dlaczego do espresso podawana jest woda
AdobeStock
Newsy

Dlaczego do espresso podaje się szklankę wody? Tajemnica rozwiązana

Dlaczego kelner podaje szklankę wody do kawy? Powód jest bardzo prosty!
Katarzyna Wyborska
marzec 05, 2021

Często można się spotkać w kawiarni ze zwyczajem podawania szklanki wody do zamówionej kawy. Wiecie, czemu to służy? Jeśli zawsze się zastanawiacie, po co kelner przynosi wam wodę do espresso, to z tego artykułu dowiecie się, dlaczego tak robi!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest espresso?

Podawana w malutkich filiżankach mocna, czarna kawa o głębokim smaku. Espresso to rodzaj kawy zaparzanej pod bardzo wysokim ciśnieniem, czego efektem jest mocna i aromatyczna esencja. W ekspresie ciśnieniowym woda o temperaturze 92 stopni Celsjusza przepuszczana jest pod dużym ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna palonej kawy. Cały proces trwa zaledwie pół minuty!

Dobrze zrobione espresso powinno mieć z wierzchu ciemną piankę w orzechowym kolorze – to pęcherzyki powietrza powstałe w trakcie zaparzania oraz karmelizowany cukier. Taka pianka nazywa się profesjonalnie „crema” i można poznać po niej dobrze zrobione espresso. Powinna być gęsta, gruba i elastyczna – gdy wsypiecie cukier do filiżanki espresso, kryształki powinny przez chwilę unosić się na piance. Tak parzona kawa podawana jest w małych, porcelanowych filiżankach, które wcześniej są podgrzewane.

Zobacz także

Historia espresso

Ojczyzną espresso są oczywiście Włochy, które słyną z doskonałej kawy. Sposób parzenia espresso wymyślił w 1901 roku Włoch Luigi Bezzera, który był zresztą wynalazcą ekspresu, w którym parzy się espresso. Nazwa tego rodzaju kawy po włosku oznacza „wyciskanie” lub „wytłaczanie”, choć niektóre źródła podają, że prawdopodobnie kawa espresso swoją nazwę zawdzięcza słowu „espressivo”, które oznacza „wyrazisty”.

Dlaczego podaje się szklankę wody do kawy espresso?

Po czym można poznać dobrą kawiarnię? Zdecydowanie po tym, że gdy zamówicie espresso lub inną mocną kawę, obsługa poda wam do tego szklankę wody. Kto nie spotkał się wcześniej z taką praktyką, może być zdziwiony, dlaczego dostał szklankę wody, której nie zamawiał. Powód jest bardzo prosty! Otóż przepłukanie ust wodą oczyszcza kubki smakowe, co pozwala lepiej delektować się kawą i docenić jej smak.

Woda przed czy po kawie?

Kiedy należy wypić wodę podawaną do kawy – przed czy po jej wypiciu? Są dwie teorie. Pierwsza, podana powyżej mówi o tym, że najlepiej napić się wody przed piciem kawy, co oczyści kubki smakowe, dzięki czemu espresso będzie lepiej smakować.

Druga zwraca uwagę na fakt, że espresso jest bardzo mocną i esencjonalną kawą. Co za tym idzie – pozostawia charakterystyczny, gorzki posmak w ustach, który nie jest zbyt przyjemny zarówno dla osoby pijącej kawę, jak i otoczenia. A do tego intensywny smak espresso przekłamuje smak spożywanych później potraw. Dlatego warto sięgnąć po wodę także po wypiciu kawy.

Czytaj także: 

Komentarze
Kawa z masłem
Pixabay
Newsy Dodaj to do kawy, a poskromisz swój apetyt. Zaskakujące połączenie smaków, które cię zachwyci
Kawa to prawie stan umysłu. Na pewno są wśród was osoby, który nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki jej aromatycznego naparu. Kawa ma moc także w połączeniach. Zdradzimy wam jedno z nich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Kawa jest sporządzana  z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zwykle podajemy ją na gorąco, ze śmietanką lub w towarzystwie rozmaitych deserów. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Główne źródło kofeiny Jeśli należycie do sów wiecie, że nic nie działa lepiej na pobudzenie niż kubek pachnącej kawy. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Do większości języków europejskich weszła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Wcześniej w Polsce była znana jedynie regionalnie. Dziś pijemy ją z pasją w kawiarniach, ale równie chętnie, w domowym zaciszu. Kawa to dobry pretekst do spotkania z przyjaciółkami, randki, a nawet rozmowy rekrutacyjnej na wymarzone, zawodowe stanowisko. Sekret tkwi w dodatkach Zwyczajowo do kawy dodajemy mleczko i cukier. Jednak względem kawy możemy pójść o krok dalej. Pewien napój na bazie kofeiny przywędrował do USA wraz z imigrantami z Indii, Mongolii i Tybetu, gdzie w ten sposób piję się również mocną herbatę. Mowa o kawie z masłem . Tak, dobrze czytacie. Trend łączenia tych dwóch produktów zjednuje sobie coraz więcej sympatyków. Przykładowo, w kawiarni Philz Coffee w San Francisco kawę serwuje się według życzenia klienta, często z dwiema łyżeczkami niesolonego masła. Maślane espresso Masło w kawie to nie tylko gwarancja bogatego, nieco wyróżniającego się smaku. Połączenie kawy z masłem to przede wszystkim doskonały pomysł na poskromienie apetytu. Napój na bazie kofeiny i masła jest wyjątkowo aromatyczny i hamuje chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Głównie za sprawą kaloryczności. Filiżanka takiej kawy to nawet 400...

Przeczytaj
Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Przepisy Ta kawa powala wszystkich na kolana. Nikt jej nie odmówi
Późna jesień to pora, w której chętnie sięgamy po przyprawy korzenne, takie jak np. cynamon. Warto dodać je także do naszej codziennej kawy.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Wielu z nas zaczyna swój poranek od świeżo zaparzonej kawy. Często sam jej zapach pozwala nam na w miarę szybki rozruch i wejście w nowy dzień z odpowiednią dozą energii. Co jednak zrobić, gdy do gry wkracza rutyna? Warto przełamać ją ciekawym smakiem swojej porannej kawy! Sposobów na parzenie kawy jest całkiem sporo. Od najprostszej metody, zwanej powszechnie „zalewajką”, przez różnego rodzaju ekspresy ciśnieniowe, aż do parzenia kawy na sposób turecki. My z kolei zdradzimy wam, w jaki sposób smacznie można wykorzystać kawę rozpuszczalną. Niedoceniana często kawa rozpuszczalna często zalega nam na półkach. Dodając do naparu z granulek kawy kilka innych składników, możemy uzyskać niezwykle ciekawe efekty. Intensywny smak i zapach cynamonu, a także aromat pomarańczowej skorki w połączeniu z kawą pobudzą niejednego śpiocha! Lubicie kawę z mlekiem? Dla większego efektu możemy jeszcze dodatkowo spienić mleko. W tym celu warto zaopatrzyć się w niedrogi, a przydatny przedmiot, jakim jest spieniacz mleka do kawy. Zasilany bateriami przyrząd w mig zrobi pianę na podgrzanym mleku. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się kawą jak z kawiarni za grosze! Przepis na kawę cynamonowo-pomarańczową: Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej Pół łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki brązowego cukru 50 ml mleka 150 ml wody Szczypta kakao Przygotowanie: W małym rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej. Kawę zaparzamy w szklance , zalewając ją przygotowanym naparem z przyprawami. Opcjonalnie słodzimy kawę brązowym cukrem (możemy śmiało posłodzić ją także cukrem białym). Do filiżanki lub kubka wlewamy gorące mleko i spieniamy je, jeżeli mamy taką...

Przeczytaj
Jaką kawę piją Polacy
bnenin/Adobe Stock
Newsy Oto ulubiona kawa Polaków. To wcale nie espresso
Kawę pijemy w domu, kawę pijemy u znajomych, kawę pijemy coraz częściej na mieście. Jaką wybieramy najczęściej?
Hubert Rój
listopad 26, 2020

O kawie na polskich stołach pisał na kartach „Pana Tadeusza” już Adam Mickiewicz. Według słów naszego narodowego wieszcza, w dobrych szlacheckich domach kawę przygotowywała jaśnie państwu specjalnie wykwalifikowana pracownica, zwana kawiarką (nie mylić ze współczesnym przyrządem do zaparzania tego napoju…). Cenna zdobycz Od czasów Jacka Soplicy do XXI wieku upłynęło już nieco wody w Wiśle. Początki kawy w Polsce rzeczywiście były całkiem chwalebne. Niektóre źródła podają, że jedną z pierwszych kawiarni w Europie założył Polak. Był to niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, żołnierz króla Jana III Sobieskiego spod Wiednia. Jak do tego doszło? W czasie wiedeńskiej wiktorii w polskie ręce wpadły cenne łupy. Wśród drogich ubiorów, kosztowności i różnego rodzaju broni, polskie wojska znalazły także worki z czarnym ziarnem. Kulczycki, zasłużony człowiek Sobieskiego, „zaopiekował” się łupem i jako pierwszy parzył kawę dla mieszczan Wiednia. Kawa dla zwykłych Polaków W tamtym czasie kawa pozostawała napojem ludzi bogatych. W XX wieku Polacy powszechnie i chętnie pili za to kawę zbożową, która popularna jest zresztą do dziś. W okresach niedoborów, takich jak wojny i inne dziejowe zawieruchy, musieliśmy zadowalać się tzw. namiastkami kawy. Dzisiaj, na szczęście, nie mamy tego typu dylematów. Półki w sklepach uginają się od ciężaru wszelkiego gatunku kaw – od mielonych, po te ziarniste. Coraz chętniej pijemy także kawę poza domem – oprócz kawiarni, które powstają w dużych miastach jak grzyby po deszczu, kawa weszła także do obowiązkowego wyposażenia chociażby stacji benzynowych. Jaką gotową kawę kupujemy najczęściej? Według badań kilku niezależnych od siebie ośrodków, Polacy zdecydowanie...

Przeczytaj
jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

Przeczytaj