Większość ludzi rozpoczynając dietę odchudzającą postanawia całkowicie wykluczyć tłuszcz z jadłospisu.  A co powiecie na dietę, w której tłuszcz jest wskazany i na dodatek można na niej schudnąć? Poznajcie zasady diety ketogenicznej!

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Osoby decydujące się na dietę ketogeniczną musza całkowicie zmienić swój sposób żywienia. W tej diecie praktycznie w ogóle nie je się węglowodanów, a zamiast tego należy spożywać dużo białek i tłuszczów. Jedynymi dozwolonymi węglowodanami są warzywa i owoce w niewielkich ilościach.

Okazuje się bowiem, że wbrew pozorom jedzenie tłuszczu w dużych ilościach wcale nie musi oznaczać przyrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Co więcej – można dzięki temu schudnąć! Osoba na diecie ketogenicznej zastępuje węglowodany tłuszczami i białkiem. Wówczas jej organizm wchodzi w stan ketozy, czyli pozyskiwania energii z własnej tkanki tłuszczowej zamiast z węglowodanów.

Zasady diety ketogenicznej

W diecie ketogenicznej można jeść produkty zawierające tłuszcz i białko, czyli na przykład:

Zobacz także:

  • Mięso
  • Ryby (zwłaszcza tłuste)
  • Śmietanę
  • Masło
  • Orzechy
  • Olej
  • Grzyby

Nie można natomiast w ogóle jeść pieczywa, kasz, ryżu czy ziemniaków. Niedozwolone są też naturalnie słodycze. Również lista dozwolonych warzyw i owoców jest bardzo ograniczona i znajdują się na niej:

  • Pomidory
  • Ogórki
  • Papryka
  • Brokuły
  • Awokado

Dieta ketogeniczna – dla kogo?

Należy podkreślić, że dieta ketogeniczna wymaga konsultacji z lekarzem. Nie każdy bowiem może ją stosować! Konieczny jest dobry stan zdrowia, ponieważ nieprawidłowo stosowana dieta ketogeniczna może spowodować kwasicę ketonową.

Zalety diety ketogenicznej

Największą zaletą tej diety jest zmniejszenie tkanki tłuszczowej, co zdecydowanie odciąży serce i nerki – zwłaszcza w przypadku osób otyłych. W trakcie stosowania diety obniża się także ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, cukru i trójglicerydów. Prowadzona pod okiem lekarza dieta ketogeniczna może być bardzo pomocna w przypadku osób cierpiących na cukrzycę i padaczkę. Co więcej, może ona wpływać pozytywnie na osoby leczące się na chorobę Parkinsona, Alzheimera, a także niektóre nowotwory.

Czytaj także: