Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz
Pixabay
Newsy

Dlaczego latem grzyby są aż tak robaczywe? Odpowiedź znają tylko doświadczeni grzybiarze

Lato to czas, gdy w polskich lasach pojawiają się pierwsze okazy grzybów. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego są one wówczas tak robaczywe?

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Zapaleni grzybiarze pochwalili się premierowymi koszami pełnymi kurek, a nawet natrafili na pierwsze prawdziwki i podgrzybki. Jeśli mieliście kiedyś okazję zobaczyć letnie grzyby, na pewno zwróciliście uwagę na fakt, że są one zwykle w tym okresie jednak bardzo robaczywe. Z czego to może wynikać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego letnie grzyby są robaczywe?

Letnie grzyby zwykle są pełne robaków. Pani Elżbieta, która jest zapaloną grzybiarką narzeka, że zebrane przez nią ostatnio okazy miały „niechcianych lokatorów”.

- W okolicy Kutna uzbierałam mały koszyk prawdziwków i podgrzybków. Moja radość była jednak przedwczesna, przy czyszczeniu grzybów okazało się, że niemal połowa ma lokatorów. Zostało mi pól niewielkiego koszyka, akurat na sos do obiadu. Zbieram grzyby od lat, jesienią nigdy nie trafiłam na taką ilość robaczywych, co latem. Nie są to tylko moje obserwacje, ciekawe czemu tak się dzieje - powiedziała portalowi strefaagro.pl.

Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz
AdobeStock

Zobacz także
Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?

Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Dlaczego grzyby latem są robaczywe?

Przyczyny takiego stanu rzeczy należy szukać w aurze panującej o tej właśnie porze roku. Winna jest wysoka temperatura, która sprzyja namnażaniu larw.

- Niższa temperatura, to nie tylko wolniejszy wzrost owocników ale i mniejsza konkurencja ze strony owadów. Zwłaszcza, jeśli wystąpiły już jesienne przymrozki, ilość zaczerwionych („robaczywych”) grzybów znacznie maleje. Latem masowo rosną między innymi: pieprznik jadalny, borowik szlachetny, płachetka zwyczajna. Specyfiką letnich grzybobrań są dokuczliwe owady, od których trzeba się oganiać podczas grzybobrań. Wysoka temperatura powoduje też szybki rozwój larw owadów żyjących w owocnikach grzybów – wyjaśniają specjaliści z portalugrzyby.pl.

A co na ten temat sądzą profesjonalni badacze specyfiki grzybów? Oddajmy głos mykologowi-naukowcowi, Izabeli Kałuckiej:

- Owady mają różne cykle rozwoju, wiele zależy także od pogody, temperatury, wilgotności. Grzyby są wrażliwe na warunki atmosferyczne, nie są dla nich korzystne wysokie temperatury, potrzebna jest wilgotność – powiedziała dr hab. Izabela Kałucka, mykolog z Uniwersytetu Łódzkiego.

Źródło: strefaagro.pl

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie
AdobeStock
Newsy
W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie
Koniec maja i początek czerwca oznacza rozpoczęcie sezonu na grzyby. Jeden z wczesnych gatunków szczególnie poleca się w kuchni.

Choć zbieranie grzybów większości kojarzy się z jesienią, można je znaleźć w lasach nawet w maju. Portal echodnia.eu donosi, że w województwie świętokrzyskim grzybiarze natrafili już w lasach na pierwsze grzyby. I nie chodzi wcale o muchomory! Przekonajcie się, jak wykorzystać w kuchni krasnoborowiki i inne grzyby. Pierwsze grzyby w tym sezonie Portal echodnia.eu przytacza słowa czytelniczki, która wybrała się do lasu na zbieranie szczawiu, a wróciła z zupełnie inną zdobyczą: – Pojechałam po szczaw, las zechciał jednak dać mi coś więcej. Łzami radości powitałam dziś pierwsze krasnoborowiki ceglastopore – powiedziała Beata Życińska-Wojtan. Jak wyjaśnia leśnik oraz przyrodnik Paweł Kosin, znalezienie tych grzybów nie powinno dziwić. Pod koniec maja w lasach już pojawiają się pierwsze okazy, a najwięcej znaleźć można właśnie krasnoborowików ceglastoporych. Leśnik tłumaczy, że to nowa nazwa grzyba, który wcześniej był nazywany borowikiem ceglastoporym. Wykorzystanie krasnoborowików w kuchni Dawniej krasnoborowiki znajdowały się pod ochroną i ich zbieranie było zabronione. Dziś jednak jest to już dozwolone, a leśnik Paweł Kosin podpowiada, gdzie można znaleźć krasnoborowiki: – Najczęściej rosną w buczynach i jedlinach, właśnie w takich drzewostanach warto ich szukać. Grzyby te nie najlepiej znoszą suszenie, ponieważ to sprawia, że szybko ciemnieją. Dlatego lepiej jest je wykorzystać od razu po zebraniu i zrobić z nich pyszny sos, np. do mięsa albo makaronu. Kolejną zaletą krasnoborowików jest to, że rzadko zdarzają się okazy robaczywe.  Jakie grzyby rosną w czerwcu? Pierwsze grzyby jadalne już można znaleźć w lasach. Sprawdźcie, które z popularnych gatunków zaczynają rosnąć pod koniec maja i w czerwcu: kanie kurki maślaki...

Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić
AdobeStock
Newsy
Czy można jeść maliny z robakami lub z ich odchodami? Sprawdźcie, czy może wam to zaszkodzić
Zjedliście robaczywe maliny i zastanawiacie się, czym to może grozić? Rozwiewamy ewentualne wątpliwości.

Latem nie brakuje świeżych owoców – zarówno w sklepach, jak i we własnym ogródku. Jednak ten, kto uprawia własne owoce doskonale wie, ze nie da się całkowicie pozbyć nieproszonych gości, którzy się w nich pojawiają – zwłaszcza w malinach. Czy zjedzenie robaczywych malin czymś grozi? Sprawdźcie. Skąd biorą się robaki w malinach? Jeśli macie własny ogródek, to na pewno dobrze wiecie, że maliny przed zjedzeniem trzeba bardzo dokładnie obejrzeć. Często bowiem w środku tych owoców można znaleźć białe larwy, które zdecydowanie nie zachęcają do konsumpcji. Skąd się tam wzięły? Często robaczywe maliny nie powinny być powodem do zmartwień, ale do dumy! Obecność robaków świadczy bowiem o ekologicznej hodowli. Kupowane w sklepach owoce sezonowe są najczęściej pozbawione larw i innych niechcianych lokatorów ponieważ przy ich uprawie stosuje się chemiczne opryski. Jeśli więc znajdziecie robaczka w malinach lub innych owocach ze sklepów, to powinniście się tylko cieszyć – oznacza to, że były one uprawiane bez użycia pestycydów! Co się stanie po zjedzeniu robaczywych malin? Robaczywe maliny są ekologiczne. To już wiemy. Ale czy są zdrowe? Okazuje się, że przypadkowe zjedzenie białych robaków nie tylko nie jest szkodliwe dla zdrowia, ale może się mu nawet przysłużyć! W końcu owady to doskonałe źródło białka i w niektórych częściach świata są przysmakiem, choć u nas wzbudzają głównie obrzydzenie. Robaczywa malina nie jest wcale inna w smaku, dlatego możliwe jest, że nie raz zjedliście owoce z larwami i nawet o tym nie wiedzieliście. Przypadkowe zjedzenie robaczywych malin nie powinno nawet spowodować bólu brzucha, który często jest raczej konsekwencją malinowego obżarstwa, a nie zjedzenia kilku larw. Czy...

Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł?
Adobe Stock
Newsy
Przygotowaliście rozczyn z drożdży, odstawiliście go w ciepłe miejsce a on i tak nie wyrósł? To przez ten prosty błąd
Choć domowe ciasta drożdżowe są naprawdę przepyszne niewiele gospodyń podejmuje się ich samodzielnego przygotowania. Bowiem po drodze można popełnić wiele kulinarnych wtop. Jedną z nich jest niewyrośnięty rozczyn.

Bez względu na to czy zamierzacie przyrządzić chleb, ciasto czy słodkie drożdżówki będziecie potrzebować rozczynu powstałego na bazie drożdży, mleka, mąki oraz cukru. Na pierwszy rzut oka zrobienie mikstury wydaje się dziecinnie proste, nic bardziej mylnego. Istnieje bowiem ryzyko, że odstawiona w ciepłe miejsce nie wyrośnie. Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł? Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja warto wiedzieć, co było jej przyczyną tak, by następnym razem nie popełnić już żadnego błędu. Jednak, jak wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć. Jeśli więc czytacie ten artykuł przed zrobieniem rozczynu z drożdży to można powiedzieć, że jesteście uratowani.  Nieprawidłowa temperatura mleka na rozczyn Jedną z przyczyn, dla których wasz rozczyn nie wyrósł może być niewłaściwa temperatura mleka. Nie może być ono za zimne, ani za gorące. Należy je podgrzać, ale pod żadnym pozorem nie gotować. Wysoka temperatura zabija drożdże i zaparza ciasto. W ten sposób rozczyn nigdy nie wyrośnie. Dopilnujcie więc, by mleko było co najmniej letnie. Idealna temperatura wynosi 30-35 st. C. Rozczyn wyrastał w niewłaściwej temperaturze  Pamiętajcie, że jeśli w waszym mieszkaniu jest zbyt zimno rozczyn nie wyrośnie. Drożdże lubią ciepło. Najlepiej pracują w temperaturze 25-35 st. C. Dlatego też zimą warto je postawić obok kaloryfera nastawionego na jedynkę lub dwójkę. Nie rozkręcajcie go na piątkę – zbyt wysoka temperatura też nie jest sprzyjająca.  Pamiętajcie jednak, że ciasto drożdżowe musi mieć dostęp do tlenu, dlatego nie zasłaniajcie miski zbyt szczelnie. Wystarczy przykryć ją cienką ściereczką. Rozczyn zbyt długo leżakował Gotowy rozczyn powinniście odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut. Po upływie tego czasu powinniście od razu użyć go do wyrobienia ciasta. W...

Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie
Pixabay
Newsy
Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie
Zastanawiacie się po co pukać w grzyba, dlaczego to takie ważne i kiedy należy to robić? Powodów jest kilka. Za chwilę poznacie je wszystkie. 

Lubicie chodzić na grzyby, a nigdy nie spotkaliście się z takim zwyczajem? To działanie to obowiązek każdego wytrawnego grzybiarza. Kilka stuknięć w kapelusz grzyba pozwoli uniknąć nieodpowiedniego zbioru. A to nie koniec zalet takiego zachowania.  Dlaczego powinno się stukać w kapelusz grzyba?  Zanim odetniecie lub wykręcicie grzyba, zastukajcie w jego czubek. Takie działanie przyniesie szereg korzyści, zarówno wam, jak i przyrodzie.  Z delikatnie uderzonego okazu posypią się bowiem zarodniki, które będą zaczątkiem nowego, grzybowego życia. Są one schowane na spodzie kapelusza w rurkach i w blaszkach. Uderzenie oderwie je i wyswobodzi spod opieki „leśnego rodzica”.  Kilkukrotne puknięcia pomagają również oczyścić grzyby z części piasku, przyklejonych igieł, a także podróżujących po nich owadów. Jest to pierwsze pobieżne czyszczenie, zanim włożycie je do kosza.  Ostatni aspekt, być może okaże się dla wielu z was najważniejszym. Tego typu postukiwanie ma bowiem na celu również sprawdzenie jakości potencjalnego zbioru. Zdrowy, dorodny grzyb podczas uderzenia wyda głuchy dźwięk, nieco podobny do tego, jaki wydaje dynia lub arbuz. Miękki kapelusz i brak dźwięku oznaczają, że macie do czynienia z leciwym okazem, a do tego prawdopodobnie robaczywym. Kodeks grzybiarza zaleca pozostawienie takich egzemplarzy w lesie.  Jak prawidłowo zbierać grzyby?  Wspomniany kodeks grzybiarza normuje sposób zbierania grzybów i zasady zachowania w lesie.   Według niego nie powinniście zbierać okazów, których nie jesteście pewni.  Tak samo nie powinniście wkładać do koszyka zbyt młodych grzybów. To nieetyczne, poza tym może okazać się trujące, gdyż takie egzemplarze nie rozwinęły jeszcze wszystkich charakterystycznych cech.  Nie niszczcie grzybów...