Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
AdobeStock
Newsy

Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę

Wątroba daje o sobie znać? Wprowadźcie do swojej diety kilka zmian.

Gdy dokuczają wam dolegliwości ze strony wątroby, poza wizytą u specjalisty warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiele produktów, które codziennie spożywacie, ma negatywny wpływ na działanie wątroby, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie. Stosowanie diety wątrobowej jest zalecane nie tylko w trakcie leczenia różnych chorób wątroby, ale także w ramach profilaktyki. Poznajcie zasady tej diety i dowiedzcie się, jakie produkty można jeść, a jakie są niewskazane.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega dieta wątrobowa?

Dietę wątrobową zaleca się wszystkim osobom, które cierpią na różne dolegliwości ze strony wątroby. Stosuje się ją nie ze względu na konkretne choroby tego organu, a jego stan i wydolność.

Bardzo ważna jest regularność posiłków. W diecie wątrobowej należy jeść nawet 5-6 razy dziennie, dzieląc posiłki na mniejsze porcje. Wszystko po to, by odciążyć wątrobę. Wszystkie dania powinny być świeże – zdecydowanie nie zaleca się jedzenia posiłków odgrzewanych. Niedozwolone są także ciężkie, pełne tłuszczu potrawy, zwłaszcza smażone i duszone w tłustym sosie.

Zasada dotycząca ograniczania tłuszczu w tej diecie dotyczy wszystkich potraw, nie tylko mięs. Należy maksymalnie ograniczyć zupy gotowane na tłustym mięsie i kościach oraz majonez, żółtka jaj i śmietanę. Tak samo jak w przypadku większości diet służących poprawie zdrowia, w diecie wątrobowej niewskazane są słodycze i żywność wysokoprzetworzona, np. konserwy, gotowe dania i wszelkie produkty zawierające dużo konserwantów.

Zobacz także
Nigdy nie popijajcie mięsa tym napojem. Możecie się nabawić anemii

Nigdy nie popijajcie mięsa tym napojem. Możecie się nabawić anemii

Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają

Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają

Jak gotować potrawy w diecie wątrobowej?

W diecie dla zdrowej wątroby zaleca się nie tylko jedzenie konkretnych produktów, ale także odpowiedni sposób ich przygotowania. Powinny być one głównie gotowane na parze, pieczone lub duszone, ale pod warunkiem, że nie zawierają tłuszczu. Należy pamiętać również o tym, by jeść powoli – dzięki temu wątroba jest mniej obciążona.

Produkty zalecane w diecie wątrobowej

Osoby stosujące dietę wątrobą powinny jeść przede wszystkim:

  • Ryż
  • Pszenne pieczywo
  • Sucharki
  • Bułki kajzerki
  • Chude produkty mleczne
  • Białka jaj
  • Chudy rosół i zupy gotowane na wywarach warzywnych
  • Zupa jarzynowa
  • Chude mięso drobiowe bez skóry
  • Jagnięcina
  • Cielęcina
  • Mięso z królika
  • Chude wędliny drobiowe

Produkty niezalecane w diecie wątrobowej

Niezalecane są natomiast poniższe produkty:

  • Ciemne pieczywo
  • Otręby pszenne
  • Tłuste mleko i śmietana
  • Sery żółte, topione i pleśniowe
  • Tłuste zupy zabielane śmietaną
  • Wieprzowina
  • Baranina
  • Mięso z kaczki i gęsi
  • Podroby
Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie
Wiele osób bez problemu może wymienić produkty, po których zjedzeniu czuje się źle. Jedną z dolegliwości pojawiających się po zjedzeniu np. pomidorów jest refluks. Czego jeszcze nie jeść gdy męczy was zgaga, jeden z objawów refluksu?

W krajach rozwiniętych, na refluks cierpi nawet 20% ludzi. Schorzenie ma ścisły związek z ogólnych stanem zdrowia i prowadzonym stylem życia. Sprzyja mu nadwaga, otyłość, dieta, stres, brak aktywności fizycznej, stosowanie używek. Podpowiadamy jak zredukować te dolegliwości. Czym jest refluks i skąd się bierze? Choroba refluksowa to schorzenie żołądkowo-przełykowe. Polega na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej z powrotem od przełyku. Jest nie tylko nieprzyjemną dolegliwością pogarszającą samopoczucie, ale może prowadzić do niebezpiecznych zaostrzeń stanu chorobowego, takich jak zapalenie przełyku, przepuklina przełyku, zmiany przednowotworowe i nowotworowe. Jedynie w początkowych stadiach choroby można zmniejszać dolegliwości przy pomocy diety. Przy zaognionym stanie, począwszy od zapalenia przełyku, prowadzenie diety, unikanie potraw wzmagających refluks będą już niewystarczające. Koniecznie jest wtedy wprowadzenie leczenia farmakologicznego pod okiem lekarza. Skąd się bierze refluks i jak go rozpoznać? Przyczyną jego są różne zaburzenia funkcjonowania przełyku i żołądka, a także czynniki psychologiczne i stres. Jak dietą zmniejszyć dolegliwości refluksu? Oto objawy, które powinny was wyczulić i spowodować, że w przypadku dwóch pierwszych należy zmienić styl życia i dietę. Przy utrzymujących się tego rodzaju dolegliwościach, lub wystąpieniu kolejnych z listy, zgłaszajcie się niezwłocznie do lekarza: Zgaga Kwaśne odbijanie się Bóle w nadbrzuszu Nudności i wymioty Chudnięcie Bóle w klatce piersiowej Przewlekły kaszel i chrypka Czego nie jeść, żeby zmniejszyć zgagę i refluks? Te produkty, po których zjedzeniu nie czujecie się dobrze, jesteście w stanie pewnie wymienić bez trudu. Niezależnie od usunięcia z jadłospisu...

Dieta dla zdrowej wątroby. Co jeść, żeby wesprzeć wątrobę?
Adobe Stock
Newsy
Dieta dla zdrowej wątroby. Co i jak jeść, żeby wesprzeć swoją wątrobę?
Dieta z korzyścią dla zdrowia wątroby może zdziałać cuda i całkiem odmienić działanie tego narządu. Skorzystajcie z tych wskazówek jeśli zależy wam na zachowaniu zdrowia wątroby przez długi czas. Będzie wam bardzo wdzięczna!

Wątroba to bardzo cenny, choć często niedoceniany narząd. Jako jedna z nielicznych narządów, jest się w stanie zregenerować, więc nawet częściowa utrata wątroby pozwala na przeżycie w zdrowiu. Nie oznacza to jednak, że to narząd wytrzymały i wątroba będzie wam służyć nawet mimo śmieciowego jedzenia i niezdrowego stylu życia. Jeśli potraktujecie wasza wątrobę z szacunkiem, odwdzięczy się, ale jeśli nie będziecie o nią dbać, może przysporzyć wiele kłopotów. Poznajcie najważniejsze zasady dbania o zdrową wątrobę . W tym wypadku dieta jest absolutnie kluczowa. Dieta dla wątroby Jeśli byliście kiedyś w sanatorium lub szpitalu, być może spotkaliście się z pojęciem diety wątrobowej. To rodzaj odżywiania, który ma na celu jak najbardziej odciążyć ten narząd . Dietę wątrobową stosuje się jednak gdy problemy z wątrobą już wystąpią i należy ją leczyć. Jeśli po prostu chcecie zadbać o zdrowie wątroby zanim pojawią się jakiekolwiek problemy, sposób odżywiania pewien wyglądać nieco inaczej. Zasady diety wątrobowej Pamiętajcie, ze dieta wątrobowa jest polecana osobom z chorą wątrobą. Jeśli nie macie problemów z tym narządem, wasz system odżywiania nie musi być tak restrykcyjny. Oto zasady diety wątrobowej: Jedzcie mniejsze posiłki, częściej i regularnie Nie przejadajcie się Jedzcie posiłki powoli i spokojnie Pijcie odpowiednią ilość wody codziennie Unikajcie soli Wykluczcie produkty ciężkostrawne: smażone jedzenie, strączki, warzywa kapustne, tłuste zupy, sery i wędliny, grzyby, wzdymające owoce i warzywa, mocną kawę i herbatę , podroby, konserwy, napoje, pełnoziarniste zboża, słodycze. Co jeść na diecie wątrobowej? Produkty zalecane to: białe pieczywo, niektóre warzywa i owoce bez skórki, lekkie domowe zupy, chude mięso, chudy nabiał,...

Mieliście niedawno operację? Oto, co należy jeść, by przyspieszyć rekonwalescencję
AdobeStock
Newsy
Mieliście niedawno operację? Oto, co należy jeść, by przyspieszyć rekonwalescencję
Jak powinna wyglądać dieta u osób, które przeszły operację? Jeden składnik jest w niej szczególnie kluczowy.

Zdrowa i zbilansowana dieta jest ogromnie ważna dla naszego zdrowia. A szczególnie wtedy, gdy nasz organizm potrzebuje sił do regeneracji - na przykład po zabiegu czy operacji. Pacjenci, u których wykonywane były zabiegi chirurgiczne są narażeni na niedożywienie ze względu na ból, dyskomfort lub brak apetytu spowodowany lekami, dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta w tym czasie. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób regenerujących się po operacji.  Kiedy po operacji można zjeść? Jeżeli operacja nie dotyczyła przewodu pokarmowego, wówczas zwykle żywienie doustne można rozpocząć już w drugiej dobie po operacji. W przeciwnym wypadku stosowane jest żywienie pozajelitowe, jednak jeżeli zabieg nie był przeprowadzany na narządach układu pokarmowego, wówczas można powoli wprowadzać lekkostrawną dietę. Najczęściej są to sucharki lub kleik - tak delikatne pokarmy mają za zadanie pobudzić układ trawienny do działania i przeciwdziałać ewentualnym sprzeciwom z jego strony.  Jak powinna wyglądać dieta po operacji? Dieta osób regenerujących się po operacji powinna być lekkostrawna, ale bardzo odżywcza. Jej najważniejsze składniki to: białko witamina A witamina C witamina B12 witamina E witamina K kwasy omega-3 cynk żelazo Szczególnie białko odgrywa w takiej diecie dużą rolę ze względu na regenerację tkanek, transport witamin i składników odżywczych w organizmie oraz pozytywny wpływ na układ odpornościowy. W diecie rekonwalescenta produkty zawierające białko powinny być lekkostrawne i delikatne dla żołądka. Dobrym wyborem będzie chude, gotowane mięso, duszone ryby i jaja. Jeśli pacjent nie jest uczulony na laktozę, polecany jest także chudy nabiał.  Co jeść po operacji? Poza białkiem, w...

Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik
AdobeStock
Newsy
Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik
Gdy dokuczają wam zaparcia, ważne jest wprowadzenie zmian w diecie. Jeden składink jest kluczowy.

Kłopoty z wypróżnianiem potrafią skutecznie obniżyć samopoczucie. Powodowany przez nie dyskomfort można złagodzić wprowadzając zmiany w swojej diecie. Kluczowym składnikiem codziennego jadłospisu w przypadku osób uskarżających się na zaparcia jest błonnik. Sprawdźcie, co należy jeść w przypadku problemów z wypróżnianiem.  Dieta bogatoresztkowa na zaparcia  Gdy zaparcia stają się dokuczliwe, należy rozwiązać ten problem stosując odpowiednią dietę. Szczególnie polecana jest dieta bogatoresztkowa - inaczej wysokobłonnikowa. Jej głównym założeniem jest spożywanie wysokich ilości błonnika i innych składników, które nie są trawione przez człowieka. Chodzi o polisacharydy roślinne, czyli ligninę, hemicelulozę czy właśnie błonnik. W takiej diecie należy spożywać tych produktów więcej, niż jest to zalecane w innych sposobach żywienia. Przyjmuje się, że człowiek powinien spożywać od 30 do 40 gramów polisacharydów dziennie, podczas gdy w diecie bogatoresztkowej ilość tych składników powinna wynosić od 50 do 70 gramów na dzień.  Zasady diety bogatoresztkowej W tej diecie nie ma limitu kalorii czy wyznaczonego jadłospisu. Należy kierować się ogólnymi wskazówkami w komponowaniu codziennych posiłków. W diecie wysokobłonnikowej powinny znaleźć się te produkty, które zawierają dużo błonnika, czyli: kasze brązowy ryż ciemne pieczywo suszone owoce rośliny strączkowe (groch, fasola) otręby płatki owsiane Należy także pamiętać o odpowiednim przygotowywaniu potraw. Takie produkty jak warzywa, makaron czy kasza powinny być gotowane al dente, czyli na półtwardo, by zachować jak najwięcej cennego błonnika.  Jak...