Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz
Pixabay
Newsy

Dlaczego latem grzyby są aż tak robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz

Lato to czas, gdy w polskich lasach pojawiają się pierwsze okazy grzybów. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego są one wówczas tak robaczywe?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Zapaleni grzybiarze pochwalili się premierowymi koszami pełnymi kurek, a nawet natrafili na pierwsze prawdziwki i podgrzybki. Jeśli mieliście kiedyś okazję zobaczyć letnie grzyby, na pewno zwróciliście uwagę na fakt, że są one zwykle w tym okresie jednak bardzo robaczywe. Z czego to może wynikać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego letnie grzyby są robaczywe?

Letnie grzyby zwykle są pełne robaków. Pani Elżbieta, która jest zapaloną grzybiarką narzeka, że zebrane przez nią ostatnio okazy miały „niechcianych lokatorów”.

W okolicy Kutna uzbierałam mały koszyk prawdziwków i podgrzybków. Moja radość była jednak przedwczesna, przy czyszczeniu grzybów okazało się, że niemal połowa ma lokatorów. Zostało mi pól niewielkiego koszyka, akurat na sos do obiadu. Zbieram grzyby od lat, jesienią nigdy nie trafiłam na taką ilość robaczywych, co latem. Nie są to tylko moje obserwacje, ciekawe czemu tak się dzieje - powiedziała portalowi strefaagro.pl.

Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz
AdobeStock

Zobacz także
Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?

Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Dlaczego grzyby latem są robaczywe?

Przyczyny takiego stanu rzeczy należy szukać w aurze panującej o tej właśnie porze roku. Winna jest wysoka temperatura, która sprzyja namnażaniu larw.

Niższa temperatura, to nie tylko wolniejszy wzrost owocników ale i mniejsza konkurencja ze strony owadów. Zwłaszcza, jeśli wystąpiły już jesienne przymrozki, ilość zaczerwionych („robaczywych”) grzybów znacznie maleje. Latem masowo rosną między innymi: pieprznik jadalny, borowik szlachetny, płachetka zwyczajna. Specyfiką letnich grzybobrań są dokuczliwe owady, od których trzeba się oganiać podczas grzybobrań. Wysoka temperatura powoduje też szybki rozwój larw owadów żyjących w owocnikach grzybów – wyjaśniają specjaliści z portalugrzyby.pl.

A co na ten temat sądzą profesjonalni badacze specyfiki grzybów? Oddajmy głos mykologowi-naukowcowi, Izabeli Kałuckiej:

Owady mają różne cykle rozwoju, wiele zależy także od pogody, temperatury, wilgotności. Grzyby są wrażliwe na warunki atmosferyczne, nie są dla nich korzystne wysokie temperatury, potrzebna jest wilgotność – powiedziała dr hab. Izabela Kałucka, mykolog z Uniwersytetu Łódzkiego.

Wybieracie się na grzyby? GIS przypomina o pewnej bardzo ważnej rzeczy.

Źródło: strefaagro.pl

Kotlety grzybowe
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety grzybowe, które zrobią furorę na wigilijnym stole. Prawdziwy smak dzieciństwa
Polacy to nacja grzybiarzy. Maślaki, kurki, opieńki, prawdziwki – znamy się na grzybach, jak mało kto. I przyrządzamy z nich prawdziwe rarytasy.

Zupy grzybowe, grzybki marynowane, grzyby smażone – przepisów na dania z grzybów jest bez liku. A czy gotowaliście już kiedyś na obiad kotlety grzybowe? Ten pomysł wcale nie jest od rzeczy, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Grzyby nie oferują w swoim składzie zbyt wielu cennych składników odżywczych, ale ich struktura jest dość podobna do struktury mięsa. Dzięki temu kotlety przygotowane z użyciem grzybów, mogą stać się ciekawym zamiennikiem tradycyjnych schabowych czy mielonych. Dzisiaj proponujemy wam z kolei ten przepis na Wigilię. A co! Jeżeli macie w rodzinie wielu mięsożerców, możecie zaskoczyć ich aromatycznymi kotletami na wigilijnym stole. I wszystko to w zgodzie ze starą tradycją niejedzenia mięsa 24 grudnia! Jeżeli dysponujecie w swojej spiżarce słoiczkiem suszonych borowików, nie wahajcie się ich użyć do tego przepisu. Ten smak jest po prostu obłędny! Składniki: Ok. 2 garście suszonych borowików (prawdziwków) 1 cebula 1 jajko Ok. 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka sosu sojowego albo przyprawy Maggi Sól i pieprz Olej do smażenia Natka pietruszka dla ozdoby Przygotowanie: Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie obgotowujemy. Kroimy borowiki bardzo drobno. Cebulkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy razem grzyby, cebulę, jajko i bułkę tartą. Dodajemy przyprawy. Wyrabiamy dość płaskie kotlety o dowolnym kształcie. My proponujemy wesołe, świąteczne choinki, które przypadną do gustu młodszym smakoszom. Do tego celu użyjmy foremek na ciastka. Smażymy na oleju z obu stron przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. „Choinki” możemy udekorować dla ciekawszego efektu „bombkami” z sera i „girlandami” z papryki. Źródło: Gotujmy.pl

miod
unsplash.com/@arwinneil
Newsy
Kupiliście słoik miodu, ale coś z nim nie tak? Sprawdźcie, czy nie jest podrobiony
Zakup miodu to nie jest tak prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Uważajcie, by nie popełnić tych kilku błędów.

Miód sztuczny to wynalazek z okresu I wojny światowej, kiedy to niedobory wymusiły podawanie żołnierzom namiastki wykonanej z przetworzonych cukrów. Taki „miód” przetrwał na rynku do dziś. Pół biedy, gdy zakupujemy go z pełną premedytacją za odpowiednią kwotę. Gorzej, gdy płacimy fortunę za słoik miodu, który dopiero w dom okazuje się tym sztucznym! Miodowi oszuści Mamy złą wiadomość dla osób oszczędnych. Zakup miodu sztucznego wiążę się z tym, że nie skorzystamy z leczniczych, zapachowych, a przede wszystkim smakowych walorów produktu pracy pszczół. „Miód” sztucznie otrzymany z rozkładu cukrów różnego pochodzenia to nie jedyna miodowa pułapka. Niestety częstą praktyką jest także podawanie pszczołom cukru i tzw. inwertów pszczelarskich, które skracają pracę owadów, ale psują smak otrzymywanego miodu. Jest to najczęstsza praktyka „psucia” miodu. Oprócz niej stosuje się niestety takie praktyki jak podgrzewanie miodu i rozpuszczanie go, by ukryć dodane uprzednio „cukrowe wkładki”. Nie trzeba nikomu tłumaczyć, że podgrzanie miodu to utrata jego zdrowotnych właściwości. Jak wykryć "podejrzanego"? Pierwszą rzeczą na którą warto zwrócić uwagę podczas kupowania miodu to etykieta. Powinna jasno wskazywać skąd dany miód pochodzi, jaki jest jego rodzaj itd. Unikajmy miodów oznaczonych jako te spoza Unii Europejskiej albo z domieszką miodów spoza UE. Tego rodzaju produkty zwykle pochodzą z Chin i są najgorszej jakości. To właśnie w nich stosuje się wspomniane praktyki „dosładzania” miodów. Nie warto także ufać do końca tanim mieszankom miodów. Jak to zwykle bywa, często najłatwiejszym wyznacznikiem jakości...

Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...

Kofeina
Flickr/Toshiyuki IMAI
Newsy
Jak sprawdzić czy spożywasz za dużo kofeiny? Jest na to prosty sposób
Najbardziej rozpowszechnionymi źródłami kofeiny są kawa, herbata i w mniejszym stopniu kakao. Kofeina w nadmiarze - szkodzi. Może przyszedł czas, by z niej częściowo zrezygnować?

Kofeina to środek psychoaktywny z grupy stymulantów. Jest stosowana jako dodatek do niektórych produktów, w tym napojów energetyzujących, a także do innych napojów, głównie gazowanych. Kofeinowy paraliż Kofeina występuje w różnych częściach wielu gatunków roślin, które wykorzystują ją jako naturalny pestycyd. Kofeina działa paraliżująco, a nawet zabójczo na owady, które żerują na tego typu roślinach. Podwyższony poziom kofeiny zanotowano również w glebie otaczającej sadzonki kawowca. Co za dużo, to niezdrowo Nie ma rzeczy, która miałaby na nas zbawienny wpływ, jeśli występuje w nadmiarze. Kawa jest tylko przykładem, a jej przedawkowanie powoduje wyraźne zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Nie każdy może poradzić sobie z codziennymi, często absurdalnymi dawkami kofeiny. Co prawda, kawa pomoże nam się obudzić lub dopisać nocą zakończenie pracy magisterskiej, ale nic tak, jak ona nie wypłucze z nas kilku cennych składników mineralnych, np. magnezu. Pochłanianie ogromnej ilości kofeiny nie daje organizmowi odpowiednio dużo czasu na konieczną regenerację. Skutki przedawkowania kofeiny Zanim poczujesz pierwsze niepokojące objawy może minąć nawet kilka godzin. Początkowe znaki szczególne przedawkowania przypominają tremę.   Jest to twój sygnał numer jeden, że powinieneś przestać spożywać kofeinę do końca dnia. Trema to uczucie drżenia lub potrząsania, chwilowego niepokoju. Nie mniej popularne oznaki przeciążenia organizmu kofeiną to biegunka, bóle głowy, bezsenność, gorączka czy drażliwość . Jeśli właśnie doświadczasz tych złych skutków, nie idź po kolejną filiżankę kawy. Ciało daje ci wyraźne znaki, że kofeiny na dziś po prostu wystarczy. Poważne objawy Dolegliwości, o...