Rosół z kapustą włoską czy bez
Newsy

Dla jednych to podstawa. Inni całkowicie pomijają ten dodatek do rosołu. A wy go dodajecie?

Przepis na rosół dzieli Polaków. Sprawdźcie, czy należycie do grupy dodającej ten składnik, czy do tej go pomijającej.

Rosół po części łączy Polaków – prawie każdy go lubi i ma jakieś zdanie na temat właściwego sposobu jego podawania lub gotowania. W równym stopniu rosół potrafi jednak podzielić!

Okazuje się, że receptura na tę klasyczną zupę nie jest taka oczywista. Dodatki do tego aromatycznego bulionu potrafią być naprawdę różne. Sprawdźcie, co inni dodają do rosołu i czy też go tak przygotowujecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki na rosół

Klasyczny rosół to wywar mięsno-warzywny z przyprawami. Ta klasyczna zupa nie jest niczym zagęszczana. Idealny rosół jest pachnący, klarowny i lekko żółty. Serwowany ciepły, najczęściej z makaronem jajecznym. Składniki dodawane do rosołu kształtują jego smak i aromat.

Mięso do rosołu

Rosół najczęściej jest gotowany na drobiu, ale można go przygotowywać z różnych rodzajów mięs lub mieszanek mięsnych. Oto mięso najczęściej używane do rosołu:

  • Drób: kura, kurczak lub kapłon
  • Wołowina: kawałek mięsa z kością
  • Baranina
  • Dzikie ptactwo: teraz rzadziej, ale dawniej często przygotowywano rosół na gołębiach

Mięso w rosole warunkuje rodzaj tłuszczu i bazę smakową. Im bardziej tłuste mięso, tym bardziej gęsty, cięższy rosół o większych oczkach.

Zobacz także
Czy herbata w torebkach jest szkodliwa?

Lubicie herbatę w torebkach? To najgorsze, co możecie wypić. Może być pełna szkodliwych substancji

Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

Warzywa do rosołu

Klasyczny rosół przygotowuje się z dodatkiem włoszczyzny. W klasycznej mieszance warzyw na rosół znajdują się:

  • Seler
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Por

Żadnego z tych czterech warzyw nie możecie pominąć, jeśli chcecie przygotować prawdziwy polski rosół. Jest jeszcze jedno warzywo, które dzieli Polaków. Jedna grupa chciałaby je dodać do wymienionej wyżej czwórki, bo twierdzi, że rosół nie może się udać bez jego dodatku.

Kapusta włoska w rosole

Chodzi o włoską kapustę. Jedni dodają do rosołu tylko jeden liść dla wzmocnienia smaku i nadania charakterystycznego zapachu, niektórzy wrzucają do garnka nawet kilka liści, albo ćwierć główki. W dawnych czasach kapusta włoska była rarytasem, który niełatwo było zdobyć. Może pamiętacie te czasy. Jeśli nigdy nie próbowaliście rosołu z dodatkiem włoskiej kapusty, koniecznie musicie poznać orzechowo-chrzanowy posmak, jaki nadaje bulionowi.

Właściwości kapusty włoskiej

Kapusta włoska to nie tylko dodatkowy aromat. Jest ona naprawdę zdrowa. Oto niektóre właściwości zdrowotne kapusty włoskiej.

  • Dzięki dużej zawartości witaminy C poprawia odporność i zapobiega szybkiemu starzeniu
  • Ma bardzo mało kalorii, bez obaw można jadać ją na diecie
  • Poprawia funkcje wątroby dzięki wysokiej zawartości witaminy K
  • Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, ważnego w diecie kobiet planujących potomstwo

 

rosół
Adobe Stock
Newsy
Ta przyprawa dodana do rosołu niesamowicie podkręca jego smak i zapach. Nie wpadlibyście na to!
Egzotyczna mieszanka przypraw, którą wszyscy dobrze znacie, świetnie sprawdza się w... tradycyjnym rosole.

Ugotowanie dobrego rosołu to sztuka. Rosół jest tradycyjną zupą, która bardzo często gości z pewnością na waszych stołach. Ten klasyczny bulion znano nawet w czasach prehistorycznych. Robiono go wtedy na gorszych kawałkach mięsa z dodatkiem znalezionych ziół i jadalnych roślin. Dodajcie do rosołu tę przyprawę Ta przyprawa dorzucona do rosołu potrafi naprawdę zmienić jego smak na lepsze. Chodzi o egzotyczną mieszankę przypraw: curry. Pewnie wszyscy znacie tę klasyczną już nawet u nas przyprawę. Curry to jednak mieszanka przypraw. Są one starannie dobrane i w połączeniu dają charakterystyczny smak i niesamowity aromat. Do mieszanki curry należą: Kurkuma Czarny pieprz Chili Cynamon Imbir w proszku Kumin Kardamon Anyż Spróbujcie dorzucić łyżeczkę lub dwie przyprawy curry do rosołu. Nie przesadźcie z jej ilością. Przyprawa curry jest bardzo charakterystyczna i może zdominować smak rosołu. Jeśli chcecie delikatnie podkręcić jego smak, zacznijcie nawet od jednej szczypty. Rosół z przyprawą curry zdobędzie też dodatkowy atut: złocisty kolor . To dzięki kurkumie, która jest jednym z głównych elementów mieszanki przyprawowej. Jak zrobić dobry rosół? Pewnie każdy z was ma swój sprawdzony sposób na rosół. Najczęściej dodajecie do niego pewnie mięso z drobiu, mięso lub kości wołowe lub mieszanki mięs. Warzywa , które najczęściej dodawane są do rosołu to: Marchewka Seler Por Pietruszka Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez dodatku: Liścia kapusty Lubczyku Natki pietruszki Opalonej cebuli To nie wszystko, często stosowane dodatki do rosołu , które odpowiadają za jego głęboki smak i aromat to: Imbir , który podkręca smak i poprawia...

przyprawianie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Rosół będzie smakował genialnie, gdy zamiast zwykłej soli dodacie tę przyprawę. Niebywałe, jak wydobywa jego smak
Rosół to potrawa idealna na każdą porę. Z dodatkiem sporej ilości warzyw oraz ziół, jest bardzo wartościowy i aromatyczny. Jeśli jednak zamiast soli dodacie jeden sekretny składnik, to wywar będzie jeszcze lepszy.

Gorący rosół idealnie sprawdza się w chłodniejsze dni czy na przeziębienie. To najczęściej występująca zupa podczas różnych uroczystości. Klasyczny w swojej postaci jest aromatyczny i bogaty w różne wartości odżywcze. Swoją wyjątkową moc zawdzięcza głównie przyprawom. Jeśli chcecie jeszcze bardziej podkręcić jego smak, to zamiast soli dodajcie sekretną przyprawę.  Przygotowanie rosołu Przyrządzenie wywaru jest pewnego rodzaju rytuałem. Aby był bogaty w swoje cenne składniki i właściwości, należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach.  Składniki Do przyrządzenia rosołu należy przygotować dobrej jakości mięso drobiowe. Może być to korpus bądź udka. Dla urozmaicenia smaku, niektórzy dodają również kawałek wołowiny. Oprócz mięsa ważne są także warzywa. W tym przypadku sprawdza się teoria, im więcej tym lepiej. Jeśli dodacie zbyt małą ilość włoszczyzny to rosół będzie ubogi w smaku, bez wyrazistego aromatu. Dlatego też nie należy na tych produktach oszczędzać. Ważny składnikiem bulionu jest również opalana cebula. Tego aspektu nie wolno pominąć, gdyż nadaje ona zupie lekko dymnego smaku. Nie wolno także zapominać o ziołach i przyprawach, których zadaniem jest podkręcenie całego aromatu dania.  Czas Gotowanie rosołu to długi oraz powolny proces, a to wszystko dlatego, aby zachował wszystkie cenne właściwości i po ugotowaniu został klarowny. To potrawa, podczas której pośpiech jest niewskazany. Wywar warzywno-mięsny potrzebuje czasu, aby wszystkie składniki mogły oddać cały swój aromat.  Właściwości zdrowotne rosołu Rosół ze względu na bogactwo swoich składników, jest również bardzo wartościową potrawą. Zawiera wiele witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają...

rosół z grzybami przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do rosołu grzyby? Jednych pod żadnym pozorem nie dodawajcie. Zdominują i zepsują jego smak
Czy można dodać grzyby do rosołu? Bardzo istotna jest przy tym jedna zasada – jeżeli się do niej nie zastosujecie, to zupa nie wyjdzie!

Choć rosół jest bardzo klasyczną i tradycyjną zupą, to istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Już sam wybór mięsa ma znaczenie – inaczej smakuje rosół gotowany na mięsie z kurczaka, a inaczej na wołowinie albo kaczce. Smak zupy można zmieniać także dzięki zmianie proporcji warzyw. Na przykład im więcej marchewki, tym rosół wyjdzie słodszy. Niektórzy idą o krok dalej i dodają do rosołu dodatki, które wcale się z tą zupą nie kojarzą. Na przykład… grzyby! Jakie grzyby do rosołu? Jeśli chcecie zrobić rosół z grzybami, to musicie pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie. Do tej zupy nie dodaje się pieczarek i suszonych grzybów! Całkowicie niszczą one smak rosołu, ponieważ ich aromat jest tak intensywny, że zdominuje całą zupę. Jeśli chcecie dodać grzyby do rosołu, to używajcie tylko i wyłącznie świeżych – zebranych dopiero co w lesie albo mrożonych. Najlepsze do rosołu są oczywiście prawdziwki, ale gotowany z dodatkiem świeżych podgrzybków też jest bardzo smaczny. Przepis na rosół z grzybami Do przygotowania smacznego rosołu z grzybami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram ulubionego mięsa do rosołu 3 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Dwie łodygi selera Natka pietruszki Świeży lubczyk 1 cebula Kawałek pora Dwa liście kapusty włoskiej 12 świeżych, leśnych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie. Zbierzcie ścięte białko (szumowiny) z powierzchni wody. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki, a cebulę opalcie na patelni lub nad palnikiem...

Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na włoską kapustę z łososiem. Pomysł na smaczny wiosenny obiad
Zróbcie na obiad duszoną kapustę włoską z polędwicą z łososia i posypcie świeżym koperkiem – smakuje fantastycznie!

Gdy przychodzi sezon na włoską kapustę , koniecznie wykorzystajcie ją do zrobienia obiadu! Świetnym pomysłem jest kapusta włoska zasmażana oraz gołąbki z takiej kapusty. Nie tylko wspaniale smakuje, ale ma także wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli szukacie inspiracji na obiad, to zróbcie kapustę z polędwicą z łososia – to danie szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące! Wykorzystajcie przepis autorstwa Konczi, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na włoską kapustę z polędwicą z łososia Do przygotowania kapusty z łososiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram włoskiej kapusty 300 g polędwicy z łososia 1 pęczek koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Zdejmijcie wierzchnie liście z kapusty, a resztę poszatkujcie drobno. Włóżcie kapustę do garnka, wlejcie nieco wody, dodajcie sól i zagotujcie. Gotujcie kapustę przez 15 minut, wylejcie wodę, wlejcie świeżą i duście. Polędwicę z łososia pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka z kapustą. Wymieszajcie i duście przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajcie drobno posiekany koperek, wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Dlaczego warto jeść kapustę włoską? Kapusta włoska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, a także witaminy z grupy B i minerały: magnez, żelazo, fosfor, wapń, mangan, potas i sód. Właściwości zdrowotne włoskiej kapusty Jeżeli będziecie regularnie jedli włoską kapustę, to wasz organizm wam podziękuje. To warzywo wspaniale wpływa na działanie organizmu i przeciwdziała wielu chorobom: Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego, prostaty oraz gardła Wspomaga działanie wątroby, zwłaszcza gdy używacie silnych leków, które...