Dietetycy kiedyś je odradzali, dziś zmieniają zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
AdobeStock
Newsy

Dietetycy kiedyś je odradzali, teraz zmienili zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć

Miewacie problemy ze zrzuceniem wagi? Warto włączyć do swojej diety te produkty, które do tej pory uchodziły wśród wielu osób za tuczące. O co chodzi? Dzisiaj przedstawimy wam kwestię węglowodanów w odchudzaniu.

Jeszcze nie tak dawno każdy dietetyk tłumaczył, że chęć schudnięcia wiążę się z rezygnacją z jedzenia wielu produktów – słodyczy, słodkich napojów, słonych przekąsek, a przede wszystkim węglowodanów. Niektóre osoby chcące schudnąć jak najszybciej praktycznie całkowicie odstawiają węglowodany, czyli pieczywo, kasze, makarony i ryż. A przecież wszystkie te produkty wciąż są potrzebne w diecie! Co więcej, część z nich pomoże wam schudnąć. Jak to możliwe? Ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju węglowodanów. Dzięki temu będziecie syci na dłużej, wasz organizm będzie miał energię do działania, a do tego schudniecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe węglowodany na odchudzanie

Które produkty są bogate w zdrowe węglowodany? Sprawdźcie sami:

  • Rośliny strączkowe – choć znane są głównie z wysokiej zawartości białka (i dlatego poleca się je osobom nieprzepadającym za mięsem), rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo błonnika, który odpowiada za poczucie sytości oraz odpowiednią przemianę materii. Dieta bogata w błonnik sprawia, że czujecie się dłużej najedzeni i łatwiej wam będzie schudnąć.
  • Kwaśne owoce – na diecie odchudzającej owoce należy traktować w kategorii słodkiej przekąski nie przesadzać z ich ilością. Zawierają one sporo cukru i kalorii, a spożywane w nadmiarze będą sabotować wasze wysiłki w walce o szczuplejszą sylwetkę. Dobrym wyborem są owoce o kwaskowatym smaku, które zawierają mniej cukru, a dzięki błonnikowi sycą na długo. To m.in. kwaśne jabłka, maliny, poziomki, truskawki, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, jeżyny i aronia. Nie należy natomiast raczej jeść cytrusów na diecie odchudzającej.
Zobacz także
Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Olej z tego kwiatu chroni przed nowotworami. Odkrycie polskich uczonych zachwyciło naukowy świat

Wakacyjna sałatka z przepisu Joanny Przetakiewicz. "Obłęd i szał"

Joanna Przetakiewicz ma do gotowania „talent minimalny”, ale chwali się sałatką: „Obłęd i szał”

  • Bataty – czyli słodkie ziemniaki to genialny zamiennik polskich ziemniaków. Choć są nieco inne w smaku, to wspaniale pasują do wielu potraw w formie puree lub np. upieczone w piekarniku i posypane ziołami. Można też zrobić z nich placki ziemniaczane (a raczej batatowe)! Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki oraz sporo beta-karotenu i błonnika.
  • Nabiał – produkty mleczne zawierają bardzo dużo białka, ale również sporo węglowodanów! Spiszą się doskonale na diecie odchudzającej ze względu na to, że dostarczają organizmowi mnóstwo energii i nie powodują przy tym uczucia zmęczenia i znużenia. Ostrożnie z nabiałem jednak wtedy, jeśli cierpicie na nietolerancję na laktozę.  
czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

sniadanie
unsplash.com/@jwegroup
Newsy
Jecie to na śniadanie? Przestańcie - rujnujecie swoje zdrowie od samego rana
Wasze śniadanie nie może się obyć bez tych produktów? Jedząc je fundujecie sobie poważne problemy ze zdrowiem!

Od małego babcia, mama, a później mądrzy dorośli w szkole i telewizji mówili wam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mieli rację! Zastrzyk energii z samego rana daje siłę do działania. Dziś, dzięki stale prowadzonym badaniom naukowym już wiadomo, że nie trzeba się trzymać sztywno godzin posiłków – jeżeli ktoś się lepiej czuje jedząc śniadanie np. 3 godziny po obudzeniu, a nie zaraz po, to może tak robić. Ważniejsze bowiem od tego kiedy je się śniadanie jest to, co się wtedy je! Co powinno się jeść na śniadanie? Badacze i dietetycy doszli do wniosku, że prawidłowe śniadanie powinno się składać głównie z tłuszczu i białka, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Dlaczego? Tłuszcz i białko są doskonałym źródłem energii i szybko pobudzą organizm do działania. Natomiast węglowodany sprawiają, że jest się ospałym i szybko głodnym – wiele węglowodanowych śniadań ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest np. jajecznica albo twaróg z kanapką z wędliną. Tego nie jedzcie rano! Skoro już wiecie, że węglowodany nie są najlepszym pomysłem na śniadanie to już się pewnie domyślacie, jakie posiłki są niewskazane rano! Płatki – dawniej płatki śniadaniowe były bardzo polecane. Źródło witamin, pełne zbóż i błonnika. Czego chcieć więcej? Niestety, większość płatków sprzedawanych w sklepach jest pełna cukru. Nie dość, że po takim śniadaniu będziecie za chwilę znów głodni, to częste spożywanie tak słodkich posiłków może doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Naleśniki – zawierają najczęściej mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego podobnie jak płatki sycą bardzo krótko. W dodatku zwykle smaży się je na dużej ilości oleju, a później zjada z...

Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy
Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne
Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych! Korzyści wynikające z jedzenia warzyw Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty. Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę. Warzywa, które wzmacniają odporność Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne.  O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka , która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika. Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.   Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany...

Ziemniaki
Tomek/Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by ziemniaki nie tuczyły? Takich bezwzględnie unikaj
Ziemniaki to podstawa naszego odżywiania. Często jednak posądza się je o to, że są zbyt tuczące. Mamy na to swoje sposoby!

Uprawa ziemniaków na wielką skalę zaczęła się na przełomie XVIII i XIX wieku. Niewielkie wymagania glebowe, duży plon i wartości odżywcze sprawiły, że poczciwe kartofle ratowały miliony ludzi od głodu. O historii ziemniaka nieco dowiecie się z naszego innego artykułu, w którym pisaliśmy o jednej małej sztuczce podczas gotowania ziemniaków, o której mało kto słyszał… T en artykuł znajdziecie klikając w ten link: KLIK! Czy ziemniaki tuczą? Pszenny kłos od dawna jest symbolem dobrobytu i pomyślności. Nie ma więc w tym przypadku, że ziemniak dorobił się nawet pomników…  Sława tych bulw ostatnimi czasy lekko przyblakła. Ziemniaki trafiły bowiem na czarną listę wśród osób dbających o linię. Czy ziemniaki rzeczywiście są tak tuczące? Wbrew pozorom nie są tak kaloryczne jak produkty mączne, czyli na przykład makarony. Ziemniaki zawierają ponadto całkiem sporo korzystnych dla zdrowia mikroelementów. Przygotowujmy je z głową Tajemnica tkwi oczywiście w ilości spożywanych ziemniaków – podobnie jak w przypadku innych źródeł węglowodanów. W spożywaniu ziemniaków potrzebny jest więc umiar. Oprócz tego warto stosować się do kilku rad i przygotowywać ziemniaki w zdrowy sposób. Oto kilka tego typu porad: Wkładajmy ziemniaki do wrzącej wody, kiedy wybieramy tradycyjne gotowanie. Nie stracą w ten sposób tak dużo wartości odżywczych, jak w przypadku gotowania ziemniaków zalanych zimną wodą. Jeżeli to możliwe, spożywajmy ziemniaki przygotowywane w mundurkach – pod skórką kryje się najwięcej cennych mikroelementów. Unikajmy dodawania do ziemniaków tłuszczów, takich jak śmietana czy masło. Zrezygnujmy z częstego jedzenia frytek i placków ziemniaczanych...