Dietetyczny sernik „leniwej żony” z przepisu Soni Bohosiewicz. Na pewno nie pójdzie wam w boczki
ONS, Flickr
Newsy

Sonia Bohosiewicz piecze sernik z przepisu „Leniwej Żony”. Na pewno nie pójdzie wam w boczki

Sernik bez spodu i bez mąki? Sprawdźcie, jak go robi Sonia Bohosiewicz.

Aktorka Sonia Bohosiewicz w swojej książce kucharskiej „Leniwa żona”, może się pochwalić świetnymi pomysłami na lekkie przepisy! Gwiazda dobrze wie, że w tym zawodzie trzeba dbać o figurę. Nie zamierza jednak rezygnować z ulubionych słodkości i zamiast tego, przyrządza po prostu ciasta w ich bardziej dietetycznych wersjach.

Jednym z nich jest lekki sernik, który wymaga minimalnej ilości składników. Potrzebne są tylko jajka, twaróg, cukier i odrobina mąki ziemniaczanej. Sprawdźcie ten prosty przepis na leciutki, dietetyczny sernik „leniwej żony”!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dietetyczny sernik od Soni Bohosiewicz

Do przygotowania dietetycznego serniczka, którego można jeść nawet na diecie, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kg twarogu do sernika
  • 8 jajek
  • 6 łyżek cukru/ksylitolu lub słodzika
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Rozbijamy 8 jajek, oddzielając białka od żółtek. To ważne, by robić to bardzo dokładnie – jeśli kawałek żółtka dostanie się do białek, to nic już z nich nie będzie!
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Wsypujemy do niej 6 łyżek cukru, ksylitolu albo słodzika, cukier waniliowy i ubijamy dalej na sztywno.
  3. Dodajemy powoli żółtka, cały czas miksując.
  4. Na koniec do miski z masą dodajemy całe opakowanie sera twarogowego do sernika. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników.
  5. Wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszamy.
  6. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Papier będzie się lepiej układał, jeśli najpierw zgnieciemy go w dłoniach. 
  7. Wylewamy do formy całe ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Po skończeniu pieczenia, nie wyjmujemy jeszcze sernika z piekarnika! Co zrobić żeby sernik nie opadł? Wyłączamy piec i zostawiamy ciasto w środku na 20 minut. Po tym czasie uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i poczekamy jeszcze pół godziny. Dzięki powolnemu zmniejszaniu temperatury ciasto nie opadnie i zachowa swój piękny wygląd. 

Kim jest Leniwa Żona?

To po prostu bardzo zajęta kobieta, jak wiele innych w dzisiejszych czasach.

Sonia Bohosiewicz poza tym, że jest popularną aktorką, spełnia się także jako żona i matka. Nie ma czasu na spędzanie całych dni w kuchni. Lubi jednak wejść do swojego królestwa i wyczarować coś pysznego dla bliskich. Koniecznie dietetycznego, bo Bohosiewicz, jak większość kobiet, musi myśleć o linii.

Aktorka w 2019 wydała książkę kucharską, w której wstępie możecie przeczytać:

My, Leniwe Żony, dzielimy się czarami, bo nie ma po co marnować czasu. Każda z nas chce oczarować swoją krainę i iść dalej podbijać świat.

Tylko autorka nie nazywa jej książką kucharską, mówi o niej: „piękny album z przepisami na słodkości”.

Zobacz także
Czy można zamrozić sernik? Tak, ale pod 1 warunkiem

Czy można zamrozić sernik? Tak, ale pod 1 warunkiem

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Przepis na zamiennik sernika na zimno

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Lekki i pyszny zamiennik sernika na zimno

Instagram / Sonia Bohosiewicz, Świat Książki , sklep.leniwazona.pl

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...

Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik z wiaderka w 15 minut. Ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje
Szybki sernik z wiaderka jest bardzo smaczny. Polubicie ten przepis!

Sernik można zrobić w przeróżnych wersjach. Sernik tradycyjny, krakowski, wiedeński, sernik Izaura, z makiem, z owocami: brzoskwiniami, truskawkami czy jabłkami. Przepisów jest bez liku. Jeśli jednak nie macie ochoty poświęcać na jego przygotowanie za dużo czasu i chcecie zrobić sernik naprawdę szybko, warto znać dobry i sprawdzony przepis na sernik z wiaderka!  Przygotowanie sernika z wiaderka zajmuje dosłownie 15 minut. Doliczyć należy także czas pieczenia ale uwierzcie, że te 40 minut mija w mgnieniu oka! W tym czasie, gdy w kuchni będzie unosił się zapach ciepłego sernika, przygotujecie talerzyki na ten serowy smakołyk, którego smak na pewno was zachwyci!   Ten sernik zawsze się udaje! Wiec jeśli nie posiadacie talentu do pieczenia ten przepis jest stworzony dla was!  Przepis na szybki sernik z wiaderka  Składniki: 1 kg sera twarogowego z wiaderka 100 g masła 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 jajek  3/4 szklanki cukru łyżka cukru wanilinowego Przygotowanie: Roztopcie 100 g masła w garnuszku na małym ogniu i je ostudźcie.  Przełóżcie ser twarogowy do miski. Wbijcie do niego jajka oraz wlejcie roztopione masło. Następnie wsypcie 3/4 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i 5 łyżek mąki ziemniaczanej.  Wszystkie składniki zmiksujcie na masę, aż jej konsystencja będzie aksamitnie gładka.  Następnie przygotujcie blachę do pieczenia. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Zmiksowaną masę serową przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 180 stopni C na grzanie góra-dół.  Sernik włóżcie do piekarnika i pieczcie około 40 minut. Po upieczeniu uchylcie lekko drzwiczki piekarnika i pozostawcie sernik do całkowitego ostygnięcia. I gotowe!...

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Prosty sernik gotowany z wiśniami świetnie się sprawdzi na niedzielę. Zróbcie go dziś i wstawcie do lodówki – jutro rano będzie wspaniale smakował!

Sernik gotowany to bardzo ciekawa wariacja na temat tego ciasta. Słyszeliście na pewno o serniku gotowanym w piekarniku – należy go piec tak, jak zwykle, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. W ten sposób masa serowa gotuje się w piekarniku, a po upieczeniu ciasto jest niesamowicie aksamitne. Ale czy wiedzieliście, że sernik można ugotować także na zimno? Przyrządza się go błyskawicznie! Wypróbujcie świetny przepis autorstwa Babeczka35, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik gotowany z wiśniami Do przygotowania tego smacznego sernika będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram twarogu na sernik z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 3 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy Pół szklanki mleka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Cukier do smaku 400 g herbatników Przygotowanie: Do miski wsypcie szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 200 g masła. Ucierajcie mikserem przez kilka minut. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodawajcie do miski po jednym jajku. Na sam koniec dodajcie twaróg z wiaderka i ucierajcie dokładnie. Gotową masę przełóżcie do dużego garnka i gotujcie ją przez 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej rózgą do jajek. W tym czasie rozpuśćcie budynie w mleku. Po ugotowaniu masy serowej wlejcie je do garnka i mocno wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek. Blachę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłóżcie folią aluminiową. Ułóżcie na spodzie warstwę z herbatników, a na to wyłóżcie część gorącej masy serowej. Ponownie wyłóżcie całość herbatnikami, na to masa serowa, znów herbatniki, masa serowa i na koniec wyłóżcie wierzch herbatnikami. Powinny wam...

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik na zimno z truskawkami Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na spód: 100 g herbatników kakaowych 100 g zmielonych orzechów włoskich 120 g masła Masa serowa: 800 g twarogu mielonego z wiaderka 400 ml zimnej śmietany kremówki 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml gorącej wody 2 kopiaste łyżki żelatyny 400 ml wrzątku Truskawki Galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do...