Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa
AdobeStock
Newsy

Dieta truskawkowa na dobrą cerę i mocne włosy. Zda egzamin pod jednym warunkiem

Dieta truskawkowa to sposób na szybkie zrzucenie kilogramów i nasycenie organizmu witaminami. Ale uwaga – nie można jej stosować zbyt długo!

Jedzenie samych truskawek dla niektórych może wydawać się spełnieniem marzeń. Tego rodzaju dieta może być niezwykle skuteczna i pozwoli szybko zrzucić nadprogramowe kilogramy. Truskawki są bardzo niskokaloryczne (mają zaledwie ok. 30 kcal w 100 g), zawierają też dość niewielkie ilości cukru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Truskawki – właściwości i korzyści dla zdrowia

Owoce te bogate są w:

  • Witaminę C
  • Witaminę A
  • Witaminę K
  • Witaminę E
  • Potas
  • Wapń
  • Magnes
  • Fosfor
  • Kwas foliowy

Wspomagają pracę mózgu, przyspieszają spalanie tłuszczu, a także zawierają znaczące ilości przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za opóźnianie procesów starzenia się. Mogą także niwelować ryzyko występowania nowotworów. 

Dieta truskawkowa – zasady

Dietę truskawkową można stosować maksymalnie przez 4 dni – jest to jadłospis deficytowy, a także rodzaj monodiety, która opiera się głównie na jednym składniku. Chociaż może ona służyć jako detoks i sposób na szybką utratę kilogramów, nie należy przeciągać tego sposobu żywienia, jeśli nie chcecie narazić się na deficyty składników odżywczych i witamin. Jeśli jednak menu zostanie ułożone w sposób przemyślany, w 4 dni detoksu możecie stracić na 2 kg.

Co jeść na diecie truskawkowej?

  • Śniadanie: Pół szklanki truskawek z chudym jogurtem oraz łyżką płatków owsianych. Składniki można zblendować lub jeść oddzielnie.
  • Obiad: Zupa truskawkowa z makaronem + niskokaloryczne, bogate w białko danie np. gotowana pierś z kurczaka i ryż. Do obiadu można dodać także surówkę z truskawek oraz niewielką ilość mozzarelli.
  • Kolacja: Koktajl ze zblendowanych truskawek z łyżką miodu.
Zobacz także
Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa

Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie

Czego nie wolno robić na diecie truskawkowej? 

Absolutnie nie wolno łączyć truskawek z popularnymi dodatkami takimi jak śmietana czy cukier. Znacząco podniosą one kaloryczność dań i wzbogacą je w węglowodany oraz tłuszcz, a dieta stanie się bezowocna.
Stosowana mądrze, dieta truskawkowa może jednak przynieść korzyści w postaci nie tylko utraty wagi, ale także poprawy wyglądu włosów czy cery.

Czytaj też:

Zupa truskawkowa z makaronem i z miętą. Znacie ten swojski przysmak?
paulina57/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa truskawkowa z makaronem i z miętą. Znacie ten swojski przysmak?
Zupa z truskawek to świetny pomysł na orzeźwiający letni obiad. Może być zarówno lekkim obiadem, jak i deserem!

Zupy owocowe to jedno z ulubionych letnich dań Polaków. W domach (zwłaszcza tych babcinych) często goszczą zupy na bazie wiśni, truskawek, rabarbaru czy śliwek. Sezon na truskawki trwa akurat dosyć krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni i wypróbować jak najwięcej przepisów na bazie tego owocu! Przepis na zupę truskawkowa z makaronem i miętą Zupa truskawkowa z miętą to świetna propozycja na wyjątkowo gorące dni. Orzeźwi, ochłodzi i pozwoli odpocząć od zbyt ciężkich, sycących zup na gorąco. Składniki:  truskawki - 1 kg woda - 1,5 litra kisiel truskawkowy - 1 łyżka czubata makaron - 150 g śmietana - 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie: Truskawki obierzcie z szypułek i opłuczcie, przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i ugotujcie jak na kompot. Podczas gotowania do smaku dodajcie suszoną miętę. Kisiel truskawkowy rozmieszajcie z odrobiną zimnej wody i wlejcie do gotujących się truskawek, energicznie mieszając. Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Zupę częściowo zmiksujcie blenderem, aby była jednolita i nieco gęstsza. Na koniec dodajcie śmietanę i wymieszajcie. Podawajcie z ugotowanym makaronem. Truskawki – właściwości i składniki odżywcze Truskawki to owoce, które można spozywać praktycznie bez ograniczeń. Są bardzo niskokaloryczne (zaledwie 32 kcal w 100 g), zawierają za to duże ilości witamin C, A, E i K, a także potasu, wapnia, fosforu czy magnezu. Nie są również bogate w cukier, dzięki czemu bez obaw mogą je jeść diabetycy oraz osoby na diecie. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem. Cena? Lepiej nie pytajcie! Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów Przepis na truskawki z...

Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy
Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić
Truskawki są pyszne i bardzo zdrowe, ale nie każdy może je jeść. Te trzy grupy osób powinny zrezygnować z jedzenia tych owoców.

W jednym z wcześniejszych artykułów pisaliśmy, kto nie powinien jeść czereśni . A czy wiecie, kto powinien zrezygnować z jedzenia truskawek ? Kto nie powinien jeść truskawek? Z jedzenia truskawek powinny zrezygnować trzy grupy osób. Wyjaśniamy jakie. 1. Osoby, które są uczulone na truskawki Mimo iż uczulenie na te owoce występuje dosyć rzadko, czasami się ono zdarza. Truskawki zawierają histaminy, substancje chemiczne, które mogą powodować swędzenie, świszczący oddech i pokrzywkę. Do pozostałych objawów alergii na truskawki zaliczamy: wymioty biegunkę stan zapalny 2. Osoby, które mają alergię na salicylany Truskawek nie powinny też jeść osoby, które cierpią na alergię na salicylany, czyli na estry kwasu salicylowego, ponieważ owoce te zwierają duże ich ilości. Do produktów spożywczych zawierających naturalne salicylany należą m.in.: maliny jeżyny truskawki poziomki jabłka cytrusy morele wiśnie banany śliwki suszone i konserwowane owoce pomidory świeże i kiszone ogórki groch Zjedzenie przez taką osobę truskawek może skutkować ostrą wysypką i silnym pieczeniem twarzy. Mogą też wystąpić takie objawy, jak: alergiczny nieżyt nosa obrzęk naczynioruchowy reakcje anafilaktyczne 3. Osoby przyjmujące beta-blokery Pacjenci, którzy przyjmują na co dzień beta-blokery, również nie powinni spożywać truskawek. Jest to rodzaj leków, które lekarze najczęściej przepisują na choroby serca. Specyfiki te znane są z tego, że mogą zwiększać poziom potasu we krwi. Podczas przyjmowania beta-blokerów ludzie powinni spożywać z umiarem pokarmy bogate w potas, takie jak np. truskawki. Właściwości zdrowotne truskawek...

Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić
Adobe Stock
Newsy
Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić
Wszyscy uważaliśmy, że truskawki należą do wyjątkowo zdrowych owoców. Okazuje się, że niektórzy mają im sporo do zarzucenia...

O zdrowotnych właściwościach truskawek pisze się całe prace naukowe. Skąd więc informacja, że mogą być szkodliwe? Wielokrotnie podkreślaliśmy, że truskawki to źródło zdrowia. Niskokaloryczne owoce o niskiej zawartości cukru zawierają sporo minerałów i witamin. Są także jednym z filarów diety SIRT , na której Adele schudła aż 45 kg. Truskawki mają także niski indeks glikemiczny (IG 40) i sporą zawartość błonnika. Owoce te redukują także anemię oraz wspomagają serce czy zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Są jednak diety, które zupełnie nie dopuszczają tych owoców, a wręcz nazywają je „kulinarną trucizną”. Ten sposób odżywiania stosowała m.in. Małgorzata Kożuchowska ! Truskawki wykluczone z diety św. Hildegardy Dieta św. Hildegardy polega w dużej mierze na produktach orkiszowych. Dlaczego jednak średniowieczna ekspertka od żywienia postanowiła wyłączyć z niej truskawki? Być może była świadoma, że owoce te potrafią uczulać, a co za tym idzie – powodować ciężkie objawy, ale jedynie u osób z alergią. To prawda, że truskawki są silnie alergizujące , dlatego powinny być bardzo stopniowo wprowadzane do diety dzieci (nie wcześniej niż przed 1. rokiem życia). Nie powinny ich także jeść kobiety karmiące.  Dzisiejsze truskawki absorbują ponadto duże ilości substancji, którymi mogą być opryskiwane. Mogą także zawierać bakterie oraz grzyby, jednak czynniki te na pewno nie były znane w czasach św. Hildegardy. Warto jednak wspomnieć, że truskawki bardzo szybko pleśnieją, a ich przechowywanie w czasach średniowiecznych musiało być wyjątkowo ciężkie. Rosną nisko, więc często też ulegają zanieczyszczeniom bądź mogą być narażone na kontakt z odchodami zwierząt. Wszystkie te czynniki mogły wpłynąć na...

Dieta amerykańska pomaga zrzucić 7 kilogramów w 3 tygodnie. Nie chodzi o to, by jeść hamburgery
AdobeStock
Newsy
Dieta amerykańska pomaga zrzucić 7 kilogramów w 3 tygodnie. Wcale nie chodzi o to, by jeść hamburgery!
Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta amerykańska? Wcale nie chodzi o jedzenie frytek czy hamburgerów, a o efektywne działanie na rzecz schudnięcia!

Około 70 procent populacji w wieku powyżej 50 lat w USA ma nadwagę, a około jedna trzecia jest klasyfikowana jako otyła. Powikłania zdrowotne związane z otyłością kosztują Stany Zjednoczone według niektórych szacunków nawet 190 miliardów dolarów rocznie. Otyłość jest nie tylko „droga” i „nieestetyczna", ale też znacząco skraca życie. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim wykazało, że długość życia osoby otyłej jest o 3 do 10 lat krótsza niż osoby o średniej wadze, co stanowi mniej więcej taką samą utratę życia, jak w przypadku palenia papierosów. Czym jest dieta amerykańska? Większości z was zapewne już samo określenie „dieta amerykańska" przywodzi na myśl tłuste hamburgery , frytki czy hot dogi . W rzeczywistości jednak dieta amerykańska to coś zupełnie innego. Jest to zdrowa i dobrze zbilansowana dieta, która wymaga skrupulatnego liczenia kalorii i trzymania się czasu posiłków. Co można jeść na tej diecie i czy rzeczywiście da się na niej schudnąć? Na czym polega dieta amerykańska? Dieta amerykańska została opracowana na przełomie lat 50. i 60. i cieszyła się dużym powodzeniem wśród gwiazd Hollywood takich jak Elizabeth Taylor czy Marylin Monroe. Na czym ona dokładnie polega? Głównym założeniem tej diety jest ograniczenie spożycia kalorii. Nasza dzienna podaż kalorii powinna wynosić tylko ok. 1500 kcal. Nie należy jednak ucinać kalorii w sposób nagły i drastyczny, tylko stopniowo, każdego dnia obniżać ilość przyjmowanych kalorii o 200-300 kcal, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko wystąpienia efektu jo-jo . Ile i jakich posiłków można zjeść danego dnia? Na diecie amerykańskiej możemy jeść 5 posiłków dziennie. Powinniśmy pamiętać o tym, by zawsze spożywać je o tej samej porze...