Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz
Pixabay
Newsy

Dlaczego latem grzyby są aż tak robaczywe? Odpowiedź znają tylko doświadczeni grzybiarze

Lato to czas, gdy w polskich lasach pojawiają się pierwsze okazy grzybów. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego są one wówczas tak robaczywe?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Zapaleni grzybiarze pochwalili się premierowymi koszami pełnymi kurek, a nawet natrafili na pierwsze prawdziwki i podgrzybki. Jeśli mieliście kiedyś okazję zobaczyć letnie grzyby, na pewno zwróciliście uwagę na fakt, że są one zwykle w tym okresie jednak bardzo robaczywe. Z czego to może wynikać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego letnie grzyby są robaczywe?

Letnie grzyby zwykle są pełne robaków. Pani Elżbieta, która jest zapaloną grzybiarką narzeka, że zebrane przez nią ostatnio okazy miały „niechcianych lokatorów”.

- W okolicy Kutna uzbierałam mały koszyk prawdziwków i podgrzybków. Moja radość była jednak przedwczesna, przy czyszczeniu grzybów okazało się, że niemal połowa ma lokatorów. Zostało mi pól niewielkiego koszyka, akurat na sos do obiadu. Zbieram grzyby od lat, jesienią nigdy nie trafiłam na taką ilość robaczywych, co latem. Nie są to tylko moje obserwacje, ciekawe czemu tak się dzieje - powiedziała portalowi strefaagro.pl.

Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz
AdobeStock

Zobacz także
Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?

Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Dlaczego grzyby latem są robaczywe?

Przyczyny takiego stanu rzeczy należy szukać w aurze panującej o tej właśnie porze roku. Winna jest wysoka temperatura, która sprzyja namnażaniu larw.

- Niższa temperatura, to nie tylko wolniejszy wzrost owocników ale i mniejsza konkurencja ze strony owadów. Zwłaszcza, jeśli wystąpiły już jesienne przymrozki, ilość zaczerwionych („robaczywych”) grzybów znacznie maleje. Latem masowo rosną między innymi: pieprznik jadalny, borowik szlachetny, płachetka zwyczajna. Specyfiką letnich grzybobrań są dokuczliwe owady, od których trzeba się oganiać podczas grzybobrań. Wysoka temperatura powoduje też szybki rozwój larw owadów żyjących w owocnikach grzybów – wyjaśniają specjaliści z portalugrzyby.pl.

A co na ten temat sądzą profesjonalni badacze specyfiki grzybów? Oddajmy głos mykologowi-naukowcowi, Izabeli Kałuckiej:

- Owady mają różne cykle rozwoju, wiele zależy także od pogody, temperatury, wilgotności. Grzyby są wrażliwe na warunki atmosferyczne, nie są dla nich korzystne wysokie temperatury, potrzebna jest wilgotność – powiedziała dr hab. Izabela Kałucka, mykolog z Uniwersytetu Łódzkiego.

Źródło: strefaagro.pl

Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić
AdobeStock
Newsy
Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić
Zjedliście robaczywe maliny i zastanawiacie się, czym to może grozić? Rozwiewamy ewentualne wątpliwości.

Latem nie brakuje świeżych owoców – zarówno w sklepach, jak i we własnym ogródku. Jednak ten, kto uprawia własne owoce doskonale wie, ze nie da się całkowicie pozbyć nieproszonych gości, którzy się w nich pojawiają – zwłaszcza w malinach. Czy zjedzenie robaczywych malin czymś grozi? Sprawdźcie. Skąd biorą się robaki w malinach? Jeśli macie własny ogródek, to na pewno dobrze wiecie, że maliny przed zjedzeniem trzeba bardzo dokładnie obejrzeć. Często bowiem w środku tych owoców można znaleźć białe larwy, które zdecydowanie nie zachęcają do konsumpcji. Skąd się tam wzięły? Często robaczywe maliny nie powinny być powodem do zmartwień, ale do dumy! Obecność robaków świadczy bowiem o ekologicznej hodowli. Kupowane w sklepach owoce sezonowe są najczęściej pozbawione larw i innych niechcianych lokatorów ponieważ przy ich uprawie stosuje się chemiczne opryski. Jeśli więc znajdziecie robaczka w malinach lub innych owocach ze sklepów, to powinniście się tylko cieszyć – oznacza to, że były one uprawiane bez użycia pestycydów! Co się stanie po zjedzeniu robaczywych malin? Robaczywe maliny są ekologiczne. To już wiemy. Ale czy są zdrowe? Okazuje się, że przypadkowe zjedzenie białych robaków nie tylko nie jest szkodliwe dla zdrowia, ale może się mu nawet przysłużyć! W końcu owady to doskonałe źródło białka i w niektórych częściach świata są przysmakiem, choć u nas wzbudzają głównie obrzydzenie. Robaczywa malina nie jest wcale inna w smaku, dlatego możliwe jest, że nie raz zjedliście owoce z larwami i nawet o tym nie wiedzieliście. Przypadkowe zjedzenie robaczywych malin nie powinno nawet spowodować bólu brzucha, który często jest raczej konsekwencją malinowego obżarstwa, a nie zjedzenia kilku larw. Czy...

Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł?
Adobe Stock
Newsy
Przygotowaliście rozczyn z drożdży, odstawiliście go w ciepłe miejsce a on i tak nie wyrósł? To przez ten prosty błąd
Choć domowe ciasta drożdżowe są naprawdę przepyszne niewiele gospodyń podejmuje się ich samodzielnego przygotowania. Bowiem po drodze można popełnić wiele kulinarnych wtop. Jedną z nich jest niewyrośnięty rozczyn.

Bez względu na to czy zamierzacie przyrządzić chleb, ciasto czy słodkie drożdżówki będziecie potrzebować rozczynu powstałego na bazie drożdży, mleka, mąki oraz cukru. Na pierwszy rzut oka zrobienie mikstury wydaje się dziecinnie proste, nic bardziej mylnego. Istnieje bowiem ryzyko, że odstawiona w ciepłe miejsce nie wyrośnie. Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł? Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja warto wiedzieć, co było jej przyczyną tak, by następnym razem nie popełnić już żadnego błędu. Jednak, jak wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć. Jeśli więc czytacie ten artykuł przed zrobieniem rozczynu z drożdży to można powiedzieć, że jesteście uratowani.  Nieprawidłowa temperatura mleka na rozczyn Jedną z przyczyn, dla których wasz rozczyn nie wyrósł może być niewłaściwa temperatura mleka. Nie może być ono za zimne, ani za gorące. Należy je podgrzać, ale pod żadnym pozorem nie gotować. Wysoka temperatura zabija drożdże i zaparza ciasto. W ten sposób rozczyn nigdy nie wyrośnie. Dopilnujcie więc, by mleko było co najmniej letnie. Idealna temperatura wynosi 30-35 st. C. Rozczyn wyrastał w niewłaściwej temperaturze  Pamiętajcie, że jeśli w waszym mieszkaniu jest zbyt zimno rozczyn nie wyrośnie. Drożdże lubią ciepło. Najlepiej pracują w temperaturze 25-35 st. C. Dlatego też zimą warto je postawić obok kaloryfera nastawionego na jedynkę lub dwójkę. Nie rozkręcajcie go na piątkę – zbyt wysoka temperatura też nie jest sprzyjająca.  Pamiętajcie jednak, że ciasto drożdżowe musi mieć dostęp do tlenu, dlatego nie zasłaniajcie miski zbyt szczelnie. Wystarczy przykryć ją cienką ściereczką. Rozczyn zbyt długo leżakował Gotowy rozczyn powinniście odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut. Po upływie tego czasu powinniście od razu użyć go do wyrobienia ciasta. W...

Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Adobe Stock
Newsy
Robicie tak z grzybami? Przez ten fatalny błąd nawet jadalne grzyby mogą stać się trujące
Wybieracie się na grzyby? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy. Chodzi o sposób ich zbierania, który może okazać się opłakany w skutkach.

W polskich lasach pojawiły się pierwsze wielkie wysypy grzybów . Jeśli wybieracie się na grzybobranie, koniecznie pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie. Może wam ona uratować zdrowie. Dlaczego nie można zbierać grzybów do plastikowych reklamówek? W polskich lasach aż zaroiło się od grzybów. Nic dziwnego, że grzybiarze wyruszają już o świcie na grzybobranie. Z grzybów można przygotować wiele smacznych potraw. Możemy je usmażyć z cebulką , zamarynować w słoiku , zrobić z nich zupę lub dodać do sosu. Ale czy wiecie, jak prawidłowo zbierać grzyby? Jeśli wybieracie się zbierać grzyby, ale nie za bardzo się w nich orientujecie, koniecznie zabierzcie ze sobą osobę, która bardzo dobrze zna się na grzybach. Poza odpowiednim ubiorem i scyzorykiem, niezbędny wam również będzie wiklinowy koszyk. Pod żadnym pozorem nie zbierajcie grzybów do plastikowej reklamówki lub wiaderka. Dlaczego? Jak wyjaśnia dietetyczka Małgorzata Gajewczyk, wielogodzinne przechowywanie grzybów w reklamówce może powodować ich zaparzanie i przyspieszone psucie. Może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ w grzybach wytwarzają się wtedy toksyny. Najlepiej grzyby zbierać do koszyka wiklinowego, ewentualnie bawełnianej torby, czyli tam, gdzie dostęp ma powietrze – powiedziała w rozmowie z portalem WP abcZdrowie Małgorzata Gajewczyk. Jeśli dojdzie do zaparzenia grzybów, obecne w nich białko zetnie się i ulegnie rozkładowi, co może doprowadzić do zatrucia. O czym należy pamiętać podczas zbierania grzybów? Jeśli już uda wam się zebrać grzyby, po powrocie do domu pamiętajcie o pewnej bardzo ważnej rzeczy. Nie chowajcie ich do lodówki, tylko od razu zabierzcie się za ich przebieranie. Dlaczego? Grzyby najlepiej przebrać tuż po powrocie do domu...

Łatwiej odchudzać się latem? Dietetyczka ostrzega, na jakie produkty powinno się wtedy uważać
Adobe Stock
Newsy
Łatwiej odchudzać się latem? Dietetyczka ostrzega, na jakie produkty powinno się wtedy uważać
Każdy moment jest dobry, by zacząć odżywiać się w sposób świadomy i racjonalny. Latem jest o to jednak dużo łatwiej niż zimą.

Zdecydowana większość ludzi zaczyna odchudzać się w sezonie jesienno-zimowym. Chodzi tutaj oczywiście o przygotowanie odpowiedniej formy już na lato – tak by nasza prezencja na plaży w kostiumie kąpielowym była jak najlepsza. Nie od rzeczy panują jednak opinie, że dużo łatwiej odchudza się latem. I rzeczywiście, kiedy za oknem słońce i wysoka temperatura, waga spada szybciej. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na wyższe temperatury panujące w tych porach roku. Co sprawia, że latem łatwiej się odchudzać? Ciepło sprawia, że ludzie czują mniejsze łaknienie, a ich apetyt nie jest tak ostry jak w miesiącach zimowych, kiedy organizm człowieka wręcz domaga się większych ilości tłustych, rozgrzewających od środka pokarmów. Dodatkowo odchudzaniu sprzyja jeszcze jedna kwestia. Ładna pogoda skłania ludzi do tego, by częściej spędzać czas na dworze, ruszać się i aktywnie wypoczywać. Dzięki temu, precz idzie nuda i bezczynne siedzenie w domu przed telewizorem, które sprzyja nieustannemu podjadaniu. Mimo tych sprzyjających czynników, wielu z nas zapomina o tym, że do świadomego schudnięcia zawsze potrzebny jest także czas. Nawet latem nie uda się zbić kilkunastu kilogramów za pomocą wymyślnych diet ( dieta jajeczna , ziemniaczana itd.), jeśli nie poświeci się na to odrobiny czasu. Na jakie produkty uważać podczas odchudzania latem? Oprócz tego, w letnim jadłospisie na osoby odchudzające wciąż czyhają różnego rodzaju pułapki. Wakacyjne menu jest o wiele mniej tłuste i ciężkostrawne niż to zimowe, ale lepiej wystrzegać się kilku pozycji, które mogą przyczynić się do niepowodzenia akcji odchudzającej. Co na ten temat sądzą dietetycy? W jednym z programów internetowych na tę kwestię odpowiedziała dietetyczna Marta Jachym: - Największymi pułapkami są tak zwane...