
Czasem warto doszlifować używane przez siebie receptury i przepisy, nawet jeśli chodzi o bardzo tradycyjne dania. Na szczęście w dzisiejszym świecie macie możliwość podglądania sekretów najlepszych kucharzy i możecie testować ich triki w swoich domach. Spróbujcie przygotować kiedyś kapuśniak tak, jak robi to Karol Okrasa, a być może nigdy nie wrócicie już do swojego starego przepisu.
Kapuśniak
Ta zupa z poszatkowanej kapusty nie ma sobie równych. Przez górali kapuśniak jest często nazywany kwaśnicą, co zawdzięcza swojemu unikatowemu, mocno kwaśnemu smakowi. Kapuśniak znany jest w kuchni polskiej, ale przygotowuje się go też na Ukrainie i w kuchni naszych innych sąsiadów - Słowaków. Co ciekawe, nie każdy kapuśniak jest przygotowywany na kiszonej kapuście. Na Pomorzu wyróżnia się specjalną odmianę tej zupy, zwaną parzybroda. Taki kapuśniak został przygotowany z wykorzystaniem świeżej kapusty, a nie tej kiszonej lub kwaszonej.
Sekret kapuśniaku Okrasy
Karol Okrasa ma na pewno wiele sekretów kulinarnych. Jeden z nich ujawnił, podając przepis na swój kapuśniak. Kluczowy w jego przepisie jest bowiem wywar, który szef kuchni gotuje na… gęsinie! Do sporządzenia aromatycznego bulionu, będącego podstawą zupy, Karol Okrasa używa konkretniej udek i żołądków gęsich. Poleca on gotowanie wywaru, rozpoczynając od zagotowania tych kawałków mięsa w zimnej wodzie i mocno zwracając uwagę na usuwanie szumowin.
Jeśli chcecie ugotować kapuśniak, jak robi to Karol Okrasa, po ugotowaniu wywaru mięsnego musicie wyjąć z zupy mięso i gotować w nim warzywa. Pyszna gęsina oczywiście powinna trafić z powrotem do gotowej zupy, ale wcześniej musicie koniecznie oczyścić żołądki z błon. Żołądki pokrójcie też na mniejsze kawałki przed podaniem na talerze, bo to dość twardy kawałek mięsa.
Dodatki do kapuśniaku Okrasy
Pozostałe składniki zupy według słynnego kucharza są dość tradycyjne. Bulion poleca on gotować na marchewce, pietruszce i selerze. Kapuśniak ma z natury głównie kwaśny smak. Musi być on jednak dobrze przyprawiony, aby nie smakował „płasko”. To przyprawy, których używa Okrasa:
- Suszony majeranek
- Świeża natka pietruszki
- Świeży lubczyk
- Sól
- Świeżo mielony biały pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
Tak przygotowany kapuśniak, na aromatycznym gęsim wywarze, z kiszoną kapustą i przebijającymi się innymi ziołami, na pewno zasmakuje wam i waszym domownikom.