Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Dewolaje z tym dodatkiem rządzą. Aż trudno uwierzyć, czym zostały nadziane. Pomysł jest wręcz genialny

Masło, masło z pietruszką, a może ser? Dodatków do kotletów z kurczaka, czyli popularnych dewolajów jest co niemiara. A co powiecie na oscypka?
Hubert Rój
styczeń 22, 2021

Kotlet de volaille mimo swej nazwy wcale nie pochodzi z Francji. Jako pierwsi tego rodzaju zawijasy z drobiowego mięsa zaczęli przyrządzać kucharze w Rosji i na Ukrainie.

De volaille po francusku oznacza ni mniej, ni więcej jak: „z drobiu”. Francuska nazwa miała po prostu zachęcić wybrednych klientów szynków i restauracji do zakupu takiego wyrobu.

Kotlety z ubijanego drobiu z dodatkami są popularne i u nas. Przyrządzając dewolaja, musicie pamiętać o przekrojeniu fileta na pół, a potem właściwym jego zawinięciu.

Po drodze jest jeszcze oczywiście ubicie go delikatnie tłuczkiem do mięsa. Podczas zawijania postarajcie się, by przekrojona część fileta znalazła się wewnątrz kotleta.

Dzięki temu kotlet będzie stabilniejszy, a  wasze dodatki nie powinny wypłynąć na wierzch. Takie jak np. oscypek. Podhalański ser genialnie pasuje do smażonej w panierce piersi kurczaka. Spróbujcie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Dewolaj z oscypkiem - przepis

Składniki: 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 oscypki
  • Sól i pieprz
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Piersi przekrójcie na pół i delikatnie rozbijcie na większe placki z użyciem folii spożywczej. Uważajcie, by mięso się nie porwało podczas ubijania.
  2. Ubity filet z piersi doprawcie solą i pieprzem.
  3. Do środka włóżcie podłużny kawałek oscypka i zawijajcie dewolaja w podobny sposób, jak zawija się gołąbki.
  4. Panierujcie kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Smażcie kotlety na oleju przez kilka minut na średnim ogniu, tak długo, by uzyskały złoty kolor i dosmażyły się w środku.
  6. Podawajcie z ulubioną surówką i ziemniakami.

Smacznego!

Komentarze