Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy

Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami

Sezon na truskawki rozpocznijcie robiąc ten pyszny deser z kaszy manny. Zasmakuje dorosłym i dzieciom. Deser truskawkowy w lekkiej odsłonie bez bitej śmietany.

Pierwsze truskawki już pojawiły się na targach i straganach. Na pewno czekacie na sezon truskawkowy i chcecie zrobić ciasto z truskawkami, koktajl truskawkowy, lub po prostu objadać się truskawkami z jogurtem lub śmietaną. Jeśli macie ochotę na wprowadzenie truskawek do swojego menu w trochę innej formie, zachęcamy was do zrobienia tego deseru truskawkowego. Jest przepyszny!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Deser truskawkowy z kaszą manną

Lekki deser z truskawkami w niebanalnej odsłonie. Robi się go w mig i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie składniki na ten deser truskawkowy pewnie macie już w swojej spiżarni.

Składniki na deser truskawkowy z kaszą manną

  • Opakowanie serka Mascarpone
  • Kasza manna
  • Pół litra mleka
  • Cukier
  • Świeże truskawki
  • Sól
Zobacz także
Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci

Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci

Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok

Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok

Przygotowanie deseru truskawkowego

  1. Wlejcie mleko do małego rondla. Zagotujcie w nim mleko. Dodajcie do mleka odrobinę soli, żeby przełamać słodki smak deseru.
  2. Dodajcie do mleka 3 łyżki cukru.
  3. Do gotującego się mleka wsypcie powoli kaszę manną. Gotujcie. Kasza powinna być gęsta, jej ilość zależy od tego, jak długo będziecie gotować mleko z kaszą.
  4. Spróbujcie kaszę manną. Jeśli będzie miała dobrą konsystencję, odłóżcie ją do ostygnięcia.
  5. Ostudzoną kaszę wymieszajcie z serkiem mascarpone. Zblendujcie je razem lub mocno wymieszajcie, żeby składniki się połączyły.
  6. Truskawki obierzcie. Pokrójcie je na kawałki i połowę przełóżcie do garnka. Dodajcie do truskawek trochę cukru i podgrzejcie je. Mieszajcie, aż truskawki puszczą sok i powstanie dżem. Zmiksujecie dżem na gładki mus.
  7. Do wysokich szklanek włóżcie 2 łyżki kaszy, polejcie ją musem i włóżcie kolejne 2 łyżki kaszy. Na wierzch potrawy wylejcie mus truskawkowy i udekorujcie deser świeżymi truskawkami.
  8. Możecie dodatkowo udekorować deser świeżymi listkami mięty lub wiórkami kokosowymi.

Czytaj także:

Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami. Pyszna i delikatna
Delikatna i lekka tarta z kremem z mascarpone i świeżymi truskawkami jest naprawdę pysznym deserem. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Choć pierwsze polskie truskawki w tym roku osiągają kosmiczne ceny , warto kupić ich choć trochę (a resztę zastąpić jakimś innym owocem), by poczuć smak wiosny.  Prosta, ale niezwykle efektowna i bajecznie smaczna tarta z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz pachnącymi, świeżymi truskawkami, z pewnością zrobi wrażenie na gościach oraz domownikach. Ta z przepisu migotki28, użytkowniczki portalu gotujmy.pl, jest naprawdę łatwa do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na tartę z mascarpone i truskawkami Składniki na kruche ciasto 200g mąki pszennej 125g masła 50g tartych migdałów 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Składniki na krem 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% Składniki do dekoracji 2 łyżki dżemu truskawkowego 450g truskawek Listki mięty do dekoracji Przygotowanie W misce wymieszajcie mąkę z cukrem pudrem, tartymi migdałami oraz cukrem pudrem. Następnie dodajcie zimne masło oraz żółtko i szybko wyróbcie ciasto.  Uformujcie je w kulę, zawińcie w folię spożywczą lub aluminiową i schowajcie do lodówki na 1 godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut), aby się dobrze schłodziło. Formę do tarty wylepcie schłodzonym ciastem (lub cienko rozwałkowanym). Dno dokładnie nakłujcie widelcem. Pieczcie przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno na wysokich obrotach. W misce delikatnie rozmiksujcie serek mascarpone i dodawajcie po trochu bitą śmietanę. Połączcie mikserem na wolnych obrotach albo za pomocą trzepaczki lub łopatki. Nie mieszajcie zbyt długo. Na wystudzony spód wyłóżcie dżem truskawkowy i go rozsmarujcie równomiernie. Następnie nałóżcie krem z serka mascarpone i bitej...

Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser
Chia z owocami sezonowymi to deser bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Można sobie pozwolić na niego nawet na diecie!

Chia z rabarbarem i truskawkami to idealny przepis na koniec wiosny i lato. Nasiona chia to tzw. „superjedzenie”, które zawiera ogromne ilości zdrowych składników odżywczych i witamin. Połączone z sezonowymi owocami stworzy deser, który zaspokoi waszą ochotę na słodycze, a jednocześnie nie narazi na dodatkowe kilogramy. Przepis na deser chia z rabarbarem i truskawkami Zarówno rabarbar, jak i truskawki to słodkości o wyjątkowo niskiej zawartości kalorii. Rabarbar ma ich w 100 g zaledwie 21 kcal, a truskawki – ok. 30. Obydwa są jednak bogate w minerały oraz witaminy A, B czy C. Nasiona chia to z kolei świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nawet łosoś nie zawiera ich tyle, co te pyszne nasiona! Wypróbujcie przepis na ten pyszny, a jednocześnie bogaty w same dobre kalorie deser. Składniki: 4 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu lub ekstraktu waniliowego Mus rabarbarowy: 2 łodygi rabarbaru ¼ szklanki wody ¼ szklanki cukru Masa truskawkowa: 250 g truskawek 1-2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Masa truskawkowa: truskawki umyjcie, pozbawcie szypułek i pokrójcie na ćwiartki – przełóżcie do miseczki. Truskawki zmieszajcie z sokiem z cytryny, posypcie cukrem i odstawcie do lodówki na noc. Chia: mleko podgrzejcie delikatnie w rondelku (nie zagotowujcie). Do podgrzanego mleka dodajcie syrop z kwiatów bzu (lub wanilię ) i miód, a następnie zmieszajcie. Do miseczki wsypcie nasiona chia, zalejcie je mlekiem i odstawcie na noc do lodówki. Mus rabarbarowy: rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Przełóżcie je do rondelka, wsypcie cukier, wlejcie wodę i gotujcie pod przykryciem przez około 15 minut....

Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok
Sorbety to lekkie desery lodowe, które lubią szczególnie ci, którym nie odpowiadają ciężkie lody śmietankowe. Sprawdźcie, jak można łatwo zrobić sorbet truskawkowy w domu.

W upalne dni nie ma nic lepszego, niż lekki i owocowy sorbet. Sorbety to także doskonała alternatywa dla tradycyjnych lodów, których bazą jest śmietanka. Jeżeli więc właśnie się odchudzacie, to sorbet truskawkowy będzie dla was idealnym wyborem! Zawiera tylko trochę cukru, a do tego jest pyszny i orzeźwiający. Jak zrobić sorbet truskawkowy? Przygotowanie sorbetu jest banalnie proste i potrzeba do tego tylko paru składników. Niezbędnym krokiem w trakcie przyrządzania sorbetu jest zrobienie płynnego syropu z cukru, który stanowi bazę tego deseru. Cukier należy podgrzać w garnku z odrobiną wody i soku z cytryny i całkowicie wystudzić przed dodaniem truskawek. Przepis na sorbet truskawkowy Do przygotowania domowego sorbetu truskawkowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma świeżych truskawek Pół szklanki cukru Sok z cytryny 2 łyżki wody Przygotowanie: Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i wlejcie do niewielkiego garnka. Dodajcie dwie łyżki wody, pół szklanki cukru. Całość podgrzewajcie przez kilka minut co jakiś czas mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na bok do ostudzenia. Truskawki umyjcie i obierzcie z szypułek ( o tym, jak szybko pozbyć się szypułek przeczytacie w tym artykule ). Włóżcie je do garnka i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę. Możecie to zrobić zarówno blenderem ręcznym, jak i kielichowym. Do gotowej masy z truskawek wlejcie ostudzony syrop z cukru. Wymieszajcie i przełóżcie do pojemnika, w którym będziecie mrozić lody. Odstawcie do zamrażarki. Gdy miną 2 godziny, wyjmijcie pudełko z zamrażarki i zblendujcie zawartość. Odstawcie do zamrażarki. Powtórzcie ten krok jeszcze 2 razy, blendując lody co godzinę. To sprawi, że będą...

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Bardzo proste i bajecznie pyszne tiramisu z truskawkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem. Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje! Przepis na tiramisu z truskawkami Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka 100g cukru 30ml śmietanki kremówki 500g truskawek Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm Przygotowanie Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało. Smacznego! Źródło:...