Jedzenie kiszonej kapusty jest bardzo zakorzenione w polskiej kulturze. To bardzo dobrze!

Jest ona nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Szczególnie dla kobiet po 50-tce, które powinny jadać ją niemal codziennie.

Kapusta kiszona jest składnikiem bigosu, kapuśniaku czy łazanek. Często podaje się ją na ciepło, ale też na zimno w formie surówki.

Choć na niektóre osoby działa wzdymająco, jeśli nie macie po niej przykrych objawów, jadajcie kapustę kiszoną często. Jest naprawdę zdrowa!

Zobacz także:

Dlaczego kiszona kapusta jest zdrowa?

Jak wspomnieliśmy, kiszona kapusta może być jedzona przez ludzi praktycznie w każdym wieku. Ma wiele właściwości zdrowotnych, ale szczególnie cenna jest ona dla kobiet po 50-tce.

W tym wieku jeszcze ważniejsze jest wzmacnianie organizmu i częste jadanie niektórych mikroelementów, które znajdziecie właśnie w kapuście kiszonej.

Kapusta wspomaga florę jelitową

Najważniejszym składnikiem kapusty kiszonej, który czyni ją niezwykle zdrową, jest obecność żywych bakterii probiotycznych.

Naturalne produkty kiszone i fermentowane są źródłem probiotyków, które są naprawdę niezwykle cenne dla organizmu.

Wspierają florę jelitową i przyczyniają się do wspierania dobrych bakterii żyjących w waszych jelitach. Kiszona kapusta:

Poprawia nastrój

Zdrowe jelita to zdrowy umysł, dobrze funkcjonujące jelita ze zdrową florą bakteryjną odpowiadają za dobre samopoczucie. Niektóre badania udowodniły nawet rolę flory jelitowej w powstawaniu depresji!

Polepsza odporność

Wraz z wiekiem spada ogólna odporność organizmu. Każdy element, który ją poprawia, jest niezwykle cenny. Probiotyki zdecydowanie wzmacniają naturalną odporność i zapobiegają zarówno sezonowym przeziębieniom, ale też poważniejszym chorobom, które mogą wystąpić na skutek zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego.

Wspomaga trawienie 

Choć kapusta kiszona kojarzy się wam pewnie z czymś ciężkostrawnym, jedzona regularnie wspiera dobre funkcje jelit i przewodu pokarmowego. Po 50-tce to szczególnie ważne, bo wtedy występują najczęściej problemy z wypróżnianiem.

Zapobiega osteoporozie

Kapusta jest sama w sobie bardzo bogatym roślinnym źródłem wapnia. Wapń przechodzi więc też do kapusty kiszonej. To niezwykle ważny pierwiastek w diecie osób, które powoli się starzeją, gdyż pozwala utrzymywać dobry stan kości.

Wartości odżywcze kapusty kiszonej

100 g kiszonej kapusty dostarcza:

  • 18 kcal
  • 0,1 g tłuszczu
  • 0,9 g białka
  • 4,3 g węglowodanów, w tym 2,9 g błonnika