Często można się spotkać w kawiarni ze zwyczajem podawania szklanki wody do zamówionej kawy. Wiecie, czemu to służy? Jeśli zawsze się zastanawiacie, po co kelner przynosi wam wodę do espresso, to z tego artykułu dowiecie się, dlaczego tak robi!

Co to jest espresso?

Podawana w malutkich filiżankach mocna, czarna kawa o głębokim smaku. Espresso to rodzaj kawy zaparzanej pod bardzo wysokim ciśnieniem, czego efektem jest mocna i aromatyczna esencja. W ekspresie ciśnieniowym woda o temperaturze 92 stopni Celsjusza przepuszczana jest pod dużym ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna palonej kawy. Cały proces trwa zaledwie pół minuty!

Dobrze zrobione espresso powinno mieć z wierzchu ciemną piankę w orzechowym kolorze – to pęcherzyki powietrza powstałe w trakcie zaparzania oraz karmelizowany cukier. Taka pianka nazywa się profesjonalnie „crema” i można poznać po niej dobrze zrobione espresso. Powinna być gęsta, gruba i elastyczna – gdy wsypiecie cukier do filiżanki espresso, kryształki powinny przez chwilę unosić się na piance. Tak parzona kawa podawana jest w małych, porcelanowych filiżankach, które wcześniej są podgrzewane.

[content:0_6070,0_4985:undefined]

Historia espresso

Ojczyzną espresso są oczywiście Włochy, które słyną z doskonałej kawy. Sposób parzenia espresso wymyślił w 1901 roku Włoch Luigi Bezzera, który był zresztą wynalazcą ekspresu, w którym parzy się espresso. Nazwa tego rodzaju kawy po włosku oznacza „wyciskanie” lub „wytłaczanie”, choć niektóre źródła podają, że prawdopodobnie kawa espresso swoją nazwę zawdzięcza słowu „espressivo”, które oznacza „wyrazisty”.

Zobacz także:

Dlaczego podaje się szklankę wody do kawy espresso?

Po czym można poznać dobrą kawiarnię? Zdecydowanie po tym, że gdy zamówicie espresso lub inną mocną kawę, obsługa poda wam do tego szklankę wody. Kto nie spotkał się wcześniej z taką praktyką, może być zdziwiony, dlaczego dostał szklankę wody, której nie zamawiał. Powód jest bardzo prosty! Otóż przepłukanie ust wodą oczyszcza kubki smakowe, co pozwala lepiej delektować się kawą i docenić jej smak.

Woda przed czy po kawie?

Kiedy należy wypić wodę podawaną do kawy – przed czy po jej wypiciu? Są dwie teorie. Pierwsza, podana powyżej mówi o tym, że najlepiej napić się wody przed piciem kawy, co oczyści kubki smakowe, dzięki czemu espresso będzie lepiej smakować.

Druga zwraca uwagę na fakt, że espresso jest bardzo mocną i esencjonalną kawą. Co za tym idzie – pozostawia charakterystyczny, gorzki posmak w ustach, który nie jest zbyt przyjemny zarówno dla osoby pijącej kawę, jak i otoczenia. A do tego intensywny smak espresso przekłamuje smak spożywanych później potraw. Dlatego warto sięgnąć po wodę także po wypiciu kawy.