Rosół to zupa, którą znajdziecie na stołach w prawie każdym polskim domu co najmniej raz w tygodniu. Każdy zna jakiś sposób na przygotowanie rosołu. Receptury są przekazywane często z pokolenia na pokolenie. Bardzo prawdopodobne, że przygotowujecie rosół jak wasze mamy lub babcie. Czy wszyscy robicie to jednak tak samo?

Każdą recepturę da się udoskonalić. Dobrze wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i trikami, które działają na poprawę smaku i wyglądu dania! Jeśli chodzi o rosół, takich sekretnych trików i metod na poprawienie jego smaku, zapachu, wyglądu, jest naprawdę dużo! Przygotowaliśmy dla was kolejną nowinkę na temat gotowania rosołu. Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania tej zupy bez… dodawania do niej szklanki zimnej wody! Sprawdźcie, dlaczego warto to robić.

Jak zrobić pyszny rosół?

Na sukces dobrego rosołu składa się wiele elementów. Rosół to jednak przede wszystkim bulion warzywno-mięsny. Żaden rosół nie będzie udany, jeśli nie przygotujecie go na dobrej jakości warzywach i mięsie. W pysznym rosole muszą znaleźć się:

  • Marchewka
  • Seler
  • Pietruszka
  • Por
  • Mięso dobrej jakości, koniecznie wraz z kościami: drób, wołowina lub inny rodzaj mięsa (na przykład baranina)

Jak uzyskać rosół o głębokim smaku?

Smak rosołu wydobywany jest powoli, stopniowo uwalnia się z warzyw i mięsa, przenikając do bulionu. Dlatego długo gotowany rosół jest tak dobry i aromatyczny. Warzywa i mięso to baza, ale prawdziwy smak nadają dopiero dodatki do rosołu. Nie bez znaczenia są przyprawy, których użyjecie. By wydobyć głębię smaku z rosołu, dodajcie do niego też:

Zobacz także:

  • Paloną cebulę
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie tłuczone w moździerzu
  • Czarny pieprz w ziarenkach
  • Liść kapusty
  • Lubczyk
  • Świeżą natkę pietruszki
  • Plaster imbiru

Szklanka zimnej wody do rosołu

Dobrzy kucharze wiedzą, że w kuchni liczą się nie tylko składniki, ale sposób ich mieszania i techniki kulinarne. To sprawdza się też w przypadku rosołu! Okazuje się, że w trakcie gotowania, warto dodawać co jakiś czas do rosołu szklankę zimnej wody.

Ten zabieg klaruje rosół i hartuje go. Dzięki nagłemu obniżeniu temperatury, rosół staje się bardziej przezroczysty i lepiej się prezentuje. Spróbujcie zastosować ten trik następnym razem przy gotowaniu rosołu.