Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków

Co jeść, żeby normalizować cukier we krwi? Te produkty są smaczne, zdrowe i pozwalają zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

Niezdrowy tryb życia, wysokoprzetworzona żywność, nadwaga i brak ruchu prostą drogą prowadzą do cukrzycy. Niestety, tą drogą idzie dziś wielu Polaków. To dlatego na cukrzycę choruje w naszym kraju nawet 2 mln osób. Do tego aż 25% aż nich nawet o tym nie wie! Co jeść, żeby uniknąć lub opóźnić cukrzycę typu II?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Orzechy i migdały trzymajcie pod ręką i jedzcie na „mały głód”

Orzechy, a także migdały, które błędnie są traktowane jako rodzaj orzecha, a nie są orzechem, tylko pestką, są bogate w najzdrowsze, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E. Przede wszystkim zawierają jednak błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Dzięki tej właściwości, orzechy i migdały, zmniejszają ryzyko rozwoju insulinoodporności i cukrzycy typu II.

Są zalecane dla osób, które mają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Ich rozsądne jedzenie sprzyja normowaniu się poziomu cukru. Rozsądne, to znaczy w niedużych ilościach. Orzechy i migdały są produktami wysokokalorycznymi. Nie są to jednak puste kalorie, jak w przypadku słodyczy.

Są cennymi kaloriami, ale jedzenie zbyt dużej ilości wpływa jak każda nadmierna ilość kalorii na przybieranie na wadze. Warto je jednak jeść, ze względu na wartości odżywcze. Najlepiej zastąpić garścią dziennie niezdrowe przekąski  lub przygotować na drugie śniadanie, na przemian z owocem czy warzywem.

Zobacz także
"Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek....więźniów. Podajemy przepis

„Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek więźniów ze Stargardu. Oto przepis

grochówka

Oto sekret żołnierskiej grochówki. Podpułkownik radzi: dodajcie do niej te składniki, a smak was zachwyci

Inne produkty obniżające cukier we krwi

Najważniejsze w obniżeniu poziomu cukru we krwi jest redukowanie, spożycia cukrów prostych i zastępowanie ich wartościowymi węglowodanami złożonymi. Te produkty warto znać i włączyć je do swojej diety:

  • Bulwy topinamburu mają kilka pozytywnych działań, jeśli zaczniemy systematycznie je jeść. Są źródłem inuliny, która nie jest rozpuszczana w organizmie, działa więc w jelitach jak błonnik. Ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów, spowalnia ich wchłanianie i obniża indeks glikemiczny całego posiłku, dzięki temu po zjedzeniu posiłku nie następuje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.
  • Pieczywo pełnoziarniste ma niski indeks glikemiczny i niższą, niż białe pieczywo, zawartość węglowodanów. Zawiera znaczne dawki błonnika, który spowalnia wchłanianie cukrów i usprawnia metabolizm.
  • Rośliny strączkowe dostarczają organizmowi białko pozbawione niezdrowych cukrów. Są też cennym źródłem błonnika pokarmowego. Strączki takie jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, opóźnią wchłanianie cukrów, i zmniejszą ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Źródło: Interia.pl, archiwum.mz.gov.pl

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...

Są pyszne i spalają tłuszcz jak szalone. Chrupcie je garściami
AdobeStock
Newsy
Są pyszne i spalają tłuszcz jak szalone. Chrupcie je garściami
Te orzechy nie zawierają wielu kalorii i doskonale wspomagają proces odchudzania!

Kto nie chciałby znaleźć magicznego środka na odchudzanie! Choć takie sposoby (niestety) nie istnieją, to można włączyć do swojej diety produkty, które ułatwią proces odchudzania i sprawią, że będzie on znacznie przyjemniejszy. Jeżeli lubicie pistacje, to na pewno będziecie zadowoleni! Właściwości pistacji Orzechy pistacjowe zawierają mnóstwo witamin, których nie znajdziecie w innych orzechach . Z tego powodu mówi się o nich, że są naprawdę wyjątkowe. A do tego zawierają najwięcej potasu ze wszystkich orzechów! Pozostałe witaminy i minerały znajdujące się w pistacjach to m.in.: Błonnik Witamina C Witamina A Witamina E Witamina B6 Kwas foliowy Wapń Niacyna Tiamina Ryboflawina Niacyna Żelazo Pistacje na odchudzanie Wiedzieliście, że pistacje są świetnym składnikiem diet na odchudzanie ? Orzechy te nazywa się nawet z tego powodu „smukłymi orzechami”! Wszystko dzięki temu, że pistacje zawierają bardzo dużo błonnika oraz białka. Błonnik odpowiada za uczucie sytości i lepszą pracę układu trawiennego. Z kolei białko dodaje dużo energii i w przeciwieństwie do węglowodanów nie sprawia, że szybko stajecie się znów głodni i znużeni. Dzienna dawka pistacji na odchudzanie to od 20 do 30 sztuk. Lepiej nie przekraczać tej ilości, ponieważ wówczas możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego! W jednej pistacji znajdują się tylko 3 kalorie, dlatego zjedzenie nawet 30 sztuk nie przeszkodzi wam w odchudzaniu. Pistacje na nadciśnienie Orzechy pistacjowe sprawdzą się także doskonale w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie. Regularne jedzenie pistacji pozwoli obniżyć ciśnienie oraz poziom cholesterolu, co dodatkowo pozytywnie wpłynie na pracę układu krążenia. Mogą też jeść je bez obaw cukrzycy, ponieważ pistacje mają bardzo niski indeks glikemiczny. Pistacje...

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...