Dlaczego Grecy nie miewają miażdżycy i żyją najdłużej w Europie? Ważne jest nie tylko co, ale i jak  jedzą
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego Grecy nie miewają miażdżycy i żyją najdłużej w Europie? Ważne jest nie tylko co jedzą

Większość turystów z greckich wakacji wraca ze wspomnieniem greckiej sałatki, fety, oliwek i aromatycznych pomidorów. Co i jak jadają Grecy, że są zdrowi i tak rzadko chorują na serce?

Amerykańscy epidemiolodzy odkryli, że Grecy umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca aż o 90% rzadziej niż Amerykanie. Angielski „British Medical Jurnal" ustalił z kolei, że w porównaniu z grupą kontrolną stosująca typową dietę europejską, osoby korzystające z diety śródziemnomorskiej, w tym Grecy, o ponad 70 procent rzadziej umierają z powodu chorób serca i o 76 procent rzadziej na sam zawał.

Zdaniem lekarzy i dietetyków, wystarczy zacząć stosować taką dietę nawet po 60. roku życia, aby przedłużyć życie o co najmniej rok. Co więc jeść, żeby żyć dłużej?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta śródziemnomorska w Grecji

Badania archeologiczne prowadzone na Cyprze potwierdziły, że w rejonie basenu Morza Śródziemnego nadal jada się to, co jadało się przed wiekami. Kuchnia tego regionu jest niezmienna od pokoleń, naturalna i tradycyjna. To ona odpowiada za długowieczność i wyjątkowe zdrowie mieszkańców tego regionu, szczególnie Greków i Sycylijczyków. I, pomimo że kuchnie narodowe różnią się nieco od siebie, np. w Grecji nie jada się włoskiego makaronu czy pizzy, a Włochom nieznana jest grecka moussaka, to zasady kuchni są podobne i opierają się na tych samych składnikach.

Zobacz także
Marta Manowska zajada się w Grecji przysmakami. „Duma, przygotować posiłek z tego, co się złowiło”

Marta Manowska zajada się w Grecji przysmakami. „Duma, przygotować posiłek z tego, co się złowiło”

Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Podstawa diety są owoce i warzywa. Są najważniejsze i przyrządzane na wiele sposobów. Jada się je na surowo, gotowane i pieczone. W Grecji je się też dużo ryb i owoców morza, a także rośliny strączkowe takie jak soja, soczewica i groch. Z mięs Grecy wybierają drób i jagnięcinę. Obficie przyprawiają je ziołami i czosnkiem, a do pieczenia podlewają oliwą. Oliwa jest najpopularniejszym greckim tłuszczem stosowanym nie tylko do pieczenia, ale też do sałatek. W kuchni greckiej nabiał jada się w postaci fermentowanej, jako sery czy jogurty.

Jak jeść po grecku?

Nie tylko sam zestaw produktów zapewnia dłuższe i zdrowsze życie, ale też sposób jedzenia. Oto dwie najważniejsze tajemnice greckiego stylu życia i kuchni:

  • Używajcie produktów minimalnie przetworzonych. Nie panierujcie mięs i ryb – jedzcie je pieczone lub grillowane, wyłącznie z dodatkiem ziół. Chleba nie smarujcie masłem, zamiast tego przygotujcie smakową oliwę, z dodatkiem papryki czy tymianku, i zbierajcie ją z talerza chlebem. Sery jadajcie z dodatkiem owoców nie pieczywa. A pomidory, szczególnie letnie i aromatyczne, zjadajcie bez dodatków. Żeby zaspokoić „mały głód” sięgajcie po oliwki zamiast ciasteczek i do wszystkiego używajcie oliwy, zamiast masła, smalcu czy nawet oleju
  • Gdy jecie, myślcie o... jedzeniu. Nie jadajcie posiłków w biegu czy na stojąco. Przełóżcie danie na talerz i usiądźcie do stołu. Jedzcie powoli, delektujcie się smakiem potraw. Planujcie jeść posiłki w towarzystwie, nie w samotności. Dzięki temu zjecie danie dużo wolniej, dokładniej pogryziecie i lepiej strawicie

Źródło: poradnikzdrowie.pl, apteline.pl

dieta Jolanty Kwaśniewskiej
ons
Newsy
Jaka jest ulubiona świąteczna potrawa Jolanty Kwaśniewskiej? Nie zgadniesz
Była pierwsza dama Polski, Jolanta Kwaśniewska, zdradziła nazwę swojej ukochanej świątecznej potrawy. Przepis na nią zawarła nawet w książce „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie”. O dziwo, nie jest to ryba!

Mimo wieku, żona Aleksandra Kwaśniewskiego , wciąż zachwyca figurą i nienagannym wyglądem. Jej wierni obserwatorzy zawsze byli ciekawi, co na co dzień jada ta znana polska prawniczka. Okazuje się, że dieta kobiety nie należy do skomplikowanych, ani wymyślnych . Wraz z mężem, po prostu stara się dbać o zdrowie. Co na co dzień je Jolanta Kwaśniewska? Jolanta Kwaśniewska nie ukrywa, że od wielu lat stosuje dietę wegetariańską, czyli pozbawioną mięs, ryb i owoców morza. Poza tym niczego sobie nie odmawia, a jedynie stara się racjonalizować spożywane produkty.  W rozmowie z popularnym portalem przyznaje, że od czasu do czasu lubi wypić lampkę wina, jednak na co dzień stara się unikać alkoholu, który przecież nie służy zdrowiu, a tym bardziej urodzie. Jak się okazuje, była pierwsza dama uwielbia również słodycze. Mimo to cukier nie ma czasu odkładać się w jej organizmie, ponieważ prowadzi bardzo aktywny tryb życia. W wolnym czasie nie stroni od sportu. Można powiedzieć, że Jolanta Kwaśniewska jest idealnym przykładem na to, jak powinno się jeść. Bardzo pilnuje regularności swoich posiłków. Spożywa je często i w małych ilościach , dzięki czemu się nie przejada, a uczucie sytości stale jej towarzyszy.  Ulubiona świąteczna potrawa byłej pierwszej damy Codzienne, nieskomplikowane żywienie Jolanty Kwaśniewskiej przekłada się również na potrawy świąteczne. Kobieta jest zakochana w tradycyjnej polskiej kuchni. Jak sama przyznaje, jej ulubionym wigilijnym daniem jest… barszcz czerwony z uszkami, bez którego nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia.  Przepis na tę przepyszną potrawę umieściła nawet w swojej książce „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie”. Wydana 5 lat temu, zawiera kilkadziesiąt tradycyjnych przepisów zarówno jej autorstwa, jak...

Salami
Pixabay/Bruno /Germany
Newsy
Lubisz salami? Zastanów się dwa razy, zanim kupisz je w sklepie
Salami to popularne mięso delikatesowe. Najczęściej płacicie za nie krocie. Pasuje na kanapkę i do pizzy. Dlaczego warto przemyśleć zakup salami?

Salami pierwotnie pochodzi z Włoch. To trwała, sucha i długodojrzewająca kiełbasa, najczęściej z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw.  Do salami używa się zazwyczaj wieprzowiny, rzadziej drobiu Typowo stosuje stosuje się wieprzowinę. Rzadziej wołowinę, mięso drobiowe czy dziczyznę. Salami zalicza się do najtrwalszych, a także najdroższych wędlin. Charakteryzuje się białym nalotem pleśni oraz smakiem i zapachem wędzenia. Oryginalne salami produkowane jest w Bolonii, Mediolanie i na Węgrzech. Nazwa pochodzi od włoskiego czasownika salare – solić Różne gatunki salami produkowane są również we Włoszech, na Węgrzech, w Niemczech, we Francji oraz w Hiszpanii. Salami to bardzo popularna wędlina, którą jada się głównie na lunche. Według wielu badań konsumenckich kanapka z salami jest jednym z ulubionych dań na wynos. Mięso, które trafia do salami Przed zakupem salami, warto zajrzeć w etykietę. Salami bywa bowiem produkowane z najgorszych przetworzonych mięs na świcie. To mięso, które nie ma nic wspólnego z dbałością o zdrowie i racjonalnym odżywianiem. W plasterku salami znajdziemy 18% zalecanego dziennego spożycia tłuszczów nasyconych. Taki poziom jest wysoki, a więc i kaloryczny. Standardowa porcja brana na kanapkę może mieć nawet do 200 kalorii! Co równie niepokojące, w słabej jakości salami znajdziecie szkodliwe środki trujące. Wszystko to wpłynie na wasze zdrowie - tego możecie być pewni. Choroby serca i cukrzyca? O tym mowa. Salami może być jedzone jako przekąska, jednak regularne spożywanie kiełbasy nie wiąże się z niczym dobrym. W rzeczywistości salami jest jednak dość często używane w kuchni. Jest też łatwo dostępne i niektórym faktycznie smakuje.  Zamiast salami wybierz boczek lub szynkę Najlepiej wybierać produkty wiadomego...

Włosi jedzą tyle mącznych dań, a są najszczuplejszym narodem w Europie. Mają 5 sekretów i znamy je wszystkie
Adobe Stock
Newsy
Włosi jedzą mnóstwo mącznych dań, a są najszczuplejsi w Europie. Na czym polega sekret ich szczupłości?
Jak to możliwe, że Włosi, u których jeden posiłek potrafi się składać z czterech różnych dań, są tak szczupli? Mają na to swoje sposoby.

Badanie „ Bloomberg Global Health Index", które uwzględniało warunki życia w 169 krajach i oceniało wiele wskaźników m.in. zdrowie i otyłość wykazało, że Włosi są narodem najszczuplejszym w Europie i drugim za Hiszpanami, najbardziej zdrowym. Jak oni to robią, jedząc bez przerwy pizze i makarony? Dlaczego Włosi, jedząc mączne dania, są tacy szczupli i zdrowi? Największym sekretem zdrowia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, w tym Włochów, jest kuchnia śródziemnomorska, już dawno uznana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Serwuje się ją także w Hiszpanii i Grecji i choć dania różnią się pomiędzy krajami: Hiszpanie jadają najwięcej owoców morza i piją więcej wina, a Grecy najwięcej ryb i warzyw, to jednak są cechy wspólne we wszystkich tych kuchniach, które odpowiadają za dobrą kondycję zdrowotną mieszkańców tych regionów. Są nimi: Oliwa z oliwek Warzywa Duże ilości pomidorów, które koniecznie należy wyróżnić spośród wszystkich warzyw Ryby Owoce morza Składniki diety są ważne, ale to nie jedyne powody utrzymania zdrowia i szczupłej sylwetki. Istotne także jest jak podchodzi się do jedzenia.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Le Cupolette Rosse (@lecupoletterosse) Jak jedzą Włosi? 5 tajemnic włoskiej kuchni Włoski obiad często składa się z aż czterech dań. To „antipasti”, czyli przystawka. Po niej na stół wjeżdża „primo”, czyli pierwsze danie. Z reguły na pierwsze...

49-letnia Magdalena Cielecka zachwyca figurą. Zawdzięcza ją diecie cud
ONS.pl
Newsy
49-letnia Magdalena Cielecka zachwyca figurą. Zawdzięcza ją diecie cud
Aktorka, mimo wieku, zachowuje nienaganną figurę. Jak się okazuje, stoi za tym dieta.

Magdalena Cielecka to znana i ceniona polska aktorka. W ostatnim czasie można podziwiać jej grę aktorską w takich produkcjach jak „Chyłka” czy „Ciemno prawie noc”. Poza tym chętnie udziela się w innych projektach oraz w akcjach społecznych.  Sekret figury Magdaleny Cieleckiej Aktorka od początku swojej kariery zachwyca szczupłą sylwetką. Tkwi za tym sekret, którym postanowiła się podzielić. Magdalena Cielecka od lat stosuje dietę śródziemnomorską. To ona pozwala jej zachować młody wygląd oraz świetną figurę. Dzięki temu ma również spory zapas energii, umożliwiający udział w wielu intensywnych projektach. Ewidentnie takie rozwiązanie zdecydowanie służy aktorce, która mimo 49 lat, wciąż wygląda jak nastolatka. Posiłki w diecie Cieleckiej Magdalena Cielecka każdy poranek rozpoczyna od naturalnego śniadania, które jest jej kluczowym posiłkiem w ciągu dnia. Na jej talerzu znajduje się żytnia pulpa z orzechami kardamonu, suszonymi owocami oraz mlekiem roślinnym. Aktorka stawia na zdrowe żywienie, sama robi zakupy na pobliskim bazarku, gdzie zaopatruje się w świeże owoce oraz warzywa. To z nich samodzielnie przygotowuje kolejne dania. Na co dzień w jadłospisie Cieleckiej goszczą również owoce morza, tofu, oliwki, sery czy czosnek. To właśnie na tych produktach opiera swoją dietę.  Dieta śródziemnomorska Dieta śródziemnomorska to nie tylko sposób odżywiania, ale i styl życia. To właśnie ona zapewnia mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego zdrowie na lata. Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa i owoce, a także oliwa, produkty pełnoziarniste, ryby i owoce morza. Dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych diet na świecie.         ...