Zupa Karola Okrasy - sposób
ONS.pl
Newsy

Dlaczego kapuśniak od Karola Okrasy jest taki pyszny? Kucharz dodaje do niego pewien tajemniczy składnik

Szukacie świetnego przepisu na jeszcze lepszy kapuśniak? Ugotujcie go jak Karol Okrasa!

Czasem warto doszlifować używane przez siebie receptury i przepisy, nawet jeśli chodzi o bardzo tradycyjne dania. Na szczęście w dzisiejszym świecie macie możliwość podglądania sekretów najlepszych kucharzy i możecie testować ich triki w swoich domach. Spróbujcie przygotować kiedyś kapuśniak tak, jak robi to Karol Okrasa, a być może nigdy nie wrócicie już do swojego starego przepisu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapuśniak

Ta zupa z poszatkowanej kapusty nie ma sobie równych. Przez górali kapuśniak jest często nazywany kwaśnicą, co zawdzięcza swojemu unikatowemu, mocno kwaśnemu smakowi. Kapuśniak znany jest w kuchni polskiej, ale przygotowuje się go też na Ukrainie i w kuchni naszych innych sąsiadów - Słowaków. Co ciekawe, nie każdy kapuśniak jest przygotowywany na kiszonej kapuście. Na Pomorzu wyróżnia się specjalną odmianę tej zupy, zwaną parzybroda. Taki kapuśniak został przygotowany z wykorzystaniem świeżej kapusty, a nie tej kiszonej lub kwaszonej.

Sekret kapuśniaku Okrasy

Karol Okrasa ma na pewno wiele sekretów kulinarnych. Jeden z nich ujawnił, podając przepis na swój kapuśniak. Kluczowy w jego przepisie jest bowiem wywar, który szef kuchni gotuje na… gęsinie! Do sporządzenia aromatycznego bulionu, będącego podstawą zupy, Karol Okrasa używa konkretniej udek i żołądków gęsich. Poleca on gotowanie wywaru, rozpoczynając od zagotowania tych kawałków mięsa w zimnej wodzie i mocno zwracając uwagę na usuwanie szumowin.

Jeśli chcecie ugotować kapuśniak, jak robi to Karol Okrasa, po ugotowaniu wywaru mięsnego musicie wyjąć z zupy mięso i gotować w nim warzywa. Pyszna gęsina oczywiście powinna trafić z powrotem do gotowej zupy, ale wcześniej musicie koniecznie oczyścić żołądki z błon. Żołądki pokrójcie też na mniejsze kawałki przed podaniem na talerze, bo to dość twardy kawałek mięsa.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Dodatki do kapuśniaku Okrasy

Pozostałe składniki zupy według słynnego kucharza są dość tradycyjne. Bulion poleca on gotować na marchewce, pietruszce i selerze. Kapuśniak ma z natury głównie kwaśny smak. Musi być on jednak dobrze przyprawiony, aby nie smakował „płasko”. To przyprawy, których używa Okrasa:

  • Suszony majeranek
  • Świeża natka pietruszki
  • Świeży lubczyk
  • Sól
  • Świeżo mielony biały pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Tak przygotowany kapuśniak, na aromatycznym gęsim wywarze, z kiszoną kapustą i przebijającymi się innymi ziołami, na pewno zasmakuje wam i waszym domownikom.
 

Kwaśnica kontra kapuśniak. Czym się różnią? To bardzo znaczące
AdobeStock
Newsy
Wiecie, czym różni się kwaśnica od kapuśniaku? Różnica w smaku jest kolosalna
Wydaje wam się, że kwaśnica i kapuśniak to to samo? Górale byliby urażeni. Między tymi potrawami jest znacząca różnica.

Kapuśniak i kwaśnica to kultowe potrawy kuchni polskiej. Używacie tych wyrażeń zamiennie? To nieprawidłowe. Kwaśnica i kapuśniak zostały przygotowane z kapusty, ale potrawy te różnią się mocno od siebie. Prawdziwi górale na pewno wiedzą jak odróżnić od siebie te dwie zupy, choć ktoś, kto nie interesuje się kuchnią, pewnie nie potrafiłby podać różnicy. Kapuśniak - charakterystyka Kapuśniak to nic innego jak zupa z kapusty , gdzie część, lub całość użytej kapusty stanowi ta kiszona. W kapuśniaku mogą znajdować się różne warzywa i dodatki. Przepisów na kapuśniak jest naprawdę wiele. Najczęściej kapuśniak składa się z: Kiszonej kapusty Zalewy z kiszonej kapusty Mięsa – mogą być to różne rodzaje Warzyw – dowolnych, często jest to włoszczyzna, cebula, por, marchewka, kawałki selera i pietruszki Ziemniaków – nie jest to obowiązkowy element kapuśniaku, ale często przygotowuje się go właśnie z dodatkiem tych popularnych bulw Grzybów – opcjonalny dodatek do kapuśniaku, który jednak niesamowicie podkręca jego smak Sposobów na podawanie kapuśniaku jest dużo. Niektórzy dodają do niego też różnorodne przyprawy: Liście laurowe Kminek Ziele angielskie Pieprz w ziarnach Czosnek i cebulę Koncentrat pomidorowy lub inne dodatki Pamiętajcie, ze kapuśniak jest zupą, nie powinien mieć więc konsystencji bigosu. Czym jest kwaśnica? Przy przygotowaniu kwaśnicy trzeba się kierować bardziej sztywnymi zasadami. Prawdziwa kwaśnica jest przygotowana z baraniny. Często gotuje się ją na wieprzowinie, ale według tradycyjnych receptur to kwaśnica na baranie jest jedyną oryginalną wersją tego dania. Kwaśnicę przygotowuje się właśnie z baraniny, kapusty kiszonej i zalewy. Można do niej dodać ziemniaki i grzyby. W kwaśnicy nie ma jednak miejsca na...

Gotujecie kapuśniak na kiszonej kapuście? Spróbujcie tego przepisu, jest lepszy
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie kapuśniak na kiszonej kapuście? Zmieszajcie te 2 rodzaje kapusty. Zupa będzie gotowa w 30 min
Wypróbujcie nieco inne podejście do kapuśniaku. W przepisie łączymy dwie szkoły gotowania tej zupy i w ten sposób otrzymujemy sycący kapuśniak w 30 minut.

Są dwie szkoły gotowana kapuśniaku. Pierwsza polega na gotowaniu go na kiszonej kapuście, druga promuje tę słodką. I choć najczęściej gotujemy tę na kiszonej, to także słodka ma swoich zwolenników. Ci kucharze, którzy do kapuśniaku dorzucają słodką główkę, robią to, gdy jest jeszcze młoda. Wychodzi im wtedy pyszny, słodki i lekki kapuśniaczek. Nie chcemy was przekonywać go porzucenia kiszonej kapusty i zastąpienia jej w zupie słodką. Mamy za to zupełnie inną propozycję. Kapuśniak na dwóch rodzajach kapusty Gotowanie potrawy z dwóch rodzajów kapusty nie dziwi, gdy chodzi o bigos czy farsz do kulebiaków. W tych potrawach mieszamy kwaśną kapustę z tą świeżo pokrojoną i całkiem słodką. Zaletą zmieszania dwóch rodzajów jest bogatszy smak. Korzystamy jednocześnie z kwaskowatości kiszonki jak i słodyczy młodego, słodkiego warzywa. Kapuśniak tradycyjnie gotuje się na żeberkach wieprzowych. Do podanego przepisu też możecie wykorzystać wywar ugotowany na takim mięsie. Zupa będzie wtedy bardziej klasyczna i mocno mięsna w smaku. Ale możecie też skrócić czas przygotowywania i wykorzystać dowolny wywar przygotowany wcześniej lub kostkę rosołową własnej roboty. Jeśli zabieracie się gotowanie kapuśniaku z dwóch rodzajów kapusty według tego przepisu i użyjecie gotowego wywaru, dodatkowa zaletą jest to, że przygotowanie zupy nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Przepis na kapuśniak z 2 rodzajów kapusty Składniki 250 g białej kapusty 200 g kapusty kiszonej 150 g wędzonego boczku 1 włoszczyzna 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szczypta kurkumy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego majeranku Szczypta soli Szczypta czarnego pieprzu 1,5 l mięsnego wywaru 4...

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
Kapuśniak to prawdziwa bomba witaminowa. Jak przygotować tę smaczną i aromatyczną zupę? Trzymajcie się poniższych kroków.

Polacy wprost uwielbiają kapuśniak . Zupa ta doskonale się odnajduje się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz aromatycznych żeberek . Jak zrobić kapuśniak idealny? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jak zrobić smaczny kapuśniak? Jesień to idealny czas na przygotowanie kapuśniaku. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest oczywiście kiszona kapusta . Nie bez znaczenia jest też dobrej jakości mięso – świetnie się tu sprawdzą aromatyczne, wędzone żeberka. Jak zabrać się za przygotowanie tej smacznej zupy i jak długo należy ją gotować? Jeśli mieliście kiedyś okazję zjeść kapuśniak u babci na pewno zauważyliście, że kapusta w zupie przyjemnie rozpływa się w ustach. Cały sekret tkwi nie tylko w dodatkach, ale również w odpowiednim czasie gotowania kapuśniaku. Pierwszym krokiem do przygotowania idealnego kapuśniaku jest sprawdzenie, czy kupiona przez nas kapusta nie jest zbyt kwaśna lub słona. Jeśli tak jest wystarczy, że opłuczecie ją w wodzie i dobrze odciśniecie. Następnie drobno posiekajcie kapustę i podsmażcie ją na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy kapusta zacznie się smażyć, możecie zacząć ją przyprawiać. Dodajcie do niej świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie i listki laurowe, które nadadzą naszej zupie wspaniałego aromatu. Kapusta powinna smażyć się przez ok. pół godziny. Po upływie tego czasu możemy przełożyć ją do garnka. Kiszona kapusta powinna gotować się 1,5 a nawet 2 godziny. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że będzie miękka i będzie się rozpływała w ustach. Przepis na kapuśniak na żeberkach z warzywami i kiełbasą Składniki: 80 dkg żeberek wieprzowych 1 kostka rosołowa 1/2 kg kapusty kiszonej 8 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 4 kiełbasy śląskie 5 dag...

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku. Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy. Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku . Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml) Pół kilograma ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 150 ml śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka sukru Świeży koperek Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do...