Nie wiedzieć czemu przyjęło się, że majonez należy dodać do sałatki jarzynowej od razu po jej przyrządzeniu, a następnie całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Okazuje się, że to błąd. Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że sos powinno się łączyć z warzywami dopiero przed samym zaserwowaniem.

Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?

Najznamienitsi szefowie kuchni potwierdzają – warzywa należy łączyć z majonezem dopiero przed samym zaserwowaniem sałatki jarzynowej. Okazuje się bowiem, że dodany wcześniej sos bardzo negatywnie wpływa na smak potrawy i przyspiesza jej psucie. Nigdy więcej tego nie róbcie.

Przepis na sałatkę jarzynową

Będziecie potrzebować:

  • Warzyw: 3 dużych ziemniaków, 2 dużych marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego 
  • 1 jabłka
  • 3 dużych jajek
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 litrów bulionu
  • Przypraw: pieprzu, soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z gorącym rosołem. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możecie przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują.
  2. Po 40 minutach wyjmijcie warzywa z wody i pozostawcie do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmijcie z nich skórkę.
  3. Obrane warzywa pokrójcie w niewielką kostkę i umieśćcie w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu).
  4. W rondelku pełnym zimnej wody umieśćcie jajka i ugotujcie je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć).
  5. Ugotowane jajka przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie je ze skorupek. Kiedy trochę ostygną zacznijcie je kroić w drobną kostkę. Tak przygotowane dodajcie do miski z pozostałymi składnikami.
  6. Jabłko obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w niewielką kostkę. Groszek konserwowy odcedźcie z wody. Ogórki kiszone podzielcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajcie do powstającej sałatki jarzynowej.
  7. Całość doprawcie solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszajcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem zmieszajcie składniki z jogurtem naturalnym i majonezem.

Smacznego!