Dietetyk ostrzega przed jedzeniem takiego ryżu. Konsekwencje mogą być bardzo poważne
AdobeStock
Newsy

Dietetyk ostrzega przed jedzeniem takiego ryżu. Konsekwencje mogą być bardzo poważne

Nie wszystko, co ugotowaliśmy, można bezpiecznie zjeść następnego dnia. W przypadku ryżu wystarczy, że będziecie go źle przechowywali, a katastrofa gotowa. Dr dietetyki Michał Wrzosek wskazał, na co trzeba najbardziej uważać.

Można powiedzieć, że ryż jest bardzo uniwersalnym i praktycznym produktem. Pasuje i do zupy, i do mięsnego gulaszu lub jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Przyrządzenie ryżu jest też niezwykle szybkie. Nie trzeba go przecież obierać - wystarczy wsypać do gorącej wody, gotować przez kilkanaście minut i ryż gotowy.

Jest też lekkostrawny, dlatego chętnie jedzą go osoby o wrażliwych żołądkach i dzieci, a także poleca się go jeść przy leczeniu zatrucia pokarmowego. Jednak, paradoksalnie, jeżeli będziecie się źle obchodzili z ryżem, wówczas to on może u was wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Sprawdźcie, gdzie tkwi haczyk. 

Czy można przechowywać ugotowany ryż poza lodówką?

O potencjalnej szkodliwości ryżu poinformował na swoim kanale na TikToku dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek. Nagrał krótki film, w którym wyjaśnia, że ugotowany ryż może być nawet toksyczny i spowodować zatrucie pokarmowe.

Wszystko przez bakterię Bacillus cereus. Wilgotny, gotowany ryż jest dla niej idealnym środowiskiem. Jeżeli temperatura w miejscu, w którym trzymacie ryż, znajduje się w przedziale od 25 do 35 stopni Celsjusza, to, jak mówi dr Wrzosek, już po dwóch godzinach ilość bakterii znajdujących się w ryżu wystarczy, by wywołać w organizmie zatrucie pokarmowe i objawy w postaci biegunki czy wymiotów. 

Dietetyk dodaje, że niestety potraktowanie takiego ryżu wysoką temperaturą nie na wiele się zda i nie zabije drobnoustrojów, ponieważ bakteria Bacillus cereus jest na to odporna. 

Zobacz także
Trzymajcie się z dala od takiego ketchupu. Jedzenie go to proszenie się o nieszczęście

Trzymajcie się z dala od takiego ketchupu. Jedzenie go to proszenie się o nieszczęście

Zostawiacie liście laurowe w garnku z zupą? Ten błąd może mieć straszne konsekwencje

Zostawiacie liście laurowe w garnku z zupą? Ten błąd może mieć straszne konsekwencje

Co zrobić z ugotowanym ryżem?

Jak więc uchronić się przed możliwym zakażeniem bakterią? Najlepiej zjeść cały ryż od razu po przygotowaniu i nie zostawiać go w garnku na kuchennym blacie. Jeśli ugotowaliście go dużo i nie jesteście w stanie wszystkiego zjeść, najprościej będzie ryż po prostu schłodzić.

W chłodniejsze dni możecie go wynieść na chwilę na balkon, by szybciej go ostudzić, a następnie włożyć do lodówki. Gdy będzie cieplej, wyjmijcie po prostu ryż z garnka od razu po ugotowaniu i wysypcie do miski lub na talerz - wówczas znacznie szybciej wystygnie i będzie go można bezpiecznie przełożyć do lodówki. 

@michal_wrzosek Taki ryż jest toksyczny❗💀 #ryż #dieta #zdrowie ♬ dźwięk oryginalny - Dr Dietetyki Michał Wrzosek

Źródło: michal_wrzosek/TikTok

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Adobe Stock
Newsy
Czy pieczywo z Lidla ma dobry skład? Ten chleb smakuje jak z piekarni i jest wyjątkowo tani
Wydaje się wam, że pieczywo z dyskontu jest słabej jakości, a jego skład przypomina tablicę Mendelejewa? Popularny dietetyk Michał Wrzosek udowadnia, że tak nie jest i wskazuje chleby, które warto kupić w Lidlu. 

Świeży, pachnący chleb zrobiony z kilku dobrych składników, to nie tylko pyszny, ale też zdrowy dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Ponieważ pieczywo spożywa się wyjątkowo często, dlatego warto wybierać wartościowe produkty. A jeżeli przy okazji towarzyszy im przyzwoita cena, to trzeba skorzystać z takiej okazji.  Jakich chlebów lepiej nie kupować?  Zasada wyboru zdrowego chleba jest prosta: im krótszy skład tym zazwyczaj lepsze pieczywo. Warto jednak zwrócić uwagę na poszczególne komponenty, które trafiają do wypieków: Nie wybierajcie chleba, który ma w składzie np. karmel, nadający pieczywu ciemny kolor. W ten sposób producenci oszukują, sprzedając barwiony wypiek jako chleb razowy.  Obecność mąki sojowej również powinna was zniechęcić. Jest to polepszacz, dzięki któremu w chlebie ląduje więcej wody. Jest on miękki, ale również przez to jest też gorszej jakości.  Unikajcie pieczywa zawierającego substancje zakwaszające, oznaczane symbolami E322 i E330, które mają udawać naturalny zakwas. A jak sprawa ma się z pieczywem z Lidla? Przyjrzyjcie się wnioskom, do których doszedł dietetyk Michał Wrzosek. Jakie pieczywo w Lidlu ma najlepszy skład?  Doktor Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny, który chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą w mediach społecznościowych. Jakiś czas temu opublikował na TikToku filmik, w którym wskazał najlepsze pieczywo w popularnym dyskoncie. Zobaczcie, jak wygląda ranking zdrowego pieczywa z Lidla:  Chleb żytni bez drożdży to pierwszy wybór dietetyka. W jego skład wchodzi mąka żytnia (typ 1400 i typ 720), cukier, sól, woda i olej rzepakowy. To najlepszy wypiek z tego sklepu, a do tego wyjątkowo tani - 2,99 to niewygórowana cena za dobry chleb.  Chleb pełen ziaren to kolejne pieczywo, które warto włożyć do koszyka. W...

Idealnie przyprawiony i sypki ryż? Zróbcie to, a rodzina będzie bić się o dokładkę
Flickr
Newsy
Idealnie doprawiony i sypki ryż? Zróbcie go tak, a rodzina będzie bić się o dokładkę
Ryż dla Chińczyków jest niczym chleb dla Polaków. Jest to naród, który przywiązuje ogromną wagę do jedzenia tego ziarna, a ich dieta wpływa na długowieczność. Dlatego od czasu do czasu warto sięgnąć po przysłowiową miskę ryżu. Dobrze przyprawionego i ugotowanego. 

Ryż to świetny dodatek do obiadu, który może być również jego głównym składnikiem. Jeżeli połączycie go z warzywami i kurczakiem, będzie stanowił sycące i pożywne danie. Doskonale odnajduje się również w wersjach deserowych. Z prażonymi owocami, mlekiem kokosowym i cynamonem zapewni wam energię na cały dzień.  Dlaczego warto jeść ryż?  Ryż to nie tylko puste kalorie, jak mogliby sądzić złośliwi wyznawcy gotowanego ziemniaka. Oto właściwości zdrowotne ryżu: Biały ryż to pokarm lekkostrawny, dlatego włączają go do swojej diety osoby mające problem z żołądkiem i jelitami.   Brązowy ryż pomaga natomiast uregulować poziom cukru we krwi i mogą go jeść osoby zmagające się z cukrzycą.   To źródło pełnowartościowego białka roślinnego, chętnie wykorzystywanego przez sportowców.  Ryż, szczególnie brązowy, ma w dużo błonnika, w związku z powyższym wspomaga trawienie i chroni przed rakiem jelita grubego.   Jest produktem bezglutenowym, więc powinny sięgać po niego osoby borykające się nietolerancją na gluten i z celiakią. Brązowa odmiana zawiera kwas foliowy i pomaga unormować poziom cholesterolu, w związku z czym jest sprzymierzeńcem waszego serca.  Jak właściwie przyprawić i ugotować ryż?  W gotowaniu ryżu nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy znać podstawowe zasady i poznać jeden trik, by przyrządzić doskonały ryż. Dobrze ugotowany ryż to taki, który gotuje się bez torebek. Jeżeli macie tylko ryż w torebkach, po prostu przetnijcie je i wysypcie zawartość do naczynia.  Dobry ryż powinien być odpowiednio posolony. Aby tego dokonać powinniście posolić go na sucho, to znaczy przed zalaniem wodą. Tylko takie przyprawianie pozwoli równomiernie rozprowadzić sól na ziarenkach ryżu. Spróbujcie, a...

Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni
Flickr
Newsy
Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni
Pozostawienie tych dwóch dań poza lodówką na dłuższy czas może poskutkować tragicznymi konsekwencjami. W tych gotowanych daniach rozwijają się niezwykle groźne dla człowieka bakterie.

Jeśli przyjdzie wam do głowy zjedzenie z oszczędności starego makaronu, szybko może okazać się, że czasami bardziej opłacalne będzie wyrzucenie danej potrawy do kosza. Nie od dziś wiadomo przecież, że na zdrowiu lepiej nie oszczędzać. Zjedzenie kilkudniowego makaronu lub ryżu może być niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. To wszystko przez bakterię Baillus cereus – laseczkę woskową z gatunku bakterii gram-dodatnich. Dlaczego nie jeść jedzenia przechowywanego poza lodówką? Tego rodzaju bakterie występują w glebie, jelitach zwierząt, ale także w różnego rodzaju posiłkach i żywności. Spożycie jedzenia, w którym zawarta jest bakteria Basillus cereus może doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego, a w konsekwencji nawet do śmierci! Tego typu szczepy bakterii mogą namnażać się w posiłkach po ugotowaniu w momencie, gdy nie będą one przechowywane we właściwy sposób. Co to oznacza? Wystarczy ledwie kilka godzin, by ostudzony makaron stał się siedliskiem bakterii Basillus cereus. Lepiej więc kontrolować to, co dzieje się z resztkami naszego obiadu po wstaniu od stołu. Warto poczekać na wystygnięcie makaronu, ryżu czy innego dania podobnego rodzaju i niezwłocznie włożyć je w odpowiedni sposób do lodówki. Śmiertelne przypadki zatrucia bakterami Basillus cereus Powszechnie znane i potwierdzone są przypadki śmiertelnego zatrucia bakteriami Basillus cereus. Do najgłośniejszych należy zatrucie czterodniową sałatką makaronową pięciorga dzieci w 2005 roku. Najmłodsze z gromadki nie przetrwało silnego zatrucia pokarmowego i zmarło. Podobny przypadek miał miejsce kilka lat później w Belgii. W 2011 roku pewien student postanowił zjeść 5-dniowy makaron, który przez cały ten okres pozostawał poza lodówką. Na efekty nie trzeba  było długo czekać. Wystarczyła doba, by student...

Ryż się klei po ugotowaniu? Wszystko przez to, że nie zrobiliście 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Ryż klei się po ugotowaniu? Wszystko przez to, że nie zrobiliście 1 rzeczy
By ryż wychodził idealnie sypki, trzeba odpowiednio przygotować go jeszcze przed ugotowaniem. Wiedzieliście o tym?

Może się wydawać, że w gotowaniu ryżu nie ma nic trudnego. A to nieprawda! To podstawa kuchni koreańskiej i japońskiej, a w przepisach na azjatyckie dania można znaleźć wskazówki dotyczące prawidłowego przyrządzania ryżu. Stosujecie już niektóre z nich? Co zrobić, by ryż się nie kleił? Ryż ryżowi nierówny. Są odmiany kleiste, jak ryż do sushi, w których sklejanie się ziarenek jest pożądane. Jednak nie zawsze chcemy, by ugotowany ryż wyszedł posklejany - w niektórych daniach powinien być idealnie sypki tak, że można bez trudu rozdzielić ziarenka. Co więc zrobić, by taki wyszedł? Nic prostszego!  Po prostu przed ugotowaniem wysypcie ryż na sitko i solidnie przelejcie go zimną wodą. W ten sposób pozbędziecie się skrobi, która powoduje, że ryż się klei. Tak samo powinno się zresztą postępować z kaszą oraz roślinami strączkowymi, jak fasola czy groch.  Jak prawidłowo ugotować ryż? By ugotowany ryż wyszedł idealny i zdrowy, trzeba się stosować do pewnych zasad podczas jego przygotowywania: Zawsze płuczcie ryż przed ugotowaniem. Gotujcie bez torebki. Ryż czy kasza gotowane w plastikowych woreczkach są niezdrowe ze względu na substancje wydzielane przez plastik w trakcie gotowania. A do tego ryżu nie da się dokładnie wypłukać, jeśli jest w torebce. Co więcej, ryż w torebkach wychodzi drożej niż ten paczkowany. Przed gotowaniem zamoczcie ryż na noc, a przynajmniej na pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Po moczeniu wypłuczcie jeszcze ziarna do momentu, aż spływająca woda będzie czysta.  Ryżowar, czyli gotowanie ryżu dla leniwych Z myślą o wyjątkowo opornych adeptach gotowania ryżu wymyślono ryżowar - specjalne urządzenie umożliwiające przyrządzenie ryżu. To elektryczny garnek, który ugotuje za was ryż tak, jak najbardziej lubicie. Może być miękki albo...