Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie

Chleb zapakowany w folię ma swoje plusy i minusy. Jeśli zależy wam na smaku, lepiej jednak go nie kupujcie.

Większość Polaków nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia pajdy świeżego chleba. Zwykle spożywamy go w formie kanapki z serem lub wędliną albo podajemy z zupą lub dodajemy do drugiego dania. W sklepach spożywczych i piekarniach mamy do wyboru mnóstwo rodzajów chleba.

Możemy kupić między innymi:

  • chleb pszenny
  • chleb razowy
  • chleb żytni
  • chleb orkiszowy
  • chleb wypiekany z mąki kukurydzianej, gryczanej czy jaglanej

Chleby mają też różnego rodzaju dodatki. Na sklepowych półkach mamy do wyboru chleb z posypką z maku, pestkami dyni czy słonecznika. Nie bez znaczenia jest też sposób pakowania chleba.

Kupując chleb sami wkładacie go do papierowej torby czy też może wybieracie gotowy, zapakowany w folię i pokrojony już wcześniej chleb? Podczas gdy ta pierwsza opcja może sprawić, że wasz chleb będzie dłużej świeży, ta druga nie jest niestety dobrym wyborem. Dlaczego?

Zobacz także
Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do słoika tę rzecz

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do nich tę rzecz

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego chleb pakowany jest w foliowe torebki?

Na pewno nie raz zdarzyło wam się kupić w sklepie spożywczym czy piekarni chleb pokrojony i zapakowany w foliową torbę. Lepiej tak nie róbcie. Dlaczego? Ponieważ folia ta sprawia, że chleb bardzo traci na swoich walorach smakowych.

Foliowa torba ma oczywiście kilka zalet. Dzięki niej chleb się nie rozsypuje i łatwo przetransportować go do domu. Chroni ona również chleb przed nadmierną utratą wilgoci. Niestety, folia sprawia też, że chleb szybciej przechodzi proces utleniania, przez co staje się gumowaty i nie ma chrupkości. Tak zapakowany chleb szybciej również zostanie zaatakowany przez pleśń.

Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość chleba?

Najważniejszą rzeczą jest, żeby tuż po przyniesieniu chleba do domu umieścić go w drewnianym chlebaku. Dzięki niemu nasz chleb dłużej pozostanie świeży. Możecie też włożyć do chlebaka przekrojoną połówkę jabłka. Owoc ten szybko wyrówna straty wody w chlebie i sprawi, że wasz chleb będzie wolniej czerstwiał.

Jest też sposób, który stosowały nasze babcie, który polega na owinięciu bochenka chleba w bawełnianą szmatkę. Takie naturalne opakowanie zapewniało cyrkulację powietrza, a jednocześnie chroniło chleb przed nadmiernym wysuszeniem.

A wy jakie macie sposoby na utrzymanie świeżości chleba?

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...

jak wybrać dobry schab
AdobeStock
Newsy
Jak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół. Jest kluczowy
Gwarancją, że kotlety schabowe wyjdą smaczne jest dobre mięso – sprawdźcie, jak rozpoznać smaczny schab!

Trudno wyobrazić sobie polski dom, w którym w ogóle nie przyrządza się kotletów schabowych. To jest jedno z podstawowych polskich dań, zaraz obok rosołu i kotletów mielonych! Każdy ma swój sposób na schabowe, choć podstawowy przepis na to danie cały czas pozostaje taki sam. Sprawdźcie, jak rozpoznać najlepsze mięso na schabowe i jakiego unikać. Jaki schab jest najlepszy? Tylko smaczny schab jest gwarantem dobrych kotletów! Niestety, nawet najlepsza marynata ani dobrze zrobiona panierka nie uratują schabowych, jeśli mięso jest niedobre. A co gorsza – zepsute! Najważniejszy jest kolor mięsa - w ten sposób od razu rozpoznacie, czy schab jest świeży. Koniecznie zwracajcie na to uwagę! Poniżej zebraliśmy dla was więcej porad, dzięki którym nigdy nie zdarzy się wam już kupić nieświeżego schabu. Kupujcie ze sprawdzonego źródła – najlepiej w prawdziwym mięsnym sklepie. Możecie na własne oczy zobaczyć wtedy cały kawałek schabu, a nawet poprosić sprzedawcę, żeby pokazał wam mięso z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ schab sprzedawany w supermarketach albo już jest pokrojony na kotlety, albo tak ułożony na ladzie, że inne kawałki mięsa go przykrywają i nie możecie ocenić jakości schabu. Kolor – dobry i świeży schab powinien mieć ładny, głęboki różowy kolor. To właśnie w ten sposób najłatwiej jest rozpoznać świeży schab – nawet, jeżeli jest już zapakowany! Jeśli mięso jest blade, to kotlety wyjdą suche i twarde, dlatego lepiej nie kupować takiego schabu. Z kolei jeśli jego kolor jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, absolutnie go nie kupujcie! Takie mięso jest już zepsute. Struktura – świeży i smaczny kawałek schabu będzie lekko wilgotny, zwarty i sprężysty. Z wierzchu powinien się delikatnie błyszczeć. Z kolei...

Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Popełniliście 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Na pewno popełniliście 1 błąd
Planujecie upiec samodzielnie chleb? Trzymajcie się poniższych wskazówek, a wyjdzie wam chleb idealny.

Z uwagi na rosnące ceny chleba, coraz więcej osób decyduje się upiec go samemu w domu. Czy to trudne? Nie, ale powinniście trzymać się kilku kluczowych zasad, dzięki którym wasz chleb będzie idealny w smaku. Jak upiec idealny chleb? Pieczenie chleba jest tańsze niż jego kupowanie, ale tylko wtedy, gdy zjadamy go do końca i nie pozwalamy, by się zmarnował. Podobnie jak w przypadku gotowania, nasza umiejętność pieczenia poprawia się wraz z praktyką. Regularne pieczenie chleba ma swoje zalety - dzięki niemu możecie nabrać wprawy i wyeliminować ryzyko popełniania tych samych błędów w przyszłości.  Dlaczego chleb nie wyrasta podczas pieczenia? Czasami zdarza się, że chleb w ogóle nie wyrasta w trakcie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika jest oklapnięty. Dlaczego tak się dzieje? Prawdopodobnie miała na to wpływ zbyt duża wilgotność ciasta użytego do uformowania bochenka. Innym powodem może być dodanie zbyt dużej ilości soli, która powoduje mniejszą aktywność drożdży. Winą może być też cukier - jego zbyt mała ilość lub brak. Cukier to pożywka dla drożdży - gdy dodamy go do ciasta za mało lub nie dodamy go wcale - nasz chleb nie wyrośnie. Kolejnym powodem może też być to, że chleb piekł się w zbyt niskiej temperaturze. Najczęstsze błędy podczas pieczenia chleba Istnieje wiele błędów, jakie można popełnić w trakcie przygotowywania i pieczenia chleba. Oto tylko niektóre z nich. Skórka waszego upieczonego chleba jest blada i nieprzyrumieniona? Wygląda na to, że piekliście swój chleb w zbyt niskiej temperaturze. Wasze ciasto nie podwoiło się po wyrośnięciu? Chodzi o drożdże. Kiedy drożdże zaczynają się namnażać, wytwarzają dużo bąbelków dwutlenku węgla. Te bąbelki zostają uwięzione w cieście,...

Chleb tak drogi, że pieczecie go sami? Uważajcie, by nie popełnić tych błędów przy wypieku pieczywa
Flickr
Newsy
Chleb tak drogi, że pieczecie go sami? Uważajcie, by nie popełnić tych błędów przy wypieku pieczywa
Zdarza się, że chcąc zrobić coś dobrze – przedobrzycie. Podpowiadamy czego nie dodawać za dużo, żeby domowy chleb się udał.

Istnieje kilka żelaznych zasad pieczenia chleba. Nie musicie się do nich stosować, ale nie narzekajcie gdy chleb nie będzie idealnie chrupiący na zewnątrz, miękki w środku i nie będzie miał doskonałego smaku. Jeśli jednak chcecie upiec chleb, który nie ma żadnych wad i znika w domu w jedną chwilę, poznajcie najczęstsze błędy popełniane przy pieczeniu chleba i nigdy więcej ich nie róbcie. Jaki powinien być idealny chleb? Świeży bochenek, z rumianą, chrupiąca skórką i delikatnym, miękkim miąższem - to nie wszystkie cechy idealnego chleba. Chleb powinien także być zdrowy. Jemy go przecież często, stanowi podstawę wielu śniadań i kolacji, nie byłoby dobrze, gdybyśmy spożywali w dużej ilości niezdrowe składniki dodawane czasem do chleba. Polepszacze, które często wykorzystywane są do wypiekania taniego chleba to powód, dla którego decydujecie się kupować pieczywo w lokalnych piekarniach, a nie w marketach. Chleb kupowany w piekarniach ma znane pochodzenie i skład oraz jest zdrowszy od tego pieczonego na masową skalę. Ma jednak inną wadę – jest drogi. A dobry chleb powinien być nie tylko pachnący, smaczny i zdrowy, ale też tani. Chleb wypiekany z kontrolowanych składników, bez nadmiernej ilości soli i bez polepszaczy możecie upiec też w domu. Można to zrobić przy użyciu zakwasu, lub zwykłych drożdży. Jak upiec w domu chleb i nie popełnić błędów, z powodu których wypiek nie będzie udany? Błędy popełniane przy pieczeniu chleba – jak ich uniknąć? Podpowiadamy jak przygotować ciasto i upiec dobre, domowe pieczywo: Dlaczego chleb nie wyrasta? Chleb wyrasta na zakwasie lub drożdżach. W obu przypadkach upewnijcie się, że są świeże i aktywne. Jeśli używacie drożdży, sprawdźcie datę przydatności, a przygotowując zaczyn użyjcie ciepłej wody lub mleka....