Zimna woda do rosołu
Newsy

Dlaczego do rosołu powinno się dodać szklankę zimnej wody? Nie uwierzycie w to, co zobaczycie

Udoskonalcie metodę przygotowania rosołu dzięki temu trikowi!

Rosół to zupa, którą znajdziecie na stołach w prawie każdym polskim domu co najmniej raz w tygodniu. Każdy zna jakiś sposób na przygotowanie rosołu. Receptury są przekazywane często z pokolenia na pokolenie. Bardzo prawdopodobne, że przygotowujecie rosół jak wasze mamy lub babcie. Czy wszyscy robicie to jednak tak samo?

Każdą recepturę da się udoskonalić. Dobrze wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i trikami, które działają na poprawę smaku i wyglądu dania! Jeśli chodzi o rosół, takich sekretnych trików i metod na poprawienie jego smaku, zapachu, wyglądu, jest naprawdę dużo! Przygotowaliśmy dla was kolejną nowinkę na temat gotowania rosołu. Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania tej zupy bez… dodawania do niej szklanki zimnej wody! Sprawdźcie, dlaczego warto to robić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić pyszny rosół?

Na sukces dobrego rosołu składa się wiele elementów. Rosół to jednak przede wszystkim bulion warzywno-mięsny. Żaden rosół nie będzie udany, jeśli nie przygotujecie go na dobrej jakości warzywach i mięsie. W pysznym rosole muszą znaleźć się:

  • Marchewka
  • Seler
  • Pietruszka
  • Por
  • Mięso dobrej jakości, koniecznie wraz z kościami: drób, wołowina lub inny rodzaj mięsa (na przykład baranina)

Jak uzyskać rosół o głębokim smaku?

Smak rosołu wydobywany jest powoli, stopniowo uwalnia się z warzyw i mięsa, przenikając do bulionu. Dlatego długo gotowany rosół jest tak dobry i aromatyczny. Warzywa i mięso to baza, ale prawdziwy smak nadają dopiero dodatki do rosołu. Nie bez znaczenia są przyprawy, których użyjecie. By wydobyć głębię smaku z rosołu, dodajcie do niego też:

  • Paloną cebulę
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie tłuczone w moździerzu
  • Czarny pieprz w ziarenkach
  • Liść kapusty
  • Lubczyk
  • Świeżą natkę pietruszki
  • Plaster imbiru

Szklanka zimnej wody do rosołu

Dobrzy kucharze wiedzą, że w kuchni liczą się nie tylko składniki, ale sposób ich mieszania i techniki kulinarne. To sprawdza się też w przypadku rosołu! Okazuje się, że w trakcie gotowania, warto dodawać co jakiś czas do rosołu szklankę zimnej wody. Ten zabieg klaruje rosół i hartuje go. Dzięki nagłemu obniżeniu temperatury, rosół staje się bardziej przezroczysty i lepiej się prezentuje. Spróbujcie zastosować ten trik następnym razem przy gotowaniu rosołu.

Rosół
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Ile wody potrzeba do ugotowania rosołu? Ten kardynalny błąd popełnia większość z nas
Gotowanie rosołu to niełatwa sztuka. Najwięcej wiedzą o nim babcie, które wykonywały go w sposób iście mistrzowski.

Z pewnością pamiętacie wakacje na wsi i babcine zawołanie na obiad. Można się było wówczas spodziewać jednego. Pyszności! Do tego smaku, aromatu, głębi i gotowania wedle receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.  Rosół z kury - niedzielny klasyk Rosół gotowany na mięsie wymaga waszej dbałości o to, co do niego wrzucicie. Najlepiej w wyroby mięsne zaopatrywać się u zaprzyjaźnionego rzeźnika albo odwiedzać okolice z czasów dzieciństwa, w których każdy gospodarz hodował kury, kaczki lub trzodę chlewną. Poza tym rosół to zupa, której nie może zabraknąć na stole w polskim domu w niedzielne popołudnie. Sięgacie po nią nie tylko z uwielbienia dla jej smaku. Rosół pomaga przy pierwszych objawach przeziębienia. To wywar, który krzepi! Klasyczny przepis na wykonanie rosołu W dobie internetu nietrudno o wymyślne i coraz to nowsze przepisy kulinarne. Jedne zachęcają swoją oryginalnością, kolejne odstraszają dziwacznymi połączeniami. W przypadku rosołu, najlepiej wybrać klasykę. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć wymaga odpowiedniego podejścia i kilku dodatków.    Rosół to dobrej jakości mięso i kolorowa włoszczyzna. Gotowy wywar najlepiej smakuje z lanymi kluskami, przyprószony świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem i ugotowaną marchewką. Przed podaniem, możecie go przelać do bulionówek albo do kubków do popijania podczas niedzielnego obiadu. Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół?  Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać. Mimo, że rosół bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza dużo skrajnych emocji. Jedną z najczęściej podejmowanych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody.  Jedna z najczęstszych...

Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?
Adobe Stock
Newsy
Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy rosół ugotowany na zamrożonym mięsie wyjdzie smaczny? Odpowiadamy!

Rosół to niewątpliwie klasyk polskiej kuchni. Aromatyczny bulion mięsno-warzywny gości bardzo często na stołach Polaków i jest uwielbiany przez naszych rodaków w każdym wieku. Każde gospodarstwo domowe ma zazwyczaj swój sprawdzony przepis na rosół, który jest najsmaczniejszy. Jest jednak wiele trików i sposobów na dopracowanie receptury bulionu. Sprawdźcie, jakie jest najlepsze mięso do rosołu i czy rosół wyjdzie smaczny, jeśli ugotujecie go na mięsie z zamrażarki. Jak ugotować aromatyczny, pyszny rosół? Żeby wasz rosół był przepyszny, musicie przede wszystkim dobrać właściwe składniki. Najczęściej stosowane warzywa do rosołu to: Marchewka Pietruszka Seler Por Niektórzy uważają, że nie ma szans na dobry rosół bez dodatków takich jak: Opalona cebula Lubczyk Kapusta Liście laurowe i ziele angielskie Imbir Jakie mięso do rosołu? Niewątpliwie bohaterem rosołu jest jednak mięso. Jest możliwe ugotowanie aromatycznego warzywnego bulionu, ale nie można nazwać go wtedy rosołem. Rosół gotuje się najczęściej na drobiu, czasem dodatkowo dodaje się do niego wołowinę z kością, a niektórzy uwielbiają rosół ugotowany na baraninie lub jagnięcinie. Dobre mięso w odpowiedniej ilości to gwarancja smacznego rosołu. Czy mięso do rosołu zawsze musi być jednak świeżo kupione w sklepie? Czy można wykorzystać mięso mrożone? Odpowiadamy. Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie? Jeśli macie zamrożone mięso dobrej jakości, możecie bez problemu ugotować na nim rosół. Mrożone mięso bardzo dobrze nadaje się do rosołu. Nie wkładajcie jednak zmrożonego mięsa bezpośrednio do wody i nie rozpoczynajcie gotowania. Dobrze, jeśli mięso na rosół odmrozicie wcześniej. Najlepiej...

Trik na pyszny rosół
Newsy
Co zrobić, żeby rosół miał wyraźny kolor i smak? Koniecznie sprawdźcie ten trik z patelnią 
Ciągle chcecie udoskonalać swój przepis na rosół? Mamy dla was prawdziwy hit!

Przepis na rosół idealny przekazywany jest w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Na pewno macie też swoje rady, które chętnie przekażecie swoim dzieciom, a może znajomym. My mamy dla was jeden kuchenny trik, który naprawdę wyniesie wasz rosół na wyższy poziom. Jakie warzywa do rosołu? W rosole równie ważne co dobrej jakości mięso są wykorzystane warzywa. Pewnie wszyscy dodajecie podobne składniki do rosołu. Na pewno znajduje się w nim: Marchewka Pietruszka Seler Cebula Por albo kapusta Nie musicie zmieniać warzyw, które stosujecie, ale przed dodaniem do wywaru zróbcie coś jeszcze. Dzięki tej prostej czynności, która nie zabierze też dużo czasu, rosół będzie naprawdę pyszny. Trik na podbicie smaku Trików na podbicie smaku rosołu jest naprawdę dużo. Zdradzaliśmy wam już między innymi, jakie niebanalne warzywo warto dodać do rosołu , które składniki rosołu powinny być dodawane do niego na końcu , ale teraz mamy dla was prawdziwą gratkę. Ten prosty trik nie wymaga bowiem dużych zmian przyzwyczajeń. Przygotujecie rosół ze swoich ulubionych i sprawdzonych warzyw. Wystarczy, że zrobicie coś jeszcze… Pyszny rosół dzięki patelni Warzywa przed dodaniem do wywaru pokrójcie na mniejsze części.  Rozgrzejcie dużą suchą patelnię. Wyłóżcie wszystkie warzywa na suchej patelni tak, aby, jak największą powierzchnią dotykały patelni. Poczekajcie, aż warzywa zbrązowieją lekko i się zarumienią. Dopiero teraz włóżcie je do wody i mięsa i ugotujcie rosół według tradycyjnej receptury. Dlaczego trik z patelnią działa? Warzywa podpalone na patelni ulegają karmelizacji. To proces, w którym cukry zawarte w warzywach zmieniają swoją strukturę. Uwalniają one też...

Rosół
Flickr/fotoport
Newsy
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...