Dietetycy wskazują najgorszy sposób przyrządzania jajek. Większość przyrządza je tak najczęściej
Flickr
Newsy

Dietetycy wskazują najgorszy sposób przyrządzania jajek. Większość przyrządza je tak najczęściej

Jak podawać jajka, żeby miały jak najwięcej wartości? Jakiego sposobu przyrządzania w szczególności unikać?

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w polskich domach. Można przygotowywać je same, dodawać do naleśników, ciast i pasztetów. W wielu domach gospodarze nie wyobrażają sobie gotowania i przyrządzania posiłków bez jajek. Czy wiecie jakie sposoby ich podania są najmniej korzystne dla zdrowia, a jak warto je przyrządzać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nie przyrządzać jajek?

Najmniej zdrowym sposobem podawania jajek jest oczywiście smażenie. Okazuje się więc, że ulubiona potrawa Polaków, czyli jajecznica, nie jest najlepsza dla zdrowia. Jajka usmażone na szynce czy boczku, to przecież nie tylko same smażone na tłuszczu jajka, które i tak obciążają żołądek, podnoszą cholesterol, sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorobom serca, ale także przetworzone czerwone mięso bogate w tłuszcze trans, które szczególnie niezdrowe okazuje się po obróbce termicznej.

Niekorzystne dla zdrowia jest też podawanie zwykłych jaj sadzonych,  czyli  wbitych na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i usmażonych. Takie jajka czasem są zasmażone z dwóch stron i to, co jest w nich najbardziej cenione, to niezdrowe, przysmażone i chrupiące białko.

Jak podawać jajka, żeby zachować ich wartości i uniknąć smażenia?

Jak wszystkie produkty zawierające delikatne, niszczone podczas obróbki cieplnej witaminy i minerały, najlepiej jeśli są spożywane na surowo. Tu jednak pojawia się inny problem w postaci salmonelli, bakterii często występującej w jajkach i drobiu. Jeśli chcecie więc używać surowych jajek, zawsze powinny pochodzić z zaufanej hodowli, zostać dokładnie umyte i sparzone.

Jak gotować jajka, żeby były wartościowe i zdrowe? Unikajcie długo gotowanych jajek na twardo. Zamiast tego przyrządzajcie:

  • Jajka na miękko
  • Jajecznicę gotowaną na parze
  • Jajka po wiedeńsku, gotowane w szklance
  • Jajka w koszulkach, wbite do wrzątku

Zobacz także
Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Sprzedawała sklepowe jajka jako swojskie. Torunianie ostrzegają się wzajemnie przed oszustką

Sprzedawała sklepowe jajka jako „swojskie". Torunianie ostrzegają się wzajemnie przed oszustką

Czy jajka są zdrowe? Wartości odżywcze jajek

Dawnej uważano je za skarbnicę wartości odżywczych. Później coraz częściej zaczęto wspominać o cholesterolu pokarmowym zawartym w jajkach, który ma wpływać na zwiększenie cholesterolu ogólnego w organizmie człowieka. I choć dzisiejsze zdania na temat zdrowotnych właściwości jajek są podzielone, lekarze są zgodni w jednym: zdrowy człowiek może bez obaw jeść rozsądne ilości jajek. To znaczy ile? 

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) bez obaw o zdrowie można zjadać nawet 10 jajek tygodniowo, jednak wliczając w to także jajka zawarte w bułkach, ciastach, makaronach i wszystkich innych daniach.

Jajka zawierają sporo białka, tłuszczu i kwasów tłuszczowych. Znajduje się w nich tiamina, ryboflawina i niacyna. Mają witaminy B6, B12 i kwas foliowy, a także witaminę A, E, D i K. W jajkach znajdziecie także wapń, żelazo, magnez, potas, sód i cynk.

Najsmaczniejsze jajka są wiosną, gdy kury odżywiają się młodą trawą. Takie jajka mają też najwięcej witaminy A i D – poznacie je po intensywnie żółtym żółtku.

Jednak dotyczy to wyłącznie jaj z wolnego wybiegu. Żeby takie wybrać w sklepie, trzeba znać oznaczenia handlowe jaj. Oto one:

  • 0 - chów ekologiczny
  • 1 - chów z wolnego wybiegu na świeżym powietrzu
  • 2 - chów ściółkowy
  • 3 - chów klatkowy

Źródło: haps.pl, poradnikzdrowie.pl

jajka kolor żółtka
AdobeStock
Newsy
Dlaczego niektóre żółtka są ciemne, a inne jasne? Mało kto wie z czego to wynika
Czy kolor żółtka w jajku ma znaczenie? I jak rozpoznać dobre jajka? Sprawdźcie!

Jajka są podstawowym składnikiem wypieków i różnych dań. Niezbędne w kuchni, a do tego zdrowe i smaczne! Czasami jednak zawartość jajek wzbudza wątpliwości. Żółtko w niektórych z nich może być bardzo ciemne albo jasne. Z czego wynika ta różnica w kolorach? Czy wpływa to na smak i właściwości zdrowotne jajek? Prawda może być zaskakująca. Właściwości jajek Kurze jaja to nie tylko składnik ciast, ale przede wszystkim niesamowicie bogate źródło wielu witamin i minerałów! Najważniejsze jest oczywiście białko, którego jajka dostarczają bardzo dużo do ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego wegetarianom zaleca się jedzenie jaj w wysokich ilościach, których białko zastąpi to przyjmowane zwykle z mięsa. Ponadto jajka są źródłem witaminy A, D, K i E oraz witamin z grupy B , a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które chronią oczy przed wpływem promieniowania słonecznego.   Od czego zależy kolor żółtka? Dziś, w czasach hodowli zwierząt na masową skalę, kolor żółtka w jajkach zależy głównie od paszy, jaką karmiono kury. Znajdują się w niej karotenoidy - naturalne barwniki, które odpowiadają za kolor żółtka. Najwięcej można ich znaleźć w kukurydzy oraz paszach glutenowych. Które żółtko jest zdrowsze – ciemne, czy jasne? Według specjalistów im ciemniejsze żółtko tym więcej witamin i minerałów ono zawiera. Z czego to wynika? Zwykle bardzo ciemne żółtka można znaleźć w jajkach od kur z wolnego chowu. Zwierzęta te karmione są zdrowszymi paszami ekologicznymi , a także mają dostęp do naturalnego dla nich jedzenia, czyli świeżych roślin . W dodatku kury z wolnego wybiegu (jak sama nazwa wskazuje) mogą swobodnie się poruszać, a ruch wpływa na ich zdrowie. Im zdrowsza...

czy jajka są zdrowe
AdobeStock
Newsy
Dodajecie to do jajek? To połączenie rujnuje wasze zdrowie
Mamy złą wiadomość dla miłośników potraw z jajek – okazuje się, że nie można ich jeść z bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Zwłaszcza wielkanocnych!

Nie od dziś wiadomo, że pewne połączenia produktów niekoniecznie są najlepsze dla zdrowia. Okazuje się, że jajek nie powinno się łączyć z popularnymi dodatkami, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie w ogóle gotowania! Domyślilibyście się? Czy jajka są zdrowe? Przez lata dietetycy stwierdzili, że pełne cholesterolu jajka są bardzo niezdrowe i powinno się ich jeść jak najmniej. Dziś już wiemy, że w jajkach zawarty jest tak zwany „zdrowy cholesterol”, a osoby cierpiące na podwyższony cholesterol nie tylko nie powinny ograniczać jajek – wręcz poleca im się jeść ich jak najwięcej! W jajkach znajdują się bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone i lecytyna, która chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Ponadto, jaja są doskonałym źródłem białka. Tylko jedno jajko zapewnia aż 12% dziennego zapotrzebowania na białko u dorosłego człowieka! Dlatego szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej, powinny jeść jak najwięcej jajek. Ile jajek można jeść tygodniowo? Jeśli nie jesteście pewni tego, ile jajek tygodniowo możecie bezpiecznie zjeść, to skorzystajcie z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Zgodnie z nimi, dorosły człowiek może zjeść około 10 jajek na tydzień nie martwiąc się o swoje zdrowie. Z czym nie należy jeść jajek? Choć jajka są bardzo zdrowe, to okazuje się, że nie ze wszystkim można je zjeść! Pewne połączenia mogą źle wpłynąć na trawienie i ogólne zdrowie. Sprawdźcie, z czym lepiej jajek nie łączyć: Owoce Choć jedzenie owoców z jajkami brzmi dziwacznie, to przecież nie jest to takie zaskakujące połączenie. Wystarczy, że po zjedzonych na obiad jajkach, od razu sięgniecie po owoce na deser! Dietetycy twierdzą, że nie powinno się łączyć węglowodanów prostych (owoców) z białkiem, ponieważ składniki te są inaczej...

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...

Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.

Opinia na temat jajek zmieniała się z biegiem czasu. Kiedyś słynęły z tego, że są zdrowe i odżywcze. Potem, z powodu zawartości cholesterolu, straciły na popularności. Co warto wiedzieć o jajkach i jak rozpoznać te świeże? Czy jajka są zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i chorób układu krążenia. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie bardzo dużo. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznej poprawie. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można spokojnie jeść, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek jajko zawiera dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. W 100g produktu znajduje się 13 g białka. Białko zawarte w jajku, jest białkiem wzorcowym. Zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdują się też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, żółtko zawiera się beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka zawiera około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny profil tłuszczy: niezbędnych dla organizmu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować....