
Jak sama nazwa wskazuje, dieta nordycka pochodzi z regionu nordyckiego – który obejmuje Szwecję, Norwegię, Islandię, Danię i Finlandię. Ta smaczna i zdrowa dieta opiera się na lokalnej żywności dostępnej w tym regionie.
Czym jest dieta nordycka?
W diecie nordyckiej znajdziemy owoce morza, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa — zwłaszcza te sezonowe.
Dieta ta obfituje w złożone węglowodany, chude białka i zdrowe tłuszcze. Unika się w niej żywności przetworzonej, cukru i czerwonego mięsa. Niezwykle ważny jest również wybór żywności o mniejszym negatywnym wpływie na środowisko.
Lista żywności w diecie nordyckiej:
- owoce, zwłaszcza jagody
- zielone liściaste warzywa, zwłaszcza warzywa korzeniowe
- owoce morza i ryby
- nabiał o niskiej zawartości tłuszczu
- rośliny strączkowe
- orzechy i nasiona
- produkty pełnoziarniste
- olej rzepakowy
Właściwości zdrowotne diety nordyckiej
Dieta nordycka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, ponieważ obfituje zarówno w tłuszcze omega-3 , jak i omega-6, a jak wiadomo, oba z nich zapewniają wiele korzyści dla zdrowia.
Dieta nordycka:
- może poprawić stan serca
- może zmniejszyć stan zapalny, co może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, raka i trądziku
- może sprawić, że będziemy bardziej syci, co może pomóc niektórym osobom schudnąć
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
- umożliwia lepszą regulację poziomu cukru we krwi
Czym dieta nordycka różni się od diety śródziemnomorskiej?
Eksperci od spraw żywienia tak porównują obie te diety:
- Dieta nordycka to zdrowy schemat żywieniowy, który ma wiele wspólnych elementów z dietą śródziemnomorską – mówi dr Frank Hu, profesor żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health.
- Dieta śródziemnomorska — powszechnie uważana za najlepszy sposób odżywiania w zapobieganiu chorobom serca — również kładzie nacisk na żywność pochodzenia roślinnego. Obie diety zawierają umiarkowane ilości ryb, jaj i niewielkie ilości nabiału, ale ograniczają przetworzoną żywność, słodycze i czerwone mięso. Podczas gdy dieta śródziemnomorska obejmuje oliwę z oliwek, dieta nordycka preferuje olej rzepakowy - dodaje ekspert.
Co sądzicie o takim sposobie odżywiania?
Źródło: greatist.com, health.harvard.edu