W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Zapaleni grzybiarze pochwalili się premierowymi koszami pełnymi kurek, a nawet natrafili na pierwsze prawdziwki i podgrzybki. Jeśli mieliście kiedyś okazję zobaczyć letnie grzyby, na pewno zwróciliście uwagę na fakt, że są one zwykle w tym okresie jednak bardzo robaczywe. Z czego to może wynikać?

Dlaczego letnie grzyby są robaczywe?

Letnie grzyby zwykle są pełne robaków. Pani Elżbieta, która jest zapaloną grzybiarką narzeka, że zebrane przez nią ostatnio okazy miały „niechcianych lokatorów”.

- W okolicy Kutna uzbierałam mały koszyk prawdziwków i podgrzybków. Moja radość była jednak przedwczesna, przy czyszczeniu grzybów okazało się, że niemal połowa ma lokatorów. Zostało mi pól niewielkiego koszyka, akurat na sos do obiadu. Zbieram grzyby od lat, jesienią nigdy nie trafiłam na taką ilość robaczywych, co latem. Nie są to tylko moje obserwacje, ciekawe czemu tak się dzieje - powiedziała portalowi strefaagro.pl.

Dlaczego grzyby latem są robaczywe?

Przyczyny takiego stanu rzeczy należy szukać w aurze panującej o tej właśnie porze roku. Winna jest wysoka temperatura, która sprzyja namnażaniu larw.

Zobacz także:

- Niższa temperatura, to nie tylko wolniejszy wzrost owocników ale i mniejsza konkurencja ze strony owadów. Zwłaszcza, jeśli wystąpiły już jesienne przymrozki, ilość zaczerwionych („robaczywych”) grzybów znacznie maleje. Latem masowo rosną między innymi: pieprznik jadalny, borowik szlachetny, płachetka zwyczajna. Specyfiką letnich grzybobrań są dokuczliwe owady, od których trzeba się oganiać podczas grzybobrań. Wysoka temperatura powoduje też szybki rozwój larw owadów żyjących w owocnikach grzybów – wyjaśniają specjaliści z portalugrzyby.pl.

A co na ten temat sądzą profesjonalni badacze specyfiki grzybów? Oddajmy głos mykologowi-naukowcowi, Izabeli Kałuckiej:

- Owady mają różne cykle rozwoju, wiele zależy także od pogody, temperatury, wilgotności. Grzyby są wrażliwe na warunki atmosferyczne, nie są dla nich korzystne wysokie temperatury, potrzebna jest wilgotność – powiedziała dr hab. Izabela Kałucka, mykolog z Uniwersytetu Łódzkiego.

Źródło: strefaagro.pl