Jedzenie samych truskawek dla niektórych może wydawać się spełnieniem marzeń. Tego rodzaju dieta może być niezwykle skuteczna i pozwoli szybko zrzucić nadprogramowe kilogramy. Truskawki są bardzo niskokaloryczne (mają zaledwie ok. 30 kcal w 100 g), zawierają też dość niewielkie ilości cukru.

Truskawki – właściwości i korzyści dla zdrowia

Owoce te bogate są w:

  • Witaminę C
  • Witaminę A
  • Witaminę K
  • Witaminę E
  • Potas
  • Wapń
  • Magnes
  • Fosfor
  • Kwas foliowy

Wspomagają pracę mózgu, przyspieszają spalanie tłuszczu, a także zawierają znaczące ilości przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za opóźnianie procesów starzenia się. Mogą także niwelować ryzyko występowania nowotworów. 

Dieta truskawkowa – zasady

Dietę truskawkową można stosować maksymalnie przez 4 dni – jest to jadłospis deficytowy, a także rodzaj monodiety, która opiera się głównie na jednym składniku. Chociaż może ona służyć jako detoks i sposób na szybką utratę kilogramów, nie należy przeciągać tego sposobu żywienia, jeśli nie chcecie narazić się na deficyty składników odżywczych i witamin. Jeśli jednak menu zostanie ułożone w sposób przemyślany, w 4 dni detoksu możecie stracić na 2 kg.

Zobacz także:

Co jeść na diecie truskawkowej?

  • Śniadanie: Pół szklanki truskawek z chudym jogurtem oraz łyżką płatków owsianych. Składniki można zblendować lub jeść oddzielnie.
  • Obiad: Zupa truskawkowa z makaronem + niskokaloryczne, bogate w białko danie np. gotowana pierś z kurczaka i ryż. Do obiadu można dodać także surówkę z truskawek oraz niewielką ilość mozzarelli.
  • Kolacja: Koktajl ze zblendowanych truskawek z łyżką miodu.

Czego nie wolno robić na diecie truskawkowej? 

Absolutnie nie wolno łączyć truskawek z popularnymi dodatkami takimi jak śmietana czy cukier. Znacząco podniosą one kaloryczność dań i wzbogacą je w węglowodany oraz tłuszcz, a dieta stanie się bezowocna.
Stosowana mądrze, dieta truskawkowa może jednak przynieść korzyści w postaci nie tylko utraty wagi, ale także poprawy wyglądu włosów czy cery.

Czytaj też: