dlaczego do espresso podawana jest woda
AdobeStock
Newsy

Dlaczego do espresso podaje się szklankę wody? Po tym poznacie dobrą kawiarnię

Dlaczego kelner podaje szklankę wody do kawy? Powód jest bardzo prosty!

Często można się spotkać w kawiarni ze zwyczajem podawania szklanki wody do zamówionej kawy. Wiecie, czemu to służy? Jeśli zawsze się zastanawiacie, po co kelner przynosi wam wodę do espresso, to z tego artykułu dowiecie się, dlaczego tak robi!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest espresso?

Podawana w malutkich filiżankach mocna, czarna kawa o głębokim smaku. Espresso to rodzaj kawy zaparzanej pod bardzo wysokim ciśnieniem, czego efektem jest mocna i aromatyczna esencja. W ekspresie ciśnieniowym woda o temperaturze 92 stopni Celsjusza przepuszczana jest pod dużym ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna palonej kawy. Cały proces trwa zaledwie pół minuty!

Dobrze zrobione espresso powinno mieć z wierzchu ciemną piankę w orzechowym kolorze – to pęcherzyki powietrza powstałe w trakcie zaparzania oraz karmelizowany cukier. Taka pianka nazywa się profesjonalnie „crema” i można poznać po niej dobrze zrobione espresso. Powinna być gęsta, gruba i elastyczna – gdy wsypiecie cukier do filiżanki espresso, kryształki powinny przez chwilę unosić się na piance. Tak parzona kawa podawana jest w małych, porcelanowych filiżankach, które wcześniej są podgrzewane.

Zobacz także
Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów

Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów

Czy kawa w kapsułkach jest w pełni bezpieczna dla zdrowia? Eksperci nie mają wątpliwości

Czy kawa w kapsułkach jest w pełni bezpieczna dla zdrowia? Eksperci nie mają wątpliwości

Historia espresso

Ojczyzną espresso są oczywiście Włochy, które słyną z doskonałej kawy. Sposób parzenia espresso wymyślił w 1901 roku Włoch Luigi Bezzera, który był zresztą wynalazcą ekspresu, w którym parzy się espresso. Nazwa tego rodzaju kawy po włosku oznacza „wyciskanie” lub „wytłaczanie”, choć niektóre źródła podają, że prawdopodobnie kawa espresso swoją nazwę zawdzięcza słowu „espressivo”, które oznacza „wyrazisty”.

Dlaczego podaje się szklankę wody do kawy espresso?

Po czym można poznać dobrą kawiarnię? Zdecydowanie po tym, że gdy zamówicie espresso lub inną mocną kawę, obsługa poda wam do tego szklankę wody. Kto nie spotkał się wcześniej z taką praktyką, może być zdziwiony, dlaczego dostał szklankę wody, której nie zamawiał. Powód jest bardzo prosty! Otóż przepłukanie ust wodą oczyszcza kubki smakowe, co pozwala lepiej delektować się kawą i docenić jej smak.

Woda przed czy po kawie?

Kiedy należy wypić wodę podawaną do kawy – przed czy po jej wypiciu? Są dwie teorie. Pierwsza, podana powyżej mówi o tym, że najlepiej napić się wody przed piciem kawy, co oczyści kubki smakowe, dzięki czemu espresso będzie lepiej smakować.

Druga zwraca uwagę na fakt, że espresso jest bardzo mocną i esencjonalną kawą. Co za tym idzie – pozostawia charakterystyczny, gorzki posmak w ustach, który nie jest zbyt przyjemny zarówno dla osoby pijącej kawę, jak i otoczenia. A do tego intensywny smak espresso przekłamuje smak spożywanych później potraw. Dlatego warto sięgnąć po wodę także po wypiciu kawy.

Kawa, która stała się hitem Internetu: "Nie znam osoby, która lubi espresso i ten sok, a nie smakowałaby jej ta kombinacja"
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym. Tak robi się espresso orange juice, czyli spritzy americano
Jak smakuje ta kawa? Jest delikatna i lekko gazowana, idealna dla wszystkich, którzy lubią kawę w lekko słodkim i orzeźwiającym wydaniu. Podajemy przepis.

Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez kawy. Bez niej są senni i nie mają energii do pracy, a już sam zapach zaparzonej kawy działa na nich pobudzająco. Inni, podobnie czują się zaraz po obiedzie i żeby nie myśleć tylko o spaniu, sięgają po kolejną filiżankę. Ten napar z kilkoma dodatkami pozwala nadal cieszyć się aromatem kawy i kilku ożywczych dodaktów, które urozmaicają smak tradycyjnego napoju. Kawa staje się lekka, świeża, dzięki czemu działa stymulująco.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Stone (@triple_espresso_shot) Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym Kawa, której przepis podajemy pochodzi z Tiktoka, gdzie zrobiła zawrotną karierę. Nazywana jest espresso orange juice lub spritzy americano: Składniki: 150 ml toniku 60 ml espresso 60 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) Kostki lodu Przygotowanie: Włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu. Wlejcie do szklanki z lodem sok pomarańczowy. Dodajcie tonik, a następnie świeżo zaparzone espresso. Udekorujcie szklankę z napojem plasterkami lub cząstkami pomarańczy. Kawa nie tylko czarna i nie tylko ze śmietanką Istnieje wiele sposobów parzenia kawy. Można do tego używać różnych rodzajów ekspresów czy temperatury wody. Różnie zaparzony napar w odmienny sposób oddziałuje na organizm. Włosi, znawcy i wielbiciele kawy uważają, że najbardziej pobudzającą kawą jest espresso. To napar zaparzony małą ilością wody, dzięki czemu staje się mocny i mocno ożywczy, a...

Dlaczego tak lubicie ciasteczka do kawy? Tajemnica tkwi w kofeinie
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego tak lubicie ciasteczka do kawy? Tajemnica tkwi w kofeinie
Jakie ciastka wybierać do kawy, a które kompletnie do tego napoju nie pasują?

Też kochacie połączenie kawa i ciasteczko i nawet nie wiecie dlaczego? Wiele osób w ogóle tego nie rozważa, czuje tylko, że do kawy pasuje ciastko i tak ją sobie serwuje. Eksperci do spraw żywności i żywienia wyjaśnili, dlaczego tak się dzieje. Dlaczego kawa plus ciasteczko pasują do siebie? Badacze stwierdzili, że przyczyną tego, że do kawy wybieramy ciasta i ciastka, jest nietypowe działanie kofeiny na receptory smakowe. Kofeina zawarta w kawie zmniejsza naszą wrażliwość na smaki potraw, które jemy popijając kawą. Jedyny smak, który przebija się przez aromat kawy, to smak słodki. Dlatego tak chętnie pijąc kawę sięgamy po słodycze. I często nie poprzestajemy na jednym ciasteczku. W sytuacji, gdy popijając ciastko herbata, już dawno czulibyśmy się „przesłodzeni”, pijąc do niego kawę cały czas odczuwamy niedosyt słodyczy. Jakie desery jeść do kawy i dlaczego sernika lepiej nie jeść? Kawa w towarzystwie deseru to prawdziwy rytuał. Jest chwilą przyjemności, momentem, gdy siadacie, delektujecie się smakami i rozmyślanie o niebieskich migdałach. Lub wręcz przeciwnie, właśnie przy kawie z ciasteczkiem, pracuje wam się najwydajniej i to właśnie na nią zapraszacie współpracowników lub klientów. Taki podwieczorek to też najlepsze co możecie zaproponować przyjaciołom lub rodzinie.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez CieKawa Cafe & Bistro🥂 (@ciekawacafe) Podpowiadamy, jaki deser wybrać do kawy: Do espresso wybierajcie desery z ciemną czekoladą. To mogą być czekoladowe ciastka z owocami lub...

Największe wpadki Polaków w restauracji. Aż wstyd głośno się do tego przyznać
AdobeStock
Newsy
Największe wpadki Polaków w restauracji. Aż wstyd głośno się do tego przyznać
Zachowanie niektórych Polaków w restauracji pozostawia niestety wiele do życzenia. Kelnerzy wymienili nasze największe wpadki. Powinno nam być wstyd?

Zbyt głośne mówienie, mało śmieszne żarty i komentarze, siorbanie... Obsługiwanie osoby, która zachowuje się w ten sposób w restauracji , może być prawdziwym koszmarem. Kelnerzy wymienili największe błędy popełniane przez Polaków w restauracji. Jest tego trochę. Mylenie nazwy espresso z ekspresso Polakom często się zdarza niepoprawnie wymawiać w restauracji nazwę kawy – espresso . Wielu z nich wymawia ją błędnie – jako ekspresso (czyżby od „ekspresu” do kawy?). Jeśli kelner przyniesie nam kawę i szklankę wody, nie powinno to budzić naszego zdziwienia. Właśnie tak prawidłowo podaje się mocną czarną kawę. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny. Otóż przepłukanie ust czystą wodą oczyszcza kubki smakowe, dzięki czemu możemy lepiej delektować się kawą i docenić jej wyrazisty smak. Klient, który chce sam się obsłużyć Zdarza się, że klient zamawia w restauracji piwo , ale sam chce je otworzyć własnym otwieraczem, który ma w kieszeni. Niestety, nie jest to szczytem elegancji i savoir-vivre. Klienci, którzy jedzą dania zamówione w innym lokalu Bywają też sytuacje, że przy stoliku siedzi kilka osób, ale tylko jedna z nich składa zamówienie z karty menu, a pozostałe konsumują np. kebaby zakupione u konkurencji. To złamanie podstawowej zasady, jaka obowiązuje w restauracji. Nie wnosimy do niej ani swojego jedzenia, ani swoich napojów. Zamawiając stolik w restauracji, płacimy nie tylko za jedzenie, ale również za pełną obsługę. Polacy napiwków nie dają Ile powinien wynieść napiwek? To 10% od kwoty, która widnieje na naszym rachunku. Niestety, Polacy bardzo rzadko dają w restauracjach napiwki, co wytknęła nam jakiś czas temu Magda Gessler . Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają,...

Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu
Przewidujecie świąteczne przejedzenie? Poczęstujcie swoich gości tym nietypowym kawowym napojem.

W ostatnim czasie Marzena Rogalska promowała na swoim Instagramie młodą baristkę, Joasię, od której zaczerpnęła ciekawy przepis na kawę „z wkładką”. Rogalska wrzuciła ten nietypowy przepis na swój instagramowy profil i zachwytów wśród komentujących nie było końca. Dlaczego warto przyrządzić kawę „z prądem” na święta? Jedna z fanek dziennikarki zaskoczyła także sugestią, że zamiast proponowanego adwokatu lub ajerkoniaku, do kawy idealnie będzie pasowało także amaretto. Polecamy wam wypróbowanie jednej z tych wersji w trakcie najbliższych świąt wielkanocnych. Taka kawa będzie perfekcyjnym wyborem po poważnej uczcie. Na przykład zaraz po sutym i obfitym niedzielnym śniadaniu wielkanocnym albo po obiedzie w Lany Poniedziałek. Dlaczego? Nie od dziś wiadomo, że mocna kawa dobrze robi na trawienie. Podobne działanie wykazują także mocniejsze trunki. Takie połączenie jest więc wskazane na objawy dużego przejedzenia świątecznego…         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Marzena Rogalska (@marzena_rogalska) Jak zrobić espresso do przepisu Marzeny Rogalskiej? By jednak wielkanocna kawa „z prądem” wyszła tak jak należy, warto byście przyrządzili jej bazę, czyli espresso, za pomocą ekspresu. Nie będzie do tego potrzeba drogiej maszynerii zajmującej pół kuchni. Wystarczy, że zaopatrzycie się w tanią i łatwą w obsłudze kawiarkę. O tym jak parzyć kawę w kawiarce pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. By do niego przejść, kliknijcie tutaj:  Krótki...