Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków

Co jeść, żeby normalizować cukier we krwi? Te produkty są smaczne, zdrowe i pozwalają zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

Niezdrowy tryb życia, wysokoprzetworzona żywność, nadwaga i brak ruchu prostą drogą prowadzą do cukrzycy. Niestety, tą drogą idzie dziś wielu Polaków. To dlatego na cukrzycę choruje w naszym kraju nawet 2 mln osób. Do tego aż 25% aż nich nawet o tym nie wie! Co jeść, żeby uniknąć lub opóźnić cukrzycę typu II?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Orzechy i migdały trzymajcie pod ręką i jedzcie na „mały głód”

Orzechy, a także migdały, które błędnie są traktowane jako rodzaj orzecha, a nie są orzechem, tylko pestką, są bogate w najzdrowsze, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E. Przede wszystkim zawierają jednak błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Dzięki tej właściwości, orzechy i migdały, zmniejszają ryzyko rozwoju insulinoodporności i cukrzycy typu II.

Są zalecane dla osób, które mają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Ich rozsądne jedzenie sprzyja normowaniu się poziomu cukru. Rozsądne, to znaczy w niedużych ilościach. Orzechy i migdały są produktami wysokokalorycznymi. Nie są to jednak puste kalorie, jak w przypadku słodyczy.

Są cennymi kaloriami, ale jedzenie zbyt dużej ilości wpływa jak każda nadmierna ilość kalorii na przybieranie na wadze. Warto je jednak jeść, ze względu na wartości odżywcze. Najlepiej zastąpić garścią dziennie niezdrowe przekąski  lub przygotować na drugie śniadanie, na przemian z owocem czy warzywem.

Zobacz także
"Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek....więźniów. Podajemy przepis

„Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami to konkursowy wypiek więźniów ze Stargardu. Oto przepis

grochówka

Oto sekret żołnierskiej grochówki. Podpułkownik radzi: dodajcie do niej te składniki, a smak was zachwyci

Inne produkty obniżające cukier we krwi

Najważniejsze w obniżeniu poziomu cukru we krwi jest redukowanie, spożycia cukrów prostych i zastępowanie ich wartościowymi węglowodanami złożonymi. Te produkty warto znać i włączyć je do swojej diety:

  • Bulwy topinamburu mają kilka pozytywnych działań, jeśli zaczniemy systematycznie je jeść. Są źródłem inuliny, która nie jest rozpuszczana w organizmie, działa więc w jelitach jak błonnik. Ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów, spowalnia ich wchłanianie i obniża indeks glikemiczny całego posiłku, dzięki temu po zjedzeniu posiłku nie następuje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.
  • Pieczywo pełnoziarniste ma niski indeks glikemiczny i niższą, niż białe pieczywo, zawartość węglowodanów. Zawiera znaczne dawki błonnika, który spowalnia wchłanianie cukrów i usprawnia metabolizm.
  • Rośliny strączkowe dostarczają organizmowi białko pozbawione niezdrowych cukrów. Są też cennym źródłem błonnika pokarmowego. Strączki takie jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, opóźnią wchłanianie cukrów, i zmniejszą ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Źródło: Interia.pl, archiwum.mz.gov.pl

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka
Adobe Stock
Newsy
Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka
Przyrządzony przez was posiłek ma zbyt wysoki indeks glikemiczny? Można temu łatwo zaradzić.

Osoby, które chorują na cukrzycę czy insulinooporność powinny stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym, by zapobiegać gwałtownym wyrzutom insuliny po posiłkach. Nie zawsze jednak uda się skomponować danie tak, by jego indeks glikemiczny był odpowiednio niski. Wówczas pomocne będzie dodanie do niego pewnych produktów. Jak zmniejszyć indeks glikemiczny posiłku? Nie wszyscy cukrzycy wiedzą, że tym, co skutecznie może zmniejszyć indeks glikemiczny danej potrawy jest tłuszcz. Jeśli w posiłku znalazło się za dużo węglowodanów, które podniosą poziom insuliny, należy dodać do jedzenia nieco tłuszczu - na przykład w postaci orzechów, pestek dyni lub odrobiny oliwy. Dzięki temu posiłek będzie wolniej trawiony i nie dojdzie do wyrzutu insuliny. Zamiast tłuszczu można też użyć białka - dobrym wyborem są chude mięsa. Również błonnik obniża indeks glikemiczny posiłku, dlatego dobrze jest włączyć do swojej diety warzywa i owoce, które naturalnie zawierają bardzo dużo tego składnika.  Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym Osoby, u których dochodzi do wahań poziomu cukru we krwi, powinny odpowiednio zmienić swój sposób żywienia, co pozytywnie wpłynie na ich zdrowie i samopoczucie. Najlepszym wyborem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, która jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, insulinooporność, otyłość oraz choroby układu krążenia. Podstawowe zasady diety o niskim indeksie glikemicznym to: jedzenie ostatniego posiłku od 2 do 3 godzin przed snem stałe pory spożywania posiłków jedzenie 5 razy dziennie picie od 1,5 do 2 litrów wody każdego dnia Ponadto, ważny jest także sposób przygotowywania posiłków. Nie powinno się ich rozgotowywać - dotyczy to przede wszystkim makaronów, ryżu i kasz, ale także warzyw. Najlepiej jest gotować warzywa na parze....

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...

Jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy mogą go jeść. Podnosi ryzyko wystąpienia groźnych chorób
AdobeStock
Newsy
Jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy mogą go jeść. Podnosi ryzyko wystąpienia groźnych chorób
Osoby cierpiące na pewne choroby muszą uważać na jedzenie bobu. W niektórych przypadkach może być groźny dla zdrowia.

Gdy rozpoczyna się sezon na jedzenie tej rośliny, każdy chętnie ją przyrządza w kuchni. Można też z powodzeniem hodować ją w ogródku. Okazuje się jednak, że może ona wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami, a nawet wywoływać groźną chorobę. Wiedzieliście o tym?  Przy tych chorobach uważajcie na bób Bób jest rośliną strączkową i zawiera wiele witamin oraz mikroelementów niezbędnych dla zdrowia, m.in. żelazo, miedź, witaminę K i witaminy z grupy B. Znajduje się w nim także błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę układu pokarmowego i ułatwia odchudzanie, ponieważ zapewnia uczucie sytości po posiłku. Ponadto, bób jest też źródłem białka i poleca się go osobom stosującym dietę wegetariańską, wegańską i inne sposoby żywienia, w których ogranicza się mięso. Jednak bób może być niebezpieczny w przypadku osób, które leczą się na niektóre choroby. Na przykład: choroba Parkinsona - cierpiący na to schorzenie przyjmują lewodopę, czyli lek, który łagodzi objawy choroby. Jedzenie bobu może jednak zwiększyć stężenie tej substancji w organizmie, co może być niebezpieczne. dna moczanowa - w bobie znajdują się puryny, które powodują wzmożoną produkcję kwasu moczowego, dlatego osoby chorujące na dnę moczanową, a także kamicę nerkową, nie powinny jeść tego warzywa. cukrzyca - jedzenie bobu przy cukrzycy jest niewskazane ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny po ugotowaniu. Fawizm, czyli choroba bobowa Dość niezwykłą jednostką chorobową jest fawizm, nazywany także chorobą bobową. Jest to choroba genetyczna, która może prowadzić do anemii. Czasami jednak do rozwoju fawizmu dochodzi na skutek zjedzenia bobu w przypadku osób, u których występuje mutacja genowa wywołująca tę chorobę. Objawy fawizmu to m.in. żółtaczka, bóle brzucha, zmęczenie, ciemne zabarwienie...

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...