Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
AdobeStock
Newsy

Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę

Wątroba daje o sobie znać? Wprowadźcie do swojej diety kilka zmian.

Gdy dokuczają wam dolegliwości ze strony wątroby, poza wizytą u specjalisty warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiele produktów, które codziennie spożywacie, ma negatywny wpływ na działanie wątroby, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie. Stosowanie diety wątrobowej jest zalecane nie tylko w trakcie leczenia różnych chorób wątroby, ale także w ramach profilaktyki. Poznajcie zasady tej diety i dowiedzcie się, jakie produkty można jeść, a jakie są niewskazane.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega dieta wątrobowa?

Dietę wątrobową zaleca się wszystkim osobom, które cierpią na różne dolegliwości ze strony wątroby. Stosuje się ją nie ze względu na konkretne choroby tego organu, a jego stan i wydolność.

Bardzo ważna jest regularność posiłków. W diecie wątrobowej należy jeść nawet 5-6 razy dziennie, dzieląc posiłki na mniejsze porcje. Wszystko po to, by odciążyć wątrobę. Wszystkie dania powinny być świeże – zdecydowanie nie zaleca się jedzenia posiłków odgrzewanych. Niedozwolone są także ciężkie, pełne tłuszczu potrawy, zwłaszcza smażone i duszone w tłustym sosie.

Zasada dotycząca ograniczania tłuszczu w tej diecie dotyczy wszystkich potraw, nie tylko mięs. Należy maksymalnie ograniczyć zupy gotowane na tłustym mięsie i kościach oraz majonez, żółtka jaj i śmietanę. Tak samo jak w przypadku większości diet służących poprawie zdrowia, w diecie wątrobowej niewskazane są słodycze i żywność wysokoprzetworzona, np. konserwy, gotowe dania i wszelkie produkty zawierające dużo konserwantów.

Zobacz także
Nigdy nie popijajcie mięsa tym napojem. Możecie się nabawić anemii

Nigdy nie popijajcie mięsa tym napojem. Możecie się nabawić anemii

Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają

Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają

Jak gotować potrawy w diecie wątrobowej?

W diecie dla zdrowej wątroby zaleca się nie tylko jedzenie konkretnych produktów, ale także odpowiedni sposób ich przygotowania. Powinny być one głównie gotowane na parze, pieczone lub duszone, ale pod warunkiem, że nie zawierają tłuszczu. Należy pamiętać również o tym, by jeść powoli – dzięki temu wątroba jest mniej obciążona.

Produkty zalecane w diecie wątrobowej

Osoby stosujące dietę wątrobą powinny jeść przede wszystkim:

  • Ryż
  • Pszenne pieczywo
  • Sucharki
  • Bułki kajzerki
  • Chude produkty mleczne
  • Białka jaj
  • Chudy rosół i zupy gotowane na wywarach warzywnych
  • Zupa jarzynowa
  • Chude mięso drobiowe bez skóry
  • Jagnięcina
  • Cielęcina
  • Mięso z królika
  • Chude wędliny drobiowe

Produkty niezalecane w diecie wątrobowej

Niezalecane są natomiast poniższe produkty:

  • Ciemne pieczywo
  • Otręby pszenne
  • Tłuste mleko i śmietana
  • Sery żółte, topione i pleśniowe
  • Tłuste zupy zabielane śmietaną
  • Wieprzowina
  • Baranina
  • Mięso z kaczki i gęsi
  • Podroby
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa
Boli was żołądek? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa, bo możecie tylko pogorszyć swój stan.

Nie od dziś wiadomo, że przy problemach żołądkowych nie powinno się spożywać tłustych i smażonych potraw oraz pić alkoholu . Nasza dieta powinna wówczas być lekkostrawna i zarazem pożywna. Powinna nam dostarczać niezbędnych witamin i składników i jednocześnie ograniczać wydzielanie soku trawiennego. Czego nie powinna jeść osoba, która ma problemy z żołądkiem? Nie należy jeść ogórków wobec problemów z żołądkiem Mimo iż surowe  ogórki są bardzo zdrowe, osoby z problemami żołądkowymi nie powinny jeść tych warzyw. Ogórek zawiera mnóstwo wartości odżywczych, to bogate źródło witaminy K, przeciwutleniaczy, a także przeciwzapalnego flawonolu zwanego fisetyną, który odgrywa ważną rolę w promowaniu zdrowia mózgu. Ogórek sprzyja też utracie wagi, jest niskokaloryczny a także zawiera witaminę C, białko, potas, błonnik, magnez i mangan. Jednak nie wszyscy powinni go jeść. Ogórek jest niewskazany dla osób o wrażliwym żołądku. Warzywo to zawiera kukurbitacynę, która jest silnym składnikiem, o którym wiadomo, że powoduje problemy z niestrawnością. Nawet niewielka niestrawność może prowadzić do wzdęć lub tak zwanego odbijania się. Osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) zaleca się zmniejszenie spożycia ogórków, aby wspomóc trawienie . Czego jeszcze nie powinny jeść osoby o wrażliwym żołądku? U osób z wrażliwym żołądkiem narząd ten łatwo ulega rozstrojowi. Osoby takie mogą odczuwać nawracające gazy, wzdęcia , nudności, wymioty, zaparcia lub biegunkę. Pokarmy, które mogą podrażniać wrażliwy żołądek, to: produkty mleczne pikantne jedzenie (ocet, cebula, czosnek , papryczka chili ) przetworzona żywność ( salceson ,...

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej ), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków. Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść? Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych: Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo! Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione. Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości. Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków. Zalety ogórków kiszonych Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po...

 Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Pixabay/Pixabay
Newsy
Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta Alleluja? Na czym ona polega i czy jest ona skuteczna w odchudzaniu?

Część z was być może słyszała kiedyś o diecie znanej jako biblijna dieta Alleluja. Jej pomysłodawcą jest pastor George M. Malkmus i jego żona Rhonda. Opracowali oni dietę w oparciu o to, co według nich „jest idealną dietą, którą Bóg przeznaczył dla nas do spożywania w Ogrodzie Eden". Jak zapewnia Malkmus, jego dieta składa się z naturalnych pokarmów Boga, które są „obfite w żywe enzymy, które odżywiają komórki i dostarczają naszemu organizmowi prawdziwej energii”. Pastor twierdzi, że dzięki tej diecie wyleczył się z raka. Niestety jednak nie dysponujemy dokumentacją medyczną na poparcie jego twierdzenia. Na czym polega dieta Alleluja? Dieta ta jest dietą wegańską. Jej wytyczne są bardzo proste: należy spożywać 85% surowej, nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego i 15% gotowanej żywności pochodzenia roślinnego. Ugotowana porcja jest zwykle spożywana pod koniec wieczornego posiłku. W diecie Alleluja zaleca się pomijanie śniadania i spożywanie tylko napojów z trawy jęczmiennej i soków ze świeżych warzyw, najlepiej zielonych. Na śniadanie poleca się przykładowo sałatkę ze świeżych owoców, pełnoziarnistą granolę, mleko migdałowe i tosty z kiełków z masłem migdałowym. Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, kofeina i alkohol są w tej diecie surowo zabronione. Dieta Alleluja obejmuje również stosowanie suplementów, które są sprzedawane na stronie internetowej Hallelujah Diet. Pokarmy polecane w diecie Alleluja: Porcja 85% Surowe i świeże soki warzywne Świeże owoce (ograniczone do nie więcej niż 15% dziennego spożycia) Surowe orzechy , masło orzechowe i nasiona Kiełkująca fasola Namoczone surowe płatki owsiane Oliwa z oliwek , olej lniany i awokado 15%...