Dietetycy kiedyś je odradzali, dziś zmieniają zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
AdobeStock
Newsy

Dietetycy kiedyś je odradzali, teraz zmienili zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć

Miewacie problemy ze zrzuceniem wagi? Warto włączyć do swojej diety te produkty, które do tej pory uchodziły wśród wielu osób za tuczące. O co chodzi? Dzisiaj przedstawimy wam kwestię węglowodanów w odchudzaniu.

Jeszcze nie tak dawno każdy dietetyk tłumaczył, że chęć schudnięcia wiążę się z rezygnacją z jedzenia wielu produktów – słodyczy, słodkich napojów, słonych przekąsek, a przede wszystkim węglowodanów. Niektóre osoby chcące schudnąć jak najszybciej praktycznie całkowicie odstawiają węglowodany, czyli pieczywo, kasze, makarony i ryż. A przecież wszystkie te produkty wciąż są potrzebne w diecie! Co więcej, część z nich pomoże wam schudnąć. Jak to możliwe? Ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju węglowodanów. Dzięki temu będziecie syci na dłużej, wasz organizm będzie miał energię do działania, a do tego schudniecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe węglowodany na odchudzanie

Które produkty są bogate w zdrowe węglowodany? Sprawdźcie sami:

  • Rośliny strączkowe – choć znane są głównie z wysokiej zawartości białka (i dlatego poleca się je osobom nieprzepadającym za mięsem), rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo błonnika, który odpowiada za poczucie sytości oraz odpowiednią przemianę materii. Dieta bogata w błonnik sprawia, że czujecie się dłużej najedzeni i łatwiej wam będzie schudnąć.
  • Kwaśne owoce – na diecie odchudzającej owoce należy traktować w kategorii słodkiej przekąski nie przesadzać z ich ilością. Zawierają one sporo cukru i kalorii, a spożywane w nadmiarze będą sabotować wasze wysiłki w walce o szczuplejszą sylwetkę. Dobrym wyborem są owoce o kwaskowatym smaku, które zawierają mniej cukru, a dzięki błonnikowi sycą na długo. To m.in. kwaśne jabłka, maliny, poziomki, truskawki, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, jeżyny i aronia. Nie należy natomiast raczej jeść cytrusów na diecie odchudzającej.
Zobacz także
Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Wakacyjna sałatka z przepisu Joanny Przetakiewicz. "Obłęd i szał"

Joanna Przetakiewicz ma do gotowania „talent minimalny”, ale chwali się sałatką: „Obłęd i szał”

  • Bataty – czyli słodkie ziemniaki to genialny zamiennik polskich ziemniaków. Choć są nieco inne w smaku, to wspaniale pasują do wielu potraw w formie puree lub np. upieczone w piekarniku i posypane ziołami. Można też zrobić z nich placki ziemniaczane (a raczej batatowe)! Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki oraz sporo beta-karotenu i błonnika.
  • Nabiał – produkty mleczne zawierają bardzo dużo białka, ale również sporo węglowodanów! Spiszą się doskonale na diecie odchudzającej ze względu na to, że dostarczają organizmowi mnóstwo energii i nie powodują przy tym uczucia zmęczenia i znużenia. Ostrożnie z nabiałem jednak wtedy, jeśli cierpicie na nietolerancję na laktozę.  
Jak schudnąć przy problemach z tarczycą
Newsy
Czy można schudnąć przy chorej tarczycy? Jeśli będziecie jeść te popularne produkty zrzucicie nawet 20 kg 
Macie niedoczynność tarczycy i wydaje wam się, że już nic nie pomoże wam schudnąć? Mylicie się, to oczywiście możliwe!

Niedoczynność tarczycy to coraz bardziej powszechny problem. Na niedoczynność tarczycy chorują w większym stopniu kobiety, wraz z wiekiem też wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia niedoczynności tarczycy. Taka diagnoza to jednak nie wyrok! Trzeba zmodyfikować swój styl życia i włączyć leki, a zarówno stan zdrowia, jak i szczupła sylwetka są możliwe do utrzymania. Problemy z tarczycą a masa ciała Najczęstszy problem z tarczycą: niedoczynność, powoduje między innymi obniżenie tempa przemiany materii, czyli popularnego „metabolizmu”. To nie mit, osoby z niedoczynnością tarczycy faktycznie naturalnie spalają mniej kalorii, niż zdrowi. Nie jest to jednak przeszkoda w utracie masy ciała. Osoby chorujące na nadczynność tarczycy, których jest znacznie mniej niż tych z niedoczynnością, będą szybciej traciły kilogramy i mogą cechować się niedowagą. Skupimy się więc na niedoczynności, bo to ona powoduje najczęściej bezsilność i poczucie, że nie da się schudnąć. Dieta w niedoczynności tarczycy Najważniejszą zasadą przy próbie schudnięcia w niedoczynności tarczycy jest stopniowe odchudzanie się. Nie wierzcie w cuda i informacje, że wszystkie nagromadzone kilogramy możecie utracić w tydzień. Schudnięcie w problemach z tarczycą naprawdę jest możliwe, nawet tak spektakularne, jak utrata 20 kg, ale potrzeba na to czasu. Uzbrójcie się więc w cierpliwość i nie stosujcie głodówek ani żadnych radykalnych diet eliminacyjnych. Jak schudnąć? Proste kroki Zapamiętajcie, że chudnięcie ma miejsce tylko wtedy, kiedy będziecie jeść mniej kalorii, niż codziennie spalacie. Najlepiej więc jednocześnie ograniczyć ilość spożywanych kalorii i zwiększyć aktywność fizyczną. Takie połączenie będzie najskuteczniejsze. Nie stosujecie głodówek i detoksów! Diety bardzo niskokaloryczne i...

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Ziemniaki to absolutna podstawa w wielu polskich daniach. Często jednak psują się, miękną albo kwitną zanim zdążymy je wykorzystać…

Ziemniaki często uważane są za źródło pustych kalorii i niekorzystnych dla sylwetki węglowodanów. Nie jest to jednak prawda – same ziemniaki nie są tuczące. Kaloryczne są przede wszystkim dodawane do nich masło czy śmietana, a także tłuszcz, na którym się je smaży w formie frytek lub placków. Węglowodany są niezbędne w każdej diecie, także tej redukcyjnej, jednak w odróżnieniu od innych produktów węglowodanowych takich jak makarony, ryże czy pieczywo, ziemniaki zawierają bardzo dużo składników korzystnych dla zdrowia. Wszystkie makroelementy takie jak białka, tłuszcze i węglowodany dzielą się na te dobre, które należy spożywać i te, których należy unikać. Właściwości odżywcze ziemniaków Są pełne potasu, który wspomaga obniżać ciśnienie, Bogate w witaminy C, A, B i PP, Zawierają skrobię, która na długo zapewnia sytość, Zawierają także magnez, wapń, żelazo i fosfor. Gotowane ziemniaki z wody można doprawić solą czy pieprzem. W takiej formie mogą być spożywane nawet na diecie odchudzającej – o ile nie objadacie się nimi w zbyt wielkich ilościach. Tradycyjne polskie sposoby podawania tych warzyw nie są jednak rekomendowane, jeśli chcecie zachować długie zdrowie i piękną sylwetkę.  Śmietana, olej czy masło dodają kartoflom zbędnych kalorii i masy niezdrowych tłuszczów nasyconych, które podnoszą cholesterol, zwiększają ryzyko chorób sercowych, przyczyniają się do powstawania cellulitu oraz negatywnie wpływają na wagę. Jak przechowywać ziemniaki, aby długo były świeże? Od dawna wiadomo, że ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, dlatego w wielu domach zawsze trzymało się je pod zlewem, w dolnych szafkach kuchennych albo w piwniczkach. Jest jednak jeszcze jeden sposób,...

Te pozornie zdrowe produkty mogą zrujnować ludzkie zdrowie. Lepiej na nie uważać
AdobeStock
Newsy
Te pozornie zdrowe produkty mogą zrujnować ludzkie zdrowie. Lepiej na nie uważać
Czy płatki owsiane i jogurty owocowe rzeczywiście są takie zdrowe? Możecie się zdziwić.

Kupujecie produkty spożywcze, które są reklamowane jako bardzo odżywcze, zdrowe i odpowiednie dla osób na diecie? Zachowajcie czujność! Wiele z nich nie różni się wiele od tych uważanych powszechnie za niezdrowe. Sprawdźcie, których z nich lepiej unikać. „Zdrowe” śniadanie Produktem, który często poleca się na śniadanie, jest owsianka . Najlepiej z dodatkiem orzechów , nasion słonecznika i świeżych owoców. I właśnie tak przyrządzona owsianka rzeczywiście jest zdrowa, jednak w sklepach można kupić gotowe mieszanki płatków z dodatkiem suszonych owoców, a nawet kawałków czekolady. Takie produkty pełne są cukru, który przyczynia się do wzrostu wagi. Równie dobrze moglibyście zjeść na śniadanie kawałek słodkiego tortu – efekt dla organizmu byłby podobny. Dlatego najlepiej komponować owsiankę samodzielnie, używając do niej płatków bez dodatków, świeżych kawałków owoców i orzechów. Uwaga na gotowe produkty Coraz częściej w sklepach można kupić gotowe, pozornie zdrowe produkty, które nadają się na przekąskę lub drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Popularnością cieszą się smoothie , czyli koktajle owocowe lub owocowo-warzywne. Ważne jest, by patrzeć na skład tych produktów i kupować te pozbawione konserwantów i ulepszaczy. Nie przesadzajcie też z koktajlami owocowymi, ponieważ często są to prawdziwe bomby kaloryczne ! Owoce choć zdrowe, zawierają bardzo dużo cukru. Jeżeli się odchudzacie, picie takich koktajli może sabotować wasze wysiłki. Podobnie jest w przypadku mrożonek . Poza mrożonymi warzywami, w sklepach sprzedawane są także gotowe dania składające się na przykład z warzyw, kaszy i mięsa. Wiele z nich zawiera bardzo duże ilości soli, która pełni rolę naturalnego konserwantu. Nic więc...

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...