatki jarzynowej wchodzi marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, groszek, ogórki kiszone, jabłko oraz majonez. Nasza propozycja, choć szalona, zawiera większość z tych produktów. Dodatkowo została wzbogacona o przepysznego i zdrowego buraka, szczypiorek i białą rzodkiew. Nie znajdziecie w niej jednak jabłka, ani kiszonych ogórków – zostały zamienione na korniszony. Przepis na sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, a smak naprawdę niesamowity. Sałatka jarzynowa z burakiem idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Będziecie potrzebować: ½ białej rzodkiewki 1 puszki groszku konserwowego 1 pęczka szczypiorku 1 dużego buraka  2 dużych marchewek  2 średnich pietruszek 3 średnich ziemniaków  5 ogórków korniszonów 5 jajek z chowu ekologicznego 4 łyżek majonezu (najlepiej domowego) Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy zacznie wrzeć umieśćcie w niej 1 łyżkę soli. Warzywa – marchewki, pietruszki, ziemniaki, buraka oraz rzodkiew opłuczcie pod bieżącą wodą, umieśćcie we wrzątku (nie obierajcie), gotujcie aż do miękkości, odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia. Kiedy warzywa już ostygną obierzcie je ze skórki, pokrójcie na drobną kosteczkę i przełóżcie do dużej miski. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na powierzchni wody). Tak przygotowane jajka obierzcie ze skorupek, pokrójcie w kosteczkę (lub umieśćcie w specjalnym sprzęcie do krojenia jajek) i przełóżcie do miski z warzywami. Ogórki również pokrójcie, szczypiorek drobno posiekajcie, z...

Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Choć znają ją wszyscy, niewielu wie, że potrzebne do jej przygotowania warzywa powinno się gotować w skórce.

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Z pewnością przygotowujecie ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej.  Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Nie jest tajemnicą, że podczas obróbki termicznej, warzywa tracą nieco swoich witamin oraz minerałów. By nie wspierać tego procesu, najlepiej gotować je w tak zwanych mundurkach, a dopiero później obierać. Pamiętajcie również, by zbyt długo nie trzymać ich w wodzie. Po wyjęciu z wrzątku, powinny być półtwarde. Okazuje się również, że warzywa należy umieszczać w garnku stopniowo (nie wszystkie na raz). Najpierw włóżcie do niego marchew, po 6 minutach ziemniaki, po kolejnych 6 minutach pietruszkę, a na koniec seler (jeśli go używacie). Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebowali: Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego 1 jabłka 3 jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich...