Dodajecie to warzywo do rosołu? Dla jednych to podstawa, a inni o tym nawet nie słyszeli
Adobe Stock
Newsy

Dodajecie to warzywo do rosołu? Dla jednych to podstawa, a inni o tym nawet nie słyszeli

Przepis na rosół dzieli Polaków. Sprawdźcie, czy należycie do grupy dodającej ten składnik, czy do tej go pomijającej.

Rosół po części łączy Polaków – prawie każdy go lubi i ma jakieś zdanie na temat właściwego sposobu jego podawania lub gotowania. W równym stopniu rosół potrafi jednak podzielić!

Okazuje się, że receptura na tę klasyczną zupę nie jest taka oczywista. Dodatki do tego aromatycznego bulionu potrafią być naprawdę różne. Sprawdźcie, co inni dodają do rosołu i czy też go tak przygotowujecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso wybrać na smaczny rosół?

Klasyczny rosół to wywar mięsno-warzywny z przyprawami. Ta klasyczna zupa nie jest niczym zagęszczana. Idealny rosół jest pachnący, klarowny i lekko żółty. Serwowany ciepły, najczęściej z makaronem jajecznym. Składniki dodawane do rosołu kształtują jego smak i aromat.

Rosół najczęściej jest gotowany na drobiu, ale można go przygotowywać z różnych rodzajów mięs lub mieszanek mięsnych. Oto mięso najczęściej używane do rosołu:

  • Drób: kura, kurczak lub kapłon
  • Wołowina: kawałek mięsa z kością
  • Dzikie ptactwo: teraz rzadziej, ale dawniej często przygotowywano rosół nawet na gołębiach

Mięso w rosole warunkuje rodzaj tłuszczu i bazę smakową. Im bardziej tłuste mięso, tym bardziej gęsty, cięższy rosół o większych oczkach.

Jakie warzywa dodawać do rosołu?

Klasyczny rosół przygotowuje się z dodatkiem włoszczyzny. W klasycznej mieszance warzyw na rosół znajdują się:

  • Seler
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Por

Żadnego z tych czterech warzyw nie możecie pominąć, jeśli chcecie przygotować prawdziwy polski rosół. Jest jeszcze jedno warzywo, które dzieli Polaków. Jedna grupa chciałaby je dodać do wymienionej wyżej czwórki, bo twierdzi, że rosół nie może się udać bez jego dodatku.

Czy dodawać kapustę do rosołu?

Chodzi o włoską kapustę. Jedni dodają do rosołu tylko jeden liść dla wzmocnienia smaku i nadania charakterystycznego zapachu, niektórzy wrzucają do garnka nawet kilka liści, albo ćwierć główki. W dawnych czasach kapusta włoska była rarytasem, który niełatwo było zdobyć.

Może pamiętacie te czasy. Jeśli nigdy nie próbowaliście rosołu z dodatkiem włoskiej kapusty, koniecznie musicie poznać orzechowo-chrzanowy posmak, jaki nadaje bulionowi.

Zobacz także
jak dużo marchewki dodawać do rosołu

Rosół wychodzi zbyt słodki? Wszystko przez zbyt dużą ilość tego składnika

Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy

Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów

Właściwości kapusty włoskiej

Kapusta włoska to nie tylko dodatkowy aromat. Jest ona naprawdę zdrowa. Oto niektóre właściwości zdrowotne kapusty włoskiej.

  • Dzięki dużej zawartości witaminy C poprawia odporność i zapobiega szybkiemu starzeniu
  • Ma bardzo mało kalorii, bez obaw można jadać ją na diecie
  • Poprawia funkcje wątroby dzięki wysokiej zawartości witaminy K
  • Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, ważnego w diecie kobiet planujących potomstwo
Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Zróbcie na obiad duszoną kapustę włoską z polędwicą z łososia i posypcie świeżym koperkiem – smakuje fantastycznie!

Gdy przychodzi sezon na włoską kapustę , koniecznie wykorzystajcie ją do zrobienia obiadu! Świetnym pomysłem jest kapusta włoska zasmażana oraz gołąbki z takiej kapusty. Nie tylko wspaniale smakuje, ale ma także wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, to zróbcie kapustę z polędwicą z łososia – to danie szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące! Wykorzystajcie przepis autorstwa Konczi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na włoską kapustę z polędwicą z łososia Do przygotowania kapusty z łososiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram włoskiej kapusty 300 g polędwicy z łososia 1 pęczek koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Zdejmijcie wierzchnie liście z kapusty, a resztę poszatkujcie drobno. Włóżcie kapustę do garnka, wlejcie nieco wody, dodajcie sól i zagotujcie. Gotujcie kapustę przez 15 minut, wylejcie wodę, wlejcie świeżą i duście. Polędwicę z łososia pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka z kapustą. Wymieszajcie i duście przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajcie drobno posiekany koperek, wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Dlaczego warto jeść kapustę włoską? Kapusta włoska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, a także witaminy z grupy B i minerały: magnez, żelazo, fosfor, wapń, mangan, potas i sód. Właściwości zdrowotne włoskiej kapusty Jeżeli będziecie regularnie jedli włoską kapustę, to wasz organizm wam podziękuje. To warzywo wspaniale wpływa na działanie organizmu i przeciwdziała wielu chorobom: Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego, prostaty oraz gardła Wspomaga działanie wątroby, zwłaszcza gdy używacie silnych leków, które...

rosół z grzybami przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do rosołu grzyby? Jednych pod żadnym pozorem nie dodawajcie. Zdominują i zepsują jego smak
Czy można dodać grzyby do rosołu? Bardzo istotna jest przy tym jedna zasada – jeżeli się do niej nie zastosujecie, to zupa nie wyjdzie!

Choć rosół jest bardzo klasyczną i tradycyjną zupą, to istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Już sam wybór mięsa ma znaczenie – inaczej smakuje rosół gotowany na mięsie z kurczaka, a inaczej na wołowinie albo kaczce. Smak zupy można zmieniać także dzięki zmianie proporcji warzyw. Na przykład im więcej marchewki, tym rosół wyjdzie słodszy. Niektórzy idą o krok dalej i dodają do rosołu dodatki, które wcale się z tą zupą nie kojarzą. Na przykład… grzyby! Jakie grzyby do rosołu? Jeśli chcecie zrobić rosół z grzybami, to musicie pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie. Do tej zupy nie dodaje się pieczarek i suszonych grzybów! Całkowicie niszczą one smak rosołu, ponieważ ich aromat jest tak intensywny, że zdominuje całą zupę. Jeśli chcecie dodać grzyby do rosołu, to używajcie tylko i wyłącznie świeżych – zebranych dopiero co w lesie albo mrożonych. Najlepsze do rosołu są oczywiście prawdziwki, ale gotowany z dodatkiem świeżych podgrzybków też jest bardzo smaczny. Przepis na rosół z grzybami Do przygotowania smacznego rosołu z grzybami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram ulubionego mięsa do rosołu 3 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Dwie łodygi selera Natka pietruszki Świeży lubczyk 1 cebula Kawałek pora Dwa liście kapusty włoskiej 12 świeżych, leśnych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie. Zbierzcie ścięte białko (szumowiny) z powierzchni wody. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki, a cebulę opalcie na patelni lub nad palnikiem...

jak dużo marchewki dodawać do rosołu
Adobe Stock
Newsy
Rosół wychodzi zbyt słodki? Wszystko przez zbyt dużą ilość tego składnika
Umiar, proporcje i zdrowy rozsądek – to wszystko jest konieczne do ugotowania pysznego rosołu. Dlaczego? Choćby po to, by nie przedobrzyć z ilością pewnego warzywa.

O marchewce w rosole krążą różne legendy. Niektórzy zarzekają się, że dodanie większej ilości marchewki do zupy, poprawi jej kolor. Nie tędy droga. Złoty kolor rosołu jak z obrazka to zasługa dobrego, wiejskiego, kurzego mięsa, gotowanego na wolnym ogniu przez wiele godzin. To właśnie drobiowy tłuszcz zapewnia rosołowi nienaganny wygląd. Taki, którego nie zastąpi w żaden sposób kostka rosołowa ani tym bardziej marchewka. Alternatywnym sposobem na poprawę koloru waszego rosołu, może być dodanie do zupy cebuli w łupinie, która nada mu brązowawą barwę, podobnie jak w przypadku robienia wielkanocnych kraszanek. Ile marchewek powinno się dodawać do rosołu? Lepiej jednak nie kombinować. Ani z kostką, ani z cebulą, ani tym bardziej z marchwią. Za dużo marchewki w rosole zepsuje jego smak. Słodycz marchewki przyćmi tradycyjny, wspaniały mięsny smak ukochanej zupy wszystkich Polaków. Dlatego do rosołu powinno się dodawać 1-2 duże marchewki, maksymalnie 3-4 sztuki mniejszej wielkośći. Na słodkość rosołu wpłynie także duża dawka korzeni pietruszki. Tutaj również nie należy przesadzać z ilością tego warzywa dodawanego do wywaru. Zbyt duża dawka spowoduje zepsucie smaku tej szlachetnej zupy. Przepis na rosół Składniki: Opcjonalnie: kawałek mięsa wołowego Porcja rosołowa z kurczaka, najlepiej wiejskiego Jedna szyja indycza Jedna duża marchew lub dwie mniejsze Jeden korzeń pietruszka Kawałek selera Opcjonalnie jeden mały por Cebula opalona na gazie 2-3 liście laurowe Ok. 5 ziaren ziela angielskiego Ok. 5 ziaren pieprzu czarnego Sól Opcjonalnie: kilka suszonych grzybów Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i zalejcie najlepiej zimną, filtrowaną wodą. Gotujcie mięso na wolnym ogniu przez ok. godzinę i oczyszczajcie wywar z powstających na...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa dodana do rosołu niesamowicie podkręca jego smak i zapach. Nie wpadlibyście na to!
Egzotyczna mieszanka przypraw, którą wszyscy dobrze znacie, świetnie sprawdza się w... tradycyjnym rosole.

Ugotowanie dobrego rosołu to sztuka. Rosół jest tradycyjną zupą, która bardzo często gości z pewnością na waszych stołach. Ten klasyczny bulion znano nawet w czasach prehistorycznych. Robiono go wtedy na gorszych kawałkach mięsa z dodatkiem znalezionych ziół i jadalnych roślin. Dodajcie do rosołu tę przyprawę Ta przyprawa dorzucona do rosołu potrafi naprawdę zmienić jego smak na lepsze. Chodzi o egzotyczną mieszankę przypraw: curry. Pewnie wszyscy znacie tę klasyczną już nawet u nas przyprawę. Curry to jednak mieszanka przypraw. Są one starannie dobrane i w połączeniu dają charakterystyczny smak i niesamowity aromat. Do mieszanki curry należą: Kurkuma Czarny pieprz Chili Cynamon Imbir w proszku Kumin Kardamon Anyż Spróbujcie dorzucić łyżeczkę lub dwie przyprawy curry do rosołu. Nie przesadźcie z jej ilością. Przyprawa curry jest bardzo charakterystyczna i może zdominować smak rosołu. Jeśli chcecie delikatnie podkręcić jego smak, zacznijcie nawet od jednej szczypty. Rosół z przyprawą curry zdobędzie też dodatkowy atut: złocisty kolor . To dzięki kurkumie, która jest jednym z głównych elementów mieszanki przyprawowej. Jak zrobić dobry rosół? Pewnie każdy z was ma swój sprawdzony sposób na rosół. Najczęściej dodajecie do niego pewnie mięso z drobiu, mięso lub kości wołowe lub mieszanki mięs. Warzywa , które najczęściej dodawane są do rosołu to: Marchewka Seler Por Pietruszka Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez dodatku: Liścia kapusty Lubczyku Natki pietruszki Opalonej cebuli To nie wszystko, często stosowane dodatki do rosołu , które odpowiadają za jego głęboki smak i aromat to: Imbir , który podkręca smak i poprawia...