Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną i warzywa. Efekty powalają na kolana
Adobe Stock
Newsy

Detoks w trybie turbo. Przez 3 dni jadła tylko kaszę gryczaną. Efekty powalają na kolana

Od czego zacząć odchudzanie? Od trzydniowej diety kaszowej. W ten sposób przygotujecie organizm do wytężonego wysiłku.

Odtruwające działanie kaszy gryczanej znane jest dietetykom nie od dzisiaj. To właśnie od niej często zaczynają się programy odchudzające dla puszystych osób.

Nie inaczej było w historii pewnej Białorusinki. Pierwsze trzy dni Swietłana mogła jeść tylko i wyłącznie gotowaną kaszę gryczaną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wygląda kaszowy detoks w praktyce?

– Rano kasza, na obiad kasza i na kolację kasza. Ni mniej, ni więcej niż 180 g – tak o wytycznych na pierwsze trzy dni diety mówiła dziewczyna w wywiadzie telewizyjnym.

Co ciekawe, dietetyk pilnujący planu Swietłany nie pozwolił jej nawet na doprawienie nieszczęsnej kaszy gryczanej ani solą, ani nawet pieprzem.

Następne pięć dni diety dziewczyny wiązały się już z dopuszczeniem do jej jadłospisu owoców, z których przyrządzała sobie sałatki.

Tak wyglądało śniadanie i kolacja Białorusinki. Z kolei na obiad dziewczyna mogła pozwolić sobie na 80 g sera białego o 3%-owej zawartości tłuszczu.

Do tego wszystkiego dochodził zakaz picia czegokolwiek innego jak tylko czystej, niegazowanej wody. Herbata i kawa? Zakazane.

Dzięki takiemu reżimowi, dziewczyna zmieniła się nie do poznania. Po drobnych korektach diety w późniejszym czasie, udało jej się zrzucić aż 53 kg i zejść do wagi 67 kg. To wszystko w osiem miesięcy!

Skąd w tej superdiecie odchudzającej kasza gryczana? Dlaczego akurat ona była kluczowa w pierwszej fazie diety dziewczyny?

Jak działa detoks kaszowy?

Dieta kaszowa różni się od typowych monodiet, czyli takich reżimów odchudzających, które wymagają jedzenia tylko jednego rodzaju posiłków.

Różnica polega na tym, że kasza gryczana zawiera cały szereg cennych witamin, minerałów i niezbędnego błonnika.

Oprócz tego dostarcza organizmowi nie tylko węglowodanów, ale i białka. To jednak nie cała tajemnica kaszy gryczanej.

Zobacz także
banany

Kobieta jadła tylko banany przez 12 dni. Nie uwierzycie, co stało się z jej ciałem

Na diecie norweskiej schudniecie 10kg w 14 dni. Jest 1 haczyk

Na diecie norweskiej schudniecie 10kg w 14 dni. Jest 1 haczyk

Jak już wspominaliśmy, kasza gryczana wykazuje właściwości detoksykujące. To z kolei w dużej mierze jest zasługą właśnie błonnika.

To błonnik wpływa na pracę jelit i ich perystaltykę. Metabolizm organizmu na kaszowym detoksie regulują także witaminy z grupy B, licznie obecne w składzie kaszy.

Dieta i detoks na bazie kaszy gryczanej nie jest jednak dla wszystkich. Na tego typu eksperymenty powinny uważać m.in. osoby z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą i nietolerancją glutenu.

Pamiętajcie także, by każdą dietę poprzedziły kompleksowe, gruntowne badania i konsultacja z profesjonalnym dietetykiem.

kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy
Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać
Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe . Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka. Cenne właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości . Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną. Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu. Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli... Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą , ogranicz spożywanie kaszy gryczanej...

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?
Czy warto jeść kaszę? Poznajcie właściwości trzech najpopularniejszych kasz.

Kasze są bardzo polecane ze względu na ich wartości odżywcze i zawarte w nich witaminy. Jednak w sklepach można kupić kilka rodzajów kaszy – która z nich jest najzdrowsza? Sprawdźcie! Kasza jaglana- właściwości Tę kaszę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, ponieważ w tej kaszy go nie znajdziecie. W dodatku jest to najstarszy rodzaj kaszy! Jest bogata w białko oraz poniższe witaminy i minerały: Tiaminy (witamina B1) Ryboflawiny (witamina B2) Pirodyksyny (witamina B6) Witamina E Lecytyna Miedź Żelazo Ponadto kasza jaglana wykazuje się właściwościami antywirusowymi, dlatego warto ją podawać wszystkim, którym dokucza katar i inne sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych. Natomiast dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jedzenie kaszy jaglanej poprawi waszą koncentrację, zdolności zapamiętywania oraz ureguluje poziom cholesterolu we krwi. Czy kasza gryczana jest zdrowa? Kaszę gryczaną produkuje się z łamanych nasion gryki. Najpopularniejsza wersja tej kaszy to ciemna, palona, choć znaleźć można także kaszę gryczaną jasną – bardzo ją polecamy, ponieważ jest zdrowsza od palonej kaszy. Jedzenie kaszy gryczanej dostarczy waszym organizmom rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i je wzmacnia. Właściwości zdrowotne wykazują także liście gryki – stosuje się je do leczenia nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia, a także żylaków i hemoroidów. Kasza pęczak Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej (perłowej). Dawniej pęczakiem karmiono zwierzęta hodowlane, ponieważ uważano, że jest to kasza niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że pęczak nie jest poddawany żadnej obróbce, kasza ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularną kaszę! Uważajcie na nią
Państwowa Inspekcja Sanitarna zadecydowała o wycofaniu całej partii kaszy gryczanej dostępnej w popularnym dyskoncie.

Badania wykazały, że w kaszy gryczanej marki Plony Natury, stwierdzono przekroczenie największego dopuszczalnego poziomu resztek pestycydu – chlorpiryfosu. Produkt ten dostępny jest w sklepach sieci Biedronka. Kasza gryczana z Biedronki wycofana GIS zadecydował o wycofaniu całej partii popularnej kaszy gryczanej. Sprawdźcie, czy macie ją w domu! Produkt: Kasza Gryczana Plony Natury, 4x100 g Najlepiej spożyć przed/ numer partii: 08.04.2022 18:49 161PLALB21AD214 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Producent: Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład Produkcyjny, ul. Przemysłowa 9, 83-400 Kościerzyna Producent wykonał badania na próbce archiwalnej, które nie wykazały obecności chlorpiryfosu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez ww. podmioty. Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym ostrzeżeniu – brzmi oświadczenie GIS. Kasza gryczana – właściwości dla zdrowia Kasza gryczana to wyjątkowo zdrowy produkt, który polecany jest przede wszystkim osobom chorującym na cukrzycę. Zapobiega powstawaniu insulinooporności, wspomaga odchudzanie oraz obniża poziom ciśnienia i złego cholesterolu .  Kasza gryczana ma także niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu powoli uwalnia węglowodany i energię, a wy przez wiele godzin nie odczuwacie głodu. Jest to też świetna alternatywa produktów pszenicznych dla osób na diecie bezglutenowej . Produkt ten zawiera także składnik nazywany rutyną, który hamuje tworzenie tkanki tłuszczowej. Zawiera dużo antyoksydantów, które regenerują komórki organizmu i zwalczają stany zapalne. Źródło: GIS

Przez 15 lat codziennie jadła frytki! Szokujące, co się stało!
Pixabay
Newsy
Przez 15 lat codziennie jadła frytki! Szokujące, co się stało!
Ta historia daje do myślenia. Pewna młoda dziewczyna przez 15 lat jadła frytki. Dzień w dzień. Taka dieta odcisnęła piętno na jej organizmie. Jak dziewczyna zwalczyła uzależnienie od smażonych ziemniaków? Nie zgadniecie.

O tym, że frytki to jedna z najbardziej niezdrowych potraw napisano już niemalże tomy. Ich szkodliwość nie kryje się tylko i wyłącznie w olbrzymich ilościach paskudnego tłuszczu, ale także w obecności w ich składzie groźnej toksyny, czyli akrylamidu. Niewiele z tego wszystkiego robiła sobie 20-letnia Hanna Little z Wielkiej Brytanii. Ze względu na niezwykle rzadką przypadłość, czyli selektywne zaburzenie odżywiania, dziewczyna mogła jeść tylko i wyłącznie tłuste, smażone frytki. Jak przebiegała choroba dziewczyny jedzącej tylko frytki? Wszystko zaczęło się u Hanny w wieku 5 lat. Ciężka przypadłość sprawiła, że dziewczyna przez długie lata dostawała ciężkich ataków paniki na myśl o zjedzeniu czegokolwiek innego od smażonych pokrojonych ziemniaków. – Jakiekolwiek inne jedzenie sprawiało, że czułam się źle, byłam zdenerwowana i roztrzęsiona. Nigdy nie wiedziałam, jak dokładnie zareaguje mój organizm na coś innego niż frytki – opowiadała angielskiej prasie Hanna Little. – Myślę, że brało się to stąd, że frytki mają prosty skład – przerażała mnie wizja łączenia się kilku różnych smaków – przyznała w szczerym wywiadzie Little. Dziewczyna mogła pozwolić sobie jedynie na takie delikatne odstępstwa od frytkowej diety jak kromka suchego chleba tostowego na śniadanie. Menu na kolację i obiad było z góry ustalone – frytki, frytki i jeszcze raz frytki. W jaki sposób dziewczyna zwalczyła nietypową przypadłość? 20-latka postanowiła zrobić coś ze swoją przypadłością, kiedy zatrudniła się w nowej pracy. Było to konieczne ze względu na niemożliwość zapewnienia jej ziemniaczanego obiadu w trakcie pracy każdego dnia. W zwalczeniu nietypowej choroby dziewczynie pomogła terapia hipnozą. Efekty przyszły zaskakująco szybko, a 20-letnia...