Jedzenie kiszonej kapusty jest bardzo zakorzenione w polskiej kulturze. To bardzo dobrze!
Jest ona nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Szczególnie dla kobiet po 50-tce, które powinny jadać ją niemal codziennie.
Kapusta kiszona jest składnikiem bigosu, kapuśniaku czy łazanek. Często podaje się ją na ciepło, ale też na zimno w formie surówki.
Choć na niektóre osoby działa wzdymająco, jeśli nie macie po niej przykrych objawów, jadajcie kapustę kiszoną często. Jest naprawdę zdrowa!
Zobacz także:
Dlaczego kiszona kapusta jest zdrowa?
Jak wspomnieliśmy, kiszona kapusta może być jedzona przez ludzi praktycznie w każdym wieku. Ma wiele właściwości zdrowotnych, ale szczególnie cenna jest ona dla kobiet po 50-tce.
W tym wieku jeszcze ważniejsze jest wzmacnianie organizmu i częste jadanie niektórych mikroelementów, które znajdziecie właśnie w kapuście kiszonej.
Kapusta wspomaga florę jelitową
Najważniejszym składnikiem kapusty kiszonej, który czyni ją niezwykle zdrową, jest obecność żywych bakterii probiotycznych.
Naturalne produkty kiszone i fermentowane są źródłem probiotyków, które są naprawdę niezwykle cenne dla organizmu.
Wspierają florę jelitową i przyczyniają się do wspierania dobrych bakterii żyjących w waszych jelitach. Kiszona kapusta:
Poprawia nastrój
Zdrowe jelita to zdrowy umysł, dobrze funkcjonujące jelita ze zdrową florą bakteryjną odpowiadają za dobre samopoczucie. Niektóre badania udowodniły nawet rolę flory jelitowej w powstawaniu depresji!
Polepsza odporność
Wraz z wiekiem spada ogólna odporność organizmu. Każdy element, który ją poprawia, jest niezwykle cenny. Probiotyki zdecydowanie wzmacniają naturalną odporność i zapobiegają zarówno sezonowym przeziębieniom, ale też poważniejszym chorobom, które mogą wystąpić na skutek zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego.
Wspomaga trawienie
Choć kapusta kiszona kojarzy się wam pewnie z czymś ciężkostrawnym, jedzona regularnie wspiera dobre funkcje jelit i przewodu pokarmowego. Po 50-tce to szczególnie ważne, bo wtedy występują najczęściej problemy z wypróżnianiem.
Zapobiega osteoporozie
Kapusta jest sama w sobie bardzo bogatym roślinnym źródłem wapnia. Wapń przechodzi więc też do kapusty kiszonej. To niezwykle ważny pierwiastek w diecie osób, które powoli się starzeją, gdyż pozwala utrzymywać dobry stan kości.
Wartości odżywcze kapusty kiszonej
100 g kiszonej kapusty dostarcza:
- 18 kcal
- 0,1 g tłuszczu
- 0,9 g białka
- 4,3 g węglowodanów, w tym 2,9 g błonnika