Rosół po części łączy Polaków – prawie każdy go lubi i ma jakieś zdanie na temat właściwego sposobu jego podawania lub gotowania. W równym stopniu rosół potrafi jednak podzielić!

Okazuje się, że receptura na tę klasyczną zupę nie jest taka oczywista. Dodatki do tego aromatycznego bulionu potrafią być naprawdę różne. Sprawdźcie, co inni dodają do rosołu i czy też go tak przygotowujecie.

Jakie mięso wybrać na smaczny rosół?

Klasyczny rosół to wywar mięsno-warzywny z przyprawami. Ta klasyczna zupa nie jest niczym zagęszczana. Idealny rosół jest pachnący, klarowny i lekko żółty. Serwowany ciepły, najczęściej z makaronem jajecznym. Składniki dodawane do rosołu kształtują jego smak i aromat.

Rosół najczęściej jest gotowany na drobiu, ale można go przygotowywać z różnych rodzajów mięs lub mieszanek mięsnych. Oto mięso najczęściej używane do rosołu:

Zobacz także:

  • Drób: kura, kurczak lub kapłon
  • Wołowina: kawałek mięsa z kością
  • Dzikie ptactwo: teraz rzadziej, ale dawniej często przygotowywano rosół nawet na gołębiach

Mięso w rosole warunkuje rodzaj tłuszczu i bazę smakową. Im bardziej tłuste mięso, tym bardziej gęsty, cięższy rosół o większych oczkach.

Jakie warzywa dodawać do rosołu?

Klasyczny rosół przygotowuje się z dodatkiem włoszczyzny. W klasycznej mieszance warzyw na rosół znajdują się:

  • Seler
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Por

Żadnego z tych czterech warzyw nie możecie pominąć, jeśli chcecie przygotować prawdziwy polski rosół. Jest jeszcze jedno warzywo, które dzieli Polaków. Jedna grupa chciałaby je dodać do wymienionej wyżej czwórki, bo twierdzi, że rosół nie może się udać bez jego dodatku.

Czy dodawać kapustę do rosołu?

Chodzi o włoską kapustę. Jedni dodają do rosołu tylko jeden liść dla wzmocnienia smaku i nadania charakterystycznego zapachu, niektórzy wrzucają do garnka nawet kilka liści, albo ćwierć główki. W dawnych czasach kapusta włoska była rarytasem, który niełatwo było zdobyć.

Może pamiętacie te czasy. Jeśli nigdy nie próbowaliście rosołu z dodatkiem włoskiej kapusty, koniecznie musicie poznać orzechowo-chrzanowy posmak, jaki nadaje bulionowi.

Właściwości kapusty włoskiej

Kapusta włoska to nie tylko dodatkowy aromat. Jest ona naprawdę zdrowa. Oto niektóre właściwości zdrowotne kapusty włoskiej.

  • Dzięki dużej zawartości witaminy C poprawia odporność i zapobiega szybkiemu starzeniu
  • Ma bardzo mało kalorii, bez obaw można jadać ją na diecie
  • Poprawia funkcje wątroby dzięki wysokiej zawartości witaminy K
  • Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, ważnego w diecie kobiet planujących potomstwo