Można powiedzieć, że ryż jest bardzo uniwersalnym i praktycznym produktem. Pasuje i do zupy, i do mięsnego gulaszu lub jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Przyrządzenie ryżu jest też niezwykle szybkie. Nie trzeba go przecież obierać - wystarczy wsypać do gorącej wody, gotować przez kilkanaście minut i ryż gotowy.

Jest też lekkostrawny, dlatego chętnie jedzą go osoby o wrażliwych żołądkach i dzieci, a także poleca się go jeść przy leczeniu zatrucia pokarmowego. Jednak, paradoksalnie, jeżeli będziecie się źle obchodzili z ryżem, wówczas to on może u was wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Sprawdźcie, gdzie tkwi haczyk. 

Czy można przechowywać ugotowany ryż poza lodówką?

O potencjalnej szkodliwości ryżu poinformował na swoim kanale na TikToku dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek. Nagrał krótki film, w którym wyjaśnia, że ugotowany ryż może być nawet toksyczny i spowodować zatrucie pokarmowe.

Zobacz także:

Wszystko przez bakterię Bacillus cereus. Wilgotny, gotowany ryż jest dla niej idealnym środowiskiem. Jeżeli temperatura w miejscu, w którym trzymacie ryż, znajduje się w przedziale od 25 do 35 stopni Celsjusza, to, jak mówi dr Wrzosek, już po dwóch godzinach ilość bakterii znajdujących się w ryżu wystarczy, by wywołać w organizmie zatrucie pokarmowe i objawy w postaci biegunki czy wymiotów. 

Dietetyk dodaje, że niestety potraktowanie takiego ryżu wysoką temperaturą nie na wiele się zda i nie zabije drobnoustrojów, ponieważ bakteria Bacillus cereus jest na to odporna. 

Co zrobić z ugotowanym ryżem?

Jak więc uchronić się przed możliwym zakażeniem bakterią? Najlepiej zjeść cały ryż od razu po przygotowaniu i nie zostawiać go w garnku na kuchennym blacie. Jeśli ugotowaliście go dużo i nie jesteście w stanie wszystkiego zjeść, najprościej będzie ryż po prostu schłodzić.

W chłodniejsze dni możecie go wynieść na chwilę na balkon, by szybciej go ostudzić, a następnie włożyć do lodówki. Gdy będzie cieplej, wyjmijcie po prostu ryż z garnka od razu po ugotowaniu i wysypcie do miski lub na talerz - wówczas znacznie szybciej wystygnie i będzie go można bezpiecznie przełożyć do lodówki. 

@michal_wrzosek Taki ryż jest toksyczny❗💀 #ryż #dieta #zdrowie ♬ dźwięk oryginalny - Dr Dietetyki Michał Wrzosek

Źródło: michal_wrzosek/TikTok