Dolejcie do rosołu szklankę lodowatej wody. Ten maminy trik uratuje wasz wywar
Adobe Stock
Newsy

Dolejcie do rosołu szklankę lodowatej wody. Ten maminy trik uratuje wasz wywar

Udoskonalcie metodę przygotowania rosołu dzięki temu trikowi! Przyda się wam szklanka zimnej wody.

Rosół to zupa, którą znajdziecie na stołach w prawie każdym polskim domu co najmniej raz w tygodniu. Każdy zna jakiś sposób na przygotowanie rosołu. Receptury są przekazywane często z pokolenia na pokolenie. Bardzo prawdopodobne, że przygotowujecie rosół jak wasze mamy lub babcie. Czy wszyscy robicie to jednak tak samo?

Każdą recepturę da się udoskonalić. Dobrze wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i trikami, które działają na poprawę smaku i wyglądu dania! Jeśli chodzi o rosół, takich sekretnych trików i metod na poprawienie jego smaku, zapachu, wyglądu, jest naprawdę dużo! Przygotowaliśmy dla was kolejną nowinkę na temat gotowania rosołu. Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania tej zupy bez… dodawania do niej szklanki zimnej wody! Sprawdźcie, dlaczego warto to robić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić pyszny rosół?

Na sukces dobrego rosołu składa się wiele elementów. Rosół to jednak przede wszystkim bulion warzywno-mięsny. Żaden rosół nie będzie udany, jeśli nie przygotujecie go na dobrej jakości warzywach i mięsie. W pysznym rosole muszą znaleźć się:

  • Marchewka
  • Seler
  • Pietruszka
  • Por
  • Mięso dobrej jakości, koniecznie wraz z kościami: drób, wołowina lub inny rodzaj mięsa (na przykład baranina)
Zobacz także
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Wyrazisty i pełny smaku rosół zrobicie tylko w ten sposób. Koniecznie dopilnujcie tego 1 szczegółu

Wyrazisty i pełny smaku rosół zrobicie tylko w ten sposób. Koniecznie dopilnujcie tego 1 szczegółu

Jak uzyskać rosół o głębokim smaku?

Smak rosołu wydobywany jest powoli, stopniowo uwalnia się z warzyw i mięsa, przenikając do bulionu. Dlatego długo gotowany rosół jest tak dobry i aromatyczny. Warzywa i mięso to baza, ale prawdziwy smak nadają dopiero dodatki do rosołu. Nie bez znaczenia są przyprawy, których użyjecie. By wydobyć głębię smaku z rosołu, dodajcie do niego też:

  • Paloną cebulę
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie tłuczone w moździerzu
  • Czarny pieprz w ziarenkach
  • Liść kapusty
  • Lubczyk
  • Świeżą natkę pietruszki
  • Plaster imbiru

Szklanka zimnej wody do rosołu

Dobrzy kucharze wiedzą, że w kuchni liczą się nie tylko składniki, ale sposób ich mieszania i techniki kulinarne. To sprawdza się też w przypadku rosołu! Okazuje się, że w trakcie gotowania, warto dodawać co jakiś czas do rosołu szklankę zimnej wody.

Ten zabieg klaruje rosół i hartuje go. Dzięki nagłemu obniżeniu temperatury, rosół staje się bardziej przezroczysty i lepiej się prezentuje. Spróbujcie zastosować ten trik następnym razem przy gotowaniu rosołu.

Zamiast Maggi dodajcie do rosołu trochę tego produktu. O wiele bardziej podkreśli smak zupy
Flickr
Newsy
Rosół wyszedł bez smaku? Szybko przyprawicie go tym 1 produktem. O niebo lepszy niż Maggi
Nie dodawajcie do rosołu Maggi, bo psujecie tym cały smak. Zamiast tego dodajcie podobnego składnika, który da prawie identyczny efekt…

Rosół to klasyczna zupa, którą każdy z was na pewno zna od podszewki. Wiecie pewnie jakich warzyw użyć do ugotowania wywaru, macie sprawdzony rodzaj mięsa, na którym gotujcie rosół i dodajcie na pewno przyprawy, które dodają rosołowi aromatu i smaku.  Czy mimo wszystko czujecie, że waszemu rosołowi brakuje trochę do osiągnięcia tego idealnego, głębokiego smaku? Może kładziecie na stole buteleczkę z Maggi, żeby w razie potrzeby każdy mógł dodać trochę tej płynnej przyprawy. Nie róbcie tego, psujecie smak rosołu! Zamiast Maggi, dodajcie do niego innego składnika, który naprawdę podbije smak, w naturalny sposób! Jak zrobić aromatyczny rosół? Oczywiście, żeby rosół był smaczny, musicie dobrać do niego smaczne bazowe składniki. Na pewno wykorzystajcie: Dobrej jakości mięso z kośćmi – drób, wołowe lub miks Marchewkę Seler Por Pietruszkę Możecie przyprawić też rosół, dodając do niego dodatkowo liść kapusty, koper włoski, plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielskie czy rozmiażdżone ziarna pieprzu. Jeśli nigdy tego nie robiliście, dodajcie do rosołu też lubczyku. Te wszystkie elementy nadają rosołowi smaku i głębi, ale czasem możecie czuć, że dalej efekt nie jest zadowalający. Koniecznie dodajcie wtedy do niego tej płynnej, ale naturalnej przyprawy… Co zamiast Maggi do rosołu? Zamiast słynnej przyprawy Maggi, którą często podaje się do rosołu, możecie dodać do niego sosu sojowego! Ta przyprawa większości z was kojarzy się pewnie z kuchnią azjatycką, ale naprawdę dobrze sprawdzi się też w rodzimym rosole. Pewnie nie wykorzystywały jej wasze babcie, ale czy one dodawały do rosołu Maggi? Sos sojowy to ciekawa alternatywa smakowa. Nadaje on rosołowi głębszego koloru, sprawia, że jest po prostu smaczniejszy. Wszystko to osiąga się za sprawą smaku umami, który nazywany jest smakiem...

Tak babcia Janina gotowała rosół bez kostki i bez wzmacniaczy smaku. Miała za to 1 słodką tajemnicę
Adobe Stock
Newsy
Tak babcia Janina gotowała rosół bez kostki i bez wzmacniaczy smaku. Miała za to 1 słodką tajemnicę
Aby wasz rosół nabrał niezwykłego, intensywnego smaku, nie musicie go ulepszać sklepową kostką rosołową. Wystarczy, że zastosujecie te babcine triki, a efekt będzie powalający.

Kostka rosołowa z pewnością nie raz uratowała smak waszej zupy - dzięki niej wywar nabrał odpowiedniego koloru i zapachu, a wy nie musieliście się głowić, czego jeszcze w nim brakuje. Sami jednak przyznacie, że dodawanie tego produktu do zupy nie należy do najzdrowszych rozwiązań. Nasze rady sprawią, że już nigdy nie sięgniecie po ten chemiczny dodatek. Babcine triki na przepyszny rosół bez kostki Rosół to klasyk. Każdy Polak bardzo dobrze zna jego smak. Dlatego też, jeśli podczas jego przyrządzania coś pójdzie nie tak, większość z was od razu to zauważy, a przede wszystkim poczuje. Jednak, zaufajcie nam, przyrządzenie idealnego bulionu nie należy do skomplikowanych. Wystarczy poświęcić mu trochę czasu. Bowiem nie zawsze droga na skróty jest tą odpowiednią. Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się przede wszystkim dobrej jakości mięso, a także warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach. Istotny okazuje się także czas gotowania zupy. Jakie mięso wybrać do rosołu? Wysokiej jakości mięso to klucz do udanego, esencjonalnego rosołu. Prawdopodobnie nie znajdziecie go w supermarkecie. Polecamy więc odwiedziny u zaufanego gospodarza czy rzeźnika. Wielu uważa, że najlepszy bulion wyjdzie wam z połączenia kaczki i kurczaka. Pamiętajcie by w garnku znalazła się tusza, szyjka, uda i skrzydełka. Kluczem będzie dość tłusty kawałek drobiu, nienafaszerowany antybiotykami i tanimi karmami - takie okazy znaleźć można przede wszystkim w wiejskich, tradycyjnych gospodarstwach rolnych. Jakie warzywa wybrać do rosołu? Do gotowania rosołu zapewne najczęściej używacie warzyw  pokrojonych w drobną kostkę, to błąd. Lepiej będzie kiedy ugotujecie je w większych kawałkach. Dzięki niepodzielonej na części marchewce, pietruszce, porowi, cebuli oraz selerowi zupa...

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
AdobeStock
Newsy
Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
Jak długo gotujecie rosół? Kilka godzin, a może cały dzień? Czy istnieje idealny czas gotowania rosołu? Sprawdźcie.

Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku? Jak długo gotować rosół? Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy , to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Ważne jest, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ bardzo długo gotowany rosół może się zrobić po prostu niesmaczny. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu! Przepis na bulion wołowy Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 pietruszki 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula Por Świeża natka pietruszki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito. I gotowe! Tak przygotowany...

jak dużo marchewki dodawać do rosołu
Adobe Stock
Newsy
Rosół wychodzi zbyt słodki? Wszystko przez zbyt dużą ilość tego składnika
Umiar, proporcje i zdrowy rozsądek – to wszystko jest konieczne do ugotowania pysznego rosołu. Dlaczego? Choćby po to, by nie przedobrzyć z ilością pewnego warzywa.

O marchewce w rosole krążą różne legendy. Niektórzy zarzekają się, że dodanie większej ilości marchewki do zupy, poprawi jej kolor. Nie tędy droga. Złoty kolor rosołu jak z obrazka to zasługa dobrego, wiejskiego, kurzego mięsa, gotowanego na wolnym ogniu przez wiele godzin. To właśnie drobiowy tłuszcz zapewnia rosołowi nienaganny wygląd. Taki, którego nie zastąpi w żaden sposób kostka rosołowa ani tym bardziej marchewka. Alternatywnym sposobem na poprawę koloru waszego rosołu, może być dodanie do zupy cebuli w łupinie, która nada mu brązowawą barwę, podobnie jak w przypadku robienia wielkanocnych kraszanek. Ile marchewek powinno się dodawać do rosołu? Lepiej jednak nie kombinować. Ani z kostką, ani z cebulą, ani tym bardziej z marchwią. Za dużo marchewki w rosole zepsuje jego smak. Słodycz marchewki przyćmi tradycyjny, wspaniały mięsny smak ukochanej zupy wszystkich Polaków. Dlatego do rosołu powinno się dodawać 1-2 duże marchewki, maksymalnie 3-4 sztuki mniejszej wielkośći. Na słodkość rosołu wpłynie także duża dawka korzeni pietruszki. Tutaj również nie należy przesadzać z ilością tego warzywa dodawanego do wywaru. Zbyt duża dawka spowoduje zepsucie smaku tej szlachetnej zupy. Przepis na rosół Składniki: Opcjonalnie: kawałek mięsa wołowego Porcja rosołowa z kurczaka, najlepiej wiejskiego Jedna szyja indycza Jedna duża marchew lub dwie mniejsze Jeden korzeń pietruszka Kawałek selera Opcjonalnie jeden mały por Cebula opalona na gazie 2-3 liście laurowe Ok. 5 ziaren ziela angielskiego Ok. 5 ziaren pieprzu czarnego Sól Opcjonalnie: kilka suszonych grzybów Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i zalejcie najlepiej zimną, filtrowaną wodą. Gotujcie mięso na wolnym ogniu przez ok. godzinę i oczyszczajcie wywar z powstających na...