
Jedzenie kiszonej kapusty jest bardzo zakorzenione w polskiej kulturze. To bardzo dobrze!
Jest ona nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Szczególnie dla kobiet po 50-tce, które powinny jadać ją niemal codziennie.
Kapusta kiszona jest składnikiem bigosu, kapuśniaku czy łazanek. Często podaje się ją na ciepło, ale też na zimno w formie surówki.
Choć na niektóre osoby działa wzdymająco, jeśli nie macie po niej przykrych objawów, jadajcie kapustę kiszoną często. Jest naprawdę zdrowa!
Dlaczego kiszona kapusta jest zdrowa?
Jak wspomnieliśmy, kiszona kapusta może być jedzona przez ludzi praktycznie w każdym wieku. Ma wiele właściwości zdrowotnych, ale szczególnie cenna jest ona dla kobiet po 50-tce.
W tym wieku jeszcze ważniejsze jest wzmacnianie organizmu i częste jadanie niektórych mikroelementów, które znajdziecie właśnie w kapuście kiszonej.
Kapusta wspomaga florę jelitową
Najważniejszym składnikiem kapusty kiszonej, który czyni ją niezwykle zdrową, jest obecność żywych bakterii probiotycznych.
Naturalne produkty kiszone i fermentowane są źródłem probiotyków, które są naprawdę niezwykle cenne dla organizmu.
Wspierają florę jelitową i przyczyniają się do wspierania dobrych bakterii żyjących w waszych jelitach. Kiszona kapusta:
Poprawia nastrój
Zdrowe jelita to zdrowy umysł, dobrze funkcjonujące jelita ze zdrową florą bakteryjną odpowiadają za dobre samopoczucie. Niektóre badania udowodniły nawet rolę flory jelitowej w powstawaniu depresji!
Polepsza odporność
Wraz z wiekiem spada ogólna odporność organizmu. Każdy element, który ją poprawia, jest niezwykle cenny. Probiotyki zdecydowanie wzmacniają naturalną odporność i zapobiegają zarówno sezonowym przeziębieniom, ale też poważniejszym chorobom, które mogą wystąpić na skutek zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego.
Wspomaga trawienie
Choć kapusta kiszona kojarzy się wam pewnie z czymś ciężkostrawnym, jedzona regularnie wspiera dobre funkcje jelit i przewodu pokarmowego. Po 50-tce to szczególnie ważne, bo wtedy występują najczęściej problemy z wypróżnianiem.
Zapobiega osteoporozie
Kapusta jest sama w sobie bardzo bogatym roślinnym źródłem wapnia. Wapń przechodzi więc też do kapusty kiszonej. To niezwykle ważny pierwiastek w diecie osób, które powoli się starzeją, gdyż pozwala utrzymywać dobry stan kości.
Wartości odżywcze kapusty kiszonej
100 g kiszonej kapusty dostarcza:
- 18 kcal
- 0,1 g tłuszczu
- 0,9 g białka
- 4,3 g węglowodanów, w tym 2,9 g błonnika